Напишіть свій мейл, щоб створити акаунт

Використайте вісім малих або великих літер і додайте будь-який один символ

Передплатити

НОВИНИ ТИЖНЯ ЩО МИНУВ: 7.08 – 13.08

Влада

Степан ПАВЛІВ
13 серпня 17:35
40
Джерело: Газета "Життєві історії"

ОГЛЯД НОВИН ЗА 5 ХВИЛИН

НОВИНИ ТИЖНЯ ЩО МИНУВ: 7.08 – 13.08
Нові тарифи, податки і хабарники

 

ПІДСУМОК НОВИН ТИЖНЯ, ЩО МИНУВ

 

ВАРТІСТЬ ХЛІБА


Пекарі допускають перебої з хлібом і те, що він незабаром подорожчає на 20% через зростання цін на борошно й інші компоненти. Про це повідомляє businessua.com.
На думку президента Всеукраїнської асоціації пекарів і директора компанії «Київ Хліб» Юрія Дученка, ціни на хліб в Україні потрібно підвищити на 15–20%.
«Якщо цього не станеться, багато хлібозаводів можуть просто зупинитися і в країні почнуться перебої з хлібом. Уже зараз декілька підприємств на межі зупинки, деякі переходять на роботу в одну зміну», – зазначив він.
Ю. Дученко додає, що якщо у квітні ми купували борошно по 10 тис. грн за тонну, то тепер воно коштує вже 15 тис., а до листопада очікують ціни 16–16,2 тис. грн.
«Ціни на борошно впродовж останніх декількох місяців зросли на 50% і далі підвищуються. Борошно в собівартості хліба – це приблизно 40%. Інша сировина (цукор, соняшникова олія тощо) подорожчала від початку на понад 20%. Зростають витрати на електроенергію, логістику, пакувальні матеріали тощо», – розповів пан Дученко в коментарі Мінфіну.

 

ПРО ЦІНУ НА ГАЗ


Наразі ціна на газ для населення України становить 7,96 грн за кубометр. Водночас реальна ринкова ціна становить 15 грн.
Про це в інтерв’ю NV повідомив голова правління НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов.
Відповідаючи на запитання, чи має населення платити 15 грн за кубометр газу, О. Чернишов зазначив: «Я цього не кажу. Приватні споживачі зараз перебувають у чутливій ситуації. Діє мораторій на зростання цін. Ми забезпечимо вартість у розмірі 7,96 грн на наступну зиму». Джерело: https://biz.censor.net.

 

АЛЬТЕРНАТИВНА ВАРТІСТЬ


Кінцева вартість електроенергії від систем накопичення енергії на кшталт «екофлоу» для споживача становитиме близько 14–15 грн за кВт-год, від генератора – близько 20 грн.
Про це розповів генеральний директор компанії «Д.Трейдінг» (належить до складу ДТЕК) Дмитро Маляр, розповідаючи про варіанти підготування до зими для звичайних українців, інформує Liga.net. 
Як уже повідомляли, дефіцит електроенергії в енергосистемі України взимку збільшиться, а обсяги стабілізаційних відімкнень можуть бути зіставними із ситуацією в липні, розповідав голова НКРЕКП Валерій Тарасюк.
Узимку відімкнення електроенергії можуть тривати по 12 годин на добу, зазначав гендиректор енергетичної компанії Yasno Сергій Коваленко. За його словами, це базовий прогноз, ситуація може або покращитися, або погіршитися. Джерело: https://biz.censor.net.

 

ВІДІМКНЕННЯ В ЖОВТНІ?


Відімкнення електроенергії для споживачів не застосовуватимуть приблизно до середини жовтня, якщо не буде нових атак рф на енергооб’єкти й аномальної спеки.
Про це повідомили в компанії ДТЕК. Зокрема, зазначили, що ситуація в енергетиці дещо покращилась, тому зараз і не застосовують графіків відімкнень. 
«Це стало можливим завдяки частковому відновленню генерації та зниженню температури повітря. Без відімкнень можна обійтись приблизно до середини жовтня, якщо не буде нових атак на об’єкти енергетики чи аномальної спеки», – заявили в компанії.
Водночас у ДТЕК зазначили, що з настанням холодів навантаження на енергосистему збільшиться, адже споживачі почнуть користуватися електроопаленням, а також більше вмикатимуть світло через коротший світловий день. Тому, найімовірніше, графіки відімкнень повернуться знову. Джерело: https://censor.net.

 

ПРО НАМІРИ ВЛАДИ


Ініціатива Міністерства фінансів України, яке хоче обкласти податками десятки мільйонів міжнародних поштових відправлень, призведе до колапсу митниці та розквіту корупції. Для простих українців зросте податкове навантаження, так само, як і для волонтерів, які забезпечують військо.
Йдеться про нові правила оподаткування посилок: якщо відправлення від фізособи до фізособи, посилки будуть оподатковані відносно їхньої вартості від 45 євро замість наявного зараз порогу 150 євро. Відправлення українцям із закордонних маркет-плейсів і торговельних майданчиків будуть оподатковуватись усі – від 0 євро.
Про ризики податкової новації у своєму блозі пише голова ради Інституту податкових реформ Олена Хотенко. Джерело: https://biz.censor.net.

 

«ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО – 2»


Юрій Бутусов, головний редактор «Цензор.НЕТ», опублікував такий пост: «Сьогодні рівно два місяці, як “Бігус.інфо” оприлюднив інформацію щодо причетності кураторів “великого будівництва” в Офісі Президента Ю. Голіка та Г. Біркадзе до впливу на розподіл тендерів на будівництво для конкретних забудовників. НАБУ веде розслідування, відбувається обговорення причетності керівництва НАБУ до витоків інформації. Але за два місяці жодного разу цього не прокоментував головний спікер “великого будівництва” Володимир Зеленський, не прокоментував голова уряду Денис Шмигаль, який виділяє кошти.
Якщо ніяких проблем із цим не було і нема, все прозоро й керівництво держави поінформоване, тоді треба прокоментувати та сказати, що сталось. Але все мовчки. Мовчки виділено вже після скандалу та викриття 1,3 млрд на лікарню в Кривому Розі, а зараз 1,8 млрд на Національне меморіальне кладовище – для осіб, повʼязаних із фігурантами кримінальної справи, для консорціуму, створеного за день до подання заявки на тендер, на який чомусь більше не заявилася жодна інша будівельна компанія.
Відверто, мовчки, без усякої навіть спроби бути підзвітними, відповідати перед суспільством, навіть на могилах героїв лобіюють свої кишенькові інтереси». Джерело: https://censor.net.

 

ПРО «РОЗПИЛЮВАННЯ» КОШТІВ 


Державне «Укргідроенерго» 29 липня уклало угоду з ПрАТ «Укргідропроект» на виконання проєктних робіт щодо Дніпровської ГЕС на 197,9 млн грн.
Про це повідомляють «Наші гроші» з посиланням на дані в системі Prozorrо.
За умовами угоди, до кінця 2025 року підрядник має виконати проєктні роботи «Будівництво споруди для захисту будівлі ГЕС-2 Дніпровської ГЕС філії “Дніпровська ГЕС”».
Окрім цього, від початку літа «Укргідроенерго» замовило облаштування протидронового захисту інших станцій на загальну суму 688,16 млн грн. Водночас усі договори укладали без торгів і кошторисів не оприлюднювали.
Найбільший підряд із будівництва захисної споруди філії «Канівська ГЕС» отримало ТОВ «МВП “Енергорішення”» на суму 571,23 млн грн. Із 2021 року ця фірма отримала підрядів на 1,03 млрд грн лише в «Укргідроенерго».
З урахуванням цих закупівель «Укргідроенерго» впродовж 2022–2024 років замовило облаштування протидронового захисту та відновлення об’єктів різних ГЕС після ракетних ударів на загальну суму 11,28 млрд грн. Джерело: https://biz.censor.net.

 

ОЦЕ ТАК ХАБАР!


Служба безпеки України та НАБУ за сприяння міністра енергетики викрили масштабну корупційну схему, яку організував його заступник.
Джерело: СБУ, Спеціалізована антикорупційна прокуратура, ОГП, джерела «УП» у правоохоронних органах.
Подробиці: завдяки комплексним заходам заступника глави Міненерго затримали в Києві на хабарі у пів мільйона доларів.
За даними джерел «Української правди», йдеться про Олександра Хейла. За даними слідства, за цю суму чиновник, користуючись своїми повноваженнями, пообіцяв керівникам держпідприємств Львівсько-Волинського вугільного басейну безперешкодно передати в користування гірничо-видобувне обладнання із шахт прифронтового району Донеччини.
Вищий антикорупційний суд заарештував Сергія Пилипчука, довірену особу заступника міністра енергетики Олександра Хейла. Йому визначено заставу 65 млн грн. Про це повідомляє «Цензор.НЕТ» із посиланням на Центр протидії корупції. 

 

ПРИБИРАЛЬНИКИ ЦВИНТАРЯ


У Києві двом фіктивним прибиральникам кладовища нарахували майже 1,7 млн грн зарплатні. Тож колишньому в.о. доглядача кладовищ повідомлено про підозру.
Про це інформує «Цензор.НЕТ» із посиланням на Київську міську прокуратуру.
Зазначають, що повідомлено про підозру колишньому в.о. доглядача Біличанського та міського кладовищ ритуальної служби спеціалізованого комунального підприємства «Спеціалізований комбінат підприємств комунально-побутового обслуговування» виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 КК України). 

 

«ЧОРНА КАСА» ГОТІВКИ


У межах розслідування кримінального провадження щодо групи компаній-постачальників продуктів для Міноборони стосовно ухилення від сплати податків детективи Бюро економічної безпеки виявили та вилучили понад 4,7 млн євро необлікованої готівки.
Ймовірно, йдеться про «чорну касу» постачальників Міноборони; кошти виявили під час проведення обшуків у приміщеннях групи компаній і за місцями проживання фігурантів справи, повідомляють у пресслужбі БЕБ.
«Кошти перевозила бухгалтерка компанії в багажнику автомобіля. Походження грошей жінка пояснити не змогла», – зазначено в повідомленні. Наразі розглядають питання про накладення арешту на вилучені кошти. БЕБ не називає постачальника Міністерства оборони. Але уточнює, що лише впродовж 2022–2023 років компанія поставила на адресу Міноборони продуктів на суму 14,5 млрд грн із ПДВ. Джерело: https://biz.censor.net/.

 

НАБУ ВИВЧАЄ ПИТАННЯ


Наразі працівники НАБУ вивчають тендери на відновлення дитячої лікарні «Охматдит», пошкодженої внаслідок атаки росіян, та будівництва Національного військового кладовища.
Про це сказав директор НАБУ Семен Кривонос під час брифінгу 9 серпня, інформує «Цензор.НЕТ» із посиланням на hromadske. 
Як повідомляли раніше, консорціум «Білдінг Юа», який отримав право на будівництво першої черги військового кладовища, може бути пов’язаний із фігурантом «зливів» НАБУ, радником Офісу Президента Георгієм Біркадзе. Окрім того, зазначали, що Національне військове кладовище будуватиме компанія, створена за день після оголошення тендера. 

 

УСІ ПЛАНИ ВИКОНАНО?


У Миколаївській області завдання з будівництва та облаштування фортифікаційних споруд виконано на 100%. Про це повідомили в Миколаївській ОВА під час наради за участю першого заступника міністра оборони України генерал-лейтенанта Івана Гаврилюка.
Як зазначають, заступник начальника Миколаївської ОВА Валентин Гайдаржи під час наради поінформував про стан будівництва, облаштування й утримання інженерних фортифікаційних споруд.
Начальник Миколаївської ОВА Віталій Кім додав, що наразі ще тривають перевірки підрядників на доброчесність.
Нагадаємо, 30 травня видання «Наші гроші» опублікувало матеріал про завищення цін на будівництві фортифікаційних споруд. Зокрема, було зазначено, що у фортифікаційних кошторисах Миколаївської ОВА вартість соснових колод утричі вища від ринкових цін і становить 11 тис. 400 грн за кубометр без вартості доставляння. Джерело: https://censor.net. 

 

ПОВІСТКИ ПОШТОЮ


Військовозобов’язаним у Волинській області вже надсилають повістки поштою.
Про це пише місцеве видання VSN, інформує «Цензор.НЕТ».
Пресофіцерка Волинського ТЦК та СП Уляна Кравчук заявила: «Так, резервістам і військовозобов’язаним надсилають повістки на оновлення військово-облікових даних поштою рекомендованим листом на адресу, яку вказала особа в територіальному центрі, або ж за останнім місцем реєстрації».
Речниця зазначила, що належним підтвердженням оповіщення про виклик до ТЦК та СП є:
- день отримання рекомендованого листа особою, про що є підтверджувальний документ від поштового оператора;
- день проставлення відмітки про відмову отримати лист чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою зареєстрованого або ж фактичного місця проживання особи, якщо ця особа не повідомила ТЦК та СП іншої адреси місця проживання.

 

РІШЕННЯ СУДІВ


Щонайменше 34 справи про оскарження штрафів від ТЦК розглянули українські суди від моменту впровадження нових норм щодо порушення правил військового обліку. У 30 із них суди стали на бік позивачів і скасували штрафи.
Про це повідомляє платформа для роботи з відкритими даними «Опендатабот».
Лише в чотирьох справах суди відмовили громадянам і не скасували штрафів.
Найбільше скасувань стосується порушень, які сталися до набуття чинності змін у законі. Суди враховують, що закон не має зворотної дії – відповідно не дозволяє покарати за давнє правопорушення за новими правилами. Джерело: https://biz.censor.net.

 

ПРАВОСУДДЯ УКРАЇНИ


Олександра Волкова, якому інкримінували організацію викрадення, катування і вбивства Юрія Вербицького, а також викрадення та катування Ігоря Луценка, звільнили з-під варти.
Про це повідомив ексдепутат, ветеран українсько-російської війни, командир роти БПЛА Ігор Луценко, інформує «Цензор.НЕТ».
«Учора суд випустив Олександра Волкова, члена банди, яка викрала нас із покійним Юрієм Вербицьким під час Майдану. Звільнили просто в залі суду. Я не був на засіданні, на жаль.
Правоохоронцям не вдалося довести, що це була заздалегідь організована банда, яка мала викрадати і чинити насильство над майданівцями. Тож її лідер – Олексій Чеботарьов, який зараз у рф, – може уникнути покарання, хоча б у вигляді позбавлення численних його активів в Україні. Далі зможе вести бізнес», – розповів він.
За словами І. Луценка, те, що О. Волков провів декілька років у СІЗО, – це найбільше покарання у справі Вербицького – Луценка. «Усі інші або втекли (зокрема, за сприяння “наших”), або відбулися менш суворими проблемами», – додав він. 

 

ОДНОСТАТЕВІ ШЛЮБИ


Комітет Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування підтримав законопроєкт №9103 про цивільні партнерства.
Про це повідомив один з ініціаторів законопроєкту – народний депутат Дмитро Гурін, інформує «Цензор.НЕТ» із посиланням на «УП. Життя».
Члени комітету з питань здоров’я нації рекомендували законопроєкт до ухвалення в першому читанні. 
«Автори законопроєкту постійно зіштовхуються з позицією депутатів, нібито ‟одностатеві сімʼї – це ненормальноˮ. Комітет з питань здоров’я нації – це саме той комітет, до сфери діяльності якого належить оцінення ‟нормальностіˮ будь-чого з погляду медичної науки. Гомосексуальність не є хворобою чи розладом. Різні види сексуальності є частиною великої та різноманітної медичної норми, тому право на сімʼю не може залежати від сексуальної орієнтації», – наголосив нардеп. Джерело: https://censor.net.

Читайте усі приховані історії з життя за 1 грн
Життєві історії онлайн
Ви вже є предплатником?

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

ЧИТАЙТЕ
НОВИНИ ТИЖНЯ, ЩО МИНУВ
31 липня 18:52 52
НОВИНИ ТИЖНЯ. ПІДСУМКИ ТИЖНЯ
16 липня 22:24 58
НОВИНИ ЗА ТИЖДЕНЬ: 05.06 - 11.06
11 червня 15:53 92