Напишіть свій мейл, щоб створити акаунт

Використайте вісім малих або великих літер і додайте будь-який один символ

Стислий огляд новин тижня, 13-20 лютого

Влада

20 лютого
82

Тиждень новин

Стислий огляд новин тижня, 13-20 лютого

Стислий огляд новин тижня, 13-20 лютого

 

 

СКІЛЬКИ УКРАЇНЦІВ?


Прогнози експертів щодо зменшення населення після війни ще на третину є занадто песимістичними. Населення може скоротитися максимум на 3–4 млн, але це найбільш песимістичний прогноз. Про це заявила директорка Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України Елла Лібанова в коментарі «Фокусу». За її словами, наразі близько 9 млн українців перебуває за межами країни. В Україні може перебувати 34–35 млн осіб. 

 

ПЕРШОЧЕРГОВА СПРАВА?


«…на тлі скандалів із закупівлями зброї та боєприпасів через посередників за завищеними цінами Україна побачила переслідування голови вітчизняного об’єднання підприємств ВПК за кримінальним провадженням десятирічної давності. Правоохоронні органи заповзялися переслідувати людину, яку нещодавно «оголосив у розшук» наш ворог. Ворог, який поставив собі за мету максимально скоротити виробничі спроможності українського ВПК та його співпрацю зі світовими виробниками озброєння», – наголошують у відкритому зверненні понад 100 відомих українців. 
Хвиля інформаційної підтримки голови вітчизняного об’єднання підприємств Сергія Пашинського стала відповіддю на те, що Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) провело обшуки в його офісі в межах розслідування справи 2014 року. Саме на цей період припадають активні дії колишнього нардепа щодо відновлення українського військово-промислового комплексу. Зокрема, тоді почали виробництво й постачання військової техніки для Збройних сил України. Джерело: https://censor.net/.  

 

КОРУПЦІЮ РОЗСЛІДУЮТЬ


Детективи НАБУ в межах розслідування стосовно того, що Міністерство оборони закуповувало продукти за завищеними цінами, виявили корупційну схему, яка дає змогу значно завищувати ціни на певні категорії продуктів. Джерело: пресслужба НАБУ.
Дослівно: «Застосування наявної системи закупівель дає змогу постачальникам вдаватися до зловживань під час формування ціни на ходові групи продуктів: яйця продають втридорога, а лосось або лохину, яких не побачиш у раціоні військових, – за цінами, в рази нижчими від ринкових». Джерело: https://www.pravda.com.ua.

 

ПЛАТИШ – І НЕ СЛУЖИШ


У Верховній Раді пропонують дозволити бізнесу забронювати працівників від мобілізації, доплачуючи за кожного з них близько 20 тис. грн на місяць. Цей механізм може збільшити надходження до держбюджету на 200–500 млрд грн.
Про це народний депутат від «Слуги народу», голова Комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха розповів в інтерв’ю «Укрінформу». Джерело: https://biz.censor.net.

 

КОШТИ НА МОБІЛІЗАЦІЮ


Цього року додаткові фінансові витрати на мобілізацію та озброєння армії можуть становити приблизно 700 млрд грн. Таку суму озвучила народна депутатка, голова бюджетного комітету Ради Роксолана Підласа, повідомляє «Інтерфакс-Україна». 
Зокрема, мобілізація від 400 до 500 тис. осіб цього року коштуватиме 322 млрд грн додаткових витрат «тільки на те, щоб одягнути цих людей, навчити, годувати їх і виплачувати їм грошове забезпечення». Крім того, повідомила Р. Підласа, Міноборони озвучувало додаткову потребу в закупівлі та модернізації військової техніки на близько 400 млрд грн. «Тут треба розуміти, що 700 млрд грн – це колосальна сума, це близько 22,5% від усіх наших видатків 2024 року та 41% від наших видатків на оборону», – зазначила депутатка.

 

ЗМЕНШИЛИ ВИПЛАТИ


На грошове утримання військовослужбовців у січні 2024 року спрямували 57,4 млрд грн, що майже вдвічі менше, ніж у грудні 2023 року, – 107,8 млрд грн.
Як повідомляють у пресслужбі Міністерства фінансів, загальна сума касових видатків загального фонду держбюджету в січні становила 150,2 млрд грн. Джерело: https://biz.censor.net.

 

ЇДЬМО НА ФРОНТ…


Президент України Володимир Зеленський заявив, що готовий поїхати на фронт із колишнім президентом США Дональдом Трампом, якщо той відвідає Україну. Про це В. Зеленський сказав на Мюнхенській безпековій конференції. «Я його запрошував (до України, – УНІАН) публічно. Але це залежить від його бажання», – заявив Президент. Джерело: https://www.unian.ua.

 

УКРАЇНЦІ ПОВЕРНУТЬСЯ?


Якщо Україна отримає достатньо західних систем ППО, то зможе повернути українських біженців додому. Про це повідомив Президент України Володимир Зеленський на Мюнхенській безпековій конференції. Джерело: https://censor.net. 

 

ДУМКА ВІЙСЬКОВОГО


Військовослужбовець 26-го окремого стрілецького батальйону 47-ї ОМБр Максим Курінський, який воює на авдіївському напрямку, відповів на запитання про те, чому українські підрозділи не вивели з міста раніше. «На мій погляд, тут більше політична складова. У військових завдання дуже просте: є наказ, ми працюємо, виконуємо. Перевага чисельна: один український військовослужбовець проти семи військовослужбовців ворога. Політичні рішення, я так розумію, це не дуже враховують», – допустив він в інтерв’ю Radio NV. Джерело: https://www.unian.ua.

 

ПРО ПРИЗОВНИЙ ВІК


«В Україні воюють дядьки на фронті. Основну масу становлять 40–45-річні дядьки, інваліди вже. Чому? Тому що молодь не можуть призвати в армію», – сказав керівник безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Павло Лакійчук. У цьому контексті Україна не впоралася із завданням мотивувати українців іти до армії, вважає він. Наразі хлопці до 24 років – лише призовники, а не військовозобов’язані, і в цьому теж полягає проблема, адже вони «нікому нічого не винні», сказав керівник центру. Джерело: https://www.unian.ua.


 
ВЛАДА НЕ ЧУЄ…


Наразі будь-хто може дізнатися, де будуватимуть завод із виробництва ударних БпЛА. Тому доступ до таких реєстрів потрібно негайно закрити. Про це повідомили в Національній асоціації підприємств оборонної промисловості України (NAUDI). «В Україні склалася катастрофічна ситуація із захистом інформації про оборонні підприємства у відкритих реєстрах. Незважаючи на дію воєнного стану, зараз така інформація абсолютно не захищена. Наприклад, будь-хто через відкриті дані може дізнатися, де будуватимуть завод із виробництва ударних БпЛА, а заплативши невелику суму за доступ до митної бази, отримати інформацію, хто і звідки завозив 120-міліметрові мінометні постріли для українських Сил оборони», – йдеться в повідомленні.
Асоціація наголошує, що вже чотири місяці поспіль порушує питання негайного обмеження доступу до реєстрів. «Зверталися і до РНБО, і до Служби безпеки України, і до Кабінету Міністрів. Усі відомства визнають важливість проблеми, але час спливає, а фактичної реакції досі немає». Джерело: https://censor.net. 


РОЗМОВИ ПРО ДРОНИ…

  1. «Мільйон дронів наступного року ми виробимо. Мільйон ми зробимо. Ми зробимо все, щоб так воно й було. Я знаю, що так воно й буде», – повідомив Президент Володимир Зеленський 19 грудня 2023 року. Джерело: https://interfax.com.ua.
  2.  Колишній військовий аеророзвідник, а нині – профільний радник міністра стратегічної промисловості Ярослав Олійник пояснив «ВВС Україна», що до виробництва безпілотників залучено і приватні, і державні підприємства. «Я знаю наші потужності, і це точно реально. Але за однієї умови – довгострокові контракти від Міноборони з необхідною передоплатою». 22 грудня 2023 року. Джерело: https://www.bbc.com/ukrainian.
  3. «В Україні цьогоріч можуть виробити навіть більш ніж мільйон дронів», – повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров 8 січня 2024 року. Джерело: https://tsn.ua. 
  4. Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг заявив 15 лютого 2024 року, що група держав-членів НАТО в межах військової допомоги планує передати Україні мільйон безпілотників. Джерело: https://suspilne.media.
  5. Велика Британія працює з усіма країнами, щоб надати Україні тисячі нових безпілотників зі штучним інтелектом, які могли б одночасно атакувати російські цілі. Про це повідомляє Bloomberg 17 лютого 2024 року з посиланням на власні джерела. Як зазначає видання, безпілотники можуть відправити в Україну впродовж декількох місяців, але також попереджають, що ці терміни можуть бути порушені. Джерело: https://www.epravda.com.ua.

 

ЗАСУДЖЕНІ СЛУЖИТИМУТЬ?


Міністерство юстиції пропонує переглянути законодавчу норму щодо військового обліку та можливості мобілізації колишніх засуджених. Про це заявив керівник відомства Денис Малюська, повідомляє «Цензор.НЕТ» із посиланням на «ЛІГА».
«Ніхто їх не планує запитувати. Принаймні така наша позиція. Це обов’язок кожного громадянина – захищати державу», – сказав Д. Малюська. Міністр наголосив, що наразі Збройні сили України не використовують дві великі категорії громадян – тих, хто за ґратами, і тих, хто не за ґратами, але колись мали вирок про скоєння злочину (мають непогашену судимість, яка може тривати роками після відбування покарання). Джерело: https://censor.net.

 

ПОГАНА ПРОПОЗИЦІЯ


Народний депутат Верховної Ради України Роман Костенко пояснив, що серед тієї категорії людей, яка вже відбуває покарання, є приблизно 50 тис. Із цієї кількості Україна зможе мобілізувати від 4 до 6 тис. за потреби десятків тисяч на місяць, адже інші – це хворі, жінки, люди, непридатні до армії за віком тощо. Джерело: https://www.unian.ua.

 

НАДСИЛАЙТЕ ЛИСТИ


«Нині дуже багато таких випадків, коли справді є хвороба, яка не дозволяє проходити службу в ЗСУ, а за висновками ВЛК лікарі якось не бачать цієї хвороби і ставлять штамп «повністю придатний до військової служби». На превеликий жаль, у нас щотижня є такі звернення, тому можемо вважати, що це доволі типова ситуація», – сказав генеральний директор правничої компанії Юрій Танасійчук. Юрист рекомендує самостійно оновлювати інформацію про свій стан здоров’я, місце перебування тощо в ТЦК. Він радить надіслати офіційного листа або прибути особисто, але безпечніше буде саме надіслати лист. Джерело: https://www.unian.ua. 

 

НЕЗАКОННІ НОРМИ


У законопроєкті про мобілізацію містяться контроверсійні норми щодо ймовірності вилучення транспорту на потреби армії. Про це повідомила народна депутатка Юлія Клименко в ефірі телемарафону, коментуючи норми законопроєкту про мобілізацію, які стосуються вилучення транспорту громадян та організацій на потреби ЗСУ.
«Якщо раніше йшлося тільки про юридичних осіб – підприємства, в яких вилучали транспорт, то тепер уже додалися фізичні особи – підприємці. Тепер у реєстр, який вестиме ЗСУ і ТЦК щодо транспортних засобів, передаватимуть дані не підприємства та громадяни, а державні органи, зокрема МВС. Ці транспортні засоби будуть на обліку, і якщо вони будуть у реєстрі, то їх не зможуть продати, закласти, а також пересуватися ними між областями», – наголосила пані Клименко. Джерело: https://www.unian.ua.

 

НЕВЖЕ ПОСАДЯТЬ?


Народного депутата від «Слуги народу» Анатолія Гунька судитимуть за одержання 85 тис. дол. США за оренду землі. «Прокурор САП за матеріалами досудового розслідування НАБУ скерував до суду обвинувальний акт стосовно народного депутата та його спільника, яких торік викрили на одержанні 85 тис. дол. США неправомірної вигоди за забезпечення надання приватному підприємству в оренду державних земель». Про це повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура у фейсбуці. Антикорупційники не називають імені підозрюваного, але обставини справи свідчать про те, що це нардеп Анатолій Гунько, викритий 2023 року.
Джерело: https://www.pravda.com.ua/.

 

СПРАВИ МАЙДАНУ


Наразі рішенням суду було закрито сім справ щодо злочинів проти учасників Революції гідності, в яких закінчився термін давності, загалом у «зоні ризику» з цієї причини 69 проваджень.
Про це повідомив під час брифінгу начальник департаменту у «справах Майдану» Офісу Генпрокурора Олексій Донський, інформує «Цезор.НЕТ» із посиланням на «Укрінформ».  

 

БОРОТЬБА З ПОРОШЕНКОМ


Влада зірвала участь Петра Порошенка в Мюнхенській конференції з безпеки, а також у зустрічі з політиками в Польщі та Ізраїлі. Незважаючи на отримані офіційні запрошення для П. Порошенка, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук не підписав відрядження. Причиною нібито стало звернення керівника ГУР Кирила Буданова щодо «ймовірної небезпеки» для П. Порошенка під час перебування в Європі. Про це пише пресслужба «ЄС».  
«Зараз існує ризик дедалі більшої централізації влади. І ті процеси, які ми бачимо впродовж останніх тижнів і місяців, не є здоровими ні для країни, ні для нас у Європейському Союзі. Ми маємо бачити, що прав парламентаріїв, тих речей, які потрібні для захисту демократичних стандартів у парламентській системі вільного суспільства, не порушують», – зазначила депутатка Європарламенту з Німеччини Віола фон Крамон-Таубадель журналістам «Прямого». Джерело: https://censor.net. 

 

ЦИРК КОЛОМОЙСЬКОГО


15 лютого продовжили судовий розгляд одразу кількох справ, у яких фігурує бізнесмен Ігор Коломойський. Продовжать історію багатостраждального «Привату». 
Як пише в особистому блозі для «Телеграфу» політолог Олексій Голобуцький, уся причина – в кількості «ляпів», які простежують у справах проти бізнесмена. На думку О. Голобуцького, зрештою розслідування породжує враження, ніби «все навмисно робили з прицілом на максимальну вразливість перед нормальним судовим процесом».
Узагалі, як виявляється, всю оцю величезну конструкцію «справ проти І. Коломойського» на майже 6 млрд побудовано на двох свідченнях працівників найнижчої ланки – касирки й інкасатора. Не на свідченнях аудиторів (і міжнародних теж – вони ретельно все перевіряли перед і після націоналізації), не на свідченнях менеджменту, не на свідченнях представників спостережної ради. Переміщення (і зникнення?) 6 млрд готівки – 12 вантажівок – «помітили» тільки касирка й інкасатор. У решти всі цифри зійшлися і сходилися 10 років поспіль. Досі сходяться», – наголошує О. Голобуцький. Джерело: https://telegraf.com.ua.

 

СМС-ШАХРАЙСТВО


Кіберполіція попереджає про новий вид шахрайства – зловмисники поширюють фейкові СМС про надходження посилок від імені відомого поштового сервісу. Але повідомлення містять фішингові посилання на підконтрольні шахраям ресурси. Про це повідомляють у пресслужбі МВС.
Фахівці відомства дали поради, як не втратити свої гроші: не переходьте за сумнівними гіперпосиланнями, отримуйте дані про надходження посилки лише на офіційному сайті поштового сервісу або в застосунку. Джерело: https://biz.censor.net/.

 

 

Автор: Назар КОЛОДІЙ

Газета "Життя"

Прочитайте усі приховані історії за 1 грн.
Читати Storriss
Ви вже є предплатником?

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter