Напишіть свій мейл, щоб створити акаунт

Використайте вісім малих або великих літер і додайте будь-який один символ

Передплатити

Роман Білан: «БДЖОЛА БЕЗПЕРЕРВНО ПРАЦЮЄ ВСЕ ЖИТТЯ»

ГАЗЕТА «ЖИТТЯ. ІСТОРІЇ»

12 вересня
154

Гість номера

Роман Білан: «БДЖОЛА БЕЗПЕРЕРВНО ПРАЦЮЄ ВСЕ ЖИТТЯ»

Бджола – унікальна комаха, яка приносить чимало користі людині, тож не дивно, що спроба «приручити» бджіл сягає сивої давнини. Продукти бджільництва відомі цілющими властивостями, однак важливо знати, як правильно їх споживати й загалом як поводитися із бджолами, які мають свій характер та особливості. Про те, як влаштований бджолиний світ, як уникнути агресії комах і потоваришувати із бджолою та про що важливо знати пасічникам-початківцям, розповідає в сьогоднішньому інтерв’ю пасічник зі села Уличне Дрогобицького району Львівської області Роман Білан.

 

– Захопився я бджолами ще з дитинства. Батько тримав пасіку, а я хлоп’ям бігав біля нього й допомагав, – розповідає пан Роман. – Якось, будучи маленьким, узяв у руки лозину й, підійшовши до вулика, почав дражнити бджіл. Звісно, комахи мене вжалили. На мій плач прийшов батько і як досвідчений пасічник забрав від вулика. Це був мій перший досвід спілкування з бджолами.

Згодом я бачив, як батько доглядає за пасікою, як качає мед, ловить рій. Бджоли в нас були відколи себе пам’ятаю. Самостійно почав пасічникувати, як не стало батька. Виникла дилема: продовжити його справу чи продати вулики та весь інструмент. Я вирішив спробувати самостійно – мені це вдалося. Уже близько 15 років віддаюся пасічництву. Це – моє хобі. Водночас пасіка допомагає відчувати присутність батька. Здається, є бджоли і батько також є поруч…

У чому унікальність бджіл? Як влаштована бджолина ієрархія?

– Як часто повторював батько, бджола – найбільш працьовита комаха. Вони працюють колективно. Бджолина сім’я складається з королеви – матки, її завдання – відкладати яйця для розмноження бджіл, робочої бджоли, яка працює, приносить мед, пилок, тягне вощину, бджіл-охоронців, які захищають вулик. Є ще трутень, його завдання – один раз запліднити матку. Бджола живе 21 день і безперервно працює все своє життя. Але плодами бджоли користується людина. Бджоли – неймовірно згуртовані комахи. Коли шершень нападає на сильну бджолину сім’ю, бджоли щільно оточують його і створюють всередині таку високу температуру, від якої шершень гине. До речі, бджолина отрута значно сильніша від зміїної. Якщо взяти бджолину отруту в такій кількості, як зміїну, людина неминуче загине. А ще бджоли не бояться холоду. Вони бояться хвороб і голоду. Відомий випадок у Сибіру, коли комахи залетіли в трубу й вижили за сильних морозів.

Як уникнути агресії комах? Відомо випадки, що люди гинули від того, що на них нападав рій…

– Якщо ви підходите до вулика, перебувайте у доброму гуморі. Неодноразово зауважував, що бджоли дуже тонко відчувають емоційний стан людини. Уникайте різких рухів, різких запахів. Спокійно, врівноважено ди­віться у вулик – комахи не жалитимуть. Інколи я навіть хотів, щоби мене вжалила бодай одна бджола, адже бджолина отрута в маленькій кількості має лікувальний вплив на організм, однак бджоли реагували спокійно. Насправді рій ніколи не накидається на людей, якщо його не чіпати. Якщо людина йде траєкторією, якою мають рухатися бджоли, спочатку одна-дві бджоли поч­нуть попереджати про небезпеку, літати навколо й проганяти зі свого шляху. Якщо людина не реагуватиме на це, може вжалити одна бджола, інша… Що більше вжалень, то більша небезпека нападу, атаки. Тож треба розуміти поведінку бджіл, і тоді жодна комаха не завдасть вам клопотів. Якщо бачите рій на дереві, спокійно пройдіть повз нього або обійдіть. Загалом в Україні поширений європейський вид бджоли, а вона не агресивна.

Які поради бджолярам-початківцям можете дати? Про що повинні знати ті, хто вирішив завести в себе пасіку?

– Передусім людина повинна себе запитати: навіщо їй ця пасіка. Для бізнесу, щоби заробляти гроші, чи це хобі? Якщо вирішили вести бізнес, ви повинні мати бізнес-план, матеріальні ресурси, щоби інвестувати у справу, команду пасічників, ринок збуту та інше. А якщо хобі, якщо ви душею любите бджіл, достатньо буде одного-трьох вуликів. Щоби мати пасіку, треба мати інвентар, який коштує чимало: медогонку, стамеску, димар, щітку. В пригоді пасічникові-початківцю стануть поради досвідчених пасічників, спеціалізована література, інтернет.

У чому унікальність меду? Чи можна «на око» відрізнити натуральний мед від підробленого?

– Мед, розчинений у воді, за хімічним складом нагадує плазму крові людини. Він неймовірно корисний, містить усі елементи таблиці Мендєлєєва. Окрім того, натуральний мед може зберігатися величезну кількість років. Відомо, що коли розкопали гробницю фараона, у глечиках знай­шли мед. Попри тривалий час зберігання, мед був придатний до споживання та зберіг свої унікальні цілющі властивості. Свого часу мед застосовували для бальзамування. Якщо хочете зберегти свіжим м’ясо, занурте його в мед – м’ясо буде наче свіже, навіть якщо простоїть у меду багато років. Коли недобросовісні пасічники попереджають про те, щоби не куштувати ложкою мед, а потім не занурювати цю ложку в банку, цілком очевидно, що мед – підроблений. Це ж не суп чи борщ, який може скиснути… Втім, ні за густиною, ні за кольором, ні за запахом, ні за смаком не відрізните натуральний мед від підробки. Істину можна з’ясувати лише лабораторним методом. Яка відмінність між натуральним медом і цукровим? Натуральний мед – це мед, який бджоли збирають із квітів, рослин, а цукровий – це коли пасічник годує бджіл цукровим сиропом і вони переробляють його на мед. Цукровий мед не має лікарських властивостей.

Як правильно споживати мед, щоби він приніс максимальну користь організму?

– Мед стає токсичним у випадку, коли його розігріти від 40 і більше градусів. Тобто окропом мед заливати не можна. Окрім квіткового, є ще падевий мед. Він для людини дуже корисний, а для бджоли – отруйний. Якщо залишити падевий мед на зиму, бджоли загинуть.

Також не можна споживати мед у великій кількості, адже він може завдати шкоди шлунку. Недаремно старші люди жартували: «Не їж багато меду, бо вилізе пупком…» Залежно від властивостей рослин, з яких бджола зібрала мед, мед має седативні чи активізувальні властивості. Тож дослухайтеся до свого організму: якщо після вживання меду ви активні та бадьорі, споживайте його зранку, якщо навпаки – сонні та мляві, пийте на ніч і матимете міцний сон. Тож споживайте мед та інші продукти бджільництва й будьте здорові!

Автор: Підготувала Зоряна ГРАБАР

Газета «ЖИТТЯ. ІСТОРІЇ»

Читайте усі приховані історії за 1 грн.
Читати Storriss
Ви вже є предплатником?

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter