Напишіть свій мейл, щоб створити акаунт

Використайте вісім малих або великих літер і додайте будь-який один символ

ОГЛЯД НОВИН ТИЖНЯ, 20 – 27 лютого 2024 р.

Влада

27 лютого
117

Стисло про головне

ОГЛЯД НОВИН ТИЖНЯ, 20 – 27 лютого 2024 р.

ОГЛЯД НОВИН ТИЖНЯ

 

КІЛЬКІСТЬ ЗАГИБЛИХ


Дані Президента України Володимира Зеленського щодо 31 тис. загиблих українських захисників від початку повномасштабного вторгнення суттєво відрізняються від оцінок офіційних осіб США. Вони стверджували, що втрати становлять близько 70 тис. воїнів. Про це пише The New York Times.
Згідно з даними США, які було озвучено влітку 2023 року, втрати України від 24 лютого 2022 року попередньо становлять близько 70 тис. військових убитими й 100–120 тис. пораненими.
Втрати російської армії, за даними США, приблизно вдвічі більші, зазначає видання. Джерело: https://censor.net/. 

 

ДРОНИ ЧИ ДОРОГИ?


Уряд вирішив спрямувати понад 17 млрд грн залишку з торішнього бюджету на «Велике будівництво», хоча за ці гроші можна було придбати майже мільйон дронів. Про це заявив колишній народний депутат Олександр Черненко. «У п’ятницю, 23 лютого, своїм рішенням уряд Шмигаля спрямував 17,1 млрд грн залишку з торішнього бюджету на ‟Велике будівництвоˮ. Замість ЗСУ. Замість дронів. На дороги. Не на фронт. 17 млрд – це майже мільйон дронів! Якщо їх купити, нас не чекатиме нова Авдіївка. Нас не чекатиме оточення Києва тощо. Але в уряді вирішили постелити дороги. Чи там вважають, що загроза російських танків уже в минулому?» – заявив він. Джерело: https://censor.net/.

 

НАРОДЖУВАНІСТЬ ЗНИЖУЄТЬСЯ


Згідно з даними Міністерства охорони здоров’я, показники народжуваності в Україні зменшуються приблизно на 7% щороку від 2013-го. Про це повідомляє «Цензор.НЕТ» із посиланням на Укрінформ. Джерело: https://censor.net. 

 

ОПИТУВАННЯ ПОЛЯКІВ


За два роки від початку повномасштабної війни майже половина поляків вважає, що вона закінчиться знищенням обох країн – і України, і росії. Про це свідчать результати опитування United Surveys для RMF FM i Dziennik Gazeta Prawna, повідомляє «Європейська правда». Майже половина респондентів (47,4%) вважає, що конфлікт триватиме багато років і закінчиться ліквідацією обох країн. Джерело: https://www.eurointegration.com.ua.

 

ЗНОВУ ЗЕКОНОМИЛИ


Кабінет Міністрів ухвалив рішення про індексацію пенсій від 1 березня 2024 року на 7,9%.
Про це заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Окрім того, від 1 квітня відбудеться автоматичне перерахування пенсій для 654 тис. пенсіонерів, які працюють, з урахуванням оновленого страхового стажу.
Як повідомляли раніше, у Мінсоцполітики зазначали, що пенсії від 1 березня 2024 року проіндексують на 13%, але уточнювали, що це попередні розрахунки, остаточно коефіцієнт індексації буде відомий ближче до кінця лютого. Джерело: https://biz.censor.net.

 

ТАЄМНИЦІ НЕ БУДЕ?


Національний банк України пропонує змінити правила розкриття банківської таємниці.
Відповідні зміни пропонують внести до Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці, повідомляє пресслужба регулятора. Зокрема, пропонують розкривати інформацію щодо банківських вкладів за запитами уповноважених державних органів та перевіряти інформацію, що є банківською таємницею. Джерело: https://biz.censor.net.

 

ПРОБЛЕМИ УКРАЇНИ


«Українські невдачі лише за останні декілька тижнів мають похмурий вигляд. По-перше, США досі не схвалили пакета допомоги. По-друге, Президент Володимир Зеленський раптово змінив Головкома ЗСУ. По-третє, росія розгортає наступ на всій лінії фронту. 
Ці труднощі не гарантують поразки України цього року. Вигідне врегулювання за допомогою переговорів усе ще можливе, якщо швидко подолати ці виклики. Видання The Times уточнює, що вигідною для України була б мирна угода, що передбачає членство в ЄС і НАТО». «Україна також заплуталася у власних політичних і військових проблемах. Незважаючи на те, що новий законопроєкт про мобілізацію перебуває на стадії обговорення, Зеленський не хотів знизити вік мобілізації із 27 до 18 років. Хоча середній вік військових виснажених підрозділів на передовій становить 43 роки». Про це йдеться в матеріалі американського видання The Times. Джерело: https://www.unian.ua.

 

ПРО ЛІНІЇ ОБОРОНИ


«Стратегічних ліній оборони досі не будують. Абсолютна відсутність уваги до цього. На стратегічні лінії потрібні матеріали, планування, інженерні кадри. Відповідно треба будівельників із будівельних компаній мобілізувати на інженерні роботи. Чи робить це Ставка Верховного головнокомандувача? Ні. Це ж матеріали. Військове командування об’єктивно не може організувати інженерні роботи. Перше. Немає компетенцій менеджерських, адміністративних. Немає матеріалів, немає ресурсів. Немає техніки. А інженерні війська та Державна військова служба транспорту в нас дуже слабкі. Вони не мають потужності, щоб виконати інженерні роботи такого рівня та масштабу. Тому не будують. Усе перекидають на війська. І, врешті-решт, більшість позицій риють солдати з лопатою в посадці. Бувають ініціативні комбриги, вони вже собі просять у волонтерів інженерну техніку, самі собі риють, зариваються. Але це ж не системно. Це не лінія, як росіяни риють – великі будівельні компанії, за короткі терміни». Автор: Юрій Бутусов. Джерело: https://censor.net. 

 

ВІДМОВА В АКРЕДИТАЦІЇ


Офіс Президента відмовив в акредитації на пресконференцію Володимира Зеленського головному редакторові «Цензор.НЕТ» Юрію Бутусову. Про це повідомив на своїй сторінці у фейсбуці головний редактор видання. «Президент Зеленський знову злякався запрошувати мене на пресконференцію. Офіс знову не знайшов місця. Значить, знову робитимуть показуху, де багато запитань будуть постановочними від кишенькових медіа та телеграм-каналів Офісу. Відповідати за брехню В. Зеленський боїться, боїться запитань щодо здачі Півдня України, відсутності підготування до війни, відсутності стратегічних рішень…» – написав Ю. Бутусов. Джерело: https://censor.net.

 

БІЛЬШЕ ЛЮДЕЙ


«Якщо буде допомога менша (від США – ред.), нам потрібно буде більше мобілізувати людей. Якщо допомога буде більшою, тоді коефіцієнт озброєності зростає. Тоді нам треба менше людей. Тому що можна деякі ділянки фронту закривати умовно зброєю і не треба стільки людей». Про це заявив керівник фракції «Слуга народу» Давид Арахамія. «У нас великий некомплект у бригадах. Є бригади, де комплект до 40%. Тобто ми можемо не проводити взагалі мобілізації, тоді може прорватися фронт, і взагалі хоч мільйон людей потім пошліть, уже буде запізно», – додав депутат. Джерело: https://censor.net. 

 

ВІЙСЬКОВА ТАЄМНИЦЯ?


«Україні вистачить ресурсу на два місяці в подальшій війні з росією, тому вона почувається в безпеці». Про це повідомив голова фракції «Слуга народу» у Верховній Раді Давид Арахамія в інтерв’ю східноєвропейському бюро Report.


ГОТОВІ НА ФРОНТ?


Ідея мобілізувати на фронт 100 тис. поліціянтів є «дивною» і нереалізованою. Про це заявив голова Національної поліції України Іван Виговський. «Деякі громадяни, державні службовці, чиновники кажуть, що в Національній поліції є 250 тис. поліціянтів, і пропонують 100 тис. відправити на фронт. Дивно, коли про це заявляють не “диванні експерти”, а люди, які працюють у державній системі й не знають елементарних цифр», – сказав він. «…якщо постане питання максимальній кількості поліціянтів піти воювати – підемо і воюватимемо», – додав Іван Виговський.

 

КОГО МОБІЛІЗУЮТЬ?


Ініціативна група в Раді, яку зібрав голова економічного комітету Дмитро Наталуха, провела свої розрахунки. Згідно з ними, реально мобілізувати можна тільки дві категорії людей. Перша – орієнтовно 2,8 млн офіційно працевлаштованих людей і майже 0,6 млн активних ФОПів.
Друга категорія – це чоловіки, які перебувають в Україні, однак про яких державі не відомо взагалі нічого, крім ІПН: вони ніде не працюють, не платять податків, не служать у війську тощо. Вони просто є. І їх ціла армія – майже 950 тис. Джерело: https://bukinfo.com.ua. 


КОМУ ВІЙНА, А КОМУ…


Під час обшуків у колишнього голови Чернігівської обласної військово-лікарської комісії в одній із квартир у Києві виявили майже мільйон доларів США. Як повідомляє «Суспільне», обшуки проводили 21 лютого в межах розслідування одного з кримінальних проваджень. Наразі відомо, що затриманий працював головою Чернігівської обласної ВЛК до літа 2021 року. Деснянський районний суд Чернігова відправив підозрюваного під варту без права внесення застави. Джерело: https://censor.net. 

 

НЕЗАКОННЕ УТРИМАННЯ


До суду скеровано обвинувальний акт щодо двох колишніх військовослужбовців Самбірського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Вони намагалися змусити чотирьох військовозобов’язаних чоловіків пройти військово-лікарську комісію та мобілізуватися до Збройних сил України. Про це повідомляє пресслужба Офісу Генпрокурора, інформує «Цензор.НЕТ». Слідство встановило, що обвинувачені у вересні 2023 року впродовж кількох днів незаконно утримували чотирьох військовозобов’язаних, яких намагалися змусити пройти військово-лікарську комісію та мобілізуватися до Збройних сил України. Вони зачинили чоловіків у кімнаті, погрожували їм, залякували й били їх. 
«Цих чоловіків напередодні затримали прикордонники за спробу нелегально перетнути кордон із Польщею. Їх доправили до приміщення військкомату, щоб узяти на військовий облік. Джерело: https://censor.net. 


ЗНАЙШЛИ ВІЙСЬКОВИХ


Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський розпочав аудит Сил оборони. Під час перевірки виявили тисячі військових, які жодного разу не брали участі в бою. «Два роки поспіль кажуть, що є бригади, які вже два роки на війні без ротацій. А є підрозділи, які жодного разу не були взагалі на фронті. Армія 900 тис., 300 тис. умовно воюють без ротацій. А де ж тоді 600 тис.?» – наголосив нардеп Давид Арахамія в ефірі програми «Теми з Наталією Мосейчук». 

 

ФЕЙКОВА РЕФОРМА


Народний депутат Ярослав Железняк написав: «Не зважаючи на позицію міжнародних партнерів, бізнесу та громадськості, влада намагалася протягнути в екстреному порядку своє фейкове перезавантаження БЕБ (Бюро економічної безпеки) авторства Татарова і подане від уряду з №10439. Там, де майже нічого не змінюють, а саме перезавантаження БЕБ відбудеться за рік після закінчення війни». На щастя, законопроєкт не пройшов, оскільки забракло кількох голосів депутатів. Джерело: https://biz.censor.net.

 

ПЕРЕЗАВАНТАЖЕННЯ БЕБ


«Торік діяльність БЕБ досліджувала тимчасова слідча комісія ВР, вона визнала роботу органу неефективною. За даними економіста, координатора експертних груп Економічної експертної платформи Олега Гетьмана, 2023 року тіньовий ринок тютюнової продукції зріс до 23%, алкогольної продукції – до 30%.
Через сірі схеми з підакцизними товарами бюджет України втрачає щорічно від 40 до 50 млрд грн, на схемах зі скрутки податків втрати становлять від 15 до 20 млрд грн. Загалом через неефективне функціонування БЕБ бюджет недоотримує щороку близько 100 млрд грн. Саме тому західні донори України, що тепер надають критично важливе фінансування, наполягають на перезавантаженні Бюро». Автор – Ольга Прокопишина. Джерело: https://biz.censor.net.

 

ОЛІГАРХАМ МОЖНА?


Міжнародний валютний фонд (МВФ) сумнівається в доцільності надання кільком найбільшим українським фінансово-промисловим групам дозволу на виведення валюти за кордон. Відповідного листа голова місії Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Україні Гевін Грей надіслав українській владі, інформує Інтерфакс-Україна.
Як повідомляли, Кабмін своїми розпорядженнями схвалив клопотання до НБУ з проханням дозволити виведення валюти за кордон компаніям, які належать до груп ДТЕК та «Метінвест» Ріната Ахметова, «Кернел» Андрія Веревського, «Інтерпайп» Віктора Пінчука, а також «ВФ Україна» («Vodafone Україна»). Загальна сума, заявлена в таких клопотаннях, становить понад 1,8 млрд дол. Джерело: https://biz.censor.net.

 

СПРАВА ПАШИНСЬКОГО


Коментуючи підозри С. Пашинському, його адвокат Андрій Федур зазначив: «Розслідування триває вже десять років, досі слідчі не відповіли на одне просте запитання: нафтопродукти чиї? Наскільки я розумію, мова про нафтопродукти, власником яких є “Роснафта”. А чому в нас у цій справі немає потерпілого? Його немає з однієї причини – “Роснафта”, яка забезпечує збройні сили рф…». Юрист припустив, що ці нафтопродукти транспортували транзитом через Україну. І зауважив, що в суді відсутні документи, на підставі яких ці нафтопродукти перетнули кордон України. «Цих документів немає, бо якщо встановлять, що це продукти “Роснафти” (тобто країни-агресорки), то виникне одне просте запитання: а чому ми тут зібралися? До чого тут узагалі НАБУ, до чого прокурор, САП, а що тут узагалі з підсудністю? ...Це точно не підсудність НАБУ чи САП…» – запевнив А. Федур. Він також акцентував увагу на тому, що терміни досудового розслідування щодо цієї справи минули. Джерело: https://censor.net.
Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід Сергієві Пашинському у вигляді тримання під вартою до 25 квітня. Йому визначили заставу в сумі 272 млн 520 тис. грн. Заставу внесли у вівторок, 27 лютого, підприємства-члени Національної асоціації підприємств оборонної промисловості. С. Пашинського звільнили.  

 

БІЗНЕС ДИПЛОМАТІВ


Угорські митники затримали на кордоні під час спроби перевезти велику партію цигарок чоловіка і жінку, яка мала дипломатичний імунітет. Джерело: Mukachevo.net із посиланням на повідомлення Національної податкової та митної адміністрації Угорщини.
У жінки, яка ідентифікувала себе за дипломатичним паспортом, як виявилося, чоловік є дипломатом. Також вона і водій сказали, що не перевозять товарів, які підлягають обов’язковому декларуванню. Двері вантажного відсіку автомобіля були опечатані лише паперовою биркою з українською печаткою про дипломатичний імунітет. Проте митникам таки вдалося обшукати автобус, у картонних коробках, обгорнутих у чорну фольгу, вони виявили загалом 141,5 тис. пачок цигарок без маркування.

 

ДЕПУТАТИ БОЯТЬСЯ…


Журналістів поки не пускатимуть до сесійної зали Верховної Ради з міркувань безпеки. Про це заявив голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія в ефірі програми «Теми з Наталією Мосейчук». За його словами, розвідка регулярно надсилає сповіщення, що Верховна Рада й урядовий квартал загалом можуть стати ймовірною ціллю російського удару найближчим часом. Джерело: https://www.unian.ua.

 

Автор: Назар КОЛОДІЙ

Газета "Життя"

Прочитайте усі приховані історії за 1 грн.
Читати Storriss
Ви вже є предплатником?

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

ЧИТАЙТЕ

«ОЙ, БРАТИКУ­СОКОЛИКУ!»
ГАЗЕТА «ЖИТТЄВІ ІСТОРІЇ»
«ОЙ, БРАТИКУ­СОКОЛИКУ!»
16 травня 7
НОВИНИ ТИЖНЯ. 9 ТРАВНЯ - 15 ТРАВНЯ
15 травня 13
ВІЙНА
ЖИТТЄВІ ІСТОРІЇ. ГАЗЕТА «ЖИТТЯ»
ВІЙНА
07 травня 46