Напишіть свій мейл, щоб створити акаунт

Використайте вісім малих або великих літер і додайте будь-який один символ

Передплатити

Підсумок новин тижня: 01.10 - 07.10

Влада

Назар КОЛОДІЙ
07 жовтня 10:19
24
Джерело: Газета "Життя"

Стислий огляд новини тижня за 5 хвилин

Підсумок новин тижня: 01.10 - 07.10
Корупція чи перемога над ворогом?

 

НОВИНИ ТИЖНЯ, ЩО МИНУВ: 01.10 – 07.10


ЗАРОБІТОК НА «ІНВАЛІДАХ»


Керівницю центру медико-соціальної експертизи та її сина – посадовця управління Пенсійного фонду на Хмельниччині викрили на незаконному збагаченні. Про це повідомила пресслужба Офісу Генпрокурора, інформує «Цензор.НЕТ».
Зокрема, провели обшуки в межах розслідування провадження щодо незаконного оформлення інвалідності чоловікам, які намагаються уникнути мобілізації.
«У керівниці МСЕК в робочому кабінеті виявили 100 тис. дол. США, низку медичних документів, які можуть бути підробленими, списки “ухилянтів” із прізвищами та фіктивними діагнозами. Крім того, вдома у посадовців вилучили 5 млн 244 тис. дол. США, 300 тис. євро, понад 5 млн грн, брендові прикраси та коштовності. Також вилучили документи, які вказують на незаконну діяльність посадовців та відмивання грошей через різні бізнес-проєкти. За результатами санкціонованих обшуків у них знайшли лише готівкою майже 6 млн дол. США», – йдеться в повідомленні. 
«Суспільне» зазначило, що йдеться про Тетяну Крупу, яка є депутаткою «Слуги народу» в Хмельницькій облраді. Головною лікаркою обласного МСЕК Тетяна Крупа працює з 2008 року. Чиновниця під час слідчих дій намагалася позбутися частини грошей, викинувши дві сумки з 500 тис. дол. США через вікно.
Встановлено, що родині чиновників належать чималі статки. 
«Вони володіють 30 об’єктами нерухомості в Хмельницькому, Львові та Києві, дев’ятьма елітними автівками, корпоративними правами на 48 млн грн, готельно-ресторанним комплексом на майже 3 тис. м кв. в одному з парків міста Хмельницького. За кордоном у їхній власності є нерухоме майно в Австрії, Іспанії та Туреччині. На валютних закордонних рахунках родина також “накопичила” майже 2,3 млн доларів США», – зазначили в ОГП. Джерело: https://censor.net. 

 

ВОЮВАТИМУТЬ ЛИШЕ БІДНІ?


В Україні запровадять модель економічного бронювання. Наразі розглядають три моделі, рішення про це вже ухвалили – повідомив нардеп від партії «Голос» Ярослав Железняк.
Він зазначив, що економічне бронювання може запрацювати вже цього року, в жовтні-листопаді. 
За підрахунками Міністерства фінансів, щомісячні надходження до держбюджету від цього можуть становити близько 8 млрд грн.
Парламент розробив три моделі економічного бронювання від мобілізації. Моделі, які запропонували законодавці, передбачають: сплату спеціального збору за бронювання працівників, бронювання на підставі заробітної плати, змішану модель бронювання. Джерело: ТСН.

 

ПРИЗИВАТИМУТЬ 20-РІЧНИХ?


Мобілізаційний вік в Україні потрібно понизити до 20 років.
Про це в ефірі «Говорить великий Львів» заявив секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони й розвідки, нардеп «Голосу» та воїн Роман Костенко, повідомляє «Цензор.НЕТ». 
«У всьому світі немає такого, що людей з 20, з 18 років не призивають. Мені пишуть мої колеги, конгресмени, які кажуть: “Ми вам даємо озброєння, ви кажете, що у вас немає людей, а як це у вас до 25 років не призивають?”. Мені важко пояснити, бо я не знаю. У мене юридично є відповідь, що у нас прописано в законі, але реально, коли ми б’ємось у найжорсткішій війні, а в нас когось призивають, а когось не призивають», – зазначив він. 

 

ДУМКА ЗАЛУЖНОГО


Колишній Головнокомандувач ЗСУ, а нині посол України у Великобританії Валерій Залужний висловився проти зниження мобілізаційного віку в Україні нижче від 25 років.
Про це він заявив під час зустрічі з українськими студентами в Лондоні. Джерело: https://censor.net. 

 

ЗНИКЛО 10 МІЛЬЯРДІВ


Володимир Пікузо за час, коли він був керівником Агенції оборонних закупівель, уклав з державним зовнішньоторговельним підприємством «Спецтехноекспорт», яке очолює Олексій Петров, контрактів на 50 млрд грн, переплата в яких, за даними журналістів, порівняно з ринковими цінами становила щонайменше 200 млн євро. Про це йдеться у розслідуванні «Української правди», повідомляє «Цензор.НЕТ».
Журналісти зазначають, що після звільнення Володимир Пікузо став радником керівника «Спецтехноекспорту» Олексія Петрова, з яким до того, перебуваючи на вищій посаді, підписав контрактів на близько 50 млрд грн.
«Загалом ми проаналізували більш ніж десять контрактів, які підписав Пікузо зі “Спецтехноекспортом”, розбіжності з ринковими цінами на ті чи інші види озброєння лише за цими контрактами, підписаними 2023 року, які нам вдалося отримати, становить понад 200 млн євро, або близько 10 млрд грн», – акцентували журналісти. 

 

ЧЛЕНСТВО В НАТО…


Україна та її західні союзники обговорюють можливий компроміс, за яким Київ може отримати членство в НАТО в обмін на дипломатичне розв’язання питання окупованих територій у майбутньому. Джерело: Financial Times.
У статті видання йдеться про те, що нова стратегія, яку президент Володимир Зеленський представив американським лідерам минулого тижня, полягає в тому, щоб попросити своїх союзників зміцнити позиції України у військовому та дипломатичному плані, щоб змусити росію сісти за стіл переговорів.
Західні дипломати й дедалі більше українських посадовців схиляються до думки, що значущі гарантії безпеки можуть стати основою переговорного врегулювання, в якому росія збереже де-факто, але не де-юре, контроль над усією або частиною української території, яку вона наразі окупує.
Ні Київ, ні його прихильники не пропонують визнати суверенітет росії над п’ятою частиною української території, яку вона незаконно захопила з 2014 року. Джерело: https://www.pravda.com.ua.

 

СТИМУЛЮВАТИ ВІЙСЬКОВИХ?


Народний депутат від «Слуги народу» Ігор Кривошеєв вважає, що заманювати добровольців до української армії великими грішми неправильно. Мовляв, такі методи притаманні державі-агресорці і вони не годяться для України.
Таку думку висловив член комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики і міжпарламентського співробітництва в ефірі телеканалу «Київ24», зазначає «Цензор.НЕТ» із посиланням на ТСН.
Він зауважив, що в росії вважають нормою заманювати мешканців «депресивних» регіонів великими виплатами за контракт з російською армією. Але це не наші методи. 

 

СИСТЕМА ОПОВІЩЕННЯ


Ще у грудні 2023 року Ізраїль передав Україні систему раннього / розумного оповіщення, яку мали встановити в Києві. Але вона досі не запрацювала. Однак Ізраїль виконав усе, що обіцяв, і далі справа лише за українською стороною.
Про це заявив в інтерв’ю ZN.UA посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський, зазначає «Цензор.НЕТ». 
Водночас його запитали, чи може Україна розраховувати на системи протиповітряної оборони Patriot, які Ізраїль отримав від США на початку 1990-х років та планував уже знімати їх з озброєння. У відповідь посол зазначив, що рішення відмовитися від цих систем дійсно ухвалили раніше, однак іще не вирішили, що з ними робити далі. Адже Ізраїлю зараз потрібні всі системи ППО, щоб відбивати ракетні удари з півночі та півдня, з Ірану, Ємену, Іраку. 

 

ПЕРЕПЛАТА ЗА ЗБРОЮ


Україна переплачує донедавна підконтрольному ГУР МО підприємству «Спецтехноекспорт» десятки мільйонів євро за озброєння, яке невчасно отримує. Про це йдеться у розслідуванні «Української правди», пише «Цензор.НЕТ».
Керівник «Спецтехноекспорту» Олексій Петров розповів журналістам, що наразі дебіторська протермінована заборгованість підприємства за контрактами перед Міноборони (тобто невиконані вчасно контракти) становить 5 млрд грн за позицією «Спецтехноекспорту», та 6 млрд грн – за позицією Міноборони. 

 

СХЕМИ РОЗПИЛЮВАННЯ КОШТІВ?


Філія «Відокремлений підрозділ “Хмельницька атомна електрична станція” НАЕК “Енергоатом”» 4 жовтня уклала угоду на проєктування та будівництво захисних споруд вартістю 1,71 млрд грн. Контракт з ТОВ «КЕБК» уклали без проведення відкритих торгів, роботи потрібно виконати до 31 березня 2025 року, зазначає «БізнесЦензор» із посиланням на дані у системі Prozorro.
Фірмі замовили виконання проєктних і будівельних робіт щодо об’єкту «Нове будівництво. Встановлення захисної споруд». Умови контракту приховані, з огляду на воєнний стан. 

 

КОШТИ НА РЕМОНТИ


2023 року столиця витратила 1,4 млрд грн на ремонтні роботи в укриттях. Про це повідомив директор департаменту муніципальної безпеки КМДА Роман Ткачук, зазначає Укрінформ.
«2022 року провели ремонтні роботи у 563 укриттях. На це витратили 323 млн грн. 2023 року виконали ремонтні роботи у 1105 об’єктах фонду захисних споруд, це все ми кажемо про комунальні об’єкти, там, де місто може вкладати кошти на відновлювальні роботи. 2023 року витратили 1 млрд 443 млн на виконання робіт. 2024 року вже заплановано 1,5 млрд грн на виконання ремонтних робіт», – сказав Р. Ткачук. Джерело: https://biz.censor.net.

 

ПОДАТОК НА ПОСИЛКИ 


У Верховній Раді готують законопроєкт про оподаткування міжнародних посилок вартістю до 150 євро, його винесуть на розгляд парламенту найближчим часом. Про це голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев («Слуга народу») заявив на форумі «Бізнес і війна», інформує Liga.net.
«Пільгу по 150 євро мають прибрати. І зараз ми закінчуємо підготовку відповідного законопроєкту, внесемо, зволікати не будемо і точно вводитимемо його, незважаючи на певний прошарок населення, який буде незадоволений», – наголосив очільник комітету. Джерело: https://biz.censor.net

 

ЧОМУ ДОРОГІ ЛІКИ?


Лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила, що два посередники штучно створили в Україні монополію на торгівлю ліками. Через це деякі препарати коштують у кілька разів дорожче за аналоги в країнах ЄС. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на YouTube Тимошенко.
На її думку, щоб розв’язати проблему, треба дозволити аптечним мережам купувати ліки іноземного виробництва, які не зареєстровані в Україні, але мають сертифікати якості США, Великої Британії, країн ЄС, Канади, Японії та інших. 
«Це зламає монополію посередників і призведе до негайного зниження ціни», – переконана Ю. Тимошенко.

 

ВИПЛАТИ НА ПЕРЕДОВІЙ


Військовим, які знаходяться в окопах на передвій, платять від 120 до 140 тис. грн на місяць.
Такі суми назвав очільник штабного благодійного фонду 3 ОШБр Олег Петренко в етері Вечір.LIVE. Він зауважив, що обіцяних 200 тис. грн в його бригаді ніхто не отримував. При цьому Петренко уточнив, що зарплата військового на передовій залежить від звання, кількості днів перебування в окопах.
Він пояснив, що обіцяних грошей немає, оскільки це обумовлено спроможностями бюджету. У вересні у Міноборони не було грошей на виплатити бойових військовим, заявляла голова комітету з питань бюджету Роксолана Підласа і обіцяла вирішити цю проблему.
10 квітня військовим повернули доплати у 30 тис. грн. Виплати у 100 тис. грн на місяць збережені захисникам, які воюють на передовій, а 30 тис. грн виплачується військовим, які виконують завдання в районах бойових дій, але не беруть участі в боях. Водночас, якщо військовослужбовці перебувають поза зоною бойових дій, у тилу, то додаткові бойові виплати їм не нараховуються. Джерело: УНІАН

 

ВИПЛАТА У РАЗІ СМЕРТІ


У разі загибелі під час дії воєнного часу сума допомоги становить  – 15,0 млн. грн.  У разі смерті впродовж року від поранення (травми,  контузії, каліцтва), отриманого під час дії воєнного часу, пов’язаного з захистом Батьківщини – 15,0 млн. грн.
Одноразова грошова допомога розподіляється рівними частинами між всіма членами сім’ї військовослужбовця. Якщо один з отримувачів допомоги відмовився від своєї частки, ця сума розподіляється порівну між рештою членів сім’ї.
Право на допомогу мають такі родичі (близькі особи) військовослужбовця, який загинув (помер):
батьки; один із подружжя, який не одружився вдруге, діти, які не досягли повноліття (до 18 років);
утриманці (особи, яким призначено пенсію в разі втрати годувальника за загиблого військовослужбовця: діти у віці 18-23 років, які навчаються на денному відділенні навчального закладу; особи з інвалідністю).
Для сімей загиблих військовослужбовців, які проходили військову службу в Збройних Силах України, потрібно звернутись до районного територіального центру комплектування незалежно від місця реєстрації. Для сімей загиблих військовослужбовців, які проходили військову службу в інших військових формуваннях (Нацгвардія, СБУ, Служба зовнішньої розвідки, Головне управління розвідки МО, Держспецзв’язок, Державна прикордонна служба, Державна спеціальна служба транспорту та ін.), – звертайтесь безпосередньо до цих формувань. Джерело: https://social.mil.gov.ua/

 

 

Читайте усі приховані історії з життя за 1 грн
Життєві історії онлайн
Ви вже є предплатником?

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

ЧИТАЙТЕ
Новини тижня, що минув: 27.09 - 03.10
03 жовтня 17:04 26
ГОРОБИНА ЛІТНЯ НІЧ
ГАЗЕТА «ЖИТТЄВІ ІСТОРІЇ»
ГОРОБИНА ЛІТНЯ НІЧ
20 вересня 21:17 55
А ТРЕБА ЖИТИ
ГАЗЕТА «ЖИТТЄВІ ІСТОРІЇ»
А ТРЕБА ЖИТИ
20 вересня 21:13 38