Напишіть свій мейл, щоб створити акаунт

Використайте вісім малих або великих літер і додайте будь-який один символ

Передплатити

ПІДСУМКИ ТИЖНЯ. 16.05 – 21.05

Влада

Степан СЕМКІВ
22 травня 20:22
106
Джерело: Газета "Життя. Історії"

Новини тижня, що минув

ПІДСУМКИ ТИЖНЯ. 16.05 – 21.05

 

ПІДСУМКИ ТИЖНЯ. 16.05 – 21.05

 

ТАРИФИ ЗРОСТУТЬ


Вартість електроенергії для населення можуть підвищити до 5 грн за кВт-год, щоб залучити кошти в будівництво нових генерувальних потужностей. Про це заявив депутат Сергій Нагорняк («Слуга народу») в інтерв’ю виданню «Телеграф».
«У Кабміні відбуваються активні обговорення, щоб підвищити тарифи вже з 1 червня до 4,5–5 грн/кВт для побутових споживачів».  

 

ПРО НОВІ ШТРАФИ


Президент Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за військові правопорушення». Про це інформує «Цензор.НЕТ». Нагадаємо, згідно із законом, за ухилення від мобілізації у воєнний час передбачено штрафи для громадян від 17 до 25 тис. грн, а для посадових та юридичних осіб – від 34 до 59 тис. грн. За неприбуття до ТЦК за повісткою, ухилення від узяття на облік та за несвоєчасне оновлення даних призначатимуть мінімальний штраф  – 17 тис. грн. Підприємства, які ігноруватимуть потребу вести військовий облік працівників, штрафуватимуть на суму від 34 тис. грн. 

 

АКЦИЗ НА ПАЛЬНЕ


Підвищення акцизу (податку) на дизель і бензин, яке ініціює Кабмін, призведе до закриття бізнесу й підвищення рівня безробіття. Про це заявив голова Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь.
«Ми маємо усвідомити: все, що відбувається, це не десь там для бізнесу чи для військових. Це для нас, громадян. Ми з вами просто заплатимо трошки більше. Трошки гірше житимемо. Трошки тугіше затягнемо пояски», – пояснив Р. Соболь.

 

ПОПЕРЕДЖЕННЯ ТЦК


Хмельницький обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки попереджає, що за поширення в соцмережах інформації про військовослужбовців, які роздають повістки, загрожує від п’яти до восьми років ув’язнення, йдеться в заяві на сторінці ТЦК та СП у фейсбуці. «До уваги громадськості, ЗМІ, коментаторів, блогерів та експертів! Поширення інформації в соціальних мережах інтернет, спільнотах месенджерів щодо місця перебування, пересування військовослужбовців ТЦК Хмельницької області під час виконання заходів оповіщення військовозобов’язаних громадян призводить до розкриття форм та методів виконання завдання з призову на військову службу для захисту України, а також призводять до підриву авторитету ЗСУ в суспільстві», – зазначено в повідомленні. Джерело: https://varta1.com.ua.

 

РОЗ’ЯСНЕННЯ ДЕПУТАТКИ


Народна депутатка та членкиня комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Ірина Фріз у коментарі ТСН.ua розповіла: «Потрібно розуміти поетапність застосування штрафів. Спочатку накладають адміністративний штраф. Якщо порушник не сплачує його, то військовозобов’язаному можуть виписати другий штраф, більший за попередній. Для фізичних осіб ідеться про суми від 17 тис. грн до 25 тис. грн», – каже Ірина Фріз. Нардепка пояснила, що штраф накладено за порушення обліку. Якщо порушник не сплачує ані першого, ані другого штрафу, не з’являється, щоб оновити свої облікові дані після сплати штрафу, то підпадає під кримінальну відповідальність за порушення закону про мобілізацію. «Тобто це стаття за ухилянство, а не за порушення військового обліку. За ухилення від мобілізації під час дії воєнного стану чинне законодавство передбачає від трьох до п’яти років ув’язнення», – додала І. Фріз. Джерело: УНІАН.

 

ПРИМУС ДО МИРУ


Західні країни прагнуть переконати Президента України Володимира Зеленського погодитися на переговори щодо закінчення війни росії проти України. Як інформує «Цензор.НЕТ», про це пише французьке медіа Europe 1. «Західні канцелярії готують скоординовані дипломатичні дії, щоб переконати Володимира Зеленського прийняти принцип переговорів», – зазначає видання. Раніше В. Зеленський заявив, що партнери не штовхають Україну до переговорів з росією, але «в атмосфері світу це є». 

 

СТАБІЛІЗАЦІЯ ФРОНТУ?


Президент Володимир Зеленський вважає, що Україна має перспективи стосовно нового контрнаступу, але спочатку потрібно стабілізувати ситуацію на фронті. Про це глава держави повідомив в інтерв’ю AFP.
«Є перспективи. Задля цього передусім потрібно стабілізувати ситуацію на фронті. Вона нестабільна, ви бачите. Тепер їхня черга. Їх треба зупинити. Ми їх зупинимо, а потім треба мати відповідне укомплектування бригад, щоб розраховувати на наступні кроки, контрнаступальні тощо», – зазначив В. Зеленський. 


ДУМКА ЖУРНАЛІСТА 


Верховний Головнокомандувач Володимир Зеленський заявив: «Уперше за роки війни жодна із бригад не скаржиться, що немає артилерійського снаряда. І це відбувається упродовж останніх двох місяців». Ці слова приголомшили більшість військових на фронті, оскільки Верховного Головнокомандувача хтось із найближчого оточення свідомо ввів в оману, і він повторює чиїсь слова, не орієнтуючись у реальній ситуації. Тому інформую Володимира Зеленського, що відбувається насправді.
По-перше, бригади не скаржаться, тому що, крім проблем з керівництвом, ці скарги нічого не дають командирам бригад.
По-друге, артилерія на цей час забезпечена снарядами 155 мм тільки на окремих напрямках, зокрема на півночі Харківщини. Тут калібр 155 мм працює. Але на інших ділянках фронту 155 мм калібр також лімітований, і змогиі виконувати всі потрібні вогневі завдання цими гарматами нема. Особлива проблема, що дуже обмежено виділяють снаряди на контрбатарейну боротьбу, і на ці завдання гостро не вистачає 155 мм калібру.
По-третє, забезпечення більшою частиною калібрів артилерії та мінометів значно менше потреб. Гаубиці калібру 152 мм, 122 мм, гармати 125 мм, міномети 120 мм, 82 мм, 81 мм, 60 мм, які є основним озброєнням більшості піхотних бригад, забезпечення мізерне та незадовільне. Дефіцит кричущий цих калібрів на всіх напрямках, і на півночі Харківщини також. Значна кількість частин отримує на день 10–20 одиниць боєприпасів для артилерії та мінометів.
По-четверте. Усіх видів боєприпасів в армії гостро не вистачає. Є проблема і в розподілі цих боєприпасів. Деякі окремі бригади, які намагаються забезпечити якісне бойове підготування, змушені купувати за власні кошти та кошти волонтерів навіть патрони 5,45 мм та 7,62 мм, а також багато інших видів боєприпасів. Значна кількість військових частин змушені організувати власне виробництво боєприпасів за власні кошти та кошти волонтерів. Юрій Бутусов, «Цензор.НЕТ»  

 

ЗАМОРОЖЕННЯ КОНФЛІКТУ?


«В адміністрації Д. Байдена зростає відчуття того, що наступні декілька місяців можуть виявитися критичними. Тому що в якийсь момент обидві сторони можуть нарешті перейти до домовленого припинення вогню, перемир’я, схожого на те, яке поклало кінець активним боям у Кореї 1953 року, або вийти на просте замороження конфлікту». Джерело: https://www.nytimes.com.

 

ПРОХАННЯ ПРО ДОЗВІЛ


Україна звернулася до Виконавчого офісу Президента США Джо Байдена з проханням скасувати обмеження на використання американської зброї по території росії. А також попросила Штати допомогти визначити цілі в росії, по яких Київ міг би завдати удару власною зброєю. Як інформує «Цензор.НЕТ», про це пише The Wall Street Journal із посиланням на американських посадовців. За даними інших посадовців, зроблений нещодавно запит нині розглядають.
Якщо США погодяться на прохання Києва, це може означати значну зміну політики адміністрації, яка давно намагається зменшити ризик військової ескалації між Вашингтоном і москвою, одночасно підтримуючи Україну. Наразі США розглядають український запит. 


ІНФОРМУВАННЯ ПРЕЗИДЕНТА


Американське видання The Economist пише: «Багато солдатів у Харкові розлючені через те, що росія змогла так швидко просунутися вперед. Деякі з них критикують затримку західної допомоги, яка, на їхню думку, сприяла російській агресії та послабила оборону України. Інші підозрюють, що некомпетентність або навіть зрада зіграли більш значущу роль. Також поширюють теорії змови про те, що політики в Києві чи у Вашингтоні можуть продати Харків напередодні потворної мирної угоди. Офіційні українські наративи, які представляють райдужну картину, не допомагають заспокоїти нерви. «[Президента Володимира] Зеленського тримають у теплій ванні, – скаржиться офіцер спецназу Денис Ярославський. – Ми вважаємо, що Президент повинен отримувати інформацію з передової, а не мавпувати путіна, людину, життя якої обертається навколо паперів, які йому приносять його помічники». Джерело: https://www.economist.com.

 

ВІДПОВІДЬ ПРЕЗИДЕНТА


Журналіст запитав у Президента України Володимира Зеленського, чи винні США в тому, що зараз відбувається на Харківщині. «У цьому винен увесь світ. Вони дали змогу путіну окупувати. Але тепер світ може допомогти», – відповів український лідер. На його думку, двох додаткових систем Patriot буде достатньо, щоб росія не змогла окупувати Харків. Джерело: https://ua.korrespondent.net.


ЧОМУ НЕ ДЛЯ ЗСУ?


Національна поліція придбала 150 нових легкових автомобілів за 127,04 млн грн.
Як повідомляє «БізнесЦензор», про це свідчать дані в системі Prozorro.  
Як повідомляли, торік у вересні Національна поліція уклала три угоди про придбання різних спецавтомобілів загальною вартістю 216 млн грн. Зокрема, 136,33 млн грн витратили на придбання 50 автомобілів СКС-FT5 на базі вантажно-пасажирських фургонів Volkswagen Crafter по 2,73 млн грн за одиницю. Ще 54,86 млн грн витратили на 20 автомобілів СКС-FT-М8, призначених для перевезення дев’яти осіб, узятих під варту. Ці авто на базі автомобіля Ford Transit коштуватимуть по 2,74 млн грн за одиницю. Ще 24,6 млн грн витратили на закупівлю тринадцяти вантажівок типу фургон CKC-DJM-ПС на базі автомобіля Dangel Jumper по 1,89 млн грн. 

 

ХТО ВИГОТОВЛЯТИМЕ ДРОНИ?


Волонтер та активіст Сергій Стерненко розповів, що наразі в Україні немає змоги бронювати від мобілізації виробників FPV-дронів. На своїй сторінці в соцмережі Х він попередив про ризик. 
«Усі наші великі постачальники не мають бронювання фахівців. Тепер узагалі є загроза, що ми не зможемо виготовляти довгі дрони, бо одного з провідних працівників мобілізують», – наголосив пан Стерненко. За його словами, з цим питанням уже зверталися до представників влади. 
«Відповідь була, що чекаємо змін нормативки, а поки ми морочимося, як залишити на виробництві провідного фахівця з дронів “Дартс”», – зауважив С. Стерненко. Джерело: https://zn.ua.

 

КРИТИЧНІ ПІДПРИЄМСТВА?


Працівники компаній Glovo, Visa, Favbet Tech отримали відтермінування від призову на військову службу на шість місяців. Про це в телеграмі розповів нардеп «Слуги народу» Олександр Федієнко, інформує «Цензор.НЕТ».
Парламентарій опублікував відповідний наказ. У документі зазначено, що заброньовано працівників ТОВ «ГЛОВОАПП УКРАЇНА», ТОВ «ФАВБЕТ ТЕК», ДП «ССМ», ТОВ «ВІЗА УКРАЇНА», ТОВ «АГРІ ЧЕЙН» та ТОВ «КОРТ». Їм надано відтермінування від призову на військову службу на шість місяців.
«Загалом я не проти економічного блокування. Гроші на утримання армії нам потрібні. Але інколи навіть керівники ТЦК не можуть зрозуміти, чому підприємства, які випускають дрони, реби, не бронюють, бо не проходять за критеріями, а от такі, як у переліку, лист додав, вони вимушені бронювати, закон…
Під час усіх нарад кажу: Мінстратегпроме, змініть критерії!! Підприємства, які виготовляють реби та дрони, апріорі не можуть мати ту історію, яку ви заклали у критеріях!» – зазначив О. Федієнко.  


ДУМКА МЕРА ДНІПРА


Через нинішні підходи до бронювання та мобілізації в Україні можливе зупинення громадського транспорту та припинення роботи комунальних служб. Про це заявив мер Дніпра Борис Філатов, інформує «Цензор.НЕТ». 
«У мене незабаром зупиниться громадський транспорт і нікому буде працювати на водоканалах та в теплоенерго. Ініціативні товариші з ТЦК теж повинні думати не дупою, а головою. Працівники критичної інфраструктури – це не клітинки у спущених зверху «планах», а ті, хто дає змогу нормально жити в тилу», – написав Б. Філатов у фейсбуці. 


НОВІ ОБОВ՚ЯЗКИ КЕРІВНИКІВ


Керівників підприємств, установ, організацій зобов’язали після отримання розпорядження начальника ТЦК вручити повістки працівникам і забезпечити їх прибуття до ТЦК.
Як інформує «Цензор.НЕТ», про це йдеться в постанові Кабміну №560.  

 

ВРУЧЕННЯ ПОВІСТОК


Повістку вважають врученою, якщо її передано особисто громадянинові в руки. Про це заявив речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін в ефірі телемарафону, коментуючи питання про ситуацію з повістками, які надходять на поштову адресу, зокрема, якщо людина побачить повістку вже після тієї дати, на яку її викликали. 
«Працюймо передусім з реальністю. Немає зараз такої норми, що повістка є врученою, якщо її кинули в поштову скриньку. Ні. Наразі діє інша норма. Людина має особисто розписатися в повістці. Тільки тоді можна вважати, що її вручили», – акцентував речник. Джерело: УНІАН.

 

ПРОТЕСТИ В ЗАПОРІЖЖІ


У Запоріжжі медики онкоцентру виступили проти ліквідації протипухлинного центру та написали звернення до Президента. Під час мітингу люди скандували: «Іван Федоров – убивця». Причиною протестів у Запоріжжі стало ліквідування Запорізького регіонального протипухлинного центру (місцевого онкодиспансеру) через його приєднання до Запорізької обласної клінічної лікарні. Медики й пацієнти не погоджуються з таким рішенням влади і звинувачують нещодавно призначеного голову Запорізької ОВА в самоуправстві та пограбуванні медичного закладу.
Варто зазначити, що комунальне підприємство «Запорізький регіональний протипухлинний центр» у своїй роботі не є дотаційним і не потребує вливання бюджетних коштів. Понад те, підприємство прибуткове, із сучасним медичним обладнанням, а на своєму балансі накопичило 190 млн грн. Як пишуть місцеві ЗМІ, саме ці кошти на балансі КП та сучасне обладнання є причиною того, чому Іван Федоров вирішив ліквідувати онкодиспансер. Адже після ліквідації онкодиспансеру все обладнання та кошти на балансі перейдуть підконтрольній І. Федорову Запорізькій обласній лікарні. Джерело: УНІАН.

Читайте усі приховані історії за 1 грн.
Життєві історії на Storriss
Ви вже є предплатником?

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

ЧИТАЙТЕ
НОВИНИ ТИЖНЯ, ЩО МИНУВ: 01.08 – 06.08
06 серпня 17:49 167
НОВИНИ ТИЖНЯ. ПІДСУМКИ ТИЖНЯ
16 липня 22:24 56
Новини тижня: 12-06 -18.06
19 червня 09:41 85