Напишіть свій мейл, щоб створити акаунт

Використайте вісім малих або великих літер і додайте будь-який один символ

Передплатити

ПІДСУМКОВІ НОВИНИ ТИЖНЯ: 04.07 - 10.07

Влада

Степан СЕМКІВ
10 липня 18:25
77
Джерело: Газета "Життя. Історії"

НОВИНИ ТИЖНЯ ЗА 5 ХВИЛИНИ

ПІДСУМКОВІ НОВИНИ ТИЖНЯ: 04.07 - 10.07

НОВИНИ ТИЖНЯ, ЩО МИНУВ: 6 ЛИПНЯ  10 ЛИПНЯ 2024

 


ДОХОДИ УКРАЇНЦІВ


Понад 80% українців вважають свій рівень доходу недостатнім для гідної якості життя.
Про це свідчать результати соціологічного опитування Gradus Research. Відповідно до них, 26% опитаних вважають, що їхні доходи категорично недостатні для проживання, 56% – не є достатніми. Водночас 15% українців зазначили, що їхній рівень доходів достатній для життя, і лише 2% – більш ніж достатній. 

 

ЗАПЛАТИВ – І НЕ СЛУЖИШ?


Законопроєкт щодо економічного бронювання військовозобов’язаних можуть винести на розгляд у Верховній Раді в першому читанні до кінця липня. Про це повідомив голова комітету ВР з питань економічного розвитку, «слуга народу» Дмитро Наталуха в коментарі «Суспільному», інформує «Цензор.НЕТ». Пан Наталуха зауважив, що основною моделлю економічного бронювання нині є бронювання працівників за 20 тис. 400 грн додаткового військового податку на місяць. 

 

ЗЛОЧИННЕ НЕДБАЛЬСТВО


Командир роти 206-го батальйону 241-ї бригади ТрО, засновник ГО «Експертний корпус» і начальник відділу Українського інституту національної пам’яті Роман Кулик заявив про втрати у своїй роті, що, за його словами, зумовлені «злочинним недбальством» старших начальників і через надскладні «фантастичні та суїцидальні» завдання. Про це він повідомив на платформі Х, зазначає «Цензор.НЕТ».
«Уже просто аксіома війни – старші начальники повально не можуть та відмовляються обʼєктивно оцінювати спроможності підлеглого особового складу. Нарізають фантастичні завдання, які розраховані або на космодесантників, або на щонайменше запакованих 20-річними спортиками й технікою свіжі підрозділи», – заявив Р. Кулик. Натомість ігнорують те, що військові фізично та психологічно втомлені війною, а засобів і боєприпасів, щоб підтримати піхоту, не вистачає.
«А командирів, які озвучують ці речі, а не тупо козиряють, піддають остракізму, висміюють як слабаків. Унаслідок такої короткозорості / тупості / злочинної недбалості фантастичних завдань не виконують, люди гинуть, випадають зі строю, а коли апетити зменшуються і доходить до реалістичних завдань, уже нікому їх виконувати. І доміно п#здує далі», – наголошує комроти. 
Також він розповів, що за останні пів року війни зрозумів: на боротьбу з «відбитими, неадекватними, безграмотними, але нарцистичними» старшими начальниками він витрачає не менше, а іноді й більше часу, ніж на реальну війну з окупантами. 

 

ПЕРЕВІРЯННЯ ДОКУМЕНТІВ


Із 17 липня прикордонники перевірятимуть військово-облікові документи в усіх чоловіків у віці від 18 до 60 років. Про це заявив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко, інформує «Цензор.НЕТ» із посиланням на «Українську правду».
Зокрема, із 17 липня прикордонники перевірятимуть у всіх громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які прямують за кордон, військово-облікові документи.
У разі відсутності військово-облікового документа прикордонники відмовлятимуть у перетині державного кордону на виїзд з України.  
Втім, колишній військовий і бізнесмен Роман Пелех заявив про «велику проблему» із 206-м батальйоном. «У нас зараз є велика проблема із 206-м батальйоном. Його стирають на порошок. Дуже багато 200-х і 300-х. Крутих бійців закидають на мʼясо. Мені телефонували мої побратими, які бояться піднімати кіпіш», – зазначив він.  

 

ЦІНА КРІСЛА МИТНИКА


Національне антикорупційне бюро України та САП запобігли спробі групи осіб «поставити потрібних людей» на керівні посади в територіальних органах Державної митної служби, щоб організовувати корупційні схеми. Про це повідомляє пресслужба НАБУ.
За даними слідства, мільйон доларів пропонували за посаду керівника Львівської митниці, а посади очільників Волинської та Чернівецької митниць оцінили в 500 тис. дол. та 200 тис. дол. відповідно.
Крім того, учасники групи сподівалися на те, що керівництво Держмитслужби «не помічатиме» корупційних схем на цих митницях в обмін на половину незаконно отриманих доходів.
Завдяки детективам НАБУ та прокурорам САП злочинним намірам вдалося запобігти. 
Згодом журналісти з посиланням на текст підозри, який опинився в розпорядженні редакції, повідомили, що влітку 2023 року Назар Шептицький, пасинок головного судового експерта Олександра Рувіна, вирішив влаштувати підконтрольних осіб на високі посади на митниці за допомогою підкупу т.в.о. голови Держмитслужби. 

 

ВТЕЧА З УКРАЇНИ


Соратник олігарха Ігоря Коломойського та колишній співвласник «Приватбанку» Геннадій Боголюбов незаконно виїхав з України за підробленими документами. Про це розповіли працівники «Української правди» в Офісі Генпрокурора та в бізнесових колах.
Причиною втечі називають те, що БЕБ готує бізнесменові підозру в справі «Приватбанку».
Г. Боголюбов виїхав з країни за підробленими документами, але до Польщі в’їхав за особистими.
Наразі бізнесмен в Австрії. Також, за даними джерел, 6 липня взяли під варту прикордонника, який забезпечив йому виїзд.
Нагадаємо, що Г. Боголюбов – український підприємець, мільярдер. Співзасновник і співвласник групи «Приват». Після націоналізації «Приватбанку» Г. Боголюбов разом із І. Коломойським став об’єктом численних юридичних розслідувань, пов’язаних із виведенням коштів з банку та з іншими фінансовими махінаціями. Джерело: https://www.pravda.com.ua.

 

ВТЕЧА ЗА КОРДОН


Поблизу кордону з Польщею виявили травмованого чоловіка, який намагався незаконно перетнути кордон. Про це повідомили в Держприкордонслужбі, інформує «Цензор.НЕТ».
Прикордонники виявили чоловіка зі зламаною ногою та розбитою головою біля залізничної колії, за 2 км від кордону з Республікою Польща. «Уже після надання медичної допомоги розповів: зістрибнув з потяга «Київ – Чоп», як йому порадили в одному з анонімних телеграм-каналів. А щоб незаконно перетнути кордон, запасся туристичним спорядженням: спальником, карематом, трекінговими кросівками, дощовиком і мотузкою. Однак «подорож» закінчилася у «швидкій допомозі». 

 

РОБОТА ПОЛІЦІЇ


Чернівецькі патрульні двічі за місяць незаконно, із застосуванням сили затримували чоловіка та відвозили його до ТЦК. Щоразу чоловіка в центрі комплектації відпускали, бо той мав документи в належному стані.
У мережі опубліковано відеозапис останнього затримання з використанням сили, незважаючи на те, що чоловік не чинив опору й навіть сам підставляв руки під кайданки. 
«Побиття поліцейськими Коваль, Затхей, Пронька та незаконне затримання в м. Чернівці 15.06.24 року. Документи всі були в порядку, надані поліціянтам, але їх це не задовольнило. Вони вирішили без підстави затримати мене, без протоколу затримання й адвоката первинної допомоги. Відвезли в ТЦК СП, де перевірили всі дані та сказали, що я їм не потрібен, оскільки перебуваю на обліку і з документами все добре. Тоді представники поліції склали незаконний протокол за ст. 185. Зараз знято побої в травмпункті й написано заяви до внутрішньої безпеки, ДБР, на гарячу лінію Нацполіції, прокуратури. І це за місяць уже вдруге!» – зазначає в коментарі автор публікації.  

 

ЧОЛОВІКИ ВТІКАЮТЬ


На Закарпатті десятеро чоловіків намагалися прокрастися до Угорщини пшеничним полем. Кожен сплатив переправникам від 7 до 10 тис. доларів. Про це повідомляє Держприкордонслужба.
Посеред поля чоловіків затримали прикордонники. Двоє «женців» ще й намагалися втекти. На затриманих тепер чекає адміністративне покарання, а на організаторів – кримінальне. 


НАПАД НА «ТЦКАШНИКІВ»


«Група осіб зухвало та грубо порушувала громадський порядок, створила конфлікт з військовослужбовцями Верховинського РТЦК та СП, які на той момент виконували свої службові обов’язки. 47-річному військовослужбовцеві завдали тілесних ушкоджень і пошкодили автомобіль», – ідеться в повідомленні пресслужби поліції Івано-Франківщини. 
За фактом протиправних дій слідчі розпочали кримінальні провадження за ч. 2 ст. 296 (хуліганство) та ч. 1 ст. 114 – 1 (перешкоджання законній діяльності Збройних сил України) Кримінального кодексу України.
Нагадуємо, у Ворохті Івано-Франківської області місцеві жителі протестували проти блокпоста, на якому перевіряють документи військовозобов’язаних. Тамтешні жителі стверджують: через це на курорт нібито бояться їхати туристи. Під час сварки протестувальники напали на автомобіль військового із ТЦК. 


СТАТКИ ПРОКУРОРА


Національне агентство з питань запобігання корупції під час моніторингу способу життя виявило ознаки корупційного кримінального правопорушення в діях колишнього заступника Генерального прокурора України Дмитра Вербицького, що свідчать про його незаконне збагачення на майже 29 млн грн. Про це інформує «Цензор.НЕТ» із посиланням на пресслужбу Національного агентства з питань запобігання корупції.
Зокрема, НАЗК встановило, що за дорученням службовця пов’язані з ним особи набули необґрунтованих активів. Окрім того, не встановлено законних джерел походження готівкових коштів службовця на понад 2 млн грн, а також криптовалюти Tether (USDT).
«Матеріали стосовно колишнього заступника Генерального прокурора скеровано до Національного антикорупційного бюро України, щоб долучити їх до матеріалів кримінального провадження та проведення досудового розслідування», – повідомили в НАЗК.  

 

СПРАВА ГРИНКЕВИЧА


До суду скеровано обвинувальний акт стосовно львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича, який пропонував 500 тис. дол. США одному з керівників Головного слідчого управління ДБР.
Про це повідомляє «Цензор.НЕТ» із посиланням на пресцентр ДБР. 
Як зазначають, гроші пропонували за сприяння в поверненні вилученого майна, а також за закриття кримінального провадження щодо підконтрольних йому компаній – одних із найбільших постачальників Міністерства оборони.
Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін до восьми років з можливою конфіскацією майна. . 

 

ВІДТЕРМІНУВАННЯ ЗА ГРОШІ


У Львові затримали адвокатку та її зятя – колишнього прокурора, який перебував у розшуку. Про це повідомляють у пресцентрі Офісу Генпрокурора.
За даними слідства, підозрювана за винагороду обіцяла вплинути на ухвалення рішення військових службових осіб декількох ТЦК та СП Львівської області про оформлення відтермінування від призову за мобілізацією для двох чоловіків призовного віку та без того, щоб вони проходили медичний огляд щодо визначення придатності до військової служби. Під час отримання 3,5 тис. дол. США неправомірної вигоди юристку затримали в порядку ст. 208 КПК України.
Крім цього, як зазначають, під час обшуків у помешканні підозрюваної виявили її зятя, який тривалий час перебував у розшуку за підозрою в підробленні та використанні підроблених документів. Чоловіка теж затримали.
Наразі адвокатці обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із правом внесення майже 2 млн грн застави. 


ЩОРІЧНИЙ МЕДОГЛЯД


Наразі військовозобов’язані громадяни мають проходити військово-лікарську комісію раз на рік – ця норма діє під час воєнного стану.
Про це повідомив речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін в ефірі телемарафону, інформує «Цензор.НЕТ» із посиланням на «ЛігаБізнесІнформ».
Журналіст запитав, як часто потрібно зараз проходити ВЛК, навіть якщо людину до цього вже визнавали придатною до служби 

 

ОБІЦЯЮТЬ КРЕДИТИ…


Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Кабінет Міністрів підготував рішення, щоб стимулювати розвиток розподіленої генерації в Україні. 
Під час засідання президії Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України було запропоновано безвідсоткові кредити для громадян на сонячні панелі та вітрові установки до 10 кВт потужності (йдеться про кредит до 480 тис. грн на 10 років без застави, під 0% річних). Джерело: https://sud.ua/uk.

 

ПОДАТКОВИЙ ЗАШМОРГ


Підвищення акцизів на пальне, яке ініціює влада, призведе до подорожчання всіх товарів та послуг і вимиє останні гроші з економіки й кишень громадян. Про це заявив голова руху «SaveФОП» Сергій Доротич, коментуючи ухвалений ВР у першому читанні законопроєкт, який передбачає подорожчання бензину та дизелю до 2028 року. 
«Підвищення акцизу на пальне – це вбивче рішення. Вже сьогодні ми маємо пальне в роздріб дорожче, ніж, наприклад, у сусідніх Румунії та Болгарії. Це за нашого рівня економіки – просто цвях у домовину підприємства і вимивання останніх копійок з гаманців українців», – заявив С. Доротич. 
Він нагадав, що Україна вже має величезну проблему із транспортними перевезеннями, адже через мобілізацію та міграцію в нас катастрофічно не вистачає водіїв. Джерело: https://www.unian.ua/.

 

БОРГИ УКРАЇНИ


Після отримання п’ятого траншу від Міжнародного валютного фонду (МВФ) у розмірі 2,2 млрд дол. на початку липня загальний борг України перед МВФ зріс до 13,85 млрд. дол. Тож Україна стала другою серед найбільших боржників МВФ, повідомляє Liga.net із посиланням на дані Фонду.
Найбільшим боржником Фонду впродовж багатьох років залишається Аргентина. 2018 року цій країні виділили максимальну за всю історію МВФ кредитну лінію на 57 млрд. дол. Однак незабаром вона знову опинилася у складному становищі, тож звернулася до МВФ 2022 року по ще один кредит у розмірі 44 млрд. дол. Наразі зобов’язання Аргентини перед МВФ становлять 40,94 млрд. дол. 

 

Джерело: https://censor.net.

Читайте усі приховані історії з життя за 1 грн
Життєві історії онлайн
Ви вже є предплатником?

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

ЧИТАЙТЕ
Стислий огляд новин тижня: 18.09.24.09
24 вересня 22:42 30
ТРИДЦЯТЬ ШІСТЬ…
ГАЗЕТА «ЖИТТЄВІ ІСТОРІЇ»
ТРИДЦЯТЬ ШІСТЬ…
08 вересня 11:53 38
ПОМІЧНИК БОГА
ГАЗЕТА «ЖИТТЄВІ ІСТОРІЇ»
ПОМІЧНИК БОГА
23 серпня 21:44 57