Напишіть свій мейл, щоб створити акаунт

Використайте вісім малих або великих літер і додайте будь-який один символ

Огляд новин тижня, 11.04 - 16.04

Влада

16 квітня
34

Українські новини

Огляд новин тижня, 11.04 - 16.04

 

ОГЛЯД НОВИН ТИЖНЯ, 11.04 - 16.04


 

НАМІРИ АГРЕСОРА

Росія може піти в широкомасштабний наступ у Донецькій, Херсонській, Луганській та Запорізькій областях улітку цього року. До того ж можливий штурм у напрямку Харкова, а також спроби захопити Київ. Про це пише Financial Times із посиланням на українських і західних офіційних осіб. Вони повідомили виданню, що росія, можливо, готується до широкомасштабного наступу наприкінці весни або влітку, сподіваючись захопити більшу частину Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей. Джерело: https://www.ft.com/.
 
ОБМАН ДЕПУТАТІВ

П’ятий президент Петро Порошенко наголосив, що із законопроєкту про мобілізацію прибрали ключові норми. Про це повідомляє пресслужба політсили.
«Цей законопроєкт (про мобілізацію – ред.) є прикладом маніпуляції, знущання й обману. Зокрема і народних депутатів, і Верховної Ради України. Хочу наголосити, що я особисто був присутній на засіданні погоджувальної ради позавчора. Було досягнуто ключових домовленостей. Домовленість перша – що буде знайдено компроміс щодо демобілізації і звільнення тих, хто відслужив або 36, або 48 місяців. Така була домовленість. Була домовленість, що буде знайдено компроміс щодо ротації і відпусток не менше ніж на шість місяців, і це буде в законопроєкті», – наголосив П. Порошенко.
За словами п’ятого президента, була домовленість про те, що 50% силовиків підуть на фронт.
 
ВІЙНА БЕЗПІЛОТНИКІВ

Небо над лінією фронту патрулює велика кількість безпілотників, вони значною мірою паралізують бойові дії. Про це пише The Washington Post із посиланням на українських військових та Ендрю Коте – керівника штабу американської компанії BRINC Drones, яка надсилає безпілотники в Україну.
Командир взводу ударних БпЛА Code 9.2 окремої штурмової бригади імені кошового отамана Івана Сірка Олександр Настенко заявив, що ті бійці, які наважуються рухатися вночі під «поглядами» ворожих безпілотників, «гинуть миттєво».
«Сплеск кількості малих безпілотників в Україні перетворив територію по обидва боки від нульової лінії – зазвичай відому як «сіра зона» – на «зону смерті», – сказав він.
За словами військового, спочатку відносно дешеві безпілотники змінили сучасну війну та дали українським Силам оборони перевагу на полі бою. Втім, згодом росія почала масово виготовляти БпЛА.  
 
ПЕРЕВЕДЕННЯ КОМАНДИРІВ

Вище командування Збройних сил України розпочало процес переведення всіх командирів та бійців ДУК «Правий сектор», які формували 67-му ОМБр. Про це інформує Добровольчий український корпус «Правий сектор».
«Повідомляємо, що вище командування Збройних сил України розпочало процес переведення в інші військові частини всіх командирів та бійців ДУК “ПС”, які формували бригаду та є її бойовим кістяком. Мотиви таких дій нам не відомі. Всі спроби зупинити цей процес та з’ясувати причини результатів не дали», – йдеться в повідомленні.
Можливо, як зазначають, хтось вважає, що розпорошення бійців ДУК «ПС» у різні підрозділи Збройних сил призведе до знищення ДУК «Правий сектор».
Також заявляють, що наразі в бригаді працюють численні комісії. Вони складають списки бійців, які від першого дня існування військової частини захищали в її лавах Україну.
«На командирів підрозділів відкрито службові розслідування, цілком імовірно, що відкриють кримінальні провадження за надуманими звинуваченнями в невиконанні бойових розпоряджень. Командири та бійці готові відстоювати свою і полеглих побратимів честь та гідність у законний спосіб», – додають у ДУК «ПС». 
 
ПРО ДЕМОГРАФІЮ

Зменшення крайнього призовного віку до 20 років негативно вплинуло б на демографічну ситуацію в Україні, адже чоловіки саме такого віку найбільш репродуктивні та виходять на ринок праці. Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» сказав заступник директора Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. Птухи НАН України Олександр Гладун. 
 
ПОВТОРНІ ВИКЛИКИ

За місяць, від середини травня, тих, кого раніше визнали обмежено придатним до служби, почнуть повторно викликати до територіальних центрів комплектування на медкомісію.
Про це заявив заступник міністра оборони Іван Гаврилюк під час засідання Конгресу місцевих і регіональних влад. Він нагадав, що президент підписав закон №10313, який скасовує висновок ВЛК «обмежено придатний».  
 
ПРО ДЕМОБІЛІЗАЦІЮ 

Олександр Сирський звернувся до Міністерства оборони з проханням прибрати норми щодо демобілізації з урядового законопроєкту через оперативну ситуацію на фронті.
Про це сказав речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін. «Це сталося після звернення Головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, який розуміє оперативну ситуацію вздовж лінії бойового зіткнення, розуміє, які сили і засоби є в наявності, та усвідомлює планування, передбачене на найближчий час», – пояснив речник. Водночас він зауважив, що ніхто не відмовляється від демобілізації і термін 36 місяців відпочинку нікуди не зникає.  
 
ДЕМОБІЛІЗАЦІЇ НЕ БУДЕ

Ексзаступниця міністра оборони України Ганна Маляр в ефірі телемарафону заявила, що демобілізація неможлива зараз в умовах війни. Відповідно до її слів, «військові мали читати Конституцію і знати, що воювати потрібно буде до закінчення воєнного стану». Тож військовослужбовці мали бути готові до такого розвитку подій. 
«Ротація нікого не врятує. Це нагода відпочити, а не повернутися до нормального життя», – сказала І. Совсун. 
 
РОЗРАХУНКИ ФАХІВЦЯ

Мобілізацію треба проводити з урахуванням економічної доцільності бізнесу, щоб формувати податковий ресурс. Таку думку висловив член Економічного дискусійного клубу, економіст Олег Пендзин в ефірі Еспресо.tv. 
«Звичайна арифметика рівня середньої школи: на рік мобілізований обходиться бюджету щонайменше в 1 млн 300 тис. грн. Однак мої знайомі, які проходили мобілізацію і зараз воюють, говорять, що, коли ти приходиш, дають список на декілька папірців, де написано, що треба тобі докупити власним коштом, починаючи від тактичного одягу та розгрузок. У структурах безпеки оборони працює 1 млн 100 тис. людей, а ті, хто героїчно загинув, однаково залишаються на забезпеченні держави, яка винна їхнім родичам 15 млн грн. От беріть 1 млн 100 тис. і множте на 1 млн 300 тис., отримуємо ситуацію, коли тільки на мінімальне утримання тих, хто сьогодні воює, потрібно 1,4 трлн грн, навіть більше», – пояснив економіст. 
 

ВИСТАЧИТЬ ГЛУЗДУ?

Проєкт закону про мобілізацію, підготовлений до другого читання у Верховній Раді, містить норму про заборону ухилянтам керувати автомобілем. Про це повідомив народний депутат від «ЄС» Олексій Гончаренко.
У тексті законопроєкту, який раніше опублікував «слуга народу» Данило Гетманцев, зазначено: якщо громадянин не виконує в межах, встановлених законодавчо, термінів вимог ТЦК стосовно виконання військовозобов’язаним обов’язку, Територіальний центр комплектування звертається до суду з проханням «обмежити такій особі право керувати транспортним засобом під час мобілізації». Суд має відмовити в задоволенні позову у двох випадках: якщо встановлення такого обмеження позбавляє особу основного законного джерела засобів до існування; якщо особа використовує транспортний засіб через інвалідність чи перебування на її утриманні особи з інвалідністю I, II групи, визнаної в установленому порядку, або дитини з інвалідністю.
Також, як зазначив Д. Гончаренко, законопроєкт передбачає обмеження консульських послуг для чоловіків від 18 до 60 років без військово-облікових документів.  
 
ОЦЕ ТАК ШТРАФИ!

Нагадаємо, у початковій версії законопроєкту за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, зокрема за відмову від проходження медичного огляду, було передбачено кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі від трьох до п’яти років. Також планували встановити значно вищі штрафи. Штрафи за ухилення від мобілізації для громадян становитимуть 34–85 тис. грн, а в умовах особливого періоду – 153–204 тис. грн.  
 
ПОРАДИ МІНІСТРА

Мета російських масованих атак на енергетичну інфраструктуру – влаштувати тотальний блекаут. Тож українці мають готуватися до всіх сценаріїв, зокрема, купувати генератори та підзарядники.
Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко в ефірі телемарафону, зазначає «Слово і діло». 
 
ТАРИФИ ПЕРЕГЛЯНУТЬ

Міністерство енергетики вивчає ймовірність коректування тарифу на електроенергію для побутових споживачів. Про це заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук заявила в ефірі телемарафону, інформує ZN.UA. «Трішечки, напевно, доведеться відкоректувати (розмір тарифу для населення – ред.), щоб ми мали змогу хоча б якось покривати те відновлення і ремонти, які потрібні», – сказала заступниця міністра. 
 
НОВІ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЇ

На Хмельниччині розпочали будівництво ще двох блоків на атомній. ХАЕС-5 та ХАЕС-6 збудують за американською технологією АР1000 Westinghouse. Про це повідомляє НАЕК «Енергоатом».
Уперше в Україні за американською технологією АР1000 зводять енергоблок для атомної станції.
«Особлива риса американської технології АР1000 – змога маневрувати блоки. Нині ворог б’є і знищує саме балансувальні потужності української енергетики, тому побудова блоків, які можна маневрувати, дуже важлива для нас», – зазначив міністр енергетики України Герман Галущенко. Коли запустять нові енергоблоки, то Хмельницька атомна станція перевищить за потужністю Запорізьку. 
 
ТИСК НА ЖУРНАЛІСТІВ

Державне бюро розслідувань та оперативники Служби безпеки України прийшли з обшуками до керівника Харківського антикорупційного центру Дмитра Булаха, який зараз є військовослужбовцем Нацгвардії. Про це інформує «Цензор.НЕТ» із посиланням на сторінку ХАЦ.
Маючи на руках ухвалу суду про проведення обшуків, правоохоронці з’явилися за місцем проживання Булаха та вимагали в нього надати відомості, пов’язані з проходженням військової служби.
«Сприймаємо це як продовження кампанії тиску на представників громадського сектора України. Після кейсів із командою Bihus.Info, головою Центру протидії корупції Віталієм Шабуніним, розслідувачем «Слідство.інфо» Євгенієм Шульгатом, головним редактором Руху «Чесно» Олександром Саліженком представники влади на замовлення тієї ж влади за кошти платників податків на третьому році великої війни влаштовують незахопливий нешпигунський небойовик у Харкові», – наголосили в Харківському антикорупційному центрі. 
 
ПРІОРИТЕТИ ШМИГАЛЯ

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль відповів на петицію із закликом переспрямувати кошти від «Єдиного телемарафону» на потреби ЗСУ. Про це йдеться у відповіді Д. Шмигаля на петицію. «Оскільки створення інформаційної безпеки є частиною державної політики у сфері національної безпеки й оборони, а реалізація єдиної інформаційної політики – пріоритетним питанням національної безпеки, то фінансування відповідних заходів є вагомою складовою протидії військовій агресії російської федерації проти України, зокрема в інформаційному просторі. Відповідно перерозподіл зазначених у петиції видатків шляхом їх спрямування на потреби інших складових сектора безпеки та оборони не є доцільним», – пояснив глава уряду. 
 
КРАДІЖКИ В СБУ

Антикорупційний суд узяв під варту на 60 діб колишнього керівника департаменту господарського забезпечення СБУ. Як альтернативу йому визначено заставу 3 млн грн. Про це повідомляє Вищий антикорупційний суд.
Зазначимо, що вказану особу підозрюють у ймовірній організації закупівлі паливно-мастильних матеріалів для службових авто та бронетехніки СБУ за штучно завищеними цінами.
Нагадаємо: екскерівників господарського підрозділу СБУ викрито на розкраданні понад 26 млн грн на закупівлях пального на потреби Служби безпеки України. 
 
РЕЗУЛЬТАТИ АУДИТУ

Внутрішній аудит, який провело Міністерство оборони України, виявив порушень на загальну суму понад 10 млрд грн. Про це заступник міністра оборони Юрій Джигир розповів в інтерв’ю Укрінформу..
 
ЧОРНОБИЛЬСЬКИЙ ЛІС

У зоні відчуження далі незаконно вирубують деревину на мільйони гривень.
Про це повідомила народна депутатка із фракції «Слуга народу»» Ольга Василевська-Смаглюк, інформує «Цензор.НЕТ». Рейдова група з представників Держекоінспекції, Держагентства лісового господарства та лісівників ДП «Ліси України» за місяць виявила вирубленої деревини на 70 млн грн.  
 
ПРИВАТНІ ЛІКАРНІ

Верховна Рада може дозволити виставити на приватизацію нерухомість та майно комунальних і державних медичних закладів, які не використовують у їхній діяльності. Відповідні норми передбачено в законопроєкті №11071, розповів заступник голови парламентського Комітету з питань економічного розвитку Олексій Мовчан («Слуга народу»), інформує пресслужба Верховної Ради. 
 
ЗНИКЛІ БЕЗВІСТИ

Реєстр осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, почав працювати 2 травня 2023 року, і в ньому вже понад 36 тис. облікових записів. Про це повідомив уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Артур Добросердов. 
 
ХТО ВІДПОВІДАТИМЕ?

Завдання щодо захисту енергетичних об’єктів Президент Зеленський поставив іще в жовтні 2022 року. Вказівки глави держави було проігноровано, коштів не виділено, а фінансування повністю припинили. Про це у фейсбуці повідомив засновник і CEO холдингу MS Capital Максим Шкіль. За його словами, в жовтні 2022 року у В. Зеленського відбулася нарада з військовими, представниками уряду з питання захисту енергетичних обʼєктів. Тоді було чітко поставлено завдання забезпечити третій рівень захисту для обʼєктів енергетики.  
 
Джерело: https://censor.net

Автор: Степан СЕМКІВ

Газета "Життєві історії"

Прочитайте усі приховані історії за 1 грн.
Читати Storriss
Ви вже є предплатником?

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter