Напишіть свій мейл, щоб створити акаунт

Використайте вісім малих або великих літер і додайте будь-який один символ

Передплатити

Події тижня, що минув за 5 хвилин

Влада

Назар КОЛОДІЙ
11 вересня 10:43
19
Джерело: Газета "Життя. Історії"

Підсумки тижня: 05.09 - 11.09

Події тижня, що минув за 5 хвилин
Стислий підсумок подій тижня в Україні: 05.09 - 11.09

 

НОВИНИ ТИЖНЯ ЗА 5 ХВИЛИН: 05.09 - 11.09 

 

ОПИТУВАННЯ ГРОМАДЯН


51% українців висловились проти телемарафону, тільки 8% – підтримують. Більше ніж половина українців вважає, що єдиний телемарафон наразі є неактуальним. Водночас лише 7,7% вважають, що він не втратив актуальності.
Такими є результати соціологічного опитування, яке провів Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова, повідомляє «Цензор.НЕТ» із посиланням на «Чесно».  

 

СУМНА СТАТИСТИКА


Національний банк України опублікував щомісячний огляд. Там згадано, зокрема, про те, що від початку 2024 року Україну покинули ще 400 тис. людей.
За даними ООН на 19 серпня 2024 року, кількість українських мігрантів у світі досягла 6,7 млн осіб, що на майже 400 тис. більше, ніж на початку року. Найбільше українських мігрантів перебуває в Німеччині (1,1 млн), у Польщі (976 тис.) та в Чехії (361 тис.).

 

ВСЕ ПІД КОНТРОЛЕМ…


Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що уряд знає, як пережити цю зиму в умовах можливих російських обстрілів. Про це інформує «Цензор.НЕТ».
«Хочу процитувати нашого Президента, який запропонував не робити піару на питаннях енергетики. І це дуже важливо. Сьогодні ніхто не може сказати про чотири години, 16 або зовсім без відімкнень. Тому що росіяни мають свої плани терористичні – знищення нашої енергоінфраструктури, продовження своєї геноцидної політики, ми до цього готуємось. Розуміємо, як проходити цю зиму. Ми точно її пройдемо разом, об’єднані, підготовлені до цієї зими», – сказав очільник уряду. 

 

ЕЛЕКТРИКИ МОЖЕ НЕ БУТИ?


У Запорізькій області готуються до того, що взимку вимкнення світла триватиме не по чотири години, а не буде взагалі. Зараз готують до цього соціальну інфраструктуру. Як інформує «Цензор.НЕТ» із посиланням на «Укрінформ», про це повідомив начальник Запорізької ОВА Іван Федоров. 

 

РОСІЙСЬКА НАФТА 


Угорська енергетична компанія Mol Nyrt. заявила, що уклала угоду, яка забезпечить продовження постачання російської сирої нафти трубопроводом, що проходить через територію України. Про це пише агентство Bloomberg, інформує «Цензор.НЕТ».
Нагадаємо, що Україна в червні фактично заборонила ПАТ «Лукойл» продовжувати використовувати її як транзитну країну, у відповідь на повномасштабне вторгнення росії, пише Bloomberg.
Згідно з угодою, компанія Mol, яка контролює нафтопереробні заводи в Угорщині та Словаччині, візьме на себе постачання сирої нафти на білорусько-українському кордоні з 9 вересня.
Bloomberg нагадує, що раніше російська сторона була відповідальна за доставляння нафти до пунктів в Угорщині та Словаччині, розташованих поблизу кордону з Україною.
«Нова домовленість забезпечує стале рішення для транспортування сирої нафти трубопроводом ‟Дружбаˮ», – сказав виконавчий віцепрезидент Mol Габріель Сабо, маючи на увазі трубопровід, який з’єднує росію й Угорщину через Україну.

 

РОБОТА МІНОБОРОНИ 


На вебсайті «Української правди» розміщено статтю «Міністерство хаосу Умєрова». Стислі витяги статті подаємо нижче.
«Загалом у Міноборони відсутня базова внутрішня експертиза щодо наявних іноземних бюджетних програм військової допомоги для України. Наприклад, у Міністерстві оборони Ізраїлю лише військовою допомогою від США опікується понад 100 топових фахівців. В Україні це умовні півтори людини. Не маючи цієї експертизи, Міністерство оборони, на наш подив, лише наприкінці серпня дізналося від громадських організацій про ризик втрати 6,2 млрд дол. допомоги за програмою президентських списань уряду США. Це незважаючи на те, що в бюджеті України до кінця року на зброю залишається не більше, як мільярд доларів». 
«Міністерство так і не навчилося закуповувати зброю напряму в оборонних виробників США через програми Foreign Military Sales та Foreign Military Finance, якими користуються всі країни НАТО й основні союзники США. Ці програми дають змогу частково використовувати гранти від уряду США та частково бюджетні гроші України на закупівлі напряму в американських виробників потрібного обладнання. 
Наприклад, сусідня Польща за останні два з половиною роки уклала серію таких контрактів зі США на десятки мільярдів доларів. У серпні 2023 року Польща уклала контракт на 96 гелікоптерів APACHE з усім потрібним сучасним обладнанням, однак Україна користується згаданою програмою переважно щодо дрібних замовлень для обслуговування вже наданої старої техніки». 
Автори: Дар’я Каленюк, виконавча директорка Центру протидії корупції, Марія Берлінська, керівниця проєкту Victory Drones (БФ Dignitas), Альона Гетьманчук, засновниця та директорка Центру «Нова Європа».

 

ОДКРОВЕННЯ КОМБАТА


Збройні сили України борються з низьким моральним духом і дезертирством, ідеться в матеріалі CNN.
Комбат Дмитро роки провів на українських фронтах. Він керував приблизно 800 чоловіками, які брали участь в одних із найзапекліших і найкривавіших боїв війни біля Покровська. Оскільки більшість його солдатів тепер мертві або важко поранені, Дмитро вирішив, що з нього досить – звільнився і пішов на іншу військову роботу в Києві.
Стоячи біля офісу, запаливши цигарку та п’ючи каву, Дмитро сказав CNN, що просто не може більше дивитися, як його люди помирають. Два з половиною роки жорстокого наступу росії знищили багато українських підрозділів. Підкріплення нечисленні, тому деякі солдати виснажені та деморалізовані. Ситуація особливо жахлива серед піхотних підрозділів поблизу Покровська та інших місць на східній лінії фронту, де Україна намагається зупинити просування ворога. Джерело: УНІАН.

 

НАШІ СПРОМОЖНОСТІ 


Україна працює за трьома напрямами сучасної техніки:
- Квадрокоптери-перехоплювачі. Це нововведення вже впроваджено й успішно діє певний час. Малі дрони вдалося модифікувати так, щоб їх можна використовувати не для розвідки чи атаки наземних цілей, а під час повітряного бою. За підрахунками видання Bild, щотижня українські дрони-перехоплювачі таранять близько 50 російських безпілотників-розвідників і навіть великих безпілотників-камікадзе «Ланцет».
- Дрони-перехоплювачі типу «крило». Проблема з невеликими квадрокоптерами полягає в тому, що вони можуть пролетіти лише декілька кілометрів, особливо на великій висоті, тож російські дрони-розвідники можуть легко втекти від них. Тому в Україні розробляють дрони-перехоплювачі з нерухомими крилами, які можуть стежити за російським дроном на відстань до 60 км і на висоті до 4 км. Дрони цього типу вже випробовують, і вони мають надійти у війська до кінця цього року.
- Дрони-вбивці великого радіуса дії. Велика мета України – створити «вбивць безпілотників», які зможуть перехоплювати та знищувати російсько-іранські безпілотники дальньої дії «Шахед» / «Герань». Щоб такі перехоплювачі були ефективними, вони мають мати швидкість не менш ніж 200 км/год і великий радіус дії (принаймні 200, а краще 500 км). І вони мають бути недорогими. Джерело: УНІАН.

 

ШВИДКА ПІДГОТОВКА…


Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський прокоментував питання військової підготовки мобілізованих перед відправленням їх на фронт. Про це інформує «Цензор.НЕТ» із посиланням на інтерв’ю головкома каналу CNN.
За словами О. Сирського, найбільшим пріоритетом є набір більшої кількості бійців. Генерал визнав, що перед відправленням на фронт мобілізовані військові проходять менший термін підготовки, ніж йому хотілося б. Новобранці мають місяць базової військової підготовки, а потім від пів місяця до місяця спеціалізованої підготовки. 


БАГАТІ НЕ СЛУЖИТИМУТЬ?


Механізм так званого «економічного бронювання» від мобілізації можуть запровадити в Україні вже цього року. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Данило Гетманцев в інтерв’ю агентству «РБК-Україна». «…такий підхід розмежовує людей під час війни. Крім того, є питання, як військові сприймають це рішення, що вкрай важливо в контексті демобілізації, яку ми не можемо фізично зробити. Це дуже соціально чутливе питання», – зазначив він. Д. Гетманцев повідомив, що, за підрахунками Міністерства фінансів, щомісячні надходження в бюджет від економічного бронювання можуть становити близько 8 млрд грн. Це з урахуванням того, що більшість військовозобов’язаних, які нині працюють і отримують зарплату менш ніж 35 тис. грн, одержуватимуть по 35 тис. Джерело: https://biz.censor.net.

 

НЕДОГЛЕДІВ НА МІЛЬЯРД


За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генпрокурора колишньому тимчасовому виконувачеві обов’язків директора Департаменту держзакупівель та постачання матеріальних ресурсів Міноборони повідомлено про підозру в недбалому ставленні до служби (ч. 4 ст. 425 КК України). Про це повідомляє «Цензор.НЕТ» із посиланням на пресцентр Офісу Генпрокурора.
За даними слідства, військові службові особи Міністерства оборони України в умовах воєнного стану у 2022–2023 роках уклали із суб’єктами підприємницької діяльності договори про постачання на державні потреби мастильних засобів, нафти та дистилятів для техніки спеціального призначення. Підозрюваний 2022 року безпідставно додав до цих договорів податок на додану вартість. Такими діями державі завдано понад 1,1 млрд грн збитків. Наразі йому обрано запобіжний захід. Досудове розслідування здійснюють слідчі ГСУ ДБР. 

 

ДУМКА ПОРОШЕНКА


Лідер «Європейської Солідарності» та п’ятий президент Петро Порошенко закликав до дискусії з урядом щодо обґрунтованості видатків. Про це повідомляє «Цензор.НЕТ» із посиланням на пресслужбу політсили.
П. Порошенко наголосив, що «…ніякі інші питання, крім оборони держави, парламент розглядати не має. ...Хочу наголосити, що і в питаннях бюджету, і в питаннях податків ключовим словом має бути справедливість, прозорість, обґрунтованість видатків». 
Лідер «ЄС» наголосив на прозорій та ефективній дискусії з урядом щодо обґрунтованості видатків.
Також він назвав сюрреалістичною картину, коли на відстані 15–20 км від лінії зіткнення у прифронтових районах будують дороги.
«Що це, як не божевілля? Скорочуйте видатки! Не вбивайте економіку! Не обтяжуйте тих, хто платить податки “на біло”. А ще поверніть ПДФО військовим, на рахунки бригад. Бо 60%, які ви вилучили в листопаді, не використали».

 

ЗВІДКИ ТАКІ ДОХОДИ?


Родина народного депутата Романа Іванісова за роки його роботи у Верховній Раді придбала автомобілів і житла на майже 2 млн дол., хоча загальна сума готівкових заощаджень була майже вдвічі меншою. Про це йдеться в розслідуванні Bihus.Info. Джерело: https://biz.censor.net.


ПЕРЕВИЩЕННЯ ПОВНОВАЖЕНЬ


Більшість опитаних українців вважає, що Офіс Президента впливає на державні органи з перевищенням своїх повноважень.
Про це свідчать результати соціологічного опитування, яке провів Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова на замовлення руху «Чесно», повідомляє «Цензор.НЕТ».
«Більш ніж половина українців вважає, що Офіс Президента впливає на державні органи з перевищенням своїх повноважень. Найбільшим українці вважають вплив ОП на парламент і уряд. Кількість тих, хто поділяє таку думку, зросла з 52% до 59% порівняно з попереднім роком», – ідеться в повідомленні «Чесно» за підсумками соцопитування. 

 

ОБРАЛИ НАЧАЛЬНИКА…


У дружини начальника штабу Сил безпілотних систем Романа Гладкого виявили російське громадянство. Про це повідомила нардепка «Слуги народу» Мар’яна Безугла, інформує «Цензор.НЕТ».
«Російський паспорт на ім’я “Гладкой Елены”, дружини начальника штабу Сил безпілотних систем ЗСУ. Хоча він і протермінований, це ніяк не скасовує її російського громадянства. Витяг зі СПО СК: АС “Російський паспорт”», – зазначила парламентарка. 

 

ХАБАРНИКИ З ТЦК


Оперативники управління стратегічних розслідувань в Івано-Франківській області та слідчі слідчого управління обласної поліції одночасно затримали трьох посадових осіб територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, що фігурують в корупційних схемах. Про це повідомляє «Цензор.НЕТ» із посиланням на пресцентр Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції. 
Тож заступника начальника обласного ТЦК затримали неподалік від місця роботи. За тисячу доларів «винагороди» він пропонував безперешкодно отримати код для ідентифікації в системі «Оберіг» чи військово-облікові документи. 

 

БЛОКУВАННЯ ЧЕРНІГОВА…


«5 вересня Чернігівську міську раду вкотре заблокували озброєні силовики. Застосували силу та паралізували роботу всіх структурних підрозділів, зокрема тих, які здійснюють забезпечення ЗСУ, підготування Чернігова до опалювального сезону тощо. Раніше були інші спроби впливу на місцеве самоврядування Чернігова за допомогою силовиків», – ідеться в заяві партії «УДАР» Віталія Кличка. «До цього влада через силовиків неодноразово намагалася зривати сесію міськради, силовим шляхом не допускати депутатів до зали. Окрім цього, мінували приміщення. До того ж на центральному рівні заблокували виділення громадою Києва 25 млн грн допомоги чернігівцям на фортифікації. А ще вручали підозри, викликали на “бесіди”, залякували депутатів... Окрім цього, незаконно через ручні суди усунули обраного громадою міського голову. Цілий серіал з елементами диктатури», – резюмують в «УДАРі».
Раніше в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако повідомив про обшуки в Чернігівській мерії та заявив, що розцінює це як продовження політичного тиску. Джерело: https://censor.net.


ШУФРИЧА НЕ ВИПУСТЯТЬ


Печерський районний суд Києва продовжив народному депутатові від «ОПЗЖ» Несторові Шуфричу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 4 листопада цього року.
Про це «Укрінформу» повідомила речниця Офісу Генпрокурора Надія Максимець, зазначає «Цензор.НЕТ».
«Печерський райсуд столиці продовжив Н. Шуфричу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 діб – до 4 листопада», – сказала вона. 

 

ПІДТРИМКА ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ


Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що на 2025 рік не заплановано збільшувати розміри державної підтримки внутрішньо переміщених осіб. Про це повідомив голова уряду.
«На 2025 рік поки що Мінфін не запланував збільшення розмірів державної підтримки ВПО, але обсяги цього року є достатніми», – зазначив він.
За словами Прем’єра, на 1 вересня одержувачами державної допомоги є 1,2 млн внутрішніх переселенців. Джерело: https://biz.censor.net.

 

АБИ ВИЇХАТИ ЗА КОРДОН


Прикордонники викрили 28-річного чоловіка, який одружився зі своєю тещею, яка має інвалідність, щоб виїхати за кордон. Про це повідомили у пресслужбі ДПСУ, інформує «Цензор.НЕТ».
«28-річний українець одружився зі своєю 40-річною тещею, яка має інвалідність І групи. За версією «молодят», їхали вони до Варшави лікувати жінці зір. Свою версію відстоювали до останнього. Та аргументи прикордонників виявилися більш переконливими», – йдеться в повідомленні.
Зазначають, що за день до цього реальна дружина самостійно перетнула кордон, а услід за нею вирушили й родичі.
«Безуспішно. Долю випробували вдруге, вже в іншому пункті пропуску, проте їхні очікування й тут не виправдалися», – зазначили у ДПСУ.

 

ПАЛЬМОВА ОЛІЯ


Верховна Рада ухвалила законопроєкт про заборону використання пальмової олії в харчових продуктах, зокрема в дитячому харчуванні. Про це повідомив народний депутат України Ярослав Железняк, інформує LIGA.net.
Пальмова олія, яку широко використовують у харчовій промисловості, має декілька потенційних негативних наслідків для здоров’я. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, вживання продуктів з високим умістом насичених жирів, зокрема пальмової олії, може підвищувати ризик серцево-судинних захворювань, оскільки вона сприяє підвищенню рівня поганого холестерину (LDL) у крові.
Крім того, 2016 року Європейське агентство з безпеки харчових продуктів (EFSA) вказало, що під час нагрівання пальмової олії до високих температур утворюються шкідливі речовини, наприклад, 3-MCPD і гліцидилові ефіри, які мають потенційно канцерогенні властивості. Джерело: https://biz.censor.net.

 

Читайте усі приховані історії з життя за 1 грн
Життєві історії онлайн
Ви вже є предплатником?

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

ЧИТАЙТЕ
БАТЬКО
ГАЗЕТА «ЖИТТЯ. ІСТОРІЇ»
БАТЬКО
16 вересня 20:51 8
Підсумки тижня за п'ять хвилин: 28.08 - 03.09
03 вересня 22:43 25
ВИШНІ
ЖИТТЄВІ ІСТОРІЇ. ГАЗЕТА «ЖИТТЯ»
ВИШНІ
29 серпня 21:44 130