Напишіть свій мейл, щоб створити акаунт

Використайте вісім малих або великих літер і додайте будь-який один символ

Стислий огляд новин тижня, 6–13 лютого

Влада

13 лютого
80

Тиждень новин

Стислий огляд новин тижня, 6–13 лютого

Стислий огляд новин тижня, 6–13 лютого


ЗВІЛЬНЕННЯ ЗАЛУЖНОГО


Президент Володимир Зеленський звільнив Валерія Залужного з посади Головнокомандувача Збройних сил України. Замість нього призначив генерал-полковника Олександра Сирського.

 

ДИВНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ


Командувач військ територіальної оборони Ігор Плахута, якого призначив Володимир Зеленський, під час Євромайдану працював у МВС і керував силами ВВ, які розганяли протестувальників. 
Уночі 10 грудня 2013 року правоохоронці зачистили урядовий квартал від барикад Євромайдану. Пізніше І. Плахута, на той час начальник управління Південного територіального командування внутрішніх військ МВС, заявив, що до розчищання вулиць залучили близько 400 бійців внутрішніх військ та спецзагону «Беркут». Джерело: https://censor.net.

 

ПРО РОЗБІЖНОСТІ


Цитати зі статті американського видання The Еconomist:
«Звільнення Валерія Залужного – новий вирішальний етап у війні».
«Пан Зеленський і його адміністрація поклали відповідальність за торішній невдалий контрнаступ на генерала Залужного. Вони хотіли, щоб українська армія підготувалася до подальших атак, і тиснули на нього, щоб він розробив плани битви й узяв на себе непопулярний тягар мобілізації додаткових військ».
«Генерал відкинув їхні аргументи. В. Залужний зауважив, що його обережність після провалу початкового штурму допомогла врятувати життя воїнів та обладнання. Він стверджував, що не міг спланувати наступний контрнаступ, якщо не знав, які має ресурси. Валерій Залужний сказав, що політики повинні мобілізувати суспільство, і він мав рацію».
Джерело: https://www.economist.com.

 

ПАТОВА СИТУАЦІЯ


Цитата зі статті американського видання The Washington Post:
«Зеленський публічно заперечив Залужному, буцім він восени заявив, що війна зайшла в “патову ситуацію”, хоча це нині широко розцінюють серед військових аналітиків як факт. І в той час як Залужний наполягав на мобілізації майже 500 тис. нових військових, В. Зеленський опирався цій цифрі, публічно та приватно, заявляючи, що він іще не впевнений, що це потрібно, і ставлячи запитання про те, чи може Україна знайти кошти на нових військових». 
Джерело: Ізабель Хуршудян та Сергій Моргунов, https://www.washingtonpost.com.

 

ВАЖКІ РІШЕННЯ


Цитата зі статті американського видання The Washington Post:
«Незважаючи на те, що в парламенті обговорюють новий план мобілізації, критики пана Зеленського кажуть, що він не доніс до громадськості, чому вкрай потрібно більше воїнів, і ухилявся від ухвалення  важких і, можливо, політично непопулярних рішень щодо призову».
Джерело: Ендрю Е. Крамер, https://www.nytimes.com.

 

РОЗКОЛ УКРАЇНИ


Цитата зі статті американського видання Bloomberg: 
«Потворна боротьба В. Зеленського з генералом викриває розкол в Україні».
«Олександр Сирський, який командує сухопутними військами країни, може бути більше готовий дотримуватися військових прагнень Президента, але йому не довіряють деякі військові на полі бою, які вважають його більш безжальним, на відміну від попередника». 
Джерело: Дарина Краснолуцька, https://www.bloomberg.com.

 

ДУМКИ УКРАЇНЦІВ


Більшість опитаних українців (94%) довіряє, тепер уже колишньому, Головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному. 73% респондентів довіряють керівникові Головного управління розвідки Міноборони Кирилу Буданову, йдеться в опитуванні Київського міжнародного інституту соціології. 63% опитаних довіряють екскомандувачеві Сухопутних військ «Таврія» Олександру Сирському. Це дані серед тих осіб, які знають, хто ці командувачі. «Водночас рівень недовіри серед тих, хто їх знає, становить 5% стосовно В. Залужного, 24% – стосовно К. Буданова, 29% – стосовно О. Сирського», – йдеться в опитуванні. 
«Більшість респондентів – 72% – негативно поставилися б до відставки В. Залужного. Лише 2% респондентів поставилися б до цього позитивно. Ще 21% мають нейтральне сприйняття цього, а 5% не змогли сформулювати свою думку», – зазначили в КМІС.
Серед респондентів, які довіряють Володимирові Зеленському, 71% поставилися б негативно до рішення звільнити В. Залужного (і лише 3% поставилися б до цього позитивно). Джерело: https://lb.ua.

 

СПОРУДИ НА СХОДІ?


Департамент з питань будівництва й архітектури Рівненської ОДА уклав три угоди на будівництво військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд на території області загальною вартістю 946,86 млн грн. Про це повідомляють «Наші гроші» з посиланням на дані в системі Prozorro. До того ж у системі не вказано ні виду оборонної споруди, ні точної локації, ні назви будівельного підрядника, ні кошторисних цін. Ідеться про будівництво якихось об’єктів упродовж двох років.
Джерело: https://biz.censor.net/.

 

ОБУРЕННЯ «СЛУГИ»


Народний депутат Георгій Мазурашу повідомив про вихід із партії «Слуга народу». У фракції він має намір залишитися. Про це він написав у фейсбуці. Депутат каже, що вступив до партії 2021 року, аби очистити владу, але його сподівання не виправдалися. «Щодо фракції “Слуги народу” – я залишаюсь у рідній фракції. Не дуже хотілось би виходити, хоча реально вже достатньо некомфортно перебувати там разом із деякими особами, які, на мою думку, працюють проти інтересів України та народу. А основне – за чотири роки п’ять місяців і 12 днів роботи в парламенті рідна фракція ні разу не підтримала жодну мою законодавчу ініціативу», – написав політик. 
Він обурений тим, що понад 70 його законопроєктів залишилися без уваги, зокрема альтернативний до законопроєкту про мобілізацію. Урядовий законопроєкт Г. Мазурашу назвав антиконституційним і антинародним. Джерело: https://censor.net. 

 

НЕ ХОЧУТЬ ВОЮВАТИ 


Полк поліції особливого призначення, члени якого відмовилися воювати у складі штурмової бригади «Лють», розформують, а спецпризначенців переведуть до «Люті» згідно із законодавством. Про це заявив заступник голови Національної поліції України генерал поліції Олександр Фацевич.  
Нагадаємо, 5 лютого соцмережами розлетілися відео конфлікту в поліції Дніпропетровської області, на якому заступник начальника ГУ Нацполіції Володимир Богоніс сперечається через те, що спецпризначенці відмовлялися йти воювати у складі штурмової бригади «Лють». Джерело: https://censor.net.

 

«ПРИШВИДШЕНА» МОБІЛІЗАЦІЯ


Одеський обласний ТЦК мобілізував чоловіка з інвалідністю, який хворів на епілепсію, а згодом помер, першого ж дня служби. Його смерть тепер розслідують за фактом непроведення медогляду військовозобов’язаного. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.
За запитом омбудсмана спеціалізована прокуратура у сфері оборони взяла справу на контроль і проведе досудове розслідування кримінальних проваджень за фактом смерті чоловіка. Джерело: https://censor.net. 

 

КРИМІНАЛЬНА СПРАВА...


Колишній нардеп та голова асоціації оборонних підприємств Сергій Пашинський повідомив, що його помешкання обшукали представники СБУ та НАБУ у справі щодо передачі ‟палива Курченкаˮ державі 2015 року. 
Про це С. Пашинський повідомив у фейсбуці. «Справа щодо передачі ‟палива Курченкаˮ, а насправді палива кремлівської ‟Роснефтіˮ, державі – за часів мародерства Януковича цей олігарх нажився активами на сотні мільйонів доларів, зокрема майже 100 тис. тонн нафтопродуктів, які 2014 року вдалося передати державним нафтовим операторам», – зазначає С. Пашинський. «Через свою агентуру росіяни 10 років тому домоглися відкриття кримінального провадження №32014100070000038 від 08.05.2014. Саме на підставі цього 10-річного провадження в мене і проводять обшуки», – зауважив екснардеп. Він також нагадує, що лише декілька тижнів тому «слєдком росії» звинуватив його в початку АТО 2014 року. «І от зараз дивна синхронізація від українських слідчих…» – додає екснардеп.
Служба безпеки України, Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура оголосили підозру С. Пашинському та його бізнес-партнерові за незаконне привласнення нафтопродуктів і завдання державі збитків на майже мільярд гривень. Джерело: https://censor.net/.

 

ДУМКА ТЕТЯНИ ЧОРНОВОЛ


«Сергій Пашинський останні місяці домагався від НАБУ (зокрема, ходив до директора Кривоноса, приносив їм документи, вимагав, просив, вмовляв) розслідувати корупцію під час закупівлі боєприпасів. Адже деякі сумнівні структури в цьому ‟бізнесіˮ завищують ціни вдвічі!
С. Пашинському це не байдуже як державному діячеві. Він багато робить для забезпечення армії зброєю, хоча не обіймає жодної посади. Зокрема, тим, що очолює ‟Національну асоціацію підприємств оборонної промисловості Україниˮ і контролює, щоб підприємства цієї Асоціації працювали на перемогу». Автор: Тетяна Чорновол, журналістка, народна депутатка України VIII скликання, воїн ЗСУ. Джерело: https://espreso.tv/.

 

ЧЕРГОВІ ОБШУКИ


В офісі компанії-виробника військового спорядження «Балістика» відбуваються обшуки.
Про це повідомили у пресслужбі підприємства. Компанія «Балістика» є ліцензованим виробником бронезахисту, яка поставляє свою продукцію і державним, і комерційним структурам. Компанією володіє Олександр Довгий. 2022 року він запатентував перший жіночий бронежилет. Джерело: https://biz.censor.net.

 

СПРАВА ЧЕРВІНСЬКОГО

 

«Слідчі СБУ та прокурори ОГПУ за наказом Офісу Президента сфальшували проти Романа Червінського кримінальну справу, в якій відсутня сама подія злочину. І майже рік судді вигадують різні приводи, щоб незаконно тримати Р. Червінського під вартою». Про це пише Юрій Бутусов.
«Учора один із ключових свідків – працівник СБУ, показання якого також повністю виправдовують Р. Червінського, знову не прибув на суд, оскільки знову отримав термінове завдання. І Червінського знову запроторили за ґрати на два місяці, продовжили термін, тому що СБУ вкотре не дозволила своєму працівникові дати свідчення. Тому що ці свідчення виправдали б Р. Червінського.
Тобто питання у справі Червінського навіть не в тому, чи є там склад злочину взагалі, питання в тому, що влада не дає змоги громадянинові України, військовослужбовцеві, відзначеному державними нагородами, захищатись у суді, позбавила його прав, які гарантує Конституція».
«Зеленський руками Єрмака, Татарова, Генпрокуратури, СБУ і суддів відверто порушує закон та елементарні процесуальні норми. Проти Червінського діє реальне злочинне угруповання при владі, яке порушує всі норми законодавства, щоб обмежити свободу громадянина України із власних політичних амбіцій».
«Це дуже соромно. Це ще один ланцюжок беззаконня, яким нинішня моновлада намагається знищувати тих, хто їй не подобається».
Джерело: Юрій Бутусов, «Цензор.НЕТ». https://censor.net. 

 

МАЛЕНЬКА ПЕРЕМОГА


13 лютого Верховний Суд підтвердив, що наказ про переведення Романа Червінського є протиправним та підлягає скасуванню, оскільки він, маючи на утриманні трьох неповнолітніх дітей і будучи мобілізованим добровільно, має право проходити службу за місцем проживання. 
Про це повідомила у фейсбуці адвокатка Людмила Куса. «Маленька перемога у справі Романа Червінського. 21 квітня 2023 року голова СБУ зазначив у своєму інтервʼю: ‟Червінський… фактично є дезертиром, адже цей ‟військовийˮ майже вісім місяців не з’являється на службі. ДБР відкрило за цим фактом кримінальне провадження за 407 статтею Кримінального кодексу», – нагадує вона. Джерело: https://censor.net/.

 

ПОВІДОМЛЕННЯ СБУ

 
Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження згідно зі ст. 359 Кримінального кодексу України (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації). Проводять відповідні процесуальні дії. Також у СБУ зауважили, що, за наявною оперативною інформацією, серед клієнтів дилерів, через яких наркотичні речовини постачали іншим громадянам, виявилися окремі працівники Bihus.Info.

 

ВІДПОВІДЬ БУТУСОВА


«Заява Служби безпеки України – це абсолютна брехня. Перше. Протидія організованій наркозлочинності й тут боротьба з дилерами. Мабуть, Служба безпеки України та її пресслужба погано вивчили законодавство. Тобто вони не тільки не вміють організовувати спостереження і паляться, не лише порушують закон, викладаючи дані матеріалів НСРД, вони ще й просто брешуть, не знають закону. Боротьба з наркозлочинністю не є функцією Служби безпеки України. Це функція Міністерства внутрішніх справ і Національної поліції України. У Служби безпеки України суто один аспект – боротьба з контрабандою наркотиків через територію України. Яка там дівчинка-оператор вживала наркотичну речовину? Служба безпеки України взагалі не має до цього найменшого стосунку. Це завдання Нацполіції, а не 30 оцих здорових лосів, які носять пістолети». 
«30 офіцерів СБУ, згідно з повідомленням, приїхали поставити відео в сауну. То в сауні, мабуть, наркотики вживають, на думку керівництва СБУ? В сауну вони поставили відеокамери, а ще в кожен номер до кожного працівника, щоб стежити за однією дівчинкою-оператором. Це просто ганьба». Джерело: Юрій Бутусов, «Цензор.НЕТ». 

 

ПРО СТЕЖЕННЯ СБУ


«Чому ця історія про стеження за журналістами Bihus.Info значно ганебніша, ніж здається навіть на перший погляд? Чому вона свідчить про цілковиту деградацію та непрофесіоналізм усієї української правоохоронної системи?».
«Ось витяг з українського законодавства, де прописано дослівно таке: “ОПЕРАТИВНІ ПРАЦІВНИКИ НЕ МАЮТЬ ПРАВА ЗДІЙСНЮВАТИ ПРОЦЕСУАЛЬНІ ДІЇ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ ЗА ВЛАСНОЮ ІНІЦІАТИВОЮ, А ПРОВОДИТИ НЕГЛАСНІ СЛІДЧІ РОЗШУКОВІ ДІЇ (ВІДЕОСПОСТЕРЕЖЕННЯ) МОЖУТЬ ЛИШЕ У ВАЖКИХ АБО ОСОБЛИВО ВАЖКИХ ЗЛОЧИНАХ”». 
Джерело: Севгіль Мусаєва, шеф-редакторка «Української правди». https://www.pravda.com.ua.

 

БУТУСОВ – ПРО ВЛАДУ


«Зеленський монополізував телевізор. Там усі канали олігархів отримують офіційне фінансування з грошей платників податків, з бюджету, щоб хвалити владу і казати, що влада все робить правильно. У росії це вже працює. У нас це під час війни. Отож що цікаво. У телемарафоні цієї історії нема». Телемарафон, журналісти, які там працюють, таких незручних запитань владі не ставлять – усе добре. У них усе добре. Немає незручних запитань, нічого. Тому з цього починаються диктатура й узурпація влади. Отакими методами. А потім влада, яка таке створює, такий безлад, може зробити що завгодно. Можна пояснити будь-які домовленості з ворогом, будь-яку зраду, будь-яку корупцію». Автор: Юрій Бутусов, «Цензор.НЕТ». 

 

Автор: Назар КОЛОДІЙ

Газета "Життя"

Прочитайте усі приховані історії за 1 грн.
Читати Storriss
Ви вже є предплатником?

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

ЧИТАЙТЕ

Підсумки тижня: 24.04 - 30.04
30 квітня 23
НОВИНИ ТИЖНЯ. 16.04 – 23.04
24 квітня 38
Новини тижня. 02 квітня – 09 квітня, 2024
09 квітня 33