Напишіть свій мейл, щоб створити акаунт

Використайте вісім малих або великих літер і додайте будь-який один символ

Передплатити

Новини тижня, що минув: 27.09 - 03.10

Влада

Назар КОЛОДІЙ
03 жовтня 17:04
26
Джерело: Газета "Життя"

ПІДСУМКИ ТИЖНЯ ЗА 5 ХВИЛИН

Новини тижня, що минув: 27.09 - 03.10
Стислий підсумок тижня

НОВИНИ ТИЖНЯ, ЩО МИНУВ: 27.09 - 03.10

 

300 ТИСЯЧ ПОВІСТОК


Уряд запускає масовий автоматичний друк повісток для військовозобов’язаних. Профінансувати його планують коштом резервного фонду державного бюджету, виділивши під це Міністерству оборони 71,82 млн грн. Про це повідомляє «УП» з посиланням на документи Кабміну.
Тож належним підтвердженням оповіщення про виклик до ТЦК у разі надсилання повістки поштою буде, зокрема, день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання, яку повідомила ця особа ТЦК під час уточнення облікових даних, або ж відмітки про відсутність особи за адресою, якщо ця особа не повідомила ТЦК іншої адреси місця проживання.
Після цього чоловіки повинні з’явитися до ТЦК та СП упродовж 14 днів з моменту отримання повістки. Тих, хто не з’явиться, притягуватимуть до адміністративної відповідальності, а ТЦК передасть дані до поліції для розшуку особи. 
Надалі в разі ігнорування повістки для такої особи можуть бути наслідки у вигляді штрафу від ТЦК, а в разі несплати – арешту рахунків та навіть майна.
Отже, наразі ніщо не заважає уряду за наявності відповідних технічних умов одномоментно роздрукувати тисячі повісток. З огляду на опублікований документ, друкувати планують 300 тис. повісток на місяць. Загалом буде надруковано 900 тис. повісток до кінця 2024 року.

 

ПРО ЗМІНУ КУРСУ


«Президент України Володимир Зеленський привіз на зустріч із Президентом США Джо Байденом «План перемоги», який, як прогнозують, містить новий заклик до надання зброї та грошей. Утім, як пише видання, насправді Україна потребує «термінової зміни курсу».
Про це йдеться у статті видання The Economist, інформує «Цензор.НЕТ».
«За кордоном з’являється втома. Ультраправі в Німеччині та Франції стверджують, що підтримка України – це марне витрачання грошей. Дональд Трамп цілком може стати президентом США. Д. Трамп здатен на все, але його слова свідчать про те, що він хоче продати Україну президенту росії володимирові путіну. Якщо В. Зеленський далі ігноруватиме реальність, наполягаючи на тому, що українська армія може повернути всі землі, які росія забрала з 2014 року, він відштовхне прихильників України і ще більше розділить українське суспільство», – йдеться у статті. 
The Economist пише, що «хай би як сильно Володимир Зеленський хотів вигнати росію з усієї України, зокрема і з Криму, у нього немає для цього ні людей, ні зброї». І що Президент України повинен «прийняти цю гірку правду». Після цього, як пише журнал, «західним лідерам потрібно зробити його основну мету війни реалістичною, забезпечивши Україні військовий потенціал і гарантії безпеки, яких вона потребує».
«Незалежно від того, чи підпишуть офіційну мирну угоду, це єдиний спосіб припинити бойові дії та створити безпеку, від якої в підсумку залежатиме процвітання та демократія в Україні». 
«Більш тверда обіцянка членства в НАТО допомогла б В. Зеленському перевизначити перемогу; реальна військова мета стримає росію; НАТО виграє від оновленої військової промисловості України. Розроблення нового плану перемоги вимагає багато чого від В. Зеленського і західних лідерів. Але якщо вони заперечуватимуть, то призведуть до поразки України. І це буде значно гірше», – резюмували у виданні. Джерело: https://censor.net. 


ВІЙСЬКОВІ НЕ ВИТРИМУЮТЬ


В Україні самовільно залишити частини могли понад 100 тис. людей. Такою інформацією про СЗЧ в Україні поділився колишній нардеп, військовослужбовець 72-ї окремої механізованої бригади ЗСУ, командир підрозділу ударних безпілотників «Орден Сантьяго» Ігор Луценко з виданням hromadske: «На мою думку, у СЗЧ зараз понад 100 тис. людей. Якщо так порахувати, то це близько… 20 бригад».
Співрозмовник вважає, що потрібно вигадати реалістичну модель роботи з тими, хто самовільно залишив службу. На його думку, з таких осіб можна сформувати декілька бригад, які здатні бути корисними на фронті. Джерело: УНІАН.
 

СПРАВУ ВІДКРИЛИ


Київський апеляційний суд зобов’язав ДБР відкрити кримінальну справу стосовно колишнього командувача Об’єднаних сил ЗСУ, генерала Юрія Содоля. Про це в телеграмі повідомив начальник штабу бригади НГУ «Азов», підполковник Богдан Кротевич, посилаючись на рішення суду.
«Сьогодні  вперше виступав перед судом. І сьогодні ж повертаюсь на Торецький напрямок… Коли мені надали слово (у суді), я наголосив на тому, що хочу побачити справедливість», – додав військовий.
Він зазначив, що розслідування проводять майже щодо всіх командирів бригад, проте деяке військове керівництво «відчуває безкарність за свої дії».
«І тільки справедливий суд може захистити тих, хто насправді віддає своє життя заради Батьківщини, тих, хто воює в окопах. Якщо не буде відповідальності, генералітет продовжить воювати людьми як пішаками, але ми не росіянє, ми не маємо права так робити. Те, що ми бачимо на передовій, – виснаження, це результат попереднього керування бригадами, як мʼясом. Це не повинно відбуватись знов», – сказав Богдан Кротевич. Джерело: УНІАН.

 

ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЯ ПОДОРОЖЧАЄ?


Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), планує переглянути граничні ціни на ринку електроенергії (так звані «прайс-кепи») з 1 листопада 2024 року. Відповідний проєкт постанови НКРЕКП планує попередньо схвалити на засіданні 1 жовтня, повідомляє галузеве видання ExPro.
Згідно із проєктом документа, регулятор пропонує з листопада запровадити такі граничні ціни на ринку «на добу наперед» та на внутрішньодобовому ринку:
з 00:00 до 07:00 – 5,6 грн/кВт-год;
з 07:00 до 17:00 та з 23:00 до 24:00 – 6,9 грн/кВт-год;
з 17:00 до 23:00 – 9,0 грн/кВт-год;
Джерело: https://biz.censor.net.

 

ГОТУЄМОСЬ ДО ЗИМИ


Дефіцит генерації взимку та відімкнення світла неминучі, а у найкращому випадку електроенергії не буде до п’яти годин на добу. Про це пише видання Financial Times із посиланням на слова енергетиків.
Зазначають, що навіть за найкращого сценарію цієї зими країна стикнеться з п’ятигодинними щоденними відімкненнями електроенергії, за даними компанії ДТЕК, і це за умови, що росія більше не атакуватиме енергосистему і температура не опуститься нижче ніж -15 градусів.
«Україна має короткостроковий план, щоб пережити цю зиму, але для забезпечення енергетичної безпеки в майбутні зими ми повинні децентралізувати енергетичну систему», – заявив генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко. Джерело: https://www.epravda.com.ua.

ЗАЯВА ПРЕЗИДЕНТА
Росія використовує китайські супутники, щоб фотографувати українські АЕС, можливо, у межах підготовки до ймовірних ударів по них. Про це заявив Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю ABC News.
«За останніми даними, росія використовує китайські супутники та фотографує деталі об’єктів на ядерних об’єктах... І з нашого досвіду, якщо росія фотографує певні об’єкти, то виникає загроза завдання ударів по ядерних об’єктах», – сказав він.
Водночас очільник держави не повідомив, чи були китайські супутники, які використовувала рф, комерційними, чи їх контролював китайський уряд.

 

НЕБЕЗПЕКА ІСНУЄ


Президент Польщі Анджей Дуда вважає: небезпека того, що росія завдасть ударів по українських АЕС, існує. Про це він сказав, коментуючи нещодавню заяву Президента України Володимира Зеленського про те, що росія готує удари по атомних електростанціях в Україні, пише PAP, інформує «Цензор.НЕТ».
А. Дуда нагадав, що росія вже здійснила напад на Запорізьку АЕС і на Чорнобильську АЕС, яка не працює, зауваживши, що, «на щастя, це не призвело до ядерної катастрофи». 

 

АРГУМЕНТІВ НЕДОСТАТНЬО


У Сполучених Штатах не почули переконливого аргументу від України стосовно дозволу на удари по рф західною зброєю. Про це пише The Washington Post, зазначає «Цензор.НЕТ».
За даними видання, представники Білого дому та Пентагону не почули від лідерів України переконливого аргументу про те, що можливі удари по цілях у росії вплинуть на перебіг війни. «Вони кажуть, що використання ракет проти цілей у Криму, як це робила Україна досі, є більш вигідною стратегією, яка вже змусила кремль відвести війська з півострова», – пише видання. 

 

ДУМКА ПЕТРА ПАВЕЛА


Президент Чехії Петр Павел відреагував на обурення Міністерства закордонних справ України на його слова, що після закінчення війни росія може зберегти тимчасовий контроль над деякими українськими територіями. Про це повідомляє «Цензор.НЕТ» із посиланням на «Європейську правду».
П. Павел зауважив, що не говорив «нічого такого, чого не говорив уже давно», і нагадав, що ще на торішній Мюнхенській конференції «застерігав від нереалістичних очікувань».
На думку Президента Чехії, сподівання на те, що війна закінчиться однозначним успіхом України за декілька тижнів чи місяців, може виявитися напрочуд небезпечним для всіх. Тому, додав він, це питання слід розглядати у світлі того, що є реально можливим.

 

ЗВИНУВАЧЕННЯ ДЕПУТАТА


Нардепка Мар’яна Безугла просить Головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського та начальника Генерального штабу Анатолія Баргилевича спростувати чутки щодо них, які нібито ходять серед військових. Про це нардепка «Cлуги народу» написала на своїй сторінці у фейсбуці.
«Цікаво, чому О. Сирський далі ховається в Харківській області, зокрема, за моєю інформацією, на своїй дачі, а начальника Генерального штабу А. Баргилевича вже давно не бачили? Документи підписує його заступник. Водночас усе більше поширюються чутки про хабар, на отриманні якого нібито впіймали А. Баргилевича. Цю інформацію швидко поширили серед військових, і вона ще більше погіршує й так низький авторитет Генштабу ЗСУ серед бойових підрозділів.
Чи буде якийсь коментар або реакція на таку “героїку”? На моє офіційне звернення ДБР відреагувало ухильно, лише запевнивши, що передало інформацію до НАБУ на перевірку.
Головнокомандувачу ЗС України, якщо не на ВЛК просто зараз, то принаймні поверніться, тут у вас безлад! Сподіваюся, чутки про дачу і хабар є лише вигадками. Але вони поширюються скрізь, тому спростуйте їх і покажіться. Обоє. Прошу», – заявила М. Безугла. Джерело: https://censor.net. 

 

ВИПЛАТИ ВІЙСЬКОВИМ


Одноразову грошову допомогу в разі загибелі військових призначають і виплачують членам сім’ї загиблого захисника чи захисниці в розмірі 750 прожиткових мінімумів, установлених законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, якого загинув захисник чи захисниця.
Документ встановлює, що рішення про призначення та виплату одноразової допомоги ухвалюватиме Мінветеранів, а самі кошти переказуватиме також Мінветеранів на банківський рахунок одержувача (раніше кошти виплачували органи соціального захисту населення).
Сум виплат цей документ не змінює, вони залишаються на попередньому рівні:
у разі загибелі (смерті) осіб у розмірі 750 прожиткових мінімумів, встановлених законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року (2,27 млн);
у разі встановлення інвалідності I групи — 400 прожиткових мінімумів (1,21 млн);
у разі встановлення інвалідності II групи — 300 прожиткових мінімумів (908,4 тис. грн);
у разі встановлення інвалідності III групи — 250 прожиткових мінімумів (757 тис. грн).
Відтепер подати заяву на призначення та виплати одноразової грошової допомоги до Міністерства у справах ветеранів можна в електронній чи паперовій формі, а також через «Дію». Джерело: https://censor.net. 

 

СЕКРЕТНА ДИРЕКТИВА


В Україні діє директива, яка дає змогу мобілізовувати чоловіків 50–60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Про це в коментарі виданню Liga.net заявив член комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки, народний депутат від «Слуги народу» Федір Веніславський, повідомляє «Цензор.НЕТ».
За словами Ф. Веніславського, після 50 років призивають лише тих, хто має дефіцитні військово-облікові спеціальності. Окреме мобілізаційне розпорядження видає Генеральний штаб ЗСУ.
Раніше народний депутат Олексій Гончаренко повідомляв про ухвалення певної директиви Командування Сухопутних військ ЗСУ, яка забороняє призивати обмежено придатних віком від 18 до 25 років. Призов буде можливий лише за письмовою згодою.
Олексій Гончаренко заявив, що текст директиви перебуває під грифом, отож публікувати його не можна, але сама директива вже надійшла до обласних і районних ТЦК. 

 

ПРІОРИТЕТИ БЮДЖЕТУ 2025


Петро Порошенко представив пропозиції «ЄС» до проєкту Державного бюджету на 2025 рік. На його думку, всі нецільові витрати потрібно скоротити, а кошти військового збору спрямовувати суто на потреби армії. Про це інформує «Цензор.НЕТ» із посиланням на пресслужбу «ЄС».
«Фінансування Збройних сил України здійснюють абсолютно недостатньо. А от фінансування прокуратури, БЕБу, ДБР, спеціалізованої прокуратури – у пріоритеті. На апарат Верховної Ради вони запланували збільшення на понад 26%. На Офіс Президента, на Кабінет Міністрів – у межах 15–20%. Прокуратура 25%. БЕБ 75%. Це – справжній пріоритет для владної команди», – обурився П. Порошенко. 
«Загалом на 14,3 млрд зростуть витрати державного бюджету на утримання органів влади. Вам не здається це дивним, коли чисельність українського населення скорочується, а видатки на утримання органів влади зростають від 30 до 70%?» – зауважив колишній президент.
Політик також наголосив, що так званий «військовий збір», який нібито має йти на ЗСУ, по суті, таким не є. «Кожна копійка, кожна гривня військового збору має бути спрямована в спеціальний фонд, і її не мають права витрачати на будь-що інше. Нашу пропозицію відкинули. А куди ж вони дівають ці гроші? На телемарафон і на фінансування дорожнього фонду», – констатував П. Порошенко. Він також зазначив, що збільшення податкового навантаження ляже на плечі найманих працівників, а також на малий та середній бізнес, на ФОПів.  

 

 

Читайте усі приховані історії з життя за 1 грн
Життєві історії онлайн
Ви вже є предплатником?

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

ЧИТАЙТЕ
Підсумок новин тижня: 01.10 - 07.10
07 жовтня 10:19 23
ГОРОБИНА ЛІТНЯ НІЧ
ГАЗЕТА «ЖИТТЄВІ ІСТОРІЇ»
ГОРОБИНА ЛІТНЯ НІЧ
20 вересня 21:17 55
А ТРЕБА ЖИТИ
ГАЗЕТА «ЖИТТЄВІ ІСТОРІЇ»
А ТРЕБА ЖИТИ
20 вересня 21:13 38