Напишіть свій мейл, щоб створити акаунт

Використайте вісім малих або великих літер і додайте будь-який один символ

Передплатити

НОВИНИ ТИЖНЯ, ЩО МИНУВ

Влада

Степан СЕМКІВ
31 липня 18:52
53
Джерело: Газета "Життєві історії"

ТИЖНЕВИЙ ПІДСУМОК НОВИН

НОВИНИ ТИЖНЯ, ЩО МИНУВ

 

ПІДСУМОК ТИЖНЯ: 24.07 - 30.07

 

ВИМКНЕННЯ СВІТЛА


Дефіцит електроенергії в енергосистемі України восени може бути невеликим, але взимку він збільшиться, а обсяги стабілізаційних відімкнень можуть бути зіставними із ситуацією в липні.
Про це голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), Валерій Тарасюк розповів в інтерв’ю українській редакції Forbes.
Видання зауважує, що у липні в Україні майже щодня одночасно діяли три-чотири черги відімкнень електроенергії, в Києві подекуди світла могло не бути по 18 годин на добу.
Взимку відімкнення електроенергії може тривати по 12 годин на добу, розповідав генеральний директор енергетичної компанії Yasno Сергій Коваленко. За його словами, це базовий прогноз, ситуація може або покращитися, або погіршитися.  

 

ДОСИТЬ БРЕХАТИ!


Український режисер, колишній бранець кремля, який нині боронить Україну, Олег Сенцов розповів про ситуацію на фронті. Про це він заявив в інтерв’ю BBC, інформує «Цензор.НЕТ».
За словами О. Сенцова, російські війська «продавлюють потроху» Сили оборони на Донбасі.
«Зараз ситуація дещо покращилася, тому що почала надходити нова військова допомога. Трохи легше стало зі снарядами. Навесні цього року на деяких ділянках фронту все трималося на FPV-дронах через нестачу снарядів. Загалом ситуація важка, й не лише на Донбасі», – зазначив він. «Чому стався прорив на Харківщині? Тому що до цього доповідали, що все добре. Ми живемо в постійній брехні. Потрібно це закінчувати, тому що це має наслідки», – додав О. Сенцов.  

 

ФАЛЬШИВЕ БАТЬКІВСТВО


Викрито групу осіб, які на території декількох областей України, під час дії воєнного стану організували схему, що допомагала військовозобов’язаним чоловікам перетнути державний кордон України. Про це повідомляє «Цензор.НЕТ» із посиланням на пресцентр прокуратури Києва.
Тож 30-річна мешканка Одеської області та її 30-річний чоловік підшукували громадянок України, що мають малолітніх дітей, які за гроші в судах підтверджували, що військовозобов’язаний чоловік є батьком дитини. Водночас у свідоцтві про народження, зі слів матері, батьком було вказано іншого чоловіка.
«Тож чоловік, маючи вже двох власних дітей, подавав позов до суду, в якому просив внести зміни в документи дитини, до якої він не має жодного стосунку, вписавши його батьком. У подальшому це давало змогу фіктивним «батькам», придатним до військової служби, безперешкодно виїхати за межі України як багатодітним», – пояснили у прокуратурі.
Встановлено, що стати «батьком» за цією схемою коштувало 3 тис. 500 доларів США.  

 

УКРАЇНЦІ В НІМЕЧЧИНІ


Генеральний секретар найбільшої опозиційної німецької партії Християнсько-демократичний союз (ХДС) Карстен Ліннеманн виступає за потребу скасування державної допомоги для непрацевлаштованих, зокрема для українських біженців. Про це повідомляє «Європейська правда».
«Ми повинні обговорити, чому в багатьох європейських країнах працюють понад 50% українців, а в Німеччині – лише 25%», – вважає він.
За офіційними даними, серед понад мільйона українців у Німеччині людьми працездатного віку є понад 800 тис., із них працює приблизно чверть.
Минулого місяця голова баварської опозиційної партії ХСС у Бундестазі Александер Добріндт закликав висилати безробітних українських біженців з Німеччини, що розкритикували партії федеральної коаліції.

 

УКРАЇНЦІ В ПОЛЬЩІ


Із нового навчального року до польських шкіл підуть нових 80 тис. дітей з України. Відвідування навчальних закладів для них стане обов’язковим, а за недотримання вимог батькам загрожуватиме штраф у розмірі 100 злотих. Із червня 2025 року суму штрафу збільшать до понад 800 злотих. Досі українці мали вибір – навчатися їхні діти могли дистанційно чи за змішаною системою.
«Ми очікуємо, що значна частина дітей, які долучаться до польської системи освіти у вересні 2024 року, будуть учнями початкової школи», – повідомили в польському профільному міністерстві, інформує «Цензор.НЕТ» із посиланням на LB.UA. Дотепер у Польщі навчалися 277 тис. українських школярів, з яких 180 тис. прибули після початку війни. 

 

УКРАЇНЦІ В ЕСТОНІЇ


Кількість працевлаштованих українців із тимчасовим захистом в Естонії зросла та становить 57%. Про це повідомляє «Цензор.НЕТ» із посиланням на ERR.
На тепер в Естонії проживає понад 33,4 тис. громадян України з тимчасовим захистом. Від початку 2024 року цей статус оформили 3 тис. громадян України. 
«Кількість українців працездатного віку становить близько 20 тис. осіб. За даними за перший квартал цього року, 57% українців працюють, що на 10 відсоткових пунктів більше, ніж торік.
Як і попередніми роками, українські біженці найчастіше виконують некваліфіковану роботу (39%). Кваліфіковану роботу виконує 18%, а у сфері обслуговування та торгівлі працює 16,8%. Найбільше зайнятих в обробній промисловості (24,8%), а також у сфері адміністративної та допоміжної діяльності (16,4% біженців)», – ідеться в повідомленні.
Безробітними зареєстровано близько 3 тис. 100 українців, що становить 6,5% від усіх безробітних в Естонії та 15,5% від кількості українців працездатного віку.  

 

ДИСКУСІЇ ТРИВАЮТЬ


На рівні Європейського Союзу наразі тривають дискусії щодо повернення українських чоловіків, які ухиляються від виконання службових обов’язків, в Україну. Як інформує «Цензор.НЕТ», про це в інтерв’ю RMF24 заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.
Зокрема, наголосив він, можна поставити такі умови перебування українців у ЄС, які стимулюватимуть чоловіків виконувати свій обов’язок захищати Батьківщину.
«Ми, як європейські країни, також повинні допомогти. У країнах ЄС є сотні тисяч потенційних призовників, які зобов’язані захищати свою Батьківщину, і Польща в авангарді допомоги Україні в підготуванні цих людей до військової служби», – сказав Р. Сікорський. 

 

ФАЛЬШИВІ ЛІКИ


На Волині ліквідовано канал нелегального ввезення в Україну фальсифікованих медичних препаратів російського та білоруського виробництва. Про це повідомили в Офісі Генерального прокурора, інформує «Цензор.НЕТ».
Як зазначають, схему ввезення фальсифікату через Польщу та його подальшого збуту налагодив волинянин разом зі спільниками. Реалізовували підроблені ліки через інтернет-магазини, соцмережі та канали в месенджерах. 
Під час проведених санкціонованих обшуків за місцями зберігання медпрепаратів і проживання фігурантів правоохоронці вилучили російські та білоруські медикаменти, грошові кошти в різній валюті в сумі понад 2 млн грн, чорнові записи, товарно-транспортні накладні про поштові відправлення лікарських засобів. 
 

СУДДІВСЬКА ЧЕСТЬ


Перший апеляційний адміністративний суд Дніпра скасував рішення першої інстанції щодо виплат родині загиблого екскомандира добровольчого батальйону «Харків-1» майора поліції Сергія Янголенка. Про це повідомила у фейсбуці дружина загиблого захисника України Ольга Янголенко, інформує «Цензор.НЕТ».
«Апеляцію щодо виплати за загибеллю Сергія ми програли. Безсовісний ПЕРШИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД у складі колегії: Компанієць І. Д., Гайдара А. В., Казначеєва Е. Г. – у м. Дніпрі став на бік Нацполіції та скасував рішення першої інстанції. Судді вирішили, що відбулася «загибель майора поліції Янголенка С. О. ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ ОБОВ’ЯЗКІВ ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ, а НЕ СЛУЖБОВИХ ОБОВ’ЯЗКІВ ПОЛІЦЕЙСЬКОГО», а тому сам дурень, що добровільно пішов захищати Батьківщину, а не подбав про те, щоб його діяльність оцінили суперексперти, судді з Дніпра, як виконання службових обов’язків саме поліціянта. Словом, сам винуватий і ніяких виплат родині не передбачено», – наголошує вдова. 
«Тобто захист Батьківщини від агресора не є охороною прав і свобод людей, які проживали в с. Мала Рогань, де загинув Янголенко??? На це рішення вже подано касацію до Касаційного адміністративного суду в складі Верховного Суду. Вже визначено колегію суддів: Кравчук В. М. (головуючий суддя), Стеценко С. Г., Стародуб О. П. Справа №200/264/24 (провадження №К/990/28812/24).
Як пояснила адвокатка, спершу треба молитися, щоб цей суд узагалі взяв до розгляду касацію, а вже потім за позитивне рішення на нашу користь. Адже зараз Верховний Суд за формальними підставами ігнорує та не бере до розгляду 90% касацій, що їм надходять. Тож молимося і йдемо вперед!» – резюмує пані Ольга. 

 

ПРОФЕСІЯ ДЛЯ ЖІНОК 


Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури спільно з представництвом ООН Жінки в Україні запустять пілотний проєкт навчання жінок-водійок у сфері пасажирських автобусних перевезень. Про це повідомляє пресслужба міністерства.
Проєкт із назвою «Розширення професійного потенціалу жінок у сфері пасажирських перевезень» – це безкоштовна програма для розвитку професійних навичок жінок.
«Мета пілотного проєкту – забезпечити перепідготування та перекваліфікацію жінок-водійок у сфері міського та муніципального транспорту, а саме автобусів. Це перша ініціатива міністерства, спрямована і на подолання дефіциту кадрів, і задля подолання стереотипів та упереджень щодо професій», – наголосив заступник міністра Сергій Деркач. 

 

УХИЛЯННЯ ВІД СЛУЖБИ


У Центрі первинної медико-санітарної допомоги Одеси завідувачка амбулаторії, залучивши лікаря та двох медичних сестер, поставила на потік виготовлення документів, що давали змогу ухилитися від військової служби та виїхати за кордон. Задокументовано 20 епізодів.
Про це повідомили у пресслужбі Одеської обласної прокуратури, інформує «Цензор.НЕТ».
«Прокурори Київської окружної прокуратури м. Одеси скерували до суду обвинувальний акт стосовно чотирьох медиків одного із Центру первинної медико-санітарної допомоги Одеси, які організували схему оформлення фіктивних медичних документів для військовозобов’язаних», – ідеться в повідомленні.
Їм інкриміновано перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань зі здійснення мобілізаційних заходів та підроблення офіційних документів, що їх вчинила організована група осіб. 

 

ШТРАФИ І СТЯГНЕННЯ


Триває мобілізація в Україні, і військовозобов’язаних, які не оновили своїх даних у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки вчасно і не сплатили штрафу, однаково можуть призвати.
Штраф порушник має сплатити не пізніше ніж за 15 днів від дня вручення постанови, але є винятки, розповів «Суспільному» адвокат Сергій Дубок. «Якщо порушник не сплачує штрафу, то постанову надсилають за місцем проживання, роботи або за місцем перебування його майна», – сказав аналітик.
Експерт попередив, що якщо постанову ТЦК про стягнення штрафу виконуватимуть примусово, то порушникові доведеться заплатити удвічі більше. «І дії державних виконавців стосовно примусового виконання постанов ТЦК регулює закон України “Про виконавче провадження”, який передбачає, зокрема, накладання арешту на банківські рахунки та майно правопорушників», – попередив експерт.

 

БАЙРАКТАРИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ ВІЙНИ?


Завод турецької компанії Baykar Makina повноцінно розпочне роботу в Україні після закінчення війни. Про це заявив посол Василь Боднар, інформує «Цензор.НЕТ» із посиланням на Euronews.
«Ми працюємо з Baykar Makina в різних вимірах, враховуючи створення заводу», – сказав дипломат. За словами В. Боднаря, повноцінно завод запрацює в Україні після закінчення війни. Посол не надав подробиць про завод із безпекових міркувань, проте зазначив, що прогрес у цьому помітний.
Раніше повідомляли, що в Україні почали будувати завод із виробництва безпілотників Bayraktar. 
 

ХАБАРНИКА ВПІЙМАЛИ


Увечері 26 липня СБУ затримала колишнього працівника Агенції оборонних закупівель Віталія Черненка. Він за винагороду обіцяв сприяти закриттю справи, використовуючи зв’язки у правоохоронних органах. ЗМІ повідомляють, що йдеться про хабар у розмірі 700 тис. дол.
«Стосовно того, що Служба безпеки України затримала Віталія Черненка, колишнього працівника Агенції оборонних закупівель, у межах кримінального провадження за статтею шахрайство, це затримання ніяк не пов’язане з його роботою в Агенції оборонних закупівель Міноборони». 

 

ПРОКУРОРИ ПОПАЛИСЯ 


Національне антикорупційне бюро (НАБУ) повідомило прокуророві Офісу Генерального прокурора про підозру в підбуренні до надання неправомірної вигоди в розмірі 170 тис. дол. за ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.
«За даними слідства, підозрюваний схилив підприємця до надання хабаря прокуророві у справі щодо незаконного відчуження посадовими особами майна на користь приватного товариства», – зазначено в повідомленні.
Як повідомляли, 15 липня НАБУ і САП спіймали двох прокурорів Офісу Генпрокурора на гарячому. За версією слідства, вони отримали хабар у розмірі 170 тис. дол. за закриття кримінального провадження. За даними ЗМІ, йдеться про прокурорів відділу нагляду за додержанням законів під час виконання кримінальних покарань і пробації. Зокрема, детективи НАБУ затримали одного з прокурорів – Олега Гунька.
Вищий антикорупційний суд (ВАКС) обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави в розмірі 4 млн грн. 

 

НЕОБҐРУНТОВАНІ ПРИБУТКИ


ВАКС визнав необґрунтованими декілька активів, що належать заступникові начальника одного з управлінь центрального апарату ДБР і його дружині-прокурорці. Майно буде стягнуто в дохід держави. Про це інформує «Цензор.НЕТ» із посиланням на пресслужбу САП.
24 липня Вищий антикорупційний суд частково задовольнив позов прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про визнання необґрунтованими активів на загальну суму 7 млн грн, які набули заступник начальника одного з управлінь центрального апарату ДБР і його дружина-прокурорка, та їх стягнення в дохід держави. Суд визнав необґрунтованими та стягнув у дохід держави квартиру в м. Києві, набуту у власність на початку 2020 року за майже 3,8 млн грн і оформлену на бабцю відповідачки; машиномісце, придбане в цей же період за 0,7 млн грн і оформлене на тітку відповідачки. 

Читайте усі приховані історії з життя за 1 грн
Життєві історії онлайн
Ви вже є предплатником?

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

ЧИТАЙТЕ
БАТЬКО
ГАЗЕТА «ЖИТТЯ. ІСТОРІЇ»
БАТЬКО
16 вересня 20:51 1
Події тижня, що минув за 5 хвилин ОСТАННІ НОВИНИ
11 вересня 10:43 16
Підсумки тижня за п'ять хвилин: 28.08 - 03.09
03 вересня 22:43 23