Напишіть свій мейл, щоб створити акаунт

Використайте вісім малих або великих літер і додайте будь-який один символ

Передплатити

ПІДСУМКИ ТИЖНЯ, 22.05 - 28.05

Влада

Степан СЕМКІВ
28 травня 16:23
117
Джерело: Газета "Життя. Історії"

Тиждень новин: політика і політики

ПІДСУМКИ ТИЖНЯ, 22.05 - 28.05

НОВИТИ ТИЖНЯ, ЩО МИНУВ. 22.05 - 28.05


ДОСТУП ДО ІНФОРМАЦІЇ


Медійники закликають Верховну Раду не ухвалювати законопроєкт 7033-д, оскільки він, на їхню думку, перешкоджатиме висвітленню кримінальних справ, пов’язаних із війною.
Як інформує «Цензор.НЕТ», відповідну заяву оприлюднило видання «Ґрати».
Це, на думку журналістів, позбавить громадськість контролю над правосуддям у важливих судових процесах. «Верховна Рада може розглянути законопроєкт 7033-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання розголошенню окремих відомостей у текстах судових рішень». Зазначена законодавча ініціатива вже зазнала критики від правозахисників, оскільки значно обмежує доступ до відкритої інформації в реєстрі судових рішень та надає суддям необмежені повноваження щодо цього. Вона фактично закриває від громадськості рішення у справах, пов’язаних із війною, нацбезпекою, військом та мобілізацією – таких, що становлять значний суспільний інтерес.
Ми, журналісти видань, які системно висвітлюють важливі для суспільства судові процеси та розслідування, також вбачаємо в цьому ризики перешкоджання нашій роботі, а також права наших читачів на отримання достовірної інформації про події в Україні», – зазначили вони.
Медійники вбачають у законопроєкті спробу цензури, яка значно звузить імовірність громадського контролю над важливими судовими процесами та, ймовірно, сприятиме суддівському свавіллю. 

 

ПРО ЛЕГІТИМНІСТЬ


«Будь-які особи, які сьогодні, у період воєнного стану, ставлять питання легітимності Президента України, – це вороги України». Про це заявив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук. Спікер також нагадав, що стаття 108 Конституції України регламентує момент завершення повноважень президента. Це вступ на посаду новообраного президента, а в умовах війни органи державної влади діють доти, доки не буде скасовано спеціального режиму воєнного стану. 
Глава держави Володимир Зеленський вважає, що сумніви щодо легітимності президента України після травня 2024 року, коли спливає п’ятирічний термін, – це російські наративи і спланована програма кремля. Джерело: https://lb.ua.

 

ЗАЗНАЧЕНО В ЗАКОНІ


20 травня 2024 року минув п’ятирічний термін перебування Володимира Зеленського на посаді президента України. Згідно з Конституцією України, повноваження глави держави завершуються того дня, коли вступає в повноваження наступний президент України. Водночас у Законі України «Про правовий режим воєнного стану» зазначено, що під час воєнного стану вибори проводити не можуть.  

 

ПРО ОБЛІКОВІ ДАНІ


Від 18 травня 2024 року впродовж 60 днів усі військовозобов’язані повинні оновити облікові дані. За словами адвоката Сергія Дубка, також ця норма стосується заброньованих, осіб із відтермінуванням і жінок-військовозобов’язаних, інформує «Суспільне».
У законі передбачено три шляхи уточнення даних: у ТЦК за місцем проживання, у центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП), в електронному кабінеті призовника, військовозобов’язаного або резервіста, а саме в застосунку «Резерв+». 
Відомо, що повістки військовозобов’язаним вручають цілодобово за адресою місця проживання, роботи, навчання, у громадських місцях, громадських будинках та спорудах, місцях скупчення людей, у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, на блокпостах, у пунктах пропуску через державний кордон України.
У разі отримання повістки військовозобов’язаний повинен підтвердити це підписом. Окрім того, працівник ТЦК може знімати відео вручення повістки, зокрема, під час відмови від її отримання. 
У документі зазначено, що повістки надсилатимуть рекомендованим поштовим відправленням із повідомленням про вручення на адресу місця проживання військовозобов’язаного, яка є в реєстрі «Оберіг». Також день прибуття отримувача в зазначене у повістці місце визначають не раніше ніж 14 день від дня надсилання повістки поштою. Джерело: УНІАН.

 

ПРО НОВІ ТЕРМІНИ


У Верховній Раді буде зареєстровано законопроєкт, за яким пропонують збільшити термін оновлення даних військовозобовʼязаних до 150 днів.
Народний депутат Володимир Арʼєв заявив, що система ТЦК виявилась неготовою прийняти ту кількість громадян, яка пішла оновлювати дані.
«Оскільки після оновлення даних у застосунку ‟Резерв+ˮ та інформації про розшук однаково потрібно йти до ТЦК. Це свідчить про те, що застосунок розробляли дуже швидко і у стислі терміни», – розповів він в ефірі «Еспресо».

 

КАЙДАНКИ І СІТКИ 


Законопроєкт щодо вдосконалення правових засад застосування від військовослужбовців Нацгвардії заходів примусу Верховна Рада ухвалила 22 травня в першому читанні.
Про це інформує «Цензор.НЕТ» із посиланням на «Судово-юридичну газету».
Зокрема, у ст. 15 Закону запропоновано врегулювати, що військовослужбовці НГУ під час виконання повноважень уповноважені використовувати та застосовувати такі заходи примусу: фізичний вплив, спеціальні засоби, зброю, озброєння та бойову техніку, озброєння повітряних суден.
Військовослужбовці Національної гвардії України мають право застосовувати фізичний вплив, щоб гарантувати особисту безпеку та/або безпеку інших осіб, щоб припинити правопорушення, щоб затримати особу, яка вчинила правопорушення.
Зокрема, військовослужбовці мають право використовувати та застосовувати засоби обмеження рухомості (кайданки, сітки для зв’язування тощо): під час затримання особи, яка вчинила правопорушення, під час доставляння затриманої особи до уповноважених державних органів у разі її відмови йти під охороною, до особи, яку підозрюють у вчиненні кримінального правопорушення та яка чинить опір військовослужбовцеві або намагається втекти, а також якщо особа своїми небезпечними діями може заподіяти шкоду собі або іншим особам.
До того ж вони можуть застосовувати засоби примусового зупинення транспортного засобу з такою метою: щоб примусово зупинити транспортний засіб, водій якого не виконав законних розпоряджень (вимог) військовослужбовця та/або намагається уникнути проходження контролю на контрольно-пропускному пункті об’єкта, який охороняє Національна гвардія, порушує встановлений пропускний режим, ігнорує вимоги дорожніх та/або інших інформаційних знаків, світлофорів та/або інших світлових сигналів щодо зупинення транспортного засобу; якщо дії водія транспортного засобу створюють загрозу життю і здоров’ю військовослужбовця та/або інших осіб; щоб затримати осіб, які скоїли кримінальне правопорушення і намагаються втекти у транспортному засобі.  

 

ВИСТАЧИЛО РОЗУМУ


Народний депутат Сергій Гривко, обраний від партії «Слуга народу», відкликав свій законопроєкт №11264, у якому був пункт про обов’язковий демографічний збір для громадян у віці від 21 до 58 років – 1,5% для осіб без дітей, 1% для тих, хто має одну дитину, 0,5% для батьків двох дітей.
Про це С. Гривко повідомив на своїй сторінці у фейсбуці 21 травня.
«Ціную тих, хто висловився аргументовано, і прошу вибачення в тих, у кого цей законопроєкт породив негатив. Хоча досвід такий був у світі, і був він ефективним»,  – написав Гривко.
Нардеп додав: «Якщо суспільство проти навіть обговорити цю концепцію», то він його відкликає. Джерело: https://suspilne.media.

 

БОРОТЬБА ПРАВООХОРОНЦІВ


Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) спільно з Національною поліцією проводить обшуки в Національному антикорупційному бюро України. Про це повідомив головний редактор «Цензор.НЕТ» Юрій Бутусов.
«Безпрецедентна та приголомшлива для багатьох подія. Із санкції спеціального антикорупційного прокурора Клименка прокурори САП та працівники департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції проводять обшуки в одного з детективів спецпідрозділу НАБУ, який веде роботу під прикриттям. Підстава для обшуку – справа про розголошення даних досудового розслідування.
Працівники НАБУ відверто шоковані, що керівник САП Клименко, сам колишній детектив НАБУ, залучив до дій проти НАБУ ДСР Нацполіції – один із найбільш корумпованих правоохоронних підрозділів, який виконує команди всесильного заступника голови Офісу Президента Олега Татарова, який свого часу був одним із підозрюваних у справі НАБУ», – написав Ю. Бутусов у фейсбуці.
Як зазначає журналіст, підрозділ агентів під прикриттям найтаємничіший у НАБУ, а те, що Клименко фактично надав поліції та Татарову доступ до багатьох матеріалів роботи цього підрозділу, має мати дуже вагомі підстави.
«Сьогоднішня акція САП продемонструвала конфлікт між двома антикорупційними органами, наслідки якого тепер будуть непередбачуваними, оскільки справа може зачепити багатьох керівників», – вважає Юрій Бутусов.
За його інформацією, у САП потребу проводити термінові обшуки пояснюють витоком інформації щодо однієї з найбільш резонансних кримінальних справ, яка стосується одного з ключових організаторів однієї великої корупційної схеми.
«Обшуки в НАБУ можуть бути не останніми, і серед фігурантів можуть опинитись високопосадовці антикорупційного бюро», – зазначає головний редактор «Цензор.НЕТ». 

 

ШТРАФИ ЗБІЛЬШАТЬ


До Цивільного процесуального кодексу внесуть нову норму, відповідно до якої під час здійснення судового контролю за виконанням судового рішення суд може стягнути в дохід державного бюджету з відповідача, боржника чи керівника боржника (якщо боржник є юридичною особою) штраф у сумі від 20 до 40 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
Отже, штраф становитиме від 60 тис. 560 грн до 121 тис. 120 грн. Відповідний законопроєкт №9462 щодо вдосконалення положень про судовий контроль 23 травня парламент ухвалив за основу. Аналогічні розміри штрафів, як раніше писала «Судово-юридична газета», пропонують передбачити і в Господарському процесуальному кодексі. Джерело: https://sud.ua.

 

ПОДАТКИ ПІДВИЩАТЬ


Кабінет Міністрів працює над законопроєктом про підвищення податків. Зміни стосуватимуться податку на додану вартість і військового збору, який можуть не лише підвищити, а й запровадити для ФОПів на спрощеній системі оподаткування. Про це пише Forbes із посиланням на джерела в Міністерстві фінансів.
Зокрема, військовий збір в уряді планують підвищити з 1,5% до 5%. Таку ж ставку податку – 5% – можуть запровадити й для фізосіб-підприємців, які працюють за спрощеною системою оподаткування.
Водночас про рівень підвищення ПДВ наразі ще остаточно не визначилися. Ймовірне підвищення – на 2–3%. 

 

«ПРИДАТНИЙ ДО СЛУЖБИ»


В одному із ТЦК Закарпатської області помер мобілізований чоловік. У нього різко погіршилося самопочуття, а медики після приїзду констатували вже смерть.
Про це повідомили в обласному ТЦК та СП, інформує «Цензор.НЕТ».
«У складі позаштатних військово-лікарських комісій при ТЦК та СП лікарі закладів охорони здоров’я комунальної та державної форми власності, що їх визначає виконавчий комітет міської, сільської, селищної ради. На жаль, трапляються випадки, коли медики ВЛК визнають військовозобов’язаних придатними до служби, але згодом стаються трагедії.
Повідомляємо, що 23 травня у військовозобов’язаного, який перебував в одному з підпорядкованих ТЦК області і, згідно з висновками ВЛК, був придатним до служби, різко погіршилося самопочуття. Йому надали домедичну допомогу та викликали бригаду «швидкої», яка, приїхавши, констатувала смерть», – йдеться в повідомленні. За цим фактом призначено службову перевірку.
Нагадаємо, наприкінці квітня повідомляли, що на Закарпатті у військовозобов’язаного стався епілептичний напад і він помер дорогою до навчального центру. 

 

НА РОЗСУД КОМІСІЇ…


Постанова Кабміну не встановлює конкретних підстав для відмови в наданні відтермінування військовозобов’язаному. Як інформує «Цензор.НЕТ», про це пише «Судово-юридична газета».
Тож Комісія при ТЦК матиме широку дискрецію щодо схвалення чи відмови в наданні відтермінування всім, хто подасть таку заяву, крім заброньованих за органами влади.
Кабмін постановою №560 затвердив Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації. 
За словами автора матеріалу, немає жодної конкретизації щодо переліку підстав для відмови в наданні відтермінування у постанові №560. «Виникає запитання, як суд, який має оцінити законність ухваленого комісією рішення в разі звернення особи, визначатиме, чи було рішення комісії при ТЦК законним, тобто чи відповідало воно закону про мобілізацію та постанові №560».  

 

МІЛЬЙОН ДОЛАРІВ


Посадовець Приморського РТЦК та СП Одеси організував масштабну схему заробітку на чоловіках, які хочуть уникнути мобілізації. Відомо про 138 військовозобов’язаних, яких він фіктивно зробив непридатними до військової служби. Про це повідомляє Державне бюро розслідувань, інформує «Цензор.НЕТ».
Як зазначають, протиправна схема діяла в Одеському центрі комплектування від липня 2023 року. Тоді начальник відділу несанкціоновано почав втручатися в роботу електронної бази реєстру військовозобов’язаних «Оберіг». За таку послугу ухилянти платили від 4,5 до 7 тис. доларів, що дало змогу фігурантові заробити щонайменше мільйон доларів.
У ДБР повідомили, що вдалося встановити всіх осіб, які встигли скористатися схемою. Однак частина з них встигла виїхати за кордон. Ухилянтів, які залишилися на території України, доставили до центру комплектування задля оновлення даних та подальшої мобілізації до лав ЗСУ. 

 

ПРИХОВУВАВ СТАТКИ


НАБУ і САП повідомили колишньому заступнику керівника Офісу Президента України Андрієві Смирнову про підозру в незаконному збагаченні. Про це повідомляє «Цензор.НЕТ» із посиланням на пресслужбу НАБУ.
Як зазначають, у період 2020–2022 рр. він отримав у власність дві автівки Mercedes-Benz та Volkswagen, два мотоцикли Honda та BMW, три паркомісця в Києві, квартиру у Львові та земельну ділянку на Закарпатті загальною вартістю 17,1 млн грн, маючи заощадження та офіційний дохід за цей період 1,3 млн.
Тож різниця між вартістю придбаного майна та коштами А. Смирнова становила 15,7 млн грн. Щоб приховати наявність цього майна, посадовець оформив його на рідного брата.  

 

Джерело: https://censor.net.

Читайте усі приховані історії з життя за 1 грн
Життєві історії онлайн
Ви вже є предплатником?

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

ЧИТАЙТЕ
Стислий огляд новин тижня: 18.09.24.09
24 вересня 22:42 30
Події тижня, що минув за 5 хвилин
11 вересня 10:43 42
НОВИНИ ТИЖНЯ, ЩО МИНУВ: 01.08 – 06.08
06 серпня 17:49 186