Напишіть свій мейл, щоб створити акаунт

Використайте вісім малих або великих літер і додайте будь-який один символ

Передплатити

Підсумки тижня за 5 хвилин: 21.08 - 27.08

Влада

Назар КОЛОДІЙ
27 серпня 18:03
19
Джерело: Газета "Життя. Історії"

Стистий огляд новин тижня за 5 хвилин

Підсумки тижня за 5 хвилин: 21.08 - 27.08
"Під дахом Міненерго діє цілком організована система корупційних потоків"

 

НОВИНИ ТИЖНЯ, ЩО МИНУВ 21.08 – 27.08

 

ДЕ ЗНАЙТИ КОШТИ?


У держбюджеті не вистачає понад 500 мільярдів гривень на потреби оборони, і влада планує низку кроків, як віднайти ці кошти. З початком повномасштабного вторгнення Україна втратила 3,5 мільйона робочих місць. «Ми фактично втратили 2022 року 30 відсотків нашої економіки, нашого ВВП». Про це розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

 

КОРУПЦІЯ В МІНЕНЕРГО


Міністр енергетики Герман Галущенко не прийшов на доповідь у Раду щодо корупції в Міненерго. Про це у фейсбуці повідомив журналіст Юрій Ніколов, інформує «Цензор.НЕТ».
«Отримав підтвердження від джерел в енергетичній галузі, що міністр енергетики Галущенко побоявся прийти на доповідь у парламент не тільки через питання про корупціонерів у його вертикалі. А через те, що він сам став об’єктом НАБУ. Детективи 15 серпня провели обшуки у нього вдома й на роботі щодо тієї самої справи Хейла, якого за версією Міненерго правоохоронці піймали на хабарі 500 тисяч доларів США “за сприяння міністра”», – розповів він. 
Понад те, з обставин корупційної справи Хейла було цілком зрозуміло, що під дахом Міненерго діє цілком організована система корупційних потоків. Наприклад, як можна вимагати хабар пів мільйона доларів кешем із державної шахти на Волині за те, щоб на неї перевезли комбайни з донецьких шахт, що от-от окупують? Тобто питання не про цинізм (у тих гнид, зрозуміло, совісті нема), а про те, звідки там кеш узагалі, якщо державна шахта має віддавати все своє вугілля за безготівку міністерському власникові?  


ЗАХИСТ ЕНЕРГЕТИКИ


Нині в Україні працюють два рівні фортифікацій для захисту енергетичних об'єктів від російських обстрілів. Також розроблено експериментальні проєкти щодо третього рівня, який є дороговартісним. Про це заявив прем'єр Денис Шмигаль. Незалежність".
За його словами, першого року повномасштабної війни було ухвалено рішення здійснити три рівні фортифікацій для об'єктів енергетики.
Перший рівень передбачав закриття об'єктів енергетики габіонами для захисту від непрямого ураження. Другий рівень - це монументальні залізобетонні укриття для трансформаторів та інших об'єктів розподілу електроенергії. За словами прем'єра, більшість із цих об'єктів уже побудовані станом на зараз, опікується цим Укренерго. На реалізацію другого рівня були виділені десятки мільярдів гривень.
Також Шмигаль розповів й про третій рівень захисту, який виявився експериментальним проєктом. Це величезні споруди, які мають накривати підстанції в розмірі трьох футбольних полів. "Вони (фортифікації третього рівня, - ред.) надзвичайно дороговартісні. До цього часу не зрозуміла їхня економічна доцільність, це сотні мільярдів гривень", - додав міністр.  Джерело: https://censor.net/ 

 

ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО-2


Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Дніпропетровській області (входить до структури Держагентства з відновлення) відновила фінансування ремонту автотраси до Кривого Рогу, зупинене після початку повномасштабного вторгнення. Про це пишуть Наші гроші із посиланням на дані у системі Prozorro. Йдеться про трасу Н-23 Кропивницький – Кривий Ріг – Запоріжжя на ділянці км 140+056 – км 155+050. Її ремонт розпочали у 2020 році в межах програми "Велике будівництво". Джерело: https://biz.censor.net/

 

2,9 МЛРД – СПЕЦІАЛІСТАМ


До кінця року планують підготувати до 3 тис. помічників ветеранів. Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. «Ми дали старт роботі інституту помічника ветерана. Це фахівці, які допомагатимуть воїнам адаптуватися до мирного життя. До кінця року плануємо підготувати близько 3 тис. таких спеціалістів. На це в бюджеті передбачено 2,9 млрд грн, у майбутньому кількість помічників ветерана зростатиме», – сказав голова уряду Д. Шмигаль. Він пояснив: в одному пункті ветерани отримуватимуть юридичну, соціальну, інформаційну та інші види підтримки. 
Середня заробітна плата фахівця із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб становитиме 17,9 тис. грн. Про це повідомили в Міністерстві у справах ветеранів, інформує Інтерфакс-Україна. 

 

ЕЛІТНІ АВТО ОХОРОНІ


Управління державної охорони України 13 серпня за результатами тендера придбало у ТОВ «ВіДі Еліт» три автомобілі на базі елітного позашляховика Lexus загальною вартістю 9,81 млн грн.
За умовами угоди, до кінця року замовник отримає три автомобілі спеціалізованого призначення VD L0112SG, виготовлені не раніше ніж 2024 року випуску на базі чорного позашляховика Lexus GX 460 по 3,27 млн грн за одиницю, пишуть «Наші гроші» з посиланням на дані в системі Prozorro. Джерело: https://biz.censor.net.

 

ЗАВИЩЕНІ ЦІНИ


КНП «Запорізька обласна клінічна лікарня» 10 липня замовила ТОВ «Укренерджі Буд» ремонт укриття в будівлі харчоблока за 34,87 млн грн.
Як пишуть «Наші гроші», ремонт укриття проводять за завищеними цінами та з переплатою щонайменше 8 млн грн, інформує «Цензор.НЕТ». У підсумковій відомості ресурсів найбільша сума – 1,28 млн грн –  припадає на двері ДУ-IV-2.3 розміром 900х2100 по 213 тис. 600 грн. Магазин «ЮаСейф» продає двері ДУ-IV розміром 900х2000 по 67 тис. 953 грн/шт., а ТОВ «Вебком» – по 65 тис. 664 грн/шт., що втричі дешевше. 

 

ПРО ЗРОСТАННЯ ЦІН


Індекс цін виробників промислової продукції (показник середнього рівня зміни відпускних оптових цін на сировину, матеріали та товари проміжного споживання) в липні зріс на 8,8%, якщо порівнювати з червнем. Насамперед це сталося внаслідок зростання цін на постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря, які за місяць зросли ще на 16,9% після стрибка на 28,3% у червні, свідчать дані Державної служби статистики.
Джерело: https://biz.censor.net.

 

ЧОМУ БЕЗ «АЗОВЦІВ»?


Командир бригади НГУ «Азов» Денис Прокопенко (Редис) вказав, що в сьогоднішньому обміні полоненими вкотре немає жодного «азовця». Відповідний допис військовий опублікував у соцмережі «Фейсбук», повідомляє «Цензор.НЕТ».
«Українці завжди повертають борги. Та чи завжди українці дотримують слова й повертають своїх полонених? Путіну потрібно було знизити тиск усередині рф та зберегти обличчя, повернувши захоплених на Курщині строковиків. Відповідальним за обміни з української сторони треба було за радянськими традиціями організувати до свята медійну “перемогу”. Місця полоненим “азовцям”, які вже понад два роки чекають на обіцяні обміни, в цій формулі не знайшлося», – пише Д. Прокопенко. Він наголосив, що під час переговорів українська сторона мала значний важіль впливу щодо цього обміну, виступаючи з позиції сили. Прокопенко зауважив, що російські полонені з Курської області самі просили обміняти їх на «азовців».  


СПРАВУ ГАЛЬМУЮТЬ?


Шевченківський районний суд Києва відмовився розглядати скаргу начальника штабу 12-ї бригади спецпризначення «Азов» Богдана Кротевича (Тавра) на Державне бюро розслідувань нібито через «відсутність складу злочину». Про це повідомив адвокат Кротевича Валентин Бондарчук, інформує «Цензор.НЕТ» із посиланням на «Бабель».
За його словами, суд вважає, що заява Кротевича не містить достатньо інформації про конкретні обставини злочину, про який ідеться.
23 червня начальник штабу бригади «Азов» Богдан Кротевич (Тавр) повідомив, що він написав листа в Державне бюро розслідувань із закликом відкрити кримінальне провадження проти одного українського генерала, який, на його переконання, «вбив більше українських військових, аніж будь-який російський генерал». Прізвища генерала військовий не назвав.
24 червня у ДБР підтвердили, що отримали заяву начштабу бригади «Азов» Кротевича стосовно генерала. Того ж дня Володимир Зеленський ухвалив рішення замінити командувача Об’єднаних сил Збройних сил України генерал-лейтенанта Юрія Содоля на бригадного генерала Андрія Гнатова.
28 червня Б. Кротевич заявив, що отримав відповідь від Державного бюро розслідувань щодо свого листа із закликом відкрити провадження проти екскомандувача Обʼєднаних сил ЗСУ Юрія Содоля, однак відповіддю він не задоволений.
Пізніше начальник штабу бригади «Азов»  заявив, що Державне бюро розслідувань не порушило справи проти екскомандувача Об’єднаних сил ЗСУ Юрія Содоля. Через це він поскаржився в суді на Бюро.  

 

«СЛУГА» ЗНОВУ ВТІК


Офіс Генерального прокурора розпочав кримінальне провадження за фактом того, що народний депутат Артем Дмитрук, обраний від «Слуги народу» (нині позафракційний), незаконно перетнув українсько-молдовський кордон. Про це пише «Цензор.НЕТ».

Дмитрука прийняли в Молдові як громадянина, який виїхав з території, де триває війна.
Про це в коментарі молдовській службі Радіо Свобода повідомив міністр внутрішніх справ країни Адріан Ефрос. Він зазначив, що існують міжнародні норми, які забезпечують вільне пересування громадян. А особливо це стосується громадян України, які приїжджають із зони конфлікту, з території, де триває війна. 
Нагадаємо, що 25 серпня, ЗМІ повідомили, що народний депутат Артем Дмитрук, який захищав УПЦ МП в Україні, незаконно залишив територію країни. Цього ж дня Дмитруку було повідомлено про підозру через напади на правоохоронця та військового.  

 

ЗРАДНИКІВ ПОВЕРНУТЬ?


26 серпня Володимир Зеленський провів нараду з керівниками правоохоронних та антикорупційних органів щодо зрадників, які втекли за кордон.  Про це пише Цензор.НЕТ із посиланням на телеграм-канал президента.
"Головна увага – протидії колаборантам, розслідуванню кримінальних проваджень щодо тих, хто виправдовує агресію Росії, служить цій війні проти України, незаконному перетину кордону та антикорупційній програмі", - розповів Зеленський. 

 

ВЛАДА ПОЧУЛА…


Прем’єр Денис Шмигаль звернеться до Міноборони з проханням роз’яснити ТЦК та СП неприпустимість зняття водіїв із рейсових автобусів. Про це інформує «Цензор.НЕТ» із посиланням на Інтефракс-Україна. «…Коли ТЦК знімають водіїв із бусів. Також неприпустима ситуація, коли їде просто рейсовий автобус і водія забирають. Я попрошу Міноборони попрацювати з ТЦК, щоб такі ситуації не повторювалися», – сказав очільник уряду.  

 

ГАСЛО НЕ СПОДОБАЛОСЯ


Влада змусила зняти борди «Армія. Мова. Віра. Незалежність», які до Дня Незалежності замовив Фонд Порошенка. Про це повідомила пресслужба фонду, інформує «Цензор.НЕТ». «Цього дня для нас важливо було наголосити, що основи Державності та Незалежності – це Армія. Мова. Віра. ЄС. НАТО. Україна. Проте таке наше привітання сподобалося не всім, і влада через тиск на компанії, які друкували й розміщували борди, через втягування правоохоронних органів змусила ці борди зняти. Нам важко збагнути, що, зокрема, Служба безпеки України має проти «ЄС. НАТО. України». І трактувати це інакше, ніж антидержавну діяльність, складно», – йдеться в повідомленні.

 

МОБІЛІЗУВАЛИ З КОНЦЕРТУ


Учасники українського гурту «Будьмо» просто під час концерту отримали повістки. Музиканти показалися у військовій формі та відреагували на мобілізацію.
Як пише видання «Галицький кореспондент», артисти отримали повістки 21 серпня, коли виступали в Калуші, Івано-Франківська область. Співаки вже навіть пройшли військово-лікарську комісію. Після цього лідер гурту Ростислав Коваль у своєму фейсбуці опублікував світлину з колегами. Виконавці позували на камеру у військовій формі. Р. Коваль зазначив, що весь склад гурту поповнив лави 102-ї окремої бригади територіальної оборони.

 

ВТЕЧА З ПОЛІГОНУ


З військового полігону в Одеській області 24 серпня втекли троє мобілізованих з-поміж колишніх в’язнів. Із собою вони прихопили зброю, повідомляє місцеве видання «Думська».
На полігоні тривали заняття з відпрацювання тактичного переміщення і стрільби в умовах, наближених до бойових. Саме під час такого уроку фігуранти і втекли.

 

ДУМКА ПОНТИФІКА


Папа Римський Франциск у неділю, 25 серпня, заявив, що український закон про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, пов’язаних із росією, начебто забороняє людям молитися «в тій церкві, яку вони вважають своєю». Понтифік закликав не забороняти жодної церкви.
Як інформує «Цензор.НЕТ» із посиланням на hromadske, його слова цитує інформаційний ресурс Ватикану Vatican News. 
Нагадаємо, що 20 серпня Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій», що забороняє діяльність релігійних організацій, які пов’язані з рф. 

 

СПРАВА КОЛОМОЙСЬКОГО


Детективи БЕБ закінчили досудове розслідування проти бізнесмена Ігоря Коломойського.
Про це повідомляє «Цензор.НЕТ» із посиланням на пресслужбу Офісу Генпрокурора.
Зазначають, що закінчено розслідування щодо «відомого бізнесмена та екскерівника столичної філії одного з банків».
«Їм інкримінують заволодіння понад 5,36 млрд грн коштів фінустанови, акціонерного товариства та учасників договору про спільну інвестиційну діяльність, а також легалізацію майже 4,1 млрд грн доходів, здобутих злочинним шляхом. Наразі стороні захисту повідомлено про відкриття матеріалів кримінального провадження для ознайомлення», – йдеться в повідомленні. 


НАЙСТАРІША ЛЮДИНА


Жителька Японії Томіко Ітоока стала найстарішою живою людиною у світі у віці 116 років після того, як померла 117-річна Марія Браньяс, згідно з Книгою рекордів Гіннеса, пише Associated Press.
Зазначають: жінка народилася 23 травня 1908 року, що підтвердила геронтологічна дослідницька група, яка перевіряє дані про людей, яким виповнилося 110 і більше років. Відтак група поставила Ітооку на перше місце у світовому рейтингу довгожителів. 
За словами журналістів, жінка живе в будинку престарілих у місті Ашія. Коли їй повідомили, що вона є найстарішою людиною, то вона відповіла: «Дякую». Це слово вона часто повторює доглядачам у будинку. 
У AP додали, що Ітоока відсвяткувала свій день народження три місяці тому, отримавши квіти, торт і листівку від мера. Щоранку вона п’є напій зі смаком йогурту, а улюблена їжа жінки – банани. 
Згідно з Книгою рекордів Гіннеса, Ітоока народилася в Осаці, а також була волейболісткою в середній школі. У 20 років вийшла заміж та народила двох дочок і двох синів. 

Читайте усі приховані історії з життя за 1 грн
Життєві історії онлайн
Ви вже є предплатником?

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

ЧИТАЙТЕ
Новини України: огляд тижня, що минув
02 лютого 21:27 127