Напишіть свій мейл, щоб створити акаунт

Використайте вісім малих або великих літер і додайте будь-який один символ

Передплатити

"Тіні забутих предків": фільм покажуть на Венеційському кінофестивалі

КІНО

27 липня
150

Культову кінокартину ще раз покажуть світові

"Тіні забутих предків": фільм покажуть на Венеційському кінофестивалі

"Тіні забутих предків" — найвизначнішу роботу Сергія Параджанова, покажуть на Венеційському кінофестивалі. Про це повідомив кінокритик Андрій Алферов у себе на Facebook.


Фільм є екранізацією твору письменника Михайла Коцюбинського. Його 1965 року зняв талановитий вірменсько-український режисер Параджанов, а сама стрічка увійшла до двадцятки найкращих кінокартин світу всіх країн і народів. Свого часу вона здобула чималу популярність не тільки в Союзі, а й на всій планеті.


"Тіні…" вивчають у найпрестижніших навчальних закладах і донині. Наприклад, Гарвардський університет додав культову екранізацію до списку обов’язкових до перегляду студентам, котрі претендують на вищий ступінь у кінознавстві.


"Тіні забутих предків" ніколи не мали свого фестивалю класу "А". Мар-дель Плато, Салоніки та навіть римський — це все фестивалі не для новаторського шедевра Параджанова, який міг претендувати на Канни чи Берлін з Мострою. Але радянські реалії та ексцентричний характер творця позбавили фільм такого шансу", — пише Алферов.

 

Скриншот із фільму


Він також доповнив, що історичну помилку нарешті виправили:


"На ювілейному Венеційському фестивалі – найстарішому у світі кінофорумі (з якого взагалі пішла кінофестивальна культура), відбудеться прем'єра реставрованої версії "Тіней…". Сергій Параджанов представлятиме інтереси України й світу в програмі Venice Classics".


Також, як повідомив кінодослідник Іван Козленко, фестивалі на штиб Венеційського здебільшого показують світову класику в новореставрованих версіях. Проте Україна, на жаль, не може створити сучасну реставрацію через політику Держкіно. На сьогодні зберігається дві версії реставрації — за 2012 та 2015 роки. Найліпше підходить версія 2012 року.

Автор: Євген ЛЮДКЕВИЧ

Газета "Життя. Історії"

Читайте усі приховані історії за 1 грн.
Читати Storriss
Ви вже є предплатником?

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter