Напишіть свій мейл, щоб створити акаунт

Використайте вісім малих або великих літер і додайте будь-який один символ

Стислий огляд новин тижня, 27.02.2024 – 05.03.2024

Влада

05 березня
77

Новини України

Стислий огляд новин тижня, 27.02.2024 – 05.03.2024

НОВИНИ ТИЖНЯ, ЩО МИНУВ

 

ОФІС У РОЗДУМАХ


За даними ZN.UA, Офіс Президента підготував текст звернення до Конституційного Суду щодо легітимності перебування Володимира Зеленського на посаді Президента України, з огляду на те, що цієї весни спливає термін його каденції. Однак в ОПУ досі не визначилися, що робити зі зверненням, адже бояться не отримати потрібного рішення.
Згідно з Конституцією України (ч. 5 ст. 103), 31 березня 2024 року мали б відбутися чергові вибори Президента України. Адже 20 травня 2024 року спливає визначений за Конституцією України (ч. 1 ст. 103) п’ятирічний термін від моменту інавгурації Володимира Зеленського.
Офіс Президента наразі активно працює над питанням щодо того, як виходити із ситуації після 20 травня. Один із варіантів, який розглядає Офіс Президента, – це звернення до Конституційного Суду з поданням щодо офіційного тлумачення положень Конституції, якими регламентовано проведення чергових президентських виборів і п’ятирічний термін повноважень Президента. Джерело: «Дзеркало тижня».

 

ЗАКОНОДАВСТВО УКРАЇНИ


Стаття 11 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» 
«3. У разі закінчення строку повноважень Президента України під час дії воєнного стану його повноваження продовжуються до вступу на пост новообраного Президента України, обраного після скасування воєнного стану.
4. Повноваження Президента України, передбачені Конституцією України, в умовах воєнного стану не можуть бути обмежені». 

 

ВІДБІР НОВИХ СУДДІВ 


Президент Володимир Зеленський запустив процедуру відбирання суддів до КСУ. Про це повідомляє «Цензор.НЕТ» із посиланням на указ №139/2024. 
Нагадаємо, що в Конституційному Суді України вісімнадцять суддів – по шість призначають Президент України, Верховна Рада України та з’їзд суддів України. 

 

АГЕНТИ ФСБ В УКРАЇНІ


Росія володіла доволі широкою агентурною мережею серед українських політиків і правоохоронців, однак після початку повномасштабного вторгнення значна частина з них відмовилася від співпраці з фсб та гру. Про це 2 березня заявив керівник розслідувачів Bellingcat Христо Грозєв. За його словами, агенти, яких завербувала фсб, є і серед української армії, і зараз «невідомо, за кого вони грають». Х. Грозєв пообіцяв оприлюднити їхні дані у спільному розслідуванні Bellingcat та The Insider. Джерело: https://zaxid.net/news.

 

КАМПАНІЯ ІЗ ДИСКРЕДИТАЦІЇ


У телеграм-каналах поширюють інформацію, що нібито антикорупціонери брали гроші у фсб рф.
Про це у фейсбуці повідомив глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін, інформує «Цензор.НЕТ».
«Офіс Президента продовжує дискредитацію антикорсектора, розпочату атакою на команду Бігуса та Юрія Ніколова. Замість покарати замовників цих атак, підозри НЕ вручили ані організаторам, ані виконавцям. Тож ми продовжуємо вважати замовником Офіс Президента. Вчора ОПешна мережа ТГ-каналів натягала на глобус нове «викриття»: за їхніми даними, В. Шабунін і Д. Каленюк брали гроші у фсб», – розповів він. 
«Любі друзі з ОП, а з чого кіпіш? Психуєте, бо ми з партнерами добиваємо очищення БЕБ від Татарова і ко? Хвилюєтеся, що після цього ми почнемо схлопування схем на митниці та податковій? Не хвилюйтеся – обов’язково почнемо. А ще нагадаємо, що вже третій місяць Президент ігнорує петицію про скасування ‟правок Лозовогоˮ, чим допомагає О. Татарову і ко відмазувати топкорупціонерів», – додав В. Шабунін. Джерело: https://censor.net/. 

 

ПЛАНИ ВЛАДИ


Україна намагатиметься втримати лінію фронту, наскільки це можливо, до другої половини 2024 року. Тоді Київ може отримати винищувачі F-16, а виробництво західних боєприпасів має збільшитися. Це дало б змогу Україні спланувати ще один можливий контрнаступ 2025 року. Про це повідомляє видання Bloomberg.
«Внутрішнє оцінювання ситуації на полі бою з Києва стає дедалі похмурішим, оскільки українські війська намагаються стримувати російські атаки, обмежуючи кількість снарядів, які вони можуть випустити», – пише видання. Джерело: https://censor.net.

 

СПРАВИ НА ФРОНТІ


Волонтерка Наталія Юсупова просить допомогти українським захисникам. Про це вона повідомила у фейсбуці.
«Важкі бої, дуже важкі бої із загиблими та важкопораненими. Ворог штурмує і закидає керованими авіаційними бомбами наші позиції. Нашим бійцям потрібна термінова допомога!» – йдеться в повідомленні. Зокрема, воїнам 3 ОШБр потрібен «Мавік 3Т» – 195 тис. грн. Ще одному штурмовому підрозділу потрібні «Мавіки про» – кожен по 79 тис. грн, а також «Старлінк», рації та прилад нічного бачення. Джерело: https://censor.net. 

 

ПЕРШИЙ ВІДКРИТИЙ ТЕНДЕР 


Міністерство оборони України вперше придбає через систему Prozorro 20 тис. БпАК типу DJI Mavic 3. Очікувана вартість – майже 3 млрд грн (без ПДВ). Термін постачання: до 31 травня 2024 року. Про це повідомляє «Цензор.НЕТ» із посиланням на телеграм-канал оборонного відомства. 

 

ОБІЦЯЮТЬ ДВА МІЛЬЙОНИ


«Президент говорив про мільйон дронів. Наші потужності вже дають змогу виготовити стільки і навіть більше», – запевняє заступниця міністра з питань стратегічних галузей промисловості Ганна Гвоздяр у коментарі Forbes Ukraine. За її словами, цьогоріч виробничі спроможності України сягнуть близько 2 млн дронів різних типів, зокрема і FPV. 
Однак голова ГО «Аеророзвідка» Ярослав Гончар зауважив, що виготовити мільйон дронів – це лише пів справи. До них потрібно виготовити щонайменше три мільйони боєприпасів. Джерело: https://www.unian.ua.

 

СЛАБКІ УКРІПЛЕННЯ


Видання New York Times опублікувало матеріал про «напрочуд слабкі» оборонні укріплення України на захід від Авдіївки. У статті публікують супутникові знімки українських укріплень, які характеризують як «елементарні» й такі, що трапляються «рідко». Про це повідомляє «Цензор.НЕТ» із посиланням на відповідну публікацію.
Як зазначають, російські війська досягають невеликих, але швидких успіхів за межами східноукраїнського міста Авдіївки, що частково можна пояснити зменшенням кількості українських боєприпасів і зменшенням західної допомоги. «Але є ще одна причина, чому кремлівські війська просуваються в цьому районі, – погана оборона (укріплення – ред.) України. Рідкі, рудиментарні лінії траншей заповнюють територію на захід від Авдіївки, яку Україна намагається захистити, згідно з оглядом зображень від комерційної супутникової компанії Planet Labs. Ці лінії траншей позбавлені багатьох додаткових укріплень, які могли б уповільнити російські танки та допомогти захистити основні дороги та важливу місцевість», – зазначає видання. Джерело: https://censor.net. 

 

НАРЕШТІ ПОЧУЛИ…


Кабінет Міністрів за дорученням Президента України виділив більш ніж 1,3 млрд грн на будівництво фортифікацій на запорізькому напрямку. Як інформує «Цензор.НЕТ», про це заявив голова Запорізької ОВА Іван Федоров у телемарафоні. Джерело: https://censor.net.

 

ДЕ ЗАХИСНІ СПОРУДИ?


«Європейська Солідарність» ініціює створення у Верховній Раді Тимчасової слідчої комісії з питань будівництва фортифікаційних споруд. Про це заявив лідер партії Петро Порошенко, повідомляють у пресслужбі «ЄС».
«Куди відійшли після важких боїв наші війська від Авдіївки? Чи було через 5–10–15 кілометрів побудовано потужну лінію фортифікаційних споруд у декілька ярусів, бетонні, із «зубами дракона», з мінами, де можуть надійно зайняти ці позиції, захиститись від ворога наші герої? Ні. Пропонують іноді лопатами відкопувати в мерзлому ґрунті рубежі», – зазначив П. Порошенко. Джерело: https://censor.net/.

 

ПРОВАЛ МОБІЛІЗАЦІЇ


Колишній головний військовий США, у минулому головнокомандувач армії Бен Годжес звинуватив уряд України та Верховну Раду в провалі української мобілізації. За його словами, нестача людей на фронті – це не провина ЗСУ, а показник неспроможності чиновників і законодавців ухвалювати рішення. Пише видання NV. 
На думку Б. Годжеса, треба змінювати систему мобілізації так, щоб українки й українці були впевнені, що не підуть «голими» та непідготовленими в бій, щоб кожен із них знав, що про їхню родину подбають. Наразі населення України не вірить, що буде убезпечене, тож не йде до армії, резюмував він. Джерело: https://www.unian.ua.

 

ПРАВКИ ДО ЗАКОНУ


Комітет нацбезпеки, оборони та розвідки ВРУ не підтримав деяких правок до закону про мобілізацію, а саме: «обмеження щодо виїзду за кордон, блокування рахунків, електронні повістки, зниження віку від 27 до 25 років, адже є закон, який ухвалила ВР, але який уже майже рік не підписаний». Про це повідомила депутатка з фракції «ЄС» Ірина Фріз. 
Підтримано звільнення: тих, у кого на утриманні троє і більше дітей, окрім тих, у кого заборгованість за сплатою аліментів; опікунів, піклувальників, прийомних батьки, батьків-вихователів, патронатних вихователів; опікунів особи, яку суд визнав недієздатною; членів сім’ї І та ІІ ступенів споріднення особи з інвалідністю І та ІІ групи.
Депутати наголосили на потребі врегулювати питання звільнення від мобілізації осіб, на утриманні яких хворі, що потребують постійного догляду. Врегулювання питання для інвалідів ІІІ групи принципове, адже маємо тисячі звернень від громадян щодо цієї норми. Джерело: https://censor.net. 

 

ЕЛЕКТРОННІ ПОВІСТКИ


Реєстрація в електронному кабінеті залишається як право, а не як обов’язок. Про це в інтерв’ю сказав народний депутат Федір Веніславський, інформує «Цензор.НЕТ». «Інший ключовий момент стосується електронного кабінету призовника і змоги оповіщення в електронному форматі про потребу з’явитися до ТЦК та СП. Це фактично альтернатива електронних повісток – ми від цього також відмовилися, воно не знайшло підтримки в комітеті», – зазначив він. 
Комітет ВРУ підтримав положення до законопроєкту про мобілізацію, згідно з яким відтермінування отримують аспіранти. Джерело: https://censor.net. 

 

ТРИ ДНІ В ТЦК


У місті Бучачі, що на Тернопільщині, помер чоловік, якого госпіталізували просто з місцевого військкомату. Правоохоронці призначили йому судово-медичну експертизу. Про це повідомляє «Цензор.НЕТ» із посиланням на Спеціалізовану прокуратуру у сфері оборони Західного регіону та поліцію Тернопільської області.
За даними правоохоронців, 27 лютого близько 17-ї години 49-річного мешканця Чортківського району непритомного каретою «швидкої допомоги» доправили до місцевої лікарні з території роти охорони місцевого ТЦК. За попередніми даними, медики діагностували в нього напад судом (анамнез – епілепсія). За інформацією прокуратури, 25 лютого цей чоловік прибув до ТЦК, щоб звірити військово-облікові документи та пройти військово-лікарську комісію. Однак через алкогольну інтоксикацію медкомісії не проходив.
«За два дні, 27 лютого, близько 17-ї години, перебуваючи на території центру комплектування, стан здоров’я військовозобов’язаного погіршився – у нього почалися судоми. У підсумку чоловік упав на землю та вдарився головою. Медики констатували смерть, причиною якої стала черепно-мозкова травма. Тіло доправили до Тернопільського обласного бюро судово-медичної експертизи», – зазначили в прокуратурі. Джерело: https://censor.net. 

 

ЗЛОЧИНЦІ НА КОРДОНІ


На Волині працівники ДБР викрили злочинну групу, яка переправляла військовозобов’язаних через кордон до Польщі. Як інформує «Цензор.НЕТ», про це повідомляє пресслужба ДБР. «Злочинці шукали клієнтів у соцмережах, вартість послуг сягала 3,5 тис. дол. США з особи. Водій-спільник передавав прикордонниці закордонні паспорти пасажирів. Інспекторка не вносила відомостей про них до автоматизованої системи обміну інформацією щодо контролю осіб, які перетинають державний кордон. Це давало змогу чоловікам перетнути кордон і потрапити до Польщі», – йдеться в повідомленні. Джерело: https://censor.net.

 

ДЛЯ ЧОГО СХОВАЛИ?


На складах Командування медичних сил аудит Міноборони виявив 30 тис. турнікетів SOF виробництва США, які зберігалися майже рік: частину вже видали військовослужбовцям. Про це повідомляє оборонне відомство. Джерело: https://censor.net/.

 

КОЛИ БУДЕ ЗБРОЯ?


Україна уклала вже п’ять договорів про спільне виробництво озброєння з провідними компаніями світу. «Ми працюємо дуже щільно з лідерами ринку озброєнь світу. Уже можемо говорити про п’ять укладених контрактів і створення п’яти спільних підприємств в Україні у співпраці із західними виробниками озброєнь, нашими партнерами». Про це сказав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, таких підприємств 2024 року будуть десятки. Джерело: https://censor.net/.

 

ДЕПУТАТ ОБМАНЮЄ


Журналісти Bihus.Info дослідили, що народний депутат групи «За майбутнє» Богдан Торохтій і його дружина Аліна Левченко в деклараціях за 2022 рік внесли позашляховик вартістю 10 тис. грн, хоча за декілька тижнів до купівлі автомобіль продавали за 153 тис. доларів США. Джерело: сюжет журналістів Bihus.Info // www.pravda.com.ua.

 

ДОРОЖНІЙ РЕКЕТ


Працівники Державного бюро розслідувань спільно з Національною поліцією викрили керівника «Укртрансбезпеки» Миколаївської області на системних хабарях із перевізників.
«Упродовж 2023 року та до початку 2024-го виконувач обов’язків начальника «Укртрансбезпеки» в Миколаївській області налагодив систему поборів із підприємців. «Він встановив щомісячну “таксу” від 500 до 5 тис. грн з перевізника за змогу спокійно працювати під час перевезення товарів областю», – пояснили в ДБР.
«Лише за день посадовець отримував щонайменше 50 тис. грн прибутку. Наразі вирішують питання щодо обрання запобіжного заходу». Джерело: https://biz.censor.net.

 

Автор: Назар КОЛОДІЙ

Газета "Життєві історії"

Прочитайте усі приховані історії за 1 грн.
Читати Storriss
Ви вже є предплатником?

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

ЧИТАЙТЕ

«ОЙ, БРАТИКУ­СОКОЛИКУ!»
ГАЗЕТА «ЖИТТЄВІ ІСТОРІЇ»
«ОЙ, БРАТИКУ­СОКОЛИКУ!»
16 травня 8
НОВИНИ ТИЖНЯ. 9 ТРАВНЯ - 15 ТРАВНЯ
15 травня 13
ВІЙНА
ЖИТТЄВІ ІСТОРІЇ. ГАЗЕТА «ЖИТТЯ»
ВІЙНА
07 травня 46