Напишіть свій мейл, щоб створити акаунт

Використайте вісім малих або великих літер і додайте будь-який один символ

Передплатити

Підсумки тижня за п'ять хвилин: 28.08 - 03.09

Влада

Назар КОЛОДІЙ
03 вересня 22:43
23
Джерело: Газета "Життя"

Новини тижня, стисло

Підсумки тижня за п'ять хвилин: 28.08 - 03.09
Тиждень новин

НОВИНИ ТИЖНЯ, ЩО МИНУВ: 28.08 - 03.09

 

ПРОГНОЗ У ВІЙНІ 


Професор оборонних досліджень Королівського коледжу Лондона Майкл Кларк прогнозує, що російські війська можуть захопити всю Донеччину й навесні 2025 року загрожувати Дніпропетровщині.
Джерело: стаття М. Кларка у британському виданні The Times.
Дослівно: «Захисникам бракує людей, боєприпасів і сну. Вони здають позиції, в той час як москва, схоже, готова пожертвувати необмеженою кількістю військ, аби взяти Покровськ. Як і в Маріуполі, Сєверодонецьку, Бахмуті й Авдіївці, російські війська, схоже, мають намір зрівняти місто із землею, щоб заволодіти руїнами. Джерело: https://www.pravda.com.ua.

 

НАДЛИШКОВА ЗБРОЯ?


Контрольований експорт української зброї дасть змогу не лише зберегти робочі місця і зміцнити економіку, а й сприятиме збільшенню забезпечення ЗСУ.
Про це йшлося під час круглого столу, який організував Комітет з питань економічного розвитку Верховної Ради, інформує «Цензор.НЕТ» із посиланням на National Association of Ukrainian Defense Industries.
Як зазначають, під час зустрічі голова комітету Дмитро Наталуха звернув увагу на потребу створення сприятливого інвестиційного клімату для співпраці задля розвитку військових технологій у секторі оборонно-промислового комплексу України (ОПК), можливості якого постійно зростають. «Зараз із питанням масштабування виробництва може конкурувати хіба що питання його фінансування», – сказав Д. Наталуха. За його словами, захід організовано, щоб вивчити, наскільки контрольоване відкриття експорту надлишкового озброєння може принести Україні додаткові фінанси. 


ЗАЯВА БЕЗУГЛОЇ


Начальником штабу Командування Сил безпілотних систем ЗСУ призначили Романа Гладкого, якого раніше підозрювали в держзраді, шпигунстві та корупції. Про це повідомила заступниця керівника Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки «слуга народу» Мар’яна Безугла, інформує «Цензор.НЕТ». 
За її словами, Р. Гладкий не лише не має жодного досвіду роботи з БПЛА, а й був підозрюваним у державній зраді, шпигунстві та корупції.
Парламентарка підтвердила інформацію із соцмереж про призначення та зазначила, що дружина Р. Гладкого має російський паспорт, а донька виступала на змаганнях за рф. 
«Незрозуміло, як він пройшов перевірку Служби безпеки України та досі обіймає найвищі посади. Виходець із Криму, капітан військово-морських сил із такою репутацією і ніколи не мав стосунку до дронів! Що знаю, призначення саме цієї людини начальником штабу – свідоме рішення Сирського. Його відправили туди як «соглядатая», незважаючи на протести Вадима Сухаревського та його команди. Це типовий підхід, який було використано багато разів. Зокрема, така ж ситуація у Гнатова, якого Президент призначив на керівництво фронтом замість Содоля. У Гнатова начальник штабу – син друга Содоля, так само, як і керівники угруповань (ОТУ) – від Содоля та Сирського. Криза та хаос в управлінні на східному фронті зараз – результат кумівства, ручного контролю та втручання до рівня взводу від Сирського паралельно з виведенням підрозділів із Донецької області», – додала вона.  

 

УГЛАВУ ЗВІЛЬНЕНО


«Дисциплінарна комісія встановила, що Углава тиснув на детективів, які повідомили про зливи ним інформації фігурантові розслідування. Рядові детективи перемогли першого заступника директора, який нищив роботу НАБУ в інтересах куратора «Великого будівництва» – найбільшої корупційної схеми нинішньої влади. Треба віддати належне Семенові Кривоносу – його рішення стало визначальним для цієї перемоги». Про це у фейсбуці повідомив глава ЦПК Віталій Шабунін, інформує «Цензор.НЕТ».  
За словами В. Шабуніна, звільнення Углави не розв’язує всіх проблем, які виявив цей кейс.
«Але тепер ці проблеми з розряду екзистенційних (для НАБУ) переходять в операційні. І ми оптимістичні з тим, що директор НАБУ разом із колективом (який відстояв своє право на гідність) ці проблеми ефективно владнає.
Далі Офіс Президента спробує повернути Углаві посаду рішенням суду. Ми вже бачимо підготування до легітимізації цих спроб, наприклад, активності голови НАЗК Віктора Павлущика», – додав глава ЦПК. 


ЗВІЛЬНИЛИ КУДРИЦЬКОГО


2 вересня голова правління НЕК «Укренерго» Володимира Кудрицького було звільнено з посади.
Про це на своїй сторінці в телеграмі написав нардеп «Голосу» Ярослав Железняк, інформує «Цензор.НЕТ».
«Ну одного з найбільш адекватних людей в енергетиці – керівника «УкрЕнерго» – звільнили. Спочатку вимога на ставці, потім перегнули Наглядову раду. Далі чотири на два, і все. Нагадаю, що «Укренерго» – єдині, хто нормально побудував захисні споруди. І вчасно запаслися додатковим обладнанням для швидкої заміни. Але ці м*** будуть намагатися розповісти, що саме це і стало проблемою», – заявив нардеп. 

 

ПРО ВИДАТКИ ВЛАДИ


«Влада почала з цифри, яка шокує, – нібито країна терміново потребує 500 млрд грн на фінансування армії. Інакше вже в серпні-вересні армія залишиться без фінансування, солдати залишаться без зарплат», – нагадав Петро Порошенко. Він зазначив, що згодом ішлося про 140 млрд грн, а після засідання податкового комітету сума знову змінилася – до 30 млрд грн.
«Влада має чітко обґрунтувати, що із цього йде на грошове забезпечення воїнів, що – на закупівлю озброєння і боєприпасів, FPV і засобів РЕБ. І коли це буде поставлено. Що – на будівництво фортифікаційних споруд. Ці затверджені та задекларовані видатки мають бути недоторканими», – переконаний лідер «ЄС».
«Перше, з чого ми маємо почати, – це скорочення непотрібних видатків. Як ви можете підвищувати податки для найменш захищених верств населення, коли ви 2 млрд легко видаєте на “єдиний”, нікому не потрібний марафон? Сотні мільйонів на фінансування каналу “Рада” – це ніколи не голосували у ВРУ, а витрачають нібито на потреби парламенту. Третя позиція – це фінансування будівництва доріг. 17 млрд цього року, включно з прифронтовими територіями в Харківській, Запорізькій, Донецькій областях. Що ви робите і чому ці гроші знову ж таки забираєте в будівництві фортифікаційних споруд», – констатує П. Порошенко.
Політик також закликав скоротити витрати на утримання державного апарату. «В країні залишилося на 8 млн населення менше. І якщо скорочується чисельність людей, яким влада має надавати послугу, має відбутися відповідне скорочення чисельності влади», – вважає колишній президент.
Він також розкритикував так звану ідею «національного кешбеку», яка потребує щонайменше 3 млрд грн з бюджету: «Ви забираєте у вчителів, лікарів, прибиральниць, санітарок, медсестер, щоб віддати кешбек? Прибрати фінансування індустріальних парків. Прибрати фінансування таких стимулів, які руйнують конкурентне середовище в Україні». Джерело: https://censor.net. 


ДУМКА ДЕПУТАТА


Член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки «слуга народу» Мар’яна Безугла повідомила, що Головком ЗСУ Олександр Сирський забирає з Вугледару досвідчену 72-гу окрему механізовану бригаду.
Про це інформує «Цензор.НЕТ» із посиланням на сторінку нардепки у фейсбуці.
«У мене численні звернення військових у відчаї, що Сирський забирає 72-гу бригаду з Вугледару, яка відбивала там усі атаки вже два роки і прекрасно знає місцевість.
Росіянам таке вже відомо, і вони готуються. Це буде катастрофа, як із Торецьком і Нью-Йорком, коли звідти забрали 24-ту бригаду. Таке враження, що він спеціально розхитує фронт», – написала М. Безугла.  

 

ТЦК НА ФРАНКІВЩИНІ


30 серпня в Яремчі (Івано-Франківщина) військовослужбовці ТЦК забрали водія туристичного автобуса з Полтави. У військкоматі розповіли, що чоловік порушив правила військового обліку, а також не має права на відтермінування та не є заброньованим. Про це повідомили в Івано-Франківському ТЦК та СП, інформує «Цензор.НЕТ».
Напередодні 30 серпня «Суспільне» з посиланням на одну з туристок, Юлію, повідомило, що в Яремчі правоохоронці та працівники ТЦК затримали водія туристичного автобуса з Полтави. В автобусі перебувало 50 туристів, зокрема восьмеро дітей. Поки пасажири відійшли поїсти, під’їхала поліція разом із представниками Надвірнянського районного ТЦК, які забрали одного з водіїв на ВЛК. За словами туристки, автобус повертався до Полтави.
В Івано-Франківському ТЦК та СП прокоментували цю ситуацію після розголосу в ЗМІ. Там заявляють, що водій порушив правила військового обліку, а також не має права на відтермінування та не є заброньованим.
У військкоматі зазначили, що чоловікові запропонували пройти ВЛК, на що він добровільно погодився. За результатами ВЛК, чоловіка визнали придатним до військової служби та скерували на проходження базової військової підготовки до одного з навчальних центрів.

 

МОБІЛІЗАЦІЙНИЙ ВІК


Петиція до Президента України Володимира Зеленського із закликом зменшити мобілізаційний вік для чоловіків з 60 до 50 років набрала потрібні 25 тис. голосів. Про це повідомляє «Цензор.НЕТ» з посиланням на відповідну петицію, яку було зареєстровано на сайті Офісу Президента.
Петицію зареєстрував 5 липня Андрій Азаров.
«Звернення до Президента України зменшити мобілізаційний вік для чоловіків з 60 до 50 років з метою поліпшення економічного стану в країні», – йдеться в тексті петиції. Наразі вона очікує на розгляд.  


ОЧІКУЄМО ДОЗВОЛУ


Міністр оборони України Рустем Умєров підтвердив, що передав США список цілей у росії, які Україна хоче вражати американськими далекобійними ракетами ATACMS. Як інформує «Цензор.НЕТ», про це Р. Умєров розповів в інтерв’ю CNN.
Як розповів очільник Міноборони, він провів розмову з високопосадовцями США щодо зняття обмежень для України на використання далекобійної зброї, щоб завдати ударів у глиб території росії. 

 

НОВА ПРОФЕСІЯ ЖІНОК


В Україні стартує пілотний проєкт з підготування водійок вантажівок. Мета проєкту – розширити професійний потенціал жінок у сфері перевезень. Про це повідомляє пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.
Зазначають, що проєкт фокусуватиметься на утвердженні гендерної рівності в професії та задоволенні потреби на ринку праці у водіях-далекобійниках за допомогою залучення жінок. Джерело: https://biz.censor.net/.

 

ДОПОМОГЛИ УТЕКТИ


Нардеп Артем Дмитрук утік з України не через пункт пропуску, а через зелену зону кордону.
Про це повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко в ефірі телемарафону, інформує «Цензор.НЕТ» із посиланням на «Громадське».
Він пояснив, що від початку воєнного стану всі пункти пропуску на кордоні з росією, білоруссю і так званим Придністров’ям зачинені, тому пройти через них неможливо.
Тобто А. Дмитрук не йшов через пункт пропуску, а перетнув кордон «зеленою зоною».
Раніше в Офісі Генпрокурора заявляли, що депутат пішки перетнув кордон у напрямку Придністров’я біля пункту пропуску «Павлівка» 23 серпня. Трьом особам, які допомогли втекти за кордон «слузі народу» Артемові Дмитруку, повідомлено про підозру.  

 

ОНОВЛЕННЯ ДАНИХ


У Міністерстві оборони хочуть, щоб оновлення даних через застосунок «Резерв+» було продовжено. Про це заявила заступниця міністра оборони України Катерина Черногоренко, інформує «Цензор.НЕТ».
К. Черногоренко наголосила, що, згідно із законом, українці мали 60 днів, щоб встигнути оновити свої дані. Водночас вона зазначила, що в Міноборони дуже хочуть, щоб продовжили оновлення даних через «Резерв+» та щоб нарощення відбувалось уже після 60 днів, які минули від моменту набуття чинності закону про мобілізацію. 


ПОЗИЦІЯ ВИДАННЯ


Стратегія Заходу, зокрема США, щодо припинення війни в Україні за два з половиною роки залишається незмінною: знайти золоту середину між підтримкою України та покаранням росії, з одного боку, і зниженням ризиків ескалації, з іншого. Водночас, пише Foreign Policy, хоч яким би раціональним здавався цей підхід, він ґрунтується на помилковому припущенні, що наміри путіна можна змінити.
«Факти свідчать про те, що стосовно України путіна просто неможливо переконати. Для нього стратегічною необхідністю є запобігання перетворенню України на бастіон, який Захід може використовувати для загрози росії. Путін узяв на себе особисту відповідальність за досягнення цього результату і, ймовірно, вважає, що це варте майже будь-якої ціни. Спроба змусити його здатися – марне заняття, яке просто витрачає життя і ресурси», –йдеться у виданні.
Зазначають, що є лише один життєздатний варіант припинення війни в Україні на умовах, прийнятних для Заходу і Києва, – «перечекати путіна».
І оскільки це війна за вибором, путін має змогу її зупинити. Війна не є екзистенційною для росії. Виведення російських військ з України не загрожуватиме існуванню російської держави і, найімовірніше, не загрожуватиме навіть правлінню путіна. Він міг би легко оголосити про перемогу в Україні й запустити супутню інформаційну кампанію, щоб виправдати свій розворот, вважає FP.
Якщо путін не бажає припиняти свій наступ на Україну, то війна може закінчитися лише в один із двох способів: або тому, що росія втратила можливість продовжувати свою кампанію, або тому, що путін більше не при владі.
І, як зазначає FP, досягнення першого результату – за допомогою погіршення можливостей росії – нереальне, оскільки путін здатний і далі кидати солдатів та ресурси в бій і російська армія, найімовірніше, не впаде.
Це залишає другий шлях до припинення війни: вихід путіна з кремля.
«Цілком можливо, що він піде добровільно або його витіснять; безсумнівним є те, що в якийсь момент путін помре. Тільки коли він більше не буде при владі, може розпочатися справжня робота з постійного врегулювання війни в Україні», – підсумовує видання.
А доти Вашингтон має зосередитися на допомозі Україні в утриманні лінії фронту та запобіганні подальшим військовим успіхам росії, а також має допомогти економити ресурси. Це незадовільний і політично неприємний підхід, але це «єдиний реалістичний варіант», заявляє FP.
Джерело: УНІАН.

Читайте усі приховані історії з життя за 1 грн
Життєві історії онлайн
Ви вже є предплатником?

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

ЧИТАЙТЕ
БАТЬКО
ГАЗЕТА «ЖИТТЯ. ІСТОРІЇ»
БАТЬКО
16 вересня 20:51 1
Події тижня, що минув за 5 хвилин ОСТАННІ НОВИНИ
11 вересня 10:43 16
ВИШНІ
ЖИТТЄВІ ІСТОРІЇ. ГАЗЕТА «ЖИТТЯ»
ВИШНІ
29 серпня 21:44 125