Напишіть свій мейл, щоб створити акаунт

Використайте вісім малих або великих літер і додайте будь-який один символ

Передплатити

НОВИНИ ТИЖНЯ. ПІДСУМКИ ТИЖНЯ

Влада

Степан СЕМКІВ
16 липня 22:24
78
Джерело: Газета "Життя. Історії"

ПІДСУМКИ ТИЖНЯ ЗА 5 ХВИЛИН

НОВИНИ ТИЖНЯ. ПІДСУМКИ ТИЖНЯ

НОВИНИ ТИЖНЯ, ЩО МИНУВ: 11.07 - 16.07


СУМНІ ПРОГНОЗИ ООН
2084 року населення Землі сягне свого максимального рівня в цьому сторіччі та становитиме близько 10,3 млрд людей. Щодо України, то до 2100 року населення зменшиться до 15,3 млн осіб. Про це йдеться в перегляді прогнозів народонаселення світу на 2024 рік, який підготував Департамент з економічних і соціальних питань Секретаріату ООН. 
В ООН зазначають, що на 1 січня 2024 року населення нашої держави становило 37 млн 441 тис. осіб. За прогнозами, до січня 2030 року воно зросте до 38 млн 505 тис. До 2050 року в Україні буде вже 32 млн 165 тис. людей, а 2069 року – 25 млн 142 тис. 2081 року ця цифра стане ще меншою, а саме – 20 млн 907 тис., 2091-го – 17 млн 762 тис. І вже на початку іншого сторіччя в Україні може жити лише 15,3 млн громадян. Джерело: УНІАН.

 

ПРО НОВІ ТАРИФИ


Міністр енергетики Герман Галущенко розповів, коли в Україні можуть знову переглянути тарифи на світло. За його словами, електроенергія не дорожчатиме до 1 травня наступного року. «Ціну на електричну енергію для побутових споживачів згідно з Постановою №632 затверджено до 30.04.2025. Тобто до закінчення осінньо-зимового періоду 2024/2025 років тарифу на електроенергію для побутових споживачів не переглядатимуть», – сказав він. Джерело: УНІАН.

 

ЗАЯВА ТИМОШЕНКО


Лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко висловила впевненість, що ціна кіловата атомної енергії, яка йде на потреби українського споживача, – 97 коп. Тому, на думку Ю. Тимошенко, для підвищення вартості електроенергії до 4,32 грн не було жодних причин.
Про це повідомляє «Цензор.НЕТ» із посиланням на заяву Ю. Тимошенко.
«Максимальна чесна ціна електроенергії може бути 97 коп. за кіловат! Звідки ці корупціонери нарахували 4 грн 32 коп., майже в 4,5 раза більше? Усе очевидно. Просто прикриваючись війною, з нас деруть три шкіри, цинічно та жорстоко», – зазначила Юлія Тимошенко. 
Очільниця «Батьківщини» наголошує на тому, що руйнування теплових електростанцій унаслідок російської агресії не є і не може бути причиною підвищення тарифу на електроенергію. А самі теплові електростанції, які перебувають у приватних руках, можна відновити впродовж двох тижнів. «По-перше, люди не споживають для побутових потреб електроенергію з теплових електростанцій, споживають лише атомну електроенергію. По-друге, тепер достатньо обладнання, щоб відремонтувати теплові електростанції без ваших грошей. Потрібно його тільки переставити з тих блоків, які не працюють, на ті, які працюють. На це потрібно не більш ніж два тижні. І по-третє, якщо таки буде потрібно мінімум грошей на ремонт приватних теплових електростанцій, то ці гроші систематично дають або наші західні партнери, або державний бюджет. Підвищення тарифів тут ні до чого», – стверджує Юлія Володимирівна. 
«Під час війни, прикриваючись війною, в української нації де-факто забрали одне з найцінніших в Європі виробництв електроенергії – державне підприємство “Енергоатом”. Саме державне підприємство “Енергоатом” завжди давало Україні понад 50% усього виробництва електроенергії за найнижчими цінами. Наприклад, ціна на атомну електроенергію 2019 року становила 57 коп./кВт. “Енергоатом” в української нації забрали законом №2896-IX, який Президент підписав 6 лютого 2023 року. В розпал війни. Кому війна, а кому “Енергоатом”. Тепер хитрі покидьки, які отримали управління “Енергоатома”, можуть як завгодно грабувати нас. Ось перша і основна причина, чому підвищують тариф на електроенергію, бо “Енергоатом” більше не народний», – наголосила Юлія Тимошенко. 

 

ЗВЕРНЕННЯ ДО ПРЕЗИДЕНТА


Парамедикиня-доброволиця Катерина (Пташка) Поліщук, яка боронила «Азовсталь» у Маріуполі, закликала Президента України Володимира Зеленського провести службове розслідування щодо дій командира 59-ї окремої мотопіхотної бригади Богдана Шевчука. Про це Катерина Поліщук написала в соцмережі «Фейсбук», інформує «Цензор.НЕТ».
За словами парамедикині, більш ніж рік вона перебувала в зоні ведення бойових дій пліч-о-пліч із 59-ю ОМПБр імені Якова Гандзюка. К. Поліщук зазначила, що за час співпраці бригадою командували Вадим Сухаревський і Максим Стеценко.
«Але завдяки “геніальним” посадовим рішенням і родинним звʼязкам вищого військового керівництва з Шевчуком Богданом Володимировичем останнього було призначено на посаду кбр 59-ї ОМПБр з квітня 2024 року», – розповіла Пташка.
Катерина Поліщук наголосила, що тисячі військовослужбовців досі залишаються виконувати бойові завдання в зоні ведення бойових дій під керівництвом Б. Шевчука, тому закликала Володимира Зеленського як Верховного Головнокомандувача звернути увагу та провести службову перевірку «за фактами злочинних наказів, свідомої недбалості, нехтування життям та здоровʼям особового складу, за дії, що призвели до гибелі великої кількості військовослужбовців, зокрема й високих керівних посад, егоїзм, сліпий карʼєризм, усунення всіх “незгодних” командирів, пригнічення бойового духу та приниження особового складу байдужістю до основної мети військовослужбовців і його як командира у війні з ворогом».
Парамедикиня розповіла, що через Богдана Шевчука змушена припинити співпрацю з цією бригадою. 

 

НЕСТАЧА ПІХОТИНЦІВ


У лавах Збройних сил України наразі найбільше бракує піхотинців.
Про це в ефірі національного телемарафону повідомив речник оперативно-стратегічного угрупування військ «Хортиця» Назар Волошин, зазначає ЛігаБізнесІнформ.
За його словами, хоча і рекрутинг працює, і бригади поповнюють нові люди, піхотинців однаково бракує.
«Звісно ж, не вистачає останнім часом, зокрема, простих військових, простих солдатів, простих піхотинців. Це в більшості підрозділів, які є у ЗСУ», – сказав Н. Волошин.
Речник ОСУВ «Хортиця» наголосив, що піхотинці потрібні кожному підрозділу і «потрібні саме зараз» на лінії бойового зіткнення, де не вистачає особового складу. 

 

ПРО ЦІНУ НЕПРИДАТНОСТІ


На Дніпропетровщині поліціянти ліквідували корупційну схему, за якою за 10 тис. дол. військовозобов’язаних визнавали непридатними до військової служби. Про це повідомляє «Цензор.НЕТ» із посиланням на пресцентр Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції. 
Як з’ясували оперативники управління стратегічних розслідувань у Дніпропетровській області спільно зі слідчими слідчого управління обласної поліції, організували схему заступник командира військової частини та колишній військовослужбовець – жителі Кривого Рогу. Маючи вплив на посадових осіб військово-лікарської комісії, ділки допомагали чоловікам отримати законні підстави для ухилення від мобілізації.
Відповідно до схеми, фігуранти допомагали отримати медичну довідку з фіктивними діагнозом «клієнта» та в подальшому відповідного висновку ВЛК. За папірець із позначкою «непридатний до військової служби», який давав змогу зняти осіб із військового обліку, брали по 10 тис. дол. 

 

СХЕМА ХАБАРІВ


Працівники ДБР повідомили про підозру командирові відділення на одному із суден ВМС України, який без хабаря не відпускав підлеглих на берег. Про це повідомляє «Цензор.НЕТ» із посиланням на пресцентр ДБР. Як зазначають, щоб піти в законний вихідний із судна, підлеглі мали сплатити йому 10 тис. грн. За оперативними даними, так він міг заробляти на відгулах моряків не менше ніж 150 тис. грн на місяць».
«9 липня 2024 року правоохоронці затримали фігуранта під час одержання чергової оплати в сумі тисяча доларів США. Ці гроші він отримав від підлеглого за змогу впродовж місяця ходити у вихідні на сушу. Затриманому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю застави 182 тис. грн.

 

ОНОВЛЕННЯ ДАНИХ


У Міністерстві оборони наголошують, що військовозобов’язані громадяни, які не оновили своїх даних до 16 липня, можуть отримати штрафи від 17 до 25,5 тис. грн, також окремий штраф можна отримати за непроходження ВЛК. Про це розповів директор Департаменту кадрової політики Міноборони Марк Андрусяк, відеокоментар якого поширює міністерство.
Представник Міноборони зазначив, що громадяни мали оновити три основні категорії своїх даних: місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.
«Після 17 липня стосовно тих громадян, які несвоєчасно оновили облікові дані, будуть відкриті адміністративні провадження. Водночас громадяни зможуть оскаржити такі рішення в суді, надаючи підтверджувальні документи, що вони справді не могли це зробити своєчасно», – сказав він. Джерело: УНІАН.


ДУМКА ДЕПУТАТА


Близько 6–7 млн українців не встигнуть оновити дані в територіальних центрах комплектування і соціальної підтримки (ТЦК і СП). Про це в ефірі «Київ24» заявив член комітету Верховної Ради України з питань регламенту, депутатської етики та організації роботи ВР Олег Синютка. За його словами, щоб людина була готова служити, її треба мотивувати, а не залякувати. Джерело: https://www.unian.ua.

 

ГРАНАТОЮ ПО ЦВК


У ніч проти 15 липня невідомий кинув гранату в будівлю районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки міста Буська на Львівщині.
Про це повідомив Департамент комунікації Нацполіції, інформує «Цензор.НЕТ».
Тож близько 1:45 15 липня надійшло повідомлення про вибух у будівлі ТЦК у м. Буську Золочівського району.
Невідомий кинув гранату у фасад будівлі та втік.
На місці події працюють оперативники, криміналісти, вибухотехніки та працівники інших служб поліції Львівщини.
Правоохоронці вживають заходів, щоб встановити особу та затримати зловмисника. Вирішують питання правової кваліфікації події. 

 

УТІКАЧА ЗАСТРЕЛИЛИ


Працівники ДБР відкрили кримінальне провадження за фактом загибелі військовослужбовця, який намагався нелегально перетнути українсько-молдовський кордон. Про це повідомляє «Цензор.НЕТ» із посиланням на пресцентр ДБР.
За оперативними даними, 14 липня 2024 року в Захарівському районі Одеської області четверо військовослужбовців втекли з навчальної частини та намагались пішки перейти до Республіки Молдова. Щоб під’їхати до кордону, втікачі найняли таксі.
Під час спроби переходу кордону прикордонники помітили їх та затримали. Один із втікачів напав на прикордонника, намагаючись втекти. У відповідь той застосував табельну зброю та застрелив нападника. Тривають невідкладні слідчі дії, встановлюють усі обставини події.

 

ПІДТРИМКА УКРАЇНИ


Саміт НАТО виявив центральне протиріччя у стратегії Заходу щодо підтримки України: військова допомога відіграє вирішальну роль у тому, щоб дозволити Києву давати відсіч російським силам, але вона не дає змоги виграти війну, пише журнал Foreign Policy.
«По суті, ми підтримуємо Україну, щоб вона брала участь у битві та досягала певних успіхів, а не повністю виграла», – заявила наукова працівниця з питань Європи в Раді з міжнародних відносин Ліана Фікс. Сполучені Штати зайняли обережнішу позицію у спробі запобігти спіралі ескалації відносин з москвою.


БІЗНЕС-ПРОЄКТ СУДДІ


«Служитель Феміди 2017 року, крім основної роботи, вирішив отримувати прибутки від підприємницької діяльності. Через офіційну заборону суддям вести бізнес він знайшов підставну людину, на яку й почав оформляти всі дозвільні документи.
На старт бізнес-проєкту фігурант виділив понад 3 млн грн. За ці кошти підставна особа придбала на своє ім’я комбайни, вантажівки, трактори й іншу техніку. Більшість прибутку отримував саме суддя, а його ‟партнерˮ за керівництво підприємством мав значно менший дохід», – ідеться в повідомленні. Згодом, намагаючись убезпечити себе від можливих провокацій компаньйона, суддя змусив його укласти фіктивний договір позики на 5 млн грн, яку начебто взяла співмешканка судді.
«В один момент суддя вирішив прибрати його з товариства, шантажуючи мільйонною позикою. Однак безплатно чоловік не захотів відходити від справ. Суддя замовив представникам кримінального середовища викрадення напарника. За 17 тис. дол. США чоловіка мали позбавити волі та змусити підписати потрібні документи про перехід права власності на майно господарства», – додали у ДБР. Судді загрожує позбавлення волі на термін до п’яти років. 

 

ДОПИТ ОЛІГАРХА


Костянтин Жеваго висловив свою думку в ефірі «Еспресо»: «На жаль, сьогодні НАБУ, САП та ВАКС почали діяти за подвійними стандартами. Два місяці тому слідчий НАБУ виписав мені повістку, погоджену з прокурором САП. Я отримав її під власний підпис у Франції. Я завжди готовий давати свідчення в межах кримінальної справи. Я розписався під тим, що прийду на допит. 10 липня ВАКС ухвалив рішення про мій заочний арешт, оскільки я нібито переховуюсь від слідчого і моє місцеперебування невідоме. Вчора вони приїхали у Францію, щоб провести допит. Я провів із представниками НАБУ та САП понад 11 годин. Вони допитували мене 11 годин. Допит відбувався безпосередньо за участі органів юстиції Франції».
«Якщо прокурори та слідчі спочатку повідомляють, що не можуть мене знайти, а наступного дня вже допитують мене у Франції, хіба це не подвійні стандарти!? У вчорашньому допиті брали участь представники органів юстиції Франції. Після цього вони сказали, що у Франції за такі дії слідчих і прокурорів вони вже отримали б понад п’ять років за ґратами за перевищення службових повноважень. Це не що інше, як зловживання своїми правами та законом», – додав олігарх. Джерело: https://censor.net.

Читайте усі приховані історії з життя за 1 грн
Життєві історії онлайн
Ви вже є предплатником?

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

ЧИТАЙТЕ
Стислий огляд новин тижня: 18.09.24.09
24 вересня 22:42 30
Події тижня, що минув за 5 хвилин
11 вересня 10:43 42
ТРИДЦЯТЬ ШІСТЬ…
ГАЗЕТА «ЖИТТЄВІ ІСТОРІЇ»
ТРИДЦЯТЬ ШІСТЬ…
08 вересня 11:53 38