Напишіть свій мейл, щоб створити акаунт

Використайте вісім малих або великих літер і додайте будь-який один символ

ПІДСУМКИ ТИЖНЯ, ЩО МИНУВ

Влада

26 березня
56

ОГЛЯД НОВИН ТИЖНЯ: 20 - 26 БЕРЕЗНЯ

ПІДСУМКИ ТИЖНЯ, ЩО МИНУВ

 

ГАНЬБА УКРАЇНЦІВ


У березні Верховна Рада збиралася на засідання лише тричі, загалом парламент засідав вісім з половиною годин.
Про це повідомив нардеп «Голосу» Роман Лозинський.
«Це просто сором і ганьба. Три дні, з яких сумарно вісім з половиною годин, засідала в березні Верховна Рада України. Сьогодні в залі голосів вистачило на дві з половиною години, пізніше – нема кворуму», – наголосив Р. Лозинський.
Водночас, зазначив парламентарій, Рада сім місяців блокує та не розглядає законопроєкт №9559д – про підтримку сил безпеки й оборони за кошти місцевого самоврядування.
«Майже два роки блокують і не розглядають №6163 – позбавлення державних нагород і звань зрадників та колаборантів.
Майже два роки блокують і не розглядають №7476 – позбавлення мандатів депутатів місцевих рад від заборонених партій (усілякі ОППО, шарії, вітренки тощо)», – наголосив Р. Лозинський.  

 

ЄВРОСОЮЗ ВАГАЄТЬСЯ


Європейський Союз здатен заповнити прогалину в постачанні зброї Україні, яку залишили США, але європейські лідери не мають на це політичної волі. Про це пише CNN. Зазначають, що лідери ЄС погодилися вивчити нові шляхи залучення коштів для України, однак конкретних рішень про виділення грошей на зброю для України так і не ухвалили. Видання зауважує, що загалом ЄС надіслав Києву більше грошей, аніж США. Але із виділених 85 млрд дол. лише 5,6 млрд – військова допомога, а решта – це гуманітарна (2,2 млрд дол.) та фінансова (77,1 млрд дол.) допомога. Джерело: https://www.unian.ua.

 

НЕЗАКОННЕ ЗБАГАЧЕННЯ


Народні депутати «Слуги народу» відмовляються коментувати журналістам скандал із майном родини голови Антимонопольного комітету України Павла Кириленка, за призначення якого вони голосували. Про це повідомила журналістка «Радіо Свобода» Власта Лазур.
Нагадаємо: журналісти виявили, що родина голови АМКУ П. Кириленка за чотири роки придбала майна на 70 млн грн. Це майно здебільшого оформили на родичів дружини Кириленка (батьків-пенсіонерів і бабусю), а придбала його родина в період, коли П. Кириленко очолював Донецьку ОДА та до його переведення в Київ на посаду голови АМКУ 2023 року. Водночас ніхто з родичів не має бізнесу, а офіційних доходів родини не вистачило б, щоб купити все це, йдеться в розслідуванні. 
За фактом оприлюднення журналістського розслідування про майно родини керівника Антимонопольного комітету Павла Кириленка НАБУ та САП почали досудове розслідування. 

 

ТАРИФИ ЗРОСТУТЬ


Українська влада в листі про наміри до керівництва Міжнародного валютного фонду допускає поступове підвищення комунальних тарифів для населення під час війни та після її закінчення.
«Загалом потенційні заходи реформ передбачають поступове підвищення тарифів, забезпечення зовнішнього фінансування й надання прозорої та виняткової прямої бюджетної підтримки енергетичним держпідприємствам в очікуванні наявності бюджетних ресурсів», – ідеться в меморандумі. Як зазначено в документі, стабілізація системи «зрештою вимагатиме поступового підвищення тарифів на газ та електроенергію, щоб відшкодувати витрати (особливо після того, як війна закінчиться), з одночасним виділенням адекватних і цільових ресурсів для вразливих домогосподарств». Підвищенню платіжної дисципліни сприятиме й скасування мораторію на відімкнення споживачів-боржників із 29 грудня 2023 року.
Меморандум із МВФ підписали Президент України Володимир Зеленський, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, міністр фінансів Сергій Марченко та голова НБУ Андрій Пишний. Джерело: https://www.unian.ua.

 

ПАЛИВО І ЦИГАРКИ 


Кабінет Міністрів запропонував поступове підвищення акцизу на пальне до 2028 року. Ставки акцизного податку наблизяться до мінімального рівня, встановленого в Європейському Союзі. Про це повідомила пресслужба Міністерства фінансів.
Раніше повідомляли, що Кабмін пропонує збільшити ставки акцизу на тютюнові вироби вже від липня 2024 року.

 

ВЛАДА НЕ РЕАГУЄ


Влада ніяк не відреагувала на журналістські розслідування щодо корупції серед представників «Слуги народу». Про це заявив депутат Київради, співголова фракції «УДАР Віталія Кличка» Дмитро Білоцерковець, вимагаючи звільнити фігурантів гучних скандалів – Шурму, Татарова, Єрмака та інших. «Чи буде звернення від “слуг народу” до Офісу Президента, до Президента України стосовно розслідувань Бігуса, Ткача щодо Шурми, щодо Татарова, щодо народних депутатів від “Слуги народу”? Чи у вас подвійні стандарти – це норма? Розкажіть про Шурму, про Тимошенка, про Татарова, про Єрмака. Коли буде результат? Коли їх звільнять?» – звернувся Д. Білоцерковець до «слуг народу».
Раніше головний редактор «Цензор.НЕТ» Юрій Бутусов відзначив, що мер Києва Віталій Кличко за дві години звільнив з посади директора КП «Київський метрополітен» Віктора Брагінського після сюжету «Бігус.інфо» про майнові статки його родини. Гарний приклад для Офісу Президента та «слуг народу», які не звільняють хабарників і корупціонерів навіть після скандалів зі стовідсотковими доказами, наголосив Ю. Бутусов. 

 

ФІКТИВНІ ІНВАЛІДИ


Посадовець центру медико-соціальної експертизи сприяв військовозобов’язаним в отриманні фіктивної групи інвалідності. Про це повідомляє пресслужба Національної поліції.
Наприклад, вартість скерування на військово-лікарську комісію (ВЛК) становила 300 доларів, а отримання потрібного висновку – 3 тис. 500 доларів.
20 березня оперативники та слідчі провели обшуки за місцями роботи і проживання учасників корупційної схеми. Вилучено понад мільйон доларів, 103 тис. євро, 3,2 млн грн, 2 кг психотропних речовин, записи чорнової бухгалтерії.  

 

ХВОРОБА НА ЗАМОВЛЕННЯ


Правоохоронці повідомили про підозру голові Овідіопольської позаштатної військово-лікарської комісії за продаж військовозобов’язаним чоловікам довідок ВЛК з вигаданими хворобами.
Про це інформує пресслужба Київської міської прокуратури.
Згідно з матеріалами слідства, у грудні 2023 року підозрюваний разом із лікарем ‟на замовлення клієнтаˮ за 5 тис. 500 доларів США незаконно виготовили довідку військово-лікарської комісії та тимчасове посвідчення військовозобов’язаного, які давали йому змогу безперешкодно перетинати державний кордон України. 

 

РОЗВІДНИК ЗА ҐРАТАМИ


Верховний Суд визнав незаконним переведення офіцера Сил спецоперацій Романа Червінського на службу в Донецьку область, оскільки добровольці, на утриманні яких троє дітей, мають право проходити службу за місцем проживання. Але це поки, за словами адвокатів, ніяк не вплинуло на Державне бюро розслідувань, яке розслідує провадження стосовно того, що ексрозвідник нібито самовільно залишив військову частину. Однак адвокати Р. Червінського наголошують, що це рішення вищої судової інстанції доводить відсутність ризику, який прокурори наводять у судових засіданнях в іншій справі, де він підозрюваний – щодо ракетного обстрілу аеропорту «Канатове», коли йдеться про запобіжний захід.  

 

САНКЦІЇ ПОСИЛЮЮТЬ


Наразі комітет Верховної Ради з питань національної безпеки й оборони активно працює над розглядом правок до законопроєкту про мобілізацію. За ухилення від мобілізації передбачено штрафи. Про це повідомила депутатка від партії «Європейська солідарність» Ірина Фріз.
Уряд передбачив зростання штрафів за ухилення від мобілізації, проте точної суми поки ще не визначили. Штрафи можуть сягати 100 тис. грн або більше. Депутатка повідомила, що наразі комітет відхилив імовірність впливу на ухилянтів забороною керування транспортними засобами, замороженням банківських рахунків або обмеженням на виїзд із країни. Також парламентський комітет висловився проти обов’язкового застосування електронного кабінету для військовозобов’язаних, надавши змогу громадянам віком від 18 до 60 років самостійно оновлювати свої дані через різноманітні канали, враховуючи електронний кабінет, у разі введення воєнного стану. Ірина Фріз зазначила, що це рішення є альтернативою, а не вимогою, і повідомила про відхилення ідеї електронних повісток.  

 

УКРАЇНА ХОЧЕ В НАТО


Сполучені Штати Америки та Німеччина не дають розвиватися діалогу щодо членства України в Північноатлантичному Альянсі. Про це заявила віцепрем’єрка Ольга Стефанішина на 16-му щорічному Київському безпековому форумі. За її словами, тепер увесь діалог із союзниками та штаб-квартирою Альянсу обмежується закликами поводитись спокійно на саміті, оскільки ніхто не знає, «яким буде твіт Трампа після зустрічі». Ще до торішнього саміту Київ пропонував партнерам надати Україні запрошення, яке гарантує їй членство в Альянсі. Однак союзники не вважають, що НАТО може дати Україні гарантії безпеки та захисту, яких вона потребує.

 

ЗНУЩАННЯ ГАЗОВИКІВ


У місті Бобровиці Чернігівської області працівники Чернігівської філії ТОВ «Газорозподільні мережі України» без попередження та представлення документів обходять квартири, перевіряють газове обладнання та вимагають підписувати «Акт про виконання робіт», вказуючи, що всіх вимог дотримано. Після цього мешканців відправляють до філії, де повідомляють, що їм потрібно укласти новий договір на обслуговування газового обладнання, а їхні плани на газове обладнання нібито застарілі та «не відповідають Акту виконання робіт». Про це «Цензор.НЕТ» розповіла постраждала мешканка Олена. Вона повідомляє, що її мама-пенсіонерка Лідія змушена упродовж місяця звертатися до цієї газової служби та доводити, що ці плани про газове обслуговування правдиві. За словами фахівців служби, у них цих планів нібито немає, а в мешканців вимагають знайти квитанції 30-річної давнини. У приписці вказано, що «газове обладнання не відповідає Акту виконання робіт». 

 

УКРАЇНЦІ В НІМЕЧЧИНІ


Наразі в Німеччині зареєстровано близько 1,65 млн українців. На 12 березня це приблизно на 250 тис. більше, ніж торік, повідомляє DW. За даними видання, приблизно 80% українських громадян працездатного віку, які знайшли, починаючи від 2022 року, притулок у Німеччині, становлять жінки.
Самотні українці отримують 563 євро на місяць, а сімейні пари по 506 євро на людину. Батьки отримують допомогу від 357 до 471 євро на місяць на дитину, залежно від її віку. Також покривають витрати на медичне страхування, оплату житла і частину комунальних послуг. Окрім того, виділяють гроші на купівлю меблів у помешкання, шкільного приладдя й оплачують мовні курси, від випускників яких очікують швидшого працевлаштування.
Джерело: https://zn.ua.

 

ЖІНКИ ПРОТЕСТУЮТЬ


25 березня десятки жінок перекрили трасу Київ-Чоп у Закарпатській області. Вони заявили, що блокують дорогу на знак протесту проти мобілізації в регіоні. Про це повідомив у телеграм-каналі журналіст, депутат Ужгородської міської ради Віталій Глагола.
За його словами, дорогу перекрили в районі санаторію «Карпати» та в селі Ракошино. Там десятки жінок безперервно ходять пішохідним переходом. Дорогу для проїзду звільняють правоохоронці.
У поліції повідомили, що організаторку протесту затримали.
«Всі розуміють, що триває війна. Але такі терористичні, бандитські методи мобілізації, коли в балаклавах просто б’ють та викрадають людей з вулиць, це неприпустимо», – зазначили організатори протестів.  

 

ДОПОМОГА З БЕЗРОБІТТЯ


Середній розмір допомоги з безробіття в Україні становить 4 тис. грн на місяць. Про це директорка Державного центру зайнятості Юлія Жовтяк розповіла в інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

 

РЕМОНТИ ДОРІГ


Департамент Криворізької міської ради 14 березня за результатами тендера замовив ТОВ «Весташляхбуд» поточний ремонт вулиць і доріг комунальної власності міста загальною вартістю 421,51 млн грн. Ціни будматеріалів невідомі, й неможливо сказати, наскільки вони завищені порівняно з ринковими. За ці кошти фірма ремонтуватиме вулиці та дороги Кривого Рогу до кінця цього року, повідомляють «Наші гроші» з посиланням на дані в системі Prozorro. 
Йдеться про холодне фрезерування, асфальтобетонне покриття та покриття з плитки, ямковий ремонт, ліквідацію вибоїн, нанесення розмітки, ремонт каналізаційних колодязів і водовідведення. 

 

ПІДОЗРУ СКАСОВАНО


«Слузі народу» Андрієві Одарченку, який пропонував 50 тис. дол. у біткоїнах голові Держагентства з відновлення та розвитку інфраструктури Найєму, частково скасували підозру. Про це у фейсбуці повідомив голова ЦПК Віталій Шабунін.
«Зашкварний суддя ВАКС Ткаченко частково скасував підозру ‟слузі народуˮ Андрієві Одарченку (через описку!). Одарченка, нагадаю, НАБУ/САП взяли на підкупі біткойнами керівника агентства з відновлення Мустафи Найєма (в обмін на виділення грошей)», – зазначив В. Шабунін.
За словами глави ЦПК, Одарченко – не рядовий «весільний фотограф»: послугами його обмінників користується не так мало політиків». В. Шабунін зазначив, що наразі розслідування щодо А. Одарченка завершено і справу незабаром мають скерувати до суду, що хвилює «купу можновладців». «І поки зашкварний Ткаченко закладає ‟міниˮ у справу Одарченка, нагадаю цитати з останнього НАБУшного прослуховування: ‟Я люблю крипту. Ты что, никогда не пользовался криптой? Это ох..енная тема. У меня свои обменники. Везде, во Львове, Харькове, Киеве. Да хоть в Испании».  

МОВНЕ ПИТАННЯ


Український актор Павло Алдошин поповнив лави Збройних сил України. В інтерв’ю «Обозревателю» він розповів, що в армії, як і в цивільному житті, існує мовне питання. Однак робити зауваження військовим, які розмовляють російською, може тільки військовий, а не такі люди, як Ірина Фаріон.
«Уночі дуже погано розібрати в тепловізор або в нічник, це українець чи це кацап. Але якщо він розмовляє українською і так, як ми маємо це чути, то ми розуміємо. Якщо ж кацапською, то тут питання – 50/50», – пояснив він. Джерело: https://www.unian.ua.

Джерело: https://censor.net/

Автор: Степан ДОРОШ

Газета "Життя"

Прочитайте усі приховані історії за 1 грн.
Читати Storriss
Ви вже є предплатником?

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter