Напишіть свій мейл, щоб створити акаунт

Використайте вісім малих або великих літер і додайте будь-який один символ

Передплатити

Стислий огляд новин тижня: 18.09.24.09

Влада

Назар КОЛОДІЙ
24 вересня 22:42
31
Джерело: Газета "Життя"

Підсумки тижня, що минув

Стислий огляд новин тижня: 18.09.24.09
Підсумки тижня за пять хвилин

 

ОГЛЯД НОВИН ТИЖНЯ, ЩО МИНУВ: 18.09-24.09

 

ПОВІСТКИ ПОШТОЮ


Якщо людина отримує рекомендований лист, яким надсилають повістку, але до територіального центру комплектування не з’являється, то таку людину може бути притягнуто до адміністративної відповідальності та застосовано до неї штраф.
Про це в етері «Українського радіо» розповіла Тетяна Книш, керівниця адвокатського об’єднання Vector. У цьому разі стосовно громадянина начальник ТЦК виноситиме постанову про притягнення його до адміністративної відповідальності зі стягненням штрафу на суму від 17 до 34 тис. грн. Джерело: УНІАН.
Уряд виділив 71,8 млн грн на централізований друк 900 тис. повісток до кінця року.
Як інформує «Цензор.НЕТ», про це свідчать документи, які має в розпорядженні «Української правди».  

 

ПРОБЛЕМИ У ВУГЛЕДАРІ


Ситуація навколо Вугледара Донецької області критична і далі ускладнюється.
Про це повідомляє «Цензор.НЕТ» із посиланням на DeepState. Як зазначають, війська рф намагаються оточити населений пункт, а водночас вони просто рівняють його із землею артилерією і КАБами.
«І це чергові кадри, які потрібно показувати нашим партнерам, поки тривають політичні дискусії про обмеження і дозволи, кацапи просто знищують цілі міста і села авіаційними бомбами з літаків, які б мали знищувати, але немає чим», – наголошують у DeepState.
Як пише Forbes, 72-га механізована бригада може опинитися в оточенні поблизу Вугледара.  

 

ОЦЕ ТАК РЕФОРМА…


Наглядова рада АТ «Українська оборонна промисловість» (раніше – державний концерн «Укроборонпром») ухвалила рішення про створення товариств з обмеженою відповідальністю (ТОВ) на базі трьох державних підприємств. Загалом реорганізовано вже 42 підприємства.
Про це повідомляють у пресслужбі компанії.
Зазначають, що остаточно держпідприємства будуть перетворені на ТОВ після відповідної процедури державної реєстрації. Це відбувається в межах реформи корпоративного управління в ОПК. Джерело: https://biz.censor.net/.

 

ЯКА КІЛЬКІСТЬ ЗАГИБЛИХ?


Від початку повномасштабної війни втрати ЗСУ та армії рф становлять приблизно мільйон осіб.
Про це пише The Wall Street Journal.
Із посиланням на джерела видання зазначає, що Україна могла втратити 80 тис. осіб убитими та ще 400 тис. пораненими. Однак, за розрахунками західних розвідок, армія втратила за два з половиною роки війни майже 200 тис. убитих і приблизно 400 тис. поранених. 
Число українських втрат у війні з рф, яке озвучило видання The Wall Street Journal, суттєво перебільшене. Про це повідомив Президент України Володимир Зеленський. 

 

ФОРТИФІКАЦІЙНІ СПОРУДИ


Командир батальйону «Вовки да Вінчі» Сергій Філімонов із позивним Філя розкритикував українські фортифікації на передовій. Окрім природного ландшафту, росіяни навчилися використовувати й ці укріплення – ворог просувається довжелезними танковими ровами, які нещодавно викопали на цьому напрямку. 
«Мені є багато що сказати про фортифікаційні споруди. Вони є, але вони побудовані некваліфіковано. Я вважаю, що за це має хтось нести відповідальність. Танковий рів – він наритий. І бліндаж наритий. Але ті місця, де він наритий, та продовжуваність, невибухові загородження, які там мають бути, щоб ворог нас не обходив, – ну... це реально злочин», – наголосив командир батальйону в коментарі виданню «Новинарня». Джерело: https://www.unian.ua.


ФОРТИФІКАЦІЇ ЧИ ДОРОГИ?


У проєкті державного бюджету на 2025 рік закладають витрати на Державний дорожній фонд у розмірі 43,2 млрд грн. Про це народний депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк повідомив у телеграмі.
Як наголошено у презентації держбюджету, загальна сума містить видатки, повʼязані з утриманням автомобільних шляхів і боргових зобовʼязань Агентства відновлення та видатки на фонд внутрішніх водних шляхів. Водночас очільниця бюджетного комітету ВР Роксолана Підласа заявила, що не підтримує поновлення дорожнього фонду 2025 року. «Усі акцизи треба спрямовувати на потреби оборони», – зазначила вона. Джерело: https://biz.censor.net.

 

ДУМКА ПРЕЗИДЕНТА ЧЕХІЇ


Українцям та прихильникам України доведеться змиритися з тим, що росія, за підсумками війни, збереже контроль над окупованими територіями принаймні на деякий час. Таку думку висловив Президент Чеської Республіки Петр Павел в інтерв’ю The New York Times.

 

НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ


Демографічна криза в Україні через, зокрема, й війну матиме глобальний вплив у майбутньому на всі сфери бізнесу, вважає директор Інституту фронтиру Євген Глібовицький. Він зазначив, що, за прогнозами аналітиків, населення України внаслідок війни – смертей, міграції та зменшення народжуваності – із плином часу може скоротитися до 15 млн, а цього недостатньо, щоб така держава, як Україна, якісно функціонувала.

 

КРАДІЖКИ РЕКРУТІВ


Окремий батальйон «Вовки да Вінчі», який нині належить до 59-ї окремої мотопіхотної бригади, може закрити свій рекрутинговий центр, якщо не буде владнано питання з мобілізацією рекрутів саме в ту бригаду, задля якої вони прийшли в ЗСУ. Про це командир батальйону Сергій Філімонов сказав у коментарі «Новинарні», інформує «Цензор.НЕТ».
«Я знаю людей, яких зараз силою забирають в інші підрозділи. Я про це кричу на найвищому рівні: люди конкретно мобілізувалися, бо хотіли саме до нас. Але їх не повертають!» – наголосив комбат. Військовий розповів про випадки, коли людей «крадуть» із навчальних центрів інші бригади, незважаючи на те, що вони мобілізувалися до Збройних сил, щоб служити саме у «Вовках да Вінчі». 

 

ДЕПУТАТИ І БЮДЖЕТ


«Не вірте, коли вам скажуть, що Верховна Рада зараз дуже напружено працює задля розгляду презентації бюджету. Зала порожня, а представників “Європейської Солідарності” зараз на 25% більше, ніж представників “Слуг народу”. Тому що все вирішено не в стінах Верховної Ради», – зазначив експрезидент Петро Порошенко.
Лідер «ЄС» відзначив, що у презентації Держбюджету-2025 на дорожній фонд виділяють 43,2 млрд грн. «Але це не все. Бо тут ще є відсотки за кредитами, коли раніше фінансували дорожній фонд, а нині з кишень платників податків вихоплюють і далі фінансують. І не тільки з коштів платників податків, а й з коштів воїнів. Бо військовий ПДФО знову перерозподіляють туди, де крадуть. Замість того, щоб виконати нашу вимогу. Пане міністре, прошу це врахувати і зарахувати ПДФО там, де військові платять, на рахунок бригад. Вони швидше, ефективніше й без корупції закуплять на ці гроші», – звернувся П. Порошенко до очільника Міністерства фінансів. Джерело: https://censor.net. 

 

ПЛАНИ БУЛИ ВІДОМІ…


Російське військове командування знало про вторгнення України в Курську область за декілька місяців до нього і розробляло плани, щоб цьому запобігти.
Як інформує «Цензор.НЕТ», про це пише The Guardian із посиланням на документи, які українська армія захопила на покинутих російських позиціях у регіоні.
Зазначають, що викриття відповідних документів робить безлад серед російських військ після початку курської операції «ще більш ганебним». 

 

АВТІВКИ ДЛЯ ЗСУ?


Управління державної охорони України 16 вересня уклало угоду на придбання чотирьох спеціалізованих автомобілів на базі Toyota Land Cruiser по 3,93 млн грн за одиницю.
Загальна вартість контракту з єдиним учасником торгів – ТОВ «ВіДі Автострада» – становила 15,73 млн грн, пишуть «Наші гроші» із посиланням на дані в системі Prozorro.  
За підрахунками видання, 3,93 млн грн за Toyota Land Cruiser – це рекордна ціна за будь-який легковий автомобіль у закупівлях у системі Prozorro цього року. Раніше рекорд також належав Управлінню держохорони, воно в серпні замовило три розкішні позашляховики Lexus по 3,27 млн грн у ТОВ «ВіДі Еліт». Джерело: https://biz.censor.net/.

 

ВИДВОРЕННЯ НЕМОЖЛИВЕ


Профільна єврокомісарка із внутрішніх справ Ілва Йоганссон заявила, що застосування диференційованого підходу до українських біженців, який базувався б на статі, віці, військовозобов’язаності, неможливе. Про це повідомляє «Цензор.НЕТ» із посиланням на «Радіо Свобода».

 

РОЗМОВА З МІНІСТРОМ


Президент України Володимир Зеленський здивував польську делегацію, коли не найкраще спілкувався з главою МЗС Польщі Радославом Сікорським під час зустрічі в Києві 13 вересня. Атмосфера була напруженою та «близькою до сварки».
Про це пише польське видання Onet, інформує «Цензор.НЕТ» із посиланням на NV.
Як зазначає видання, В. Зеленський від самого початку розмови з Р. Сікорським «задав їй неприємний тон». 

 

ЗВЕРНЕННЯ ДО ПРЕЗИДЕНТА


Михайло Бродський звернувся до Президента України Володимира Зеленського та керівників Офісу Генпрокурора і СБУ з проханням розслідувати факти мародерства під час війни, а також масового рейдерства в інтересах певної групи осіб. Про це повідомляє «Цензор.НЕТ» із посиланням на заяву Михайла Бродського.
«Звертаюся до вас із проханням звернути увагу на репресивно-“підприємницьку” діяльність силовиків, які дореформувалися вже до ручки... і, на моє переконання, можуть змагатися з так званими “орлами” Кравченка, які “працювали” в позаправовому полі під прикриттям міністра внутрішніх справ часів президентства Леоніда Кучми...».  

 

ПРО ДІЇ ЗСУ В КУРСЬКУ


Подальші дії Сил оборони в Курській області будуть маневреними. ЗСУ завдаватимуть ударів по ворогу, триматимуть його в напруженні, не даючи йому суттєво просунутися.
Про це заявив військовий експерт Олексій Гетьман в ефірі «Апостроф TV». «Це частина війни. Знайти недоліки можна в будь-якій військовій операції. Є критика цієї операції, що вона, можливо, не дуже була доречна», – заявив він.
Проте, за словами експерта, ця операція принесла позитив і у військовому, і в інформаційному, і в політичному сенсі. Джерело: УНІАН.

 

ПРОГНОЗ ЕКСПЕРТА


У разі від’єднання атомних електростанцій (АЕС) від енергосистеми доведеться переходити на аварійні відімкнення світла. Про це заявив експерт з енергетики Сергій Дяченко в ефірі «Еспресо». «Якщо наші АЕС доведеться відімкнути від енергосистеми, то в нас будуть аварійні режими роботи. Зокрема, електропостачання буде по чотири-п’ять годин на добу. Це буде дуже погано. Втім, варто зауважити, що росіяни бʼють по розподільчій системі. Наші енергетики вже навчилися дуже швидко її відновлювати», – сказав С. Дяченко.
Водночас експерт зазначив, що ми створили суттєві запаси, щоб відновлювати розподільчі мережі. Джерело: УНІАН.

 

ПАСПОРТ РОСІЯНИНА


Міський голова Одеси Геннадій Труханов має російське громадянство й оформлював російську банківську карту напередодні повномасштабного вторгнення – 9 лютого 2022 року.
Про це заявив волонтер Сергій Стерненко, посилаючись на власні джерела, інформує «Цензор.НЕТ».
«Міський голова Одеси Геннадій Труханов справді має російське громадянство. І, ймовірно, оформлював російську банківську карту напередодні повномасштабного вторгнення. А саме 9 лютого 2022-го», – зазначив С. Стерненко. 

 

ЧЕРГОВИЙ УТІКАЧ


Нардепа «Слуги народу» Андрія Одарченка, який утік за кордон, можуть оголосити в розшук. Про це повідомили у пресслужбі НАБУ, інформує «Цензор.НЕТ». «Нинішній народний депутат України, обвинувачений у наданні неправомірної вигоди топпосадовцям у сфері відновлення, порушив покладені на нього процесуальні обов’язки та незаконно перетнув державний кордон», – ідеться в повідомленні.
Зараз прокурор подав клопотання про стягнення застави, яку вніс обвинувачений, у сумі 15 млн грн, у дохід держави та про оголошення його в розшук. 
Нагадаємо, раніше антикорупційні органи оголосили підозри народним депутатам Андрієві Одарченку і Сергієві Лабазюку у спробі підкупити віцепрем’єр-міністра з відновлення Олександра Кубракова та голови Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафи Найєма. Джерело: https://censor.net. 

 

ПРО ТЕЩУ МІНІСТРА


Міністр аграрної політики та продовольства Віталій Коваль мешкає у квартирі на 170 кв. м у столичному житловому комплексі преміумкласу. Про це йдеться в розслідуванні «Слідства.Інфо».
Журналісти, досліджуючи декларацію нового міністра, зауважили: Віталій Коваль задекларував, що із серпня 2023 року його дружина орендує квартиру в Києві площею 170 кв. м. У цьому помешканні проживає вся сім’я міністра. Власницею квартири зазначено Галину Петрівну Баранюк.
Журналісти дізналися, що розташована ця квартира в житловому комплексі преміумкласу, збудованому шість років тому та розміщеному біля Голосіївського парку в Києві. Власницею помешкання виявилася теща міністра, яка придбала її в липні 2021 року. З архівних оголошень 2020–2021 років «Слідство.Інфо» дізналося, що в той період квартири з ремонтом схожого метражу коштували від 750 до 925 тис. доларів. Джерело: https://www.epravda.com.ua.

 

ТЕЩА ПОЛІЦІЯНТА


Заступник начальника головного управління Нацполіції Києва Тарас Полієнко мешкає в елітному житловому комплексі, у квартирі площею 220 кв. м, яка належить його тещі-пенсіонерці. Жінка офіційно за життя заробила лише 100 грн. 
Як інформує «Цензор.НЕТ», про це йдеться в розслідуванні проєкту «Радіо Свобода» «Схеми». 
Як з’ясували журналісти, Т. Полієнко разом із сім’єю переїхав у дворівневу квартиру в житловому комплексі бізнес-класу в Києві в березні 2022 року, що і вказав у своїй декларації.
Трохи пізніше Т. Полієнко звільнився з посади керівника відділу поліції в Річковому порту столиці й обійняв посаду заступника голови київської Нацполіції. Джерело: https://censor.net. 

 

ЗВІДКИ ТАКІ СТАТКИ?


Державне бюро розслідувань переказало до державного бюджету 104 млн грн, вилучені в депутата Рівненської обласної ради Віталія Суховича під час розслідування. Про це повідомили у пресслужбі ДБР, інформує «Цензор.НЕТ».
Зазначають, що так ДБР виконало рішення Вищого антикорупційного суду в справі про незаконне збагачення депутата Рівненської облради.
Нагадаємо, у листопаді 2023 року слідчі ДБР виявили в депутата, який був також заступником голови Поліського лісового офісу ДСГП «Ліси України», незадекларовані статки на мільйони доларів. У межах відкритого кримінального провадження було проведено обшуки, зокрема, у його помешканні та на робочому місці депутата і членів його сім’ї. Під час слідчих дій виявлено та вилучено тільки готівкою понад 4 млн дол. США в різній валюті. 

Джерело: Цензор.нет

Читайте усі приховані історії з життя за 1 грн
Життєві історії онлайн
Ви вже є предплатником?

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

ЧИТАЙТЕ
Події тижня, що минув за 5 хвилин
11 вересня 10:43 42
ТРИДЦЯТЬ ШІСТЬ…
ГАЗЕТА «ЖИТТЄВІ ІСТОРІЇ»
ТРИДЦЯТЬ ШІСТЬ…
08 вересня 11:53 38
ПОМІЧНИК БОГА
ГАЗЕТА «ЖИТТЄВІ ІСТОРІЇ»
ПОМІЧНИК БОГА
23 серпня 21:44 57