Напишіть свій мейл, щоб створити акаунт

Використайте вісім малих або великих літер і додайте будь-який один символ

Підсумки тижня: 24.04 - 30.04

Влада

30 квітня
23

Новини тижня, що минув

Підсумки тижня: 24.04 - 30.04

НОВИНИ ТИЖНЯ, 24.04 - 30.04


ПРО ТЕЛЕМАРАФОН


Державний департамент Сполучених Штатів Америки вніс телемарафон «Єдині новини» до свого звіту про порушення прав людини в Україні за 2023 рік. Текст документа оприлюднено на сайті Держдепу США. У розділі, присвяченому повазі до громадянських свобод, ідеться про свободу вираження поглядів, зокрема для представників медіа.
Як відзначили в Держдепі, Конституція та законодавство передбачають свободу вираження поглядів, зокрема для преси та інших засобів масової інформації, але влада не завжди дотримується цього.
Зазначають, що Президент Володимир Зеленський підписав указ про введення воєнного стану в лютому 2022 року після повномасштабного вторгнення росії в Україну. Це дало змогу запровадити подальші обмеження щодо ЗМІ та медіасвободи. 
Крім того, у звіті Держдепу йдеться про те, що «уряд забороняв, блокував або застосовував санкції до ЗМІ та окремих журналістів, яких вважали загрозою національній безпеці або які висловлювали позиції, що, на думку влади, підривали суверенітет і територіальну цілісність країни». Зазначають, що деякі спікери, які критикували владу, також «потрапили до чорного списку урядових новинних програм». Джерело: https://suspilne.media.

 

ВИМОГИ ЗАКОНУ


18 травня почне діяти закон №10449 про посилення мобілізації в Україні. Він зобов’язує чоловіків від 18 до 60 років передати в ТЦК упродовж 60 днів свої дані, уточнивши адресу проживання, електронну пошту, номер телефону тощо. Уточнити свої дані можна і  безпосередньо прийшовши в ТЦК, і в будь-якому Центрі надання адміністративних послуг, а також через електронний кабінет призовника. 
Якщо військовозобов’язаний чоловік не уточнює своїх даних сам, то керівник Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК і СП) має право звернутися до поліції з питанням адміністративного затримання та доставлення громадянина.
Якщо затримання неможливе, керівник ТЦК і СП надсилає громадянинові рекомендованим листом вимогу щодо виконання обов’язків.
Якщо їх не виконано протягом 10 днів, ТЦК і СП звертається до суду стосовно тимчасового обмеження права керувати транспортними засобами до виконання або відкликання вимоги.
Цими днями стало відомо, що на Черкащині об’єднаний міський територіальний центр комплектування не приймає документів на оформлення відтермінування від військової служби від 25 квітня 2024 року.
Речниця ТЦК Аліна Кривошея пояснила, що згаданий документ припинили розглядати тимчасово. За її словами, очікують окремої постанови Кабінету Міністрів України про розроблення інших алгоритмів щодо надання відтермінування.
Усі заяви на відтермінування, які українці встигли подати до 25 квітня, розглядатимуть за чинним законом, уточнили в ТЦК. Право на відтермінування держава надає на пів року, тож що шість місяців чоловік має звертатися до ТЦК, щоб оновити свої дані, і там вирішують, давати відтермінування ще на шість місяців чи підстав для цього немає. Джерело: https://www.unian.ua/.

 

КОГО НЕ МОБІЛІЗУЮТЬ?


Витяги з нового закону про мобілізацію:
«Не підлягатимуть мобілізації народні депутати, судді, уповноважений Верховної Ради України з прав людини, голова та інші члени Рахункової палати, дипломатичні службовці, працівники органів військового управління, військових частин Міноборони, ЗСУ, ДССТ, СБУ, СЗРУ, НГУ, Державної прикордонної служби, апарату МВС та експерти установ експертної служби МВС». 
«З набуттям законопроєктом чинності бронь від мобілізації матимуть такі військовозобов’язані: високопоставлені чиновники, голови обласних і районних рад, міст та сіл, працівники органів влади і держустанов, кінцеві бенефіціари критично важливих підприємств, працівники сфери медіа та культури, працівники інших підприємств, які є критично важливими для забезпечення потреб ЗСУ та функціонування економіки». Джерело: https://www.unian.ua/.

 

ПРАГНЕННЯ УРЯДУ


Україна прагне збільшити участь жінок у роботі операторів протимінної діяльності.
Як інформує «Цензор.НЕТ» із посиланням на пресслужбу Мінекономіки, про це заявила віцепрем’єрка Юлія Свириденко. Під час зустрічі з послом Канади у справах жінок, миру та безпеки Жаклін О’Ніл вона сказала: «Уряд націлений забезпечити професійну реалізацію та соціальну інтеграцію жінок, ветеранів та ветеранок, осіб, постраждалих від вибухонебезпечних предметів, та осіб з інвалідністю через залучення до виконання робіт у сфері протимінної діяльності».

 

СИТУАЦІЯ НА ФРОНТІ


Становище виснажених українських бригад у районі Очеретиного напрочуд напружене. Те, що українці втратять декілька сіл навколо осі в цьому районі, – це очевидний факт. Про це пише Forbes.
«За шість днів після прориву українських позицій на захід від Авдіївки російські бригади і полки повільно розширюють свій прорив – ножову рану завглибшки п’ять миль, що занурюється в українську територію, вістря якої впирається в село Очеретине. Становище виснажених українських бригад у цьому районі відчайдушне. Можна з упевненістю сказати, що українці втратять декілька сіл навколо осі Очеретине», – йдеться в матеріалі.
Журналісти Forbes зазначають, що реальну небезпеку становить ситуація, за якої у ЗСУ не залишиться іншого вибору, окрім як скоротити втрати, відступити на декілька кілометрів на захід і знову закріпитися на новій оборонній лінії.
«Цей відступ може призвести до здачі десятків квадратних миль території та змусити сотні мирних жителів тікати або змиритися з тим, що вони житимуть в умовах жорстокої окупації. Що гірше, відступ – якщо його буде виконано погано – надасть росіянам змогу подвоїти локальні атаки і домогтися другого, третього або четвертого прориву, який, схоже до ланцюгової реакції, може спровокувати більш масштабний український колапс», – ідеться у статті. 

 

ПРО ПОЛЬСЬКУ ППО


Із технічного погляду Польща здатна закрити небо над західними областями України, задля цього у країни є достатньо систем протиповітряної оборони великого радіуса дії Patriot, утім, потрібна політична воля. Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» сказав речник командування Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш, інформує «Цензор.НЕТ» із посиланням на Укрінформ. 

 

ПРО ДІЇ ТЦК


Працівники Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) мобілізовують водіїв вантажівок, що здійснюють міжнародні рейси. Про це повідомляє Асоціація міжнародних автомобільних перевізників України (АсМАП).
«Я хочу звернутися офіційно сьогодні до міністра оборони, до міністра інфраструктури: сядьмо за стіл, обговорімо всі проблеми і знайдімо шляхи розв’язання цих проблем. Але не можна на автомобільних магістралях забирати водіїв, кидаючи вантаж, кидаючи автомобіль на трасі... Людина повинна знати, виходячи в рейс, доїде вона додому чи не доїде», – наголосив президент АсМАП Леонід Костюченко. 
Перевізник ТОВ «Шаль» (Київська область) повідомив, що «24 квітня затримали водіїв одразу кількох вантажівок, які здійснювали транзитне перевезення товарів з Європи до України, примусово доставили їх до приміщення ТЦК, де швидко мобілізували і направили для проходження військової служби до військових частин. Водночас вантажівки залишились без нагляду». Про факти затримання та мобілізації водіїв міжнародних перевезень також повідомляють перевізники ТОВ «КТС» (Рівне) та ТОВ «Транспеле» (Київ). 

 

ЗАБОРОНА УРЯДУ


Уряд заборонив пересилати закордонні паспорти та паспорти громадянина України за кордон.
Про це зазначено в постанові, опублікованій на Урядовому порталі. У змінах до постанови, опублікованої на сайті, зазначено: «Отримання паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянином України чоловічої статі віком від 18 до 60 років здійснюють у територіальному органі/територіальному підрозділі ДМС». Пересилання закордонних паспортів до відокремленого підрозділу або до закордонної дипломатичної установи України для організації їх видачі не здійснюють.  

 

ЩО ФІНАНСУВАТИ?


Україна матиме достатньо грошей на зміцнення обороноздатності, якщо припинити фінансувати політичні партії під час воєнного стану.
Про це голова Комітету ВР з питань свободи слова Ярослав Юрчишин написав на своїй сторінці у фейсбуці. «У нас є сотні мільйонів гривень на зміцнення нашої обороноздатності. Достатньо просто перестати фінансувати політичні партії під час воєнного стану», – наголосив він. За його словами, на 2024 рік у бюджеті закладено 840 млн грн на фінансування парламентських партій «Слуга народу», «Батьківщина», «ЄС» та «Голос». 


ЗАГИНУЛИ В ТИСІ


Українські прикордонники виявили тіла двох чоловіків у річці Тиса на Закарпатті. Про це повідомляє пресцентр Держприкордонслужби. Як зазначають, тіла потопельників виявили, коли прикордонники відділу «Тячів» Мукачівського загону патрулювали українсько-румунський кордон. У ДПСУ наголошують, що наразі особи загиблих чоловіків встановлюють. Також прикордонники інформують, що від початку повномасштабного вторгнення на ділянці Мукачівського прикордонного загону виявили вже тіла 24 осіб. Вони намагалися перепливти Тису.

 

БІДНІ ЕНЕРГОКОМПАНІЇ?


Упродовж 2023 року лідери енергетичного комплексу України заробили 745,87 млрд грн, що на 8% більше, ніж сукупний прибуток цих компаній роком раніше (688,45 млрд грн).
Про це повідомляє платформа для роботи з відкритими даними «Опендатабот».
Зазначають, що в рейтингу п’ять державних компаній, чотири компанії з групи СКМ Ріната Ахметова, а також ТОВ «Київська обласна ЕК», що належить Нелі Костенко.
Вісім компаній виробляють та продають електроенергію, а ще дві торгують газом. 

 

ТАРИФІВ НЕ ЗМІНЯТЬ?


Кабінет Міністрів 26 квітня ухвалив рішення про продовження пільгової ціни на електроенергію – 2 грн 64 коп. за кіловат – для населення до 31 травня. Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Очільник уряду нагадав, що вже було затверджено постанову Кабміну, яка зберігає пільгову ціну на газ для постачальників тепла і гарячої води для населення до кінця літа. Крім того, Прем’єр зазначив, що цього тижня Нафтогаз продовжив дію пільгової ціни на газ для населення – 7 грн 96 коп. за куб. 
Раніше заступник міністра енергетики Микола Колесник висловився про можливе підвищення тарифів на світло для населення. 

 

СКАРГА НА ЖУРНАЛІСТА


Суддя ліквідованого Окружного адміністративного суду міста Києва Аріна Літвінова поскаржилася в прокуратуру і Вищу раду правосуддя на журналіста «Схем» Георгія Шабаєва. У своїй скарзі А. Літвінова просить прокуратуру порушити щодо журналіста, який раніше виявив, що в неї російське громадянство, кримінальне провадження за статтею «втручання в діяльність судді».
Про це повідомила на своїй сторінці у фейсбуці журналістка-розслідувачка «Схем» Наталія Седлецька.
За її словами, незважаючи на те, що ОАСК ліквідовано, суддя А. Літвінова далі отримує заробітну плату від держави, а також претендує на проходження перекваліфікації. 

 

МІНІСТР НА СВОБОДІ


Микола Сольський після звільнення з-під варти далі виконує повноваження міністра аграрної політики та продовольства. Про це повідомили у пресслужбі міністерства. 
23 квітня 2024 року ексголову аграрного комітету Верховної Ради, нинішнього міністра Миколу Сольського викрили на заволодінні державною землею на 291 млн грн та на спробі заволодіти землею ще на 190 млн грн. М. Сольський заявив, що йдеться про події 2017–2018 років, коли він був адвокатом.
Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури клопотатимуть про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на два місяці, але зі змогою внести заставу в розмірі 200 млн грн.
У Раді зареєстрували проєкт постанови про звільнення Миколи Сольського з посади міністра аграрної політики та продовольства України.
Згодом Голова ВР Руслан Стефанчук опублікував текст заяви М. Сольського на відставку.
Вищий антикорупційний суд відправив міністра аграрної політики Миколу Сольського під варту зі змогою внести заставу 75,7 млн грн. 26 квітня за М. Сольського внесли заставу. 

 

СПРАВА РОЗВАЛИЛАСЯ


Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду ухвалила рішення закрити справу проти голови Рахункової палати у 2018–2023 роках Валерія Пацкана через відсутність у його діях складу кримінального правопорушення. Про це сам В. Пацкан повідомив у фейсбуці й надав фото судової постанови.
Валерій Пацкан зазначив, що справу проти нього відкрили через те, що Рахункова палата планувала перевірити «певні структури». «Справа почалася з того, що мені чітко дали зрозуміти: якщо Рахункова буде перевіряти певні структури, мене будуть наздоганяти. Після моєї відмови ініціатори процесу пішли силовим шляхом – порушили кримінальну справу, звільнили з посади очільника Рахункової палати. На щастя, сьогодні – кінець ганебної справи».  


ЧИНОВНИКИ ОДЕСИ


Історико-топонімічна комісія при виконавчому комітеті Одеської міської ради відмовила у встановленні на Алеї ВМС України погруддя Героя України Віталія Скакуна. Про це написав у фейсбуці ексголова Нацполіції Донеччини, нині офіцер ЗСУ В’ячеслав Аброськін. Він нагадує, що Віталій Скакун – морський піхотинець, який підірвав себе та міст, щоб зупинити навалу російських окупантів. «На жаль, ВІДМОВЛЕНО». Зауважу, що погруддя з білого мармуру за кошти волонтерів і небайдужих простих людей уже виготовлено», – резюмує В. Аброськін. 

 

Джерело: https://censor.net

Автор: Степан СЕМКІВ

Газета "Життя. Історії"

Прочитайте усі приховані історії за 1 грн.
Читати Storriss
Ви вже є предплатником?

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter