Напишіть свій мейл, щоб створити акаунт

Використайте вісім малих або великих літер і додайте будь-який один символ

НОВИНИ ТИЖНЯ, 1 – 7 ТРАВНЯ 2024

Влада

07 травня
22

Огляд новин тижня

НОВИНИ ТИЖНЯ, 1 – 7 ТРАВНЯ 2024

 

Новини тижня, що минув. Стисло і чесно.

 

ОБМЕЖЕННЯ ПРАВ


4 квітня Україна надіслала Генеральному секретареві Ради Європи оновлений список прав Європейської конвенції з прав людини (ЄКПЛ), які можуть бути обмежені через воєнний стан. «…ми в черговий раз уточнили перелік наявних обмежень і зменшили його», – пояснює у фейсбуці міністр юстиції Денис Малюська. 
У повідомленні від 4 квітня скасовано відступ від дев’яти статей Міжнародного пакту про громадянські та політичні права і чотирьох ЄКПЛ.
Відповідно до повідомлення, можуть бути обмежені права на недоторканність житла, таємницю листування та телефонних розмов, невтручання в особисте і сімейне життя, свободу пересування, вільний вибір місця проживання, вільно залишати територію України, свободу думки та слова, участь в управлінні державними справами та в референдумах, свободу обирати і бути обраним до влади, акції та страйки, володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, підприємницьку діяльність та працю, освіту.
Відповідно до ст. 15 ЄКПЛ, країни-учасниці конвенції під час війни можуть вживати заходів, що відступають від зобовʼязань за конвенцією, додають у Мін’юсті. Країни мають інформувати про це Генсека Ради Європи. Таке повідомлення саме собою не запроваджує обмежень, а лише інформує Раду Європи про можливість обмежень, зазначають у Мінʼюсті. Джерело: https://forbes.ua/

 

ПІДСТАВА ДЛЯ ЗВІЛЬНЕННЯ


Верховна Рада ухвалила закон №7731, який розширює ймовірності звільнення працівників, зокрема за неінформування про родичів у росії. Про це повідомляє пресслужба Верховної Ради.
Закон передбачає ймовірність сформулювати правила поведінки на підприємстві, які передбачають інформування про родичів, які перебувають у росії або на окупованих територіях, зобовʼязання працівника не поширювати конфіденційну інформацію комерційного або державного значення. Створення таких правил є обовʼязковим для підприємств державного або стратегічного значення. Тепер роботодавець має право звільнити працівника за обовʼязковим погодженням із профспілковим органом, якщо набув сили вирок суду про засудження працівника за злочин проти національної безпеки України, а також якщо працівник не виконує правил поведінки. Джерело: www.epravda.com.ua/.

 

ШТРАФИ ЗМІНЯТЬ


Верховна Рада ухвалила урядовий законопроєкт №10379 про посилення відповідальності за порушення правил військового обліку в першому читанні 10 квітня.
В ухваленій редакції він передбачає підвищення штрафів за порушення правил військового обліку з нинішніх 850–1500 до 8500–17000 грн, а за неявку за повісткою без поважних причин – до 153–204 тис. грн. Окрім того, запроваджують кримінальну відповідальність за відмову від проходження медогляду.
Голова Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас («Слуга народу») обіцяв, що перед голосуванням за законопроєкт у другому читанні ці норми змінять.
Зокрема, вилучать зміни до Кримінального кодексу, тобто тюремних термінів за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації не буде.
Водночас штрафи за порушення правил військового обліку і мобілізації все ж підвищать – вони сягатимуть 22,5 тис. грн для звичайних громадян, хоча раніше їх пропонували встановити на ще вищому рівні.
Згідно з комітетськими пропозиціями, за порушення правил військового обліку (стаття 210 Кодексу про адміністративні правопорушення) у мирний час передбачено штраф від 3400 до 5100 грн, повторно або в особливий період – від 17000 до 22500 грн.
Водночас за порушення законодавства про оборону та мобілізацію (стаття 210-1 КУпАП) у мирний час планують встановити штрафи від 5100 до 8500 гривень для громадян, 17000–34000 грн для посадових та юридичних осіб. Під час воєнного стану штрафи становитимуть від 17000 до 22500 грн для громадян, від 34 000 до 59 500 грн для посадових та юридичних осіб. 

 

ВІЙНА НАДОВГО


Директорка Національної розвідки США Авріл Гейнс уважає, що російсько-українська війна не закінчиться найближчим часом. Про це інформує «Цензор.НЕТ» із посиланням на «Радіо Свобода».
«Дедалі агресивніша тактика путіна проти України, зокрема удари по українській енергетичній інфраструктурі, спрямована на те, щоб переконати Україну, що продовження боротьби лише збільшить шкоду для неї і не запропонує ймовірного шляху до перемоги», – зазначила А. Гейнс.
За її словами, путін бачить, що внутрішні й міжнародні події розвиваються на його користь, тому, ймовірно, наполягатиме на агресивній тактиці в Україні.  

 

ПРО ОБОРОНУ


Свій наступ Україна може розпочати не раніше ніж восени 2025 року, до того часу українським військовим доведеться перебувати в обороні та не дати росії просуватись уперед. Про це інформує «Голос Америки». Таку заяву зробив колишній посол США в росії Майкл Макфол.
Він наголосив, що очікування від українського контрнаступу торік не справдились. І великою помилкою було називати торішні військові операції контрнаступом, адже під час війни найчастіше йдеться про серію наступальних дій, декілька контрнаступів.
«До того ж ви не оголошуєте про них перед тим, як це робите. Думаю, це був промах, і сподіваюсь, ми його не повторимо», – додав він.
М. Макфол також наголосив, що, враховуючи сьогоденну ситуацію, він не очікує від ЗСУ «нічого великого» до осені 2025 року. Саме тоді на полі бою почнуть діяти нові системи озброєння, будуть готові пілоти F-16, а до того часу, незважаючи на виснаження українських воїнів і суспільства загалом, українцям треба втримати оборону.

 

ВІЙСЬКОВІ ЗЛОЧИНИ


Російські окупанти від початку грудня 2023 року стратили щонайменше 15 українських військових, які намагались здатися. Про це свідчать свіжі дані Human Rights Watch (HRW). Американська організація закликала розслідувати ймовірні страти як військові злочини.
«Після повномасштабного вторгнення росії в Україну її сили скоїли багато жахливих військових злочинів. Страта без належного судження або вбивство українських солдатів, які здалися в полон, і поранених, холоднокровно розстріляних, прямо заборонених міжнародним гуманітарним правом, також долучено до цієї ганебної спадщини», – сказав Белкіс Вілле, помічник директора з питань криз і конфліктів. 
У березні ООН заявила, що було зафіксовано «достовірні звинувачення» про страти щонайменше 32 українських військовополонених. Джерело: УНІАН.

 

ТАКОЖ ПРИДАТНІ


Міністерство оборони України видало наказ, згідно з яким визначають придатність до військової служби. Тепер чоловіків із легкими психічними проявами, розумовою відсталістю, ВІЛ та раком визнають придатними для військової служби в тилу. Про це пише Advokatprava.
Список хвороб, з якими українців визнають придатними до служби:
- Туберкульоз. Клінічно вилікуваний туберкульоз – служба у ТЦК та частинах забезпечення, «залишкові явища» після вилікованого туберкульозу – цілком придатний.
- ВІЛ. Непридатні лише ті, у кого він прогресує. Інші носії вірусу можуть або служити в тилових частинах і ТЦК, або, якщо йдеться про безсимптомні носії, на фронті.
– Рак. Цілком придатні ті, хто має хворобу на стадії стійкої ремісії. З обліку знімуть лише неоперабельних та тих, хто має метастази. Тих, кому прооперували первинну пухлину, або вона в них «повільно прогресує», можуть направити на службу в тил. Те саме, якщо в людини рак шкіри або нижньої губи.
Щодо жінок – вагітних та жінок, які народжують, уважають придатними до служби, якщо вагітність та післяпологовий період минули без ускладнень. 
Також мобілізують з легкими психічними проявами та із синдромом залежності від психічних речовин з помірними чи з легкими психічними розладами. Джерело: https://apostrophe.ua/. 

 

ДОПОМОГА АЗОВЦЯМ


Сайт Президента відхилив петицію щодо розблокування надання західної зброї та допомоги 12-й бригаді спеціального призначення «Азов». Там зазначили, що петицію було відхилено двічі.
Про це повідомляє пресслужба «Азову» в телеграмі, 
У повідомленні пресслужби бригади йдеться про те, що «Азов» обороняв Маріуполь 2022 року з обмеженими ресурсами та застарілими зразками озброєння. Це стало наслідком поправок у законах США, які чинні із 2017 року та блокують «надання зброї та забезпечення навчання або іншої допомоги для батальйону ‟Азовˮ». 
Бригада спеціального призначення «Азов» не отримує західної зброї через заборону США, запроваджену декілька років тому. Раніше командир бригади Денис Прокопенко повідомляв, що «від 2017 року і дотепер у кількох законах про консолідовані асигнування США (Appropriations bill) є така поправка: «Жодні кошти, надані цим законом, не можуть бути використані для надання зброї, навчання або іншої допомоги батальйону ‟Азовˮ».

 

ДУМКА РОЗВІДНИКА


Наразі Україна не має змоги перемогти росію на полі бою самотужки. Навіть вихід на кордони 1991 року не припинить агресії росії. Про це в інтерв’ю The Economist заявив заступник начальника Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький.
Він зазначив, що не бачить способу для України виграти війну тільки на полі бою, адже такі війни зазвичай закінчуються переговорами. Саме тому обидві сторони наразі намагаються зайняти найвигіднішу позицію перед потенційними переговорами. Проте будь-які перемовини, на думку В. Скібіцького, можуть розпочатися не раніше ніж у другій половині 2025 року.  

 

ХТО ТАКІ УХИЛЯНТИ?


В Україні відсутнє юридичне поняття «ухилянт» – це побутовий термін, який застосовують до осіб, які порушують певні норми законодавства, пов’язані з військовим обліком та мобілізаційними процесами. До того ж покарання для ухилянтів бувають різні залежно від конкретної статті закону, яку було порушено, пояснив офіцер юридичної служби Черкаського ОТЦК Ярослав Скрипаловський у коментарі «Суспільному».
«Якщо військовозобов’язаний порушує правила обліку, то до нього можуть застосувати адміністративну відповідальність. Тобто можуть скласти протокол. Якщо військовозобов’язаний не прибув [до ТЦК], далі органи національної поліції здійснюють адміністративне затримання.
 Тобто начальник територіального центру повідомляє органи внутрішніх справ про відповідну подію, і цю особу доправляють до територіального центру, щоб скласти протокол. Далі протокол розглядають і виносять постанову про притягнення до відповідальності», – розповідає юрист.
Кримінальна відповідальність для ухилятнів настає, якщо правопорушення стосується пізніших етапів мобілізаційного процесу. Тоді до них застосовують 336 статтю Кримінального кодексу – ухилення від призову на військову службу з мобілізації в особливий період. 
«Якщо особа пройшла ВЛК, її визнано придатною до військової служби і на збірний пункт вона не прибула за бойовою повісткою, тобто вона ухиляється від військової служби, вона порушує норми статті 336 Кримінального кодексу. А отже, це є підставою для того, щоб начальник ТЦК повідомив органи досудового розслідування щодо факту кримінального правопорушення», – пояснює Ярослав Скрипаловський. Джерело: УНІАН.

 

ПОГАНИЙ АКТОР


44-річного жителя Золотоноші, переодягненого в жінку, затримали прикордонники відділення «Хижа» Мукачівського загону поблизу кордону з Румунією.
Про це повідомляє пресцентр Держприкордонслужби.  
Як зазначать, «озброївшись» паспортом сестри, невибагливим «фешн-луком», макіяжем та перукою, чоловік приїхав на Закарпаття, щоб спробувати незаконно перетнути українсько-румунський кордон. «Наряд з легкістю викрив маневр із перевдяганням, щойно чоловік потрапив у прикордоння. Щоправда, чоловік намагався не здаватися, стверджуючи, що є громадянкою України, і навіть надав паспорт.

 

ІНЦИДЕНТ ІЗ РОМАМИ


У ніч проти 4 травня у Виноградові Закарпатської області стався конфлікт зі стріляниною між ромами та працівниками ТЦК. Як повідомляє місцеве видання «Закарпаття 24» з посиланням на інформовані джерела, заворушення сталися через мобілізацію чоловіка із села Онок Берегівського району.
Як повідомили жителі села, представники ТЦК мобілізували їхнього односельця, якого вранці 3 травня зупинили на місцевому ринку. Роми стверджують, що чоловік хворий і не може бути мобілізований. Увечері 3 травня роми прибули на територію центру та заблокували виїзд з військкомату. На відео чути характерні звуки пострілів, після чого люди почали розбігатися. 

 

ОБЛІКОВІ ДАНІ


Нещодавно представники територіального центру комплектування затримали двох медичних фізиків онкологічного центру Першого медоб’єднання Львова, щоб уточнити облікові дані. Ці дії призвели до того, що робота центру просто зупинилася. Сто онкохворих людей не можуть проходити опромінення через дії ТЦК.
Нещодавно Асоціація міжнародних автомобільних перевізників України повідомила, що працівники ТЦК незаконно затримали в Закарпатській області водіїв кількох вантажівок, які здійснювали транзитне перевезення товарів з Європи до України. Їх швидко мобілізували і скерували на проходження військової служби до військових частин. Джерело: УНІАН.

 

ЕПІЛЕПТИЧНИЙ НАПАД


5 травня 2024 року на території Саксаганського ТЦК та СП у Кривому Розі внаслідок «раптового різкого погіршення стану здоров’я» помер військовозобов’язаний чоловік. Про це інформує Служба зв’язків із громадськістю Дніпропетровського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.
Як стверджують, різке погіршення здоров’я військовозобов’язаного супроводжували ознаки епілептичного нападу.

 

Джерело: Цензор.НЕТ

Автор: Степан СЕМКІВ

Газета "Життя"

Прочитайте усі приховані історії за 1 грн.
Читати Storriss
Ви вже є предплатником?

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

ЧИТАЙТЕ

І МИЛА РОСЬ, І ЗЕЛЕНІ БЕРЕГИ МЕНЕ НАВІК ЗАЧАРУВАЛИ
24 червня 80