Напишіть свій мейл, щоб створити акаунт

Використайте вісім малих або великих літер і додайте будь-який один символ

Передплатити

ПІДСУМОК НОВИН ТИЖНЯ, ЩО МИНУВ: 15.10 – 22.10

Влада

Назар КОЛОДІЙ
22 жовтня 22:52
5
Джерело: Газета "Життя. Історії"

Стислий підсумок подій тижня

ПІДСУМОК НОВИН ТИЖНЯ, ЩО МИНУВ: 15.10 – 22.10
НОВИНИ ТИЖНЯ ЗА 5 ХВИЛИН

 

ПІДСУМОК НОВИН ТИЖНЯ, ЩО МИНУВ: 15.10 – 22.10

 

ЗБІЛЬШЕННЯ ШТРАФІВ!


Законопроєктом №9665 парламент посилив відповідальність за самовільне сінокосіння і випасання худоби на землях державного лісового фонду, не вкритих лісом. Також за заготівлю очерету, самовільне збирання плодів, горіхів, грибів та ягід. Раніше штраф за таке порушення становив від 17 до 21 грн, а тепер – від 425 до 850 грн.
Зокрема, посилено відповідальність за незаконне вирубування, пошкодження, знищення дерев чи чагарників, що заподіяло суттєвої шкоди. Новий штраф за це становить від 34 до 85 тис. грн. За повторне порушення – від 85 до 170 тис. грн. За скоєння таких дій на заповідних територіях загрожує штраф до 170 тис. грн, а за спричинення важких наслідків – від 255 до 425 тис. грн.
Також передбачено покарання за незаконне вирубування дерев в умовах воєнного стану. Порушники можуть отримати до 10 років ув’язнення. Штраф за незаконну заготівлю очерету становитиме від 34 до 85 тис. грн.
Рада збільшила штрафи за незаконне вирубування, пошкодження лісових культур і молодняка. Розміри штрафів становлять від 3 тис. 400 грн до 5 тис. 500 грн, а для посадових осіб – від 5 тис. 100 грн до 10 тис. 200 грн.
Також запроваджено відповідальність за перевезення, зберігання чи збут дерев, чагарників чи деревини за відсутності документів, які можуть підтвердити законність їхнього вирубування. Штраф за це становить від 510 до 1020 грн, для посадових осіб – до 5 тис. 100 грн. Джерело: ТСН.

 

ТАРИФИ ЗРОСТУТЬ


Якщо тарифи на електроенергію для населення вирішать підвищити, то вони можуть зрости до 6–7 грн за кіловат. Про це повідомив голова підкомітету з питань електроенергетики Володимир Мороз в ефірі «Новини.Live».
Відповідаючи на запитання ведучої про те, як можуть підвищити ціну на електроенергію, нардеп відповів, що для пересічних громадян десь до 6–7 грн. В. Мороз додав, що збільшення вартості електроенергії може вплинути на кінцевого споживача. Якщо збільшується ціна на електроенергію, то це відображається на цінах товарів.
Водночас В. Мороз зазначив, що НКРЕКП пригальмувало рішення, яке збільшило б тарифи на транспортування електроенергії.

 

МЕМОРАНДУМ ІЗ МВФ


Уряд України може відновити поступове підвищення тарифів на енергоносії та комунальні послуги вже до закінчення повномасштабної війни, після нього підвищення тарифів триватиме.
Про це йдеться в оновленому Меморандумі про економічну та фінансову політику між Україною та МВФ, оприлюдненому в матеріалах П’ятого перегляду програми EFF для України на сайті МВФ.
Згідно з документом, щойно дозволять умови, уряд України зобов’язується додатково підвищити тарифи, з урахуванням нової методології та соціальних міркувань під час війни. Водночас українська влада сприятиме залученню зовнішнього фінансування та надасть пряму бюджетну підтримку енергетичним держпідприємствам за наявності бюджетних ресурсів. Очікується, що Кабмін ухвалить дорожню карту поступової лібералізації тарифів на газ та електроенергію з конкретними термінами її реалізації на період післявоєнного стану. Джерело: https://biz.censor.net/.

 

ОЧІКУВАННЯ ВЗИМКУ


Міжнародний валютний фонд (МВФ) попереджає, що цієї зими Україну очікує суттєвий дефіцит електроенергії, який може сягати 3–4 ГВт. Про це йдеться в оновленому меморандумі МВФ про економічну та фінансову політику з Україною в межах п’ятого перегляду кредитної програми, зазначає «Цензор.НЕТ» із посиланням на «ЛігаБізнесІнформ». Дефіцит пов’язаний з пошкодженням половини генерувальних потужностей, зокрема теплових та гідроелектростанцій, унаслідок російських ракетних атак.
В МВФ наголошують, що, аби подолати енергетичну кризу, українська влада розробила багатогранну стратегію. План передбачає збільшення генерації на 1 ГВт (зокрема за допомогою газових турбін) до кінця 2024 року, імпорт електроенергії з ЄС понад 2 ГВт та ремонт теплових потужностей. 

 

ПРОКУРОРИ – ІНВАЛІДИ


16 жовтня головний редактор видання «Цензор.НЕТ» Юрій Бутусов оприлюднив інформацію у своєму фейсбуку: «49 прокурорів Хмельниччини на чолі з обласним прокурором Олійником оформили інвалідність, “дахуючи” корупційну схему “слуги народу” Крупи у МСЕК та ПФ. 
Ця кримінальна драма шокує глибиною “беспределу” та безкарності влади. Затримання 5 жовтня Тетяни Крупи – депутатки партії “Слуга народу”, головної лікарки Хмельницької медико-соціальної експертизи, яка за хабарі масово оформляла свідоцтва про інвалідність, та її сина Олександра Крупи, начальника Пенсійного фонду Хмельницької області, які зберігали вдома готівкою та за кордоном (в Австрії, Польщі, Туреччині та Іспанії) понад 10 млн дол. і володіють трьома десятками будинків в Україні та Європі, породила основне запитання: то хто ж дозволяв Тетяні Крупі працювати на одній посаді безперервно 16 років?». Джерело: https://censor.net.
«Згідно з рішенням МСЕК, у Хмельницькій області майже не залишилось здорових прокурорів. Якщо порахувати за деклараціями загальну суму пенсій, які отримали від платників податків тільки ті 50 прокурорів-інвалідів, яких ми встановили, це щонайменше 54,1 млн грн: деякі оформлювали пенсії з 2016 року, деякі останнім часом.
Фактично ми бачимо тісне переплетіння інтересів місцевих чиновників, які діють як одна єдина злочинна організація, підтримують та прикривають одне одного, володіють десятками та сотнями гектарів землі, купують собі будь-які рішення, відкрито вимагають хабарі та сприяють ухилянню від мобілізації». Джерело: цитати Юрія Бутусова з його сторінки у фейсбуці, https://censor.net.
Наказом Генерального Прокурора Олексія Олійника звільнено з адміністративної посади керівника Хмельницької обласної прокуратури за власним бажанням.
Про це повідомили в Офісі Генпрокурора, зазначає «Цензор.НЕТ». 

 

РОДИНА ВЛАСЮКІВ


Син лікаря вінницької МСЕК Віктора Власюка, у якого журналісти виявили у власності 13 квартир і три автомобілі Tesla, Владислав Вікторович Власюк працює радником Президента Володимира Зеленського із санкційної політики. Також лікар Вінницької МСЕК Віктор Власюк має фірму ТОВ «Сонячні фермери» спільно із нинішньою головою Вінницької МСЕК Юлією Даниленко. Можливо, ця фірма має справу із сонячною енергетикою, тоді чоловік Даниленко дуже зручно працює у «Вінницяобленерго». Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомив журналіст Юрій Ніколов, інформує «Цензор.НЕТ».


ПРОСТИЙ ЛІКАР ІЗ ТЦК


У Вінниці лікар-терапевт МСЕК Віктор Власюк разом із своєю дружиною-пенсіонеркою володіє 13 квартирами, серед яких – елітна нерухомість площею 260 кв.м у центрі Києва. Його начальниця – очільниця МСЕК Юлія Даниленко – придбала декілька квартир, 25 земельних ділянок та 104 кв.м комерційної нерухомості. Про це йдеться в розслідуванні OBOZ.UA, інформує «Цензор.НЕТ».
Зокрема, за 2023 рік голова МСЕК у Вінниці Юлія Даниленко задекларувала зарплату в розмірі 221 тис. грн за весь рік. Також багато нерухомості чоловіка, сина, будинок площею 196,7 кв.м, 25 земельних ділянок та велике комерційне приміщення.
Джерело: https://censor.net


ПЕНСІЯ ПРОКУРОРА…


«Новий скандал із прокурорами: керівник Черкаської обласної прокуратури Катерина Шевцова у 42 роки отримує 785 тис. пенсії». Автор статті на «Цензор.НЕТ» Тетяна Бодня.
«Навіть після звільнення прокурора Хмельницької області Олексія Олійника скандал навколо пенсій, які отримують прокурори, не вщухає.
І поки в Офісі Генпрокурора обіцяють провести перевірку за системою загалом, журналісти і громадськість почали самостійно аналізувати декларації очільників органів прокуратури в регіонах та оприлюднювати дані про тих, хто отримує найбільші виплати. І серед них – керівниця Черкаської обласної прокуратури К. Шевцова, яка за попередній рік отримала понад 785 тис. грн пенсії. Цікаво, що саме в цьому регіоні вже декілька років розслідують кримінальне провадження щодо факту виплат пенсій за інвалідністю 70 прокурорам.
На офіційному сайті Черкаської обласної прокуратури вказано, що 42-річна Катерина Шевцова очолює її від жовтня 2023 року. А загалом в органах прокуратури вона працює з 2004 року.
Згідно з її деклараціями, розміщеними на сайті НАЗК, пенсію Катерина Шевцова отримує з 2020 року. Тоді сума становила 186 тис. 627 грн, а торік це вже було 785 тис. 435 грн. Тобто десь 65 тис. грн на місяць». Джерело: https://censor.net.

 

ДОЛАРОВИЙ МІЛЬЙОНЕР


Керівник територіального управління БЕБ у Полтавській області Олег Пахніц у річній декларації за 2023 рік вказав готівкові заощадження в розмірі 6,5 млн дол., одномоторний літак Socata TB 20 GT, а також автівки, десятки земельних ділянок, квартири, паркомісця та житловий будинок. Про це повідомляє «Цензор.НЕТ» із посиланням на декларацію чиновника.
Серед цінного майна він також задекларував декілька одиниць мисливської нарізної зброї, автомобілі, напівпричепи.  Є також в Олега Пахніца є нерухомість у Словаччині.  

 

ДУМКА ЗАЛУЖНОГО


Колишній Головнокомандувач ЗСУ, а нині Посол України у Великобританії Валерій Валерій Залужний попередив, що повномасштабна війна росії проти України переходить до «позиційної» стадії.
Про це він заявив у промові в Chatham House 17 жовтня, цитує Kyiv Independent, зазначає «Цензор.НЕТ».
Ексголовком повторив, що ще 2023 року Захід не надав Києву достатньої кількості зброї, тому Україна не змогла досягти «значних успіхів у перемозі над росією» під час контрнаступу.
«Унаслідок цього ми опинилися в стані затяжної війни. На мою особисту думку, вихід із цієї затяжної війни здається... майже неможливим», – вважає В. Залужний.
Колишній Головнокомандувач описав цей етап як «статичні та виснажливі бойові дії», які дають змогу росії відновити свій військовий потенціал. 

 

РОСІЯНИ НАСТУПАЮТЬ


За серпень та вересень росіяни захопили в 5,5 раза більше території України, ніж за весь 2023 рік, зазначає UA War Infographics. У серпні армія рф окупувала 351 кв.км території України, у вересні – 468 кв.км, це у 5,5 раза більше, ніж за весь 2023 рік. Про це інформує «Цензор.НЕТ» із посиланням на UA War Infographics. У UA War Infographics зазначають, що головні причини просування окупантів – дефіцит зброї (західні партнери не встигають за потребами України та своїми обіцянками) і зміна в російській тактиці. Джерело: https://censor.net. 

 

АВТІВКИ ВІЙСЬКОВИМ?


У Смілі на Черкащині правоохоронці затримали двох чоловіків, які продали понад 190 гуманітарних автомобілів, призначених для ЗСУ, на суму 31,5 млн грн. Про це повідомили в Нацполіції, інформує «Цензор.НЕТ».
Зазначають, що двоє чоловіків налагодили схему завезення транспортних засобів як гуманітарної допомоги. Замість того, щоб безкоштовно передати автомобілі ЗСУ, чоловіки продавали їх цивільним особам за готівку.  

 

СУДОВІ СПРАВИ ЩОДО СЗЧ


Прокуратура зареєструвала майже 60 тис. кримінальних правопорушень за фактом самовільного залишення частини (СЗЧ) та близько 30 тис. щодо дезертирства від січня 2022 року. Як інформує «Цензор.НЕТ», таку статистику надав Офіс Генпрокурора на запит «Української правди».
Як зазначають, від початку 2022 до вересня 2024 року зареєстровано 59 тис. 606 кримінальних проваджень за фактом СЗЧ (стаття 407 Кримінального кодексу України). 2 тис. 592 таких проваджень закрито. 
Водночас за такий самий період зареєстровано 29 тис. 521 правопорушення за фактом дезертирства (стаття 408 ККУ), з яких закрито 414.
В Офісі Генпрокурора повідомили, що за січень-вересень 2024 року зареєстровано втричі більше випадків СЗЧ і майже вчетверо більше дезертирства, ніж за аналогічний період попереднього року. 

 

САМОГУБСТВО В ТЦК


Правоохоронні органи відкрили кримінальне провадження за статтею про «умисне вбивство» після того, як у Полтавській області виявили тіло чоловіка в одному з технічних приміщень пункту попереднього збору військовозобов’язаних. Про це «Суспільному» повідомив речник поліції Полтавщини Юрій Сулаєв, інформує «Цензор.НЕТ».
За даними джерел видання, чоловік вчинив самогубство у приміщенні пункту попереднього збору військовозобов’язаних у Щербанівській громаді. Чоловік повісився в туалеті. Його тіло знайшли техпрацівники.  

 

ДУМКА ДЕМОГРАФА


Українців до 25 років не хочуть мобілізувати через їхню нерозсудливість. Про це в інтерв’ю Spiegel сказала директорка Інституту демографії та соціальних досліджень Національної академії наук України Елла Лібанова. За її словами, втрати будуть більшими, якщо відправити на передову занадто молодих людей. До того ж з погляду демографії найрозумніше мобілізувати чоловіків тільки віком від 30 років. Джерело: УНІАН.

 

УКРАЇНУ НЕ ЗАПРОШУЮТЬ


Північноатлантичний Альянс не планує найближчим часом запрошувати Україну до себе.
Про це напередодні засідання міністрів оборони країн блоку в Брюсселі повідомила постійна представниця США при НАТО Джуліан Сміт, пише «Голос Америки», повідомляє «Цензор.НЕТ».
Відповідаючи на запитання журналістів про ймовірність надання Україні офіційного запрошення на вступ до НАТО посол сказала, що позиція партнерів, зокрема США, залишається незмінною. Джерело: https://censor.net. 

 

США ЗМІНИЛИ ПОЗИЦІЮ


Французьке видання Le Monde з посиланням на джерела повідомляє, що США більше не заперечують щодо вступу України до НАТО.
Про це стало відомо після того, як Президент США Джо Байден під час візиту до Німеччини зустрівся з Канцлером Олафом Шольцом, Президентом Франції Еммануелем Макроном і Прем’єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером.
У Le Monde зазначили, що тепер США не проти запрошення України, і це також може вплинути на Німеччину, яка була категоричною в цьому питанні.

 

30 ДНІВ НА ПІДГОТУВАННЯ


Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський провів робочу нараду з питань удосконалення підготовки військовослужбовців. Про це він повідомив у фейсбуку, інформує «Цензор.НЕТ».
Також була доповідь щодо пілотного проєкту, який уже впроваджують, він передбачає збільшення тривалості базової загальної військової підготовки з місяця до півтора. У межах проєкту було оновлено програму БЗВП з урахуванням актуальних потреб і викликів.  

 

Читайте усі приховані історії з життя за 1 грн
Життєві історії онлайн
Ви вже є предплатником?

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

ЧИТАЙТЕ
НОВИНИ ТИЖНЯ. 16.04 – 23.04
24 квітня 13:09 134
Стислий огляд новин тижня, 6–13 лютого
13 лютого 17:42 180
Новини України: огляд тижня, що минув
02 лютого 21:27 147