Напишіть свій мейл, щоб створити акаунт

Використайте вісім малих або великих літер і додайте будь-який один символ

СТИСЛИЙ ОГЛЯД НОВИН ТИЖНЯ, 05.03 – 12.03

Влада

12 березня
66

Останні новини

СТИСЛИЙ ОГЛЯД НОВИН ТИЖНЯ, 05.03 – 12.03

НОВИНИ ТИЖНЯ, ЩО МИНУВ

 

 

ВИЗНАНІ НЕПРИДАТНИМИ…

Валерія Залужного після проходження ВЛК було визнано непридатним для служби в армії, тому ще в лютому він написав рапорт на звільнення з військової служби. Про це повідомляють джерела ZN.UA. Генерал-лейтенанта Сергія Шапталу також було звільнено з військової служби за станом здоров’я. Про це повідомили співрозмовники видання «УП» в Міністерстві оборони. Раніше С. Шаптала очолював Генштаб ЗСУ. Президент погодив кандидатуру колишнього Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного на посаду Надзвичайного Повноважного Посла України у Великій Британії.

 

ДУМКИ УКРАЇНЦІВ

Опитування соціологічної компанії SOCIS, проведене на замовлення «Цензор.НЕТ», свідчить про таке: найбільшими помилками нинішньої влади громадяни вважають збереження високого рівня корупції та розкрадання бюджетних коштів (64,8%), неналежне підготування до війни (37,2%), відставку Валерія Залужного (30,8%), зловживання владою, тиск на бізнес і можливих політичних конкурентів (24,5%), помилкові кадрові рішення (19,9%), інформаційну цензуру і приховування правди (16,5%), неефективну економічну політику уряду (15%), прорахунки на міжнародному рівні, дипломатичні помилки (12%). 25% респондентів вважають, що відповідальність за високий рівень корупції у країні несе Президент Володимир Зеленський. 22,9% відповіли, що антикорупційні органи (НАБУ, САП, НАЗК), 11,1% вважають, що Верховна Рада, а 10% – що Офіс Президента. Найменшу відповідальність, свідчить опитування, на думку українців, несе Кабінет Міністрів – 3,6%. 

 

МОБІЛІЗАЦІЯ НЕМИНУЧА

Народні депутати подали правку до законопроєкту про мобілізацію, пропонуючи доповнити документ нормами про те, що звільнені з державної служби чоловіки від 18 до 60 років, зокрема через звільнення на пенсію, мають стати на військовий облік у ТЦКСП. Про це йдеться у проєкті закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку. Зобов’язати стати на військовий облік можуть колишніх працівників Національної поліції, командування і рядового складу МВС, оперативно-рятувальної служби цивільного захисту й органів і підрозділів цивільного захисту. Також до військкоматів можуть зобов’язати «приписатися» колишніх працівників Державного бюро розслідувань, Державної кримінально-виконавчої служби України, Служби судової охорони, податківців, митників, працівників БЕБ. Якщо цю правку ухвалять, чоловіків із зазначених категорій зобов’яжуть стати на військовий облік упродовж 60 днів від дня, відколи закон набув чинності. 

 

ДУМКА ШАБУНІНА

Генпрокурор Андрій Костін підтвердив, що «правки Лозового» допомагають уникати відповідальності не лише фігурантам НАБУ. Вони грають на руку багатьом кримінальним групам. Про це пише у фейсбуці голова ЦПК Віталій Шабунін. Він також нагадує, що цілковите скасування «правок Лозового» влада блокує вже декілька років. «Бо ‟правки Лозовогоˮ дуже легко допомагають відмазати ‟своїхˮ. Як свого часу відмазали Татарова від справи НАБУ/САП. І вже три місяці Президент уникає відповіді на петицію, в якій йому запропонували подати законопроєкт, аби ПОВНІСТЮ скасувати правки. Нагадаю, що та петиція набрала близько 30 тис. голосів за годину, що є абсолютним рекордом. Після чого ОП відразу зупинив збір голосів, чого ніколи раніше не робив», – резюмує В. Шабунін. 

 

ХТО НЕ СЛУЖИТИМЕ?

Кабінет Міністрів планує затвердити нові правила бронювання працівників від мобілізації, врахувавши пропозицію Офісу Президента про відтермінування для працівників, які отримують офіційну зарплату понад 35 тис. грн. Про це повідомив депутат від «Європейської Солідарності» Олексій Гончаренко в телеграмі. За його словами, без додаткових умов бронювання від мобілізації зможуть отримати чиновники категорії «А», робітники підприємств, установ та організацій оборонно-промислового комплексу, всі співробітники Нацполіції, працівники підприємств паливно-енергетичного комплексу й операторів зв’язку. 

 

ОБМЕЖЕНЬ НЕ БУДЕ

«Тільки що на засіданні Комітету з нацбезпеки й оборони з перевагою в ОДИН голос пройшла правка, яка ВИЛУЧАЄ з тексту законопроєкту весь розділ змін до Кодексу адміністративного судочинства! Тож знімаються пропозиції щодо замороження рахунків, банківських карток, обмежень із виїзду за кордон та керування автівкою», – пояснив парламентарій Олексій Гончаренко. Рішення підтримали сім нардепів, шість були проти. 

 

ПЛАН НА 2000 КМ

11 березня Президент України Володимир Зеленський провів засідання Ставки Верховного Головнокомандувача. Про це він повідомив на телеграм-каналі. «Захист у три смуги завдовжки 2 тис. км – масштабне завдання, але зараз темпи чудові. Сподіваюся на вчасне завершення», – зазначив В. Зеленський. 

 

ПРО ІНОЗЕМНІ БОРГИ

Агентство S&P Global заявило, що «майже впевнене», що Україна оголосить дефолт за зовнішніми комерційними зобов’язаннями. Оскільки довгостроковий кредитний рейтинг України в іноземній валюті знижено до рівня junk – переддефолтний. Агентство очікує, що Україна почне офіційні переговори про реструктуризацію боргу зі своїми приватними кредиторами в короткостроковій перспективі та закінчить цей процес до середини 2024 року.

 

РЕЗЕРВИ УКРАЇНИ

Мобілізаційний резерв України становить близько 4,8 млн чоловіків. Решта або вже служить (1,3 млн), або не підлягає мобілізації (4,3 млн) – люди з інвалідністю, чоловіки у віці 18–26 років, втікачі від війни, перебувають в окупації, заброньовані, студенти, доглядальники, багатодітні батьки, науковці, викладачі та вчителі. Про це йдеться в дослідженні аналітичного видання Texty.org.ua. 

 

ЖІНКИ В ЗСУ

На січень 2024 року в українській армії служить 45 тис. 587 військовослужбовиць. Із них 13 тис. 487 мають статус учасника бойових дій. Загальна кількість жінок у ЗСУ в січні становила понад 62 тис. Про це пише Military Media Center.

 

ЛЮДЯМ З ІНВАЛІДНІСТЮ У ВІЙСЬККОМАТ

Якщо представники територіальних центрів комплектування роздають повістки громадянам з інвалідністю, то можуть не знати про стан здоров’я людини. Про це повідомили в оперативному командуванні «Північ». «Повістка, яку видав територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, – це передусім виклик до ТЦК, щоб уточнити дані про людину. Її основна мета полягає в тому, щоб люди прийшли й оновили особисту інформацію», – йдеться в повідомленні. 

 

РЕЄСТРАЦІЯ ШЛЮБУ

У разі подання заяви про державну реєстрацію шлюбу людина заповнює відповідні графи для надання інформації. Така заява містить відомості про військову службу. Тож після реєстрації шлюбу РАЦС справді повідомляє ТЦК про зміну сімейного стану особи. Про це в інтерв՚ю «РБК-Україна» розповіла юристка Діана Тернова. «Після реєстрації шлюбу одразу ніхто не мобілізовує, однак після реєстрації шлюбу особі потрібно оновити свої дані в ТЦК. Оскільки призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні особисто повідомляти в семиденний термін органам, у яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних», – додала юристка. 

 

ПІДРЯДИ ДЛЯ ПАРТНЕРІВ

Власниця компанії «Кінокіт», яка третій рік поспіль отримує мільйонні підряди від державного телеканалу «Рада», була юридичною радницею фірми Тімура Міндіча – колишнього бізнес-партнера Володимира Зеленського. Інформацію про півторарічну співпрацю з цим бізнесом Юлія Дроздова надала у своєму профілі в LinkedIn – соцмережі для ділового спілкування, пошуку працівників і вакансій. Компанію «Кінокіт» створено 2017 року. Участь у державних закупівлях почала брати 2019-го, після того як прийшла до влади команда Володимира Зеленського. Упродовж останніх трьох років компанія «Кінокіт» підписала угод із державним телеканалом «Рада» на понад 350 млн грн. Останній договір підписали в січні 2024-го. Йдеться про 104,9 млн грн на рік. Про це зазначено в сюжеті Bihus.Info

 

БУДУЄМО ДОРОГИ…

Служба відновлення та розвитку інфраструктури в Миколаївській області, що належить до складу Держагентства з відновлення, оголосила про намір укласти договір із ТОВ «Автомагістраль-Південь» на будівництво транспортної розв’язки у Миколаєві за 1,94 млрд грн. Повідомлення про намір укласти договір з переможцем тендера оприлюднено в системі Prozorro 6 березня, інформує агентство «Інтерфакс-Україна». «Автомагістраль-Південь» була найбільшим підрядником «Укравтодору». 2021 року вона отримала найбільше фінансування на ремонт та будівництво доріг у межах програми «Велике будівництво». Загалом компанія отримала підрядів на 23,3 млрд грн, що на майже 6 млрд грн більше, ніж 2020 року. 

 

РОБОТА АУДИТОРІВ

За результатами перевірок 2023 року Державній аудиторській службі вдалося запобігти бюджетним фінансовим втратам майже на 20 млрд грн. Про це повідомила пресслужба Державної аудиторської служби України (ДАСУ). 

 

ПОВЕРНЕННЯ КИРИЛА…

Колишнього заступника голови Офісу Президента України Кирила Тимошенка призначено радником міністра оборони. Про це повідомляє NV з посиланням на офіційну інформацію оборонного відомства. За даними видання, ексзаступник Андрія Єрмака вже декілька тижнів працює з міністром. «Основний напрям діяльності Кирила Тимошенка – медіа і комунікації, координування інформаційної політики в Міністерстві оборони та підпорядкованих Міноборони структурах, а також побудова єдиного інформаційного порядку денного в Силах оборони України на час дії воєнного стану», – уточнили у пресслужбі міністерства. 

 

ДУМКА БУТУСОВА

Призначення Кирила Тимошенка на посаду штатного радника міністра оборони Рустема Умєрова свідчить про те, що Р. Умєров не став самостійним керівником у Міноборони. Таку думку висловив у фейсбуці головний редактор «Цензор.НЕТ» Юрій Бутусов. До речі, як додає журналіст, джерела «Цензор.НЕТ» кажуть, що К. Тимошенко виявляє велику цікавість та бере участь у нарадах, які Р. Умєров проводить щодо будівництва оборонних споруд.  Журналіст нагадує, що К. Тимошенко на державній посаді, повʼязаній з контролем регіональної влади та «великим будівництвом», користувався майном одіозного тіньового «авторитета» Давітяна та забудовника Ніконова, його компанія безпідставно отримала великі підряди від держави в медіасфері. «Чи може К. Тимошенко відповідати за імідж та комунікації Міноборони, якщо він спаплюжив свою посаду в Офісі Президента та власний імідж? 

 

ОРЕНДА ЗА 1000 ГРН

Київський апеляційний суд остаточно підтвердив провину колишнього голови Верховного Суду Всеволода Князєва у справі про оренду квартири в центрі Києва на 133 кв. м за 1000 грн. В. Князєва тепер мають звільнити з посади судді й конфіскувати в нього подарунок на 906 тис. 600 грн. Як інформує «Цензор.НЕТ», про це повідомив адвокат Центру протидії корупції Вадим Валько. Рішення ухвалила суддя Юлія Матвієнко. Воно остаточне й оскарженню не підлягає. 

 

ДОКАЗИ НЕ ВАЖЛИВІ

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила без змін запобіжний захід, застосований до колишнього народного депутата Сергія Пашинського. Раніше за рішенням ВАКС С. Пашинського заарештували з альтернативою 272,52 млн грн застави. Ці кошти внесли і екснардеп вийшов з-під варти. С. Пашинський здав паспорти і носить електронний браслет. Захист С. Пашинського вважає, що обвинувачення не надало жодного документа, який би підтверджував участь їхнього клієнта в укладенні угод щодо продажу нафтопродуктів Курченка. За словами адвоката Тараса Пошиванюка, суд першої інстанції проігнорував аргумент, чия це була нафта. Власником були фірми, які належали Курченкові. У той час, коли відбувся арешт нафти, вона не належала державі. Також захисник звернув увагу на те, що вартість реалізованих нафтопродуктів на 2017 рік становила 829 млн грн, а в підозрі фігурує вже сума збитків 986 млн грн. 

Сергій Пашинський під час судового засідання заявив, що не мав будь-якого стосунку до реалізації нафтопродуктів. А справа проти нього активізувалася після того, які він відніс до НАБУ матеріали щодо корупції в Міноборони.

 

ДИВНЕ ПРАВОСУДДЯ

Офіцера ЗСУ Святослава Кутняка, який наразі перебуває на фронті, оголосили в розшук за сміттєву люстрацію «регіонала» Віктора Пилипишина, на окрузі, за яким він балотувався, через фальсифікації, які проводили 2013 року.

Щодо цього Святослав Кутняк сказав: «…цього покидька, за керівництво якого Шевченківська райдержадміністрація масово роздерибанила землю та комунальні приміщення центрального району столиці, кияни зустріли під стінами Центральної виборчої комісії. В. Пилипишина кинули у смітник і облили червоною фарбою, нагадавши йому, що його голосування у Верховній Раді та робота на Януковича спричинили смерті невинних на Майдані.

2016 року, після суспільного розголосу, цю маячливу справу проти мене закрили, про що в мене є офіційна відповідь з прокуратури. Але після того, як минуло 10 років від моменту люстрації «регіонала», ця справа знову раптом «ожила» і мене оголосили в розшук. Краще б ви В. Пилипишина оголосили в розшук, бо він розікрав пів Шевченківського району і зараз спокійно собі відпочиває в Маямі. Або його синка оголосили в розшук, за яким військкомат плаче. Бо щось мені підказує, що цей мажор призивного віку, на відміну від мене, який 24 лютого пішов у ЗСУ, виїхав з країни не зовсім законно…». 

 

За матеріалами видань: Цензор.нет, Українська правда, УНІАН.уа. 

Автор: Назар КОЛОДІЙ

Газета "Життя. Історії"

Прочитайте усі приховані історії за 1 грн.
Читати Storriss
Ви вже є предплатником?

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

ЧИТАЙТЕ

НОВИНИ ТИЖНЯ. 9 ТРАВНЯ - 15 ТРАВНЯ
15 травня 13
Підсумки тижня: 24.04 - 30.04
30 квітня 23
Огляд новин тижня, 11.04 - 16.04
16 квітня 34