Напишіть свій мейл, щоб створити акаунт

Використайте вісім малих або великих літер і додайте будь-який один символ

Передплатити

Другі страви: Смачні голубці у виноградному листі

Другі страви

Ксенія Симонович
19 липня 23:07
121
Джерело: Газета "Дуже смачно"

Смачна страва. Долма

Другі страви:  Смачні голубці у виноградному листі

Другі страви – це м'ясо, риба, гриби, картопля, рис, каші, овочі тощо

 

Інгредієнти:

 

40–50 виноградних листків (свіжих або солоних), 500 мл води чи м’ясного бульйону (баранячого, яловичого або курячого), 500–600 г фаршу (баранячого, баранячого, змішаного з яловичим, або свинячого, змішаного з яловичим,), 4–6 ст. л. круглозернистого рису, 4–5 цибулин, 50–70 г масла, 50–70 мл олії, по невеликому пучку зелені базиліка, м’яти, кропу, кінзи, щіпка зіри (меленої або розтертої в ступці), мелений чорний перець, сіль;

(на соус) склянка сметани або натурального йогурту, 4–6 зубців часнику, зелень базиліка, кінзи, кропу або петрушки, сіль.

 

 


Приготування.

 

Свіже або солоне виноградне листя промити. Свіже виноградне листя краще брати молоде, завбільшки з долоню (його збирають навесні). Що темніше листя, то воно старіше. Для долми використовують листя лише світлих, білих сортів винограду. Солоне листя можна придбати на ринку або в супермаркеті (в банках).
Виноградне листя покласти в миску, залити окропом і залишити в ньому на 5–7 хвилин. Відкинути його на друшляк і дати стекти воді. У кожного листочка видалити черешок. Цибулю почистити та дрібно нарізати.
У сковороді розігріти масло та олію. Покласти цибулю, посолити і обсмажувати на повільному вогні до м’якості. Рис промити, покласти в каструлю, залити водою (на частину рису – 2 частини води), поставити на вогонь, довести до кипіння і поварити 2–3 хвилини від моменту закипання. Відкинути рис на друшляк. Зелень помити, обсушити і посікти.
У миску викласти фарш, додати до нього обсмажену цибулю, відварений рис, посічену зелень, щіпку зіри, сіль і перець та перемішати руками. Традиційно фарш на долму готують із баранини, але за бажання до неї можна додати яловичину. Також фарш можна приготувати зі свинини з яловичиною. 
Виноградне листя розкласти на робочій поверхні боком із виразними прожилками вгору. На середину кожного листка викласти трохи фаршу. Спочатку загнути верхні краї листка, потім – боки. Після цього згорнути листок тугою трубочкою. На дно каструлі з товстим дном покласти 1–2 шари виноградного листя (підійдуть розірвані листки). Викласти голубці кількома шарами впритул один до одного швом донизу. Залити їх бульйоном або водою, щоб рідина була врівень з голубцями. Довести до кипіння під кришкою і зменшити вогонь до мінімального. Готувати 1–1,5 години за ледь помітного кипіння.
Готові голубці зняти з вогню і дати настоятися приблизно 10 хвилин (за цей час голубці вберуть рідину і стануть соковитішими).
Приготувати соус. Зелень помити, обсушити й посікти. Часник почистити і дрібно порізати. Сметану з’єднати з часником та зеленню, посолити до смаку і перемішати. Поставити в холодильник на 2–4 години. Гарячу долму подавати зі сметанним соусом.

Смачно і корисно!

Читайте усі приховані історії за 1 грн.
Життєві історії на Storriss
Ви вже є предплатником?

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter