Напишіть свій мейл, щоб створити акаунт

Використайте вісім малих або великих літер і додайте будь-який один символ

ПІДСУМКИ ТИЖНЯ

Влада

19 березня
60

СТИСЛИЙ ОГЛЯД НОВИН ТИЖНЯ

ПІДСУМКИ ТИЖНЯ

ОСТАННІ НОВИНИ

 

СТИСЛІ ПІДСУМКИ ТИЖНЯ: 1219 березня 2024

 


ОПЕРАЦІЯ «МАЙДАН-3»


«Якщо в законопроєкт про мобілізацію врешті-решт внесуть норму про бронювання тих, хто заробляє від 35 тис. грн на місяць, це може призвести до суспільного розколу. 
«Неважливо, яка це буде зарплата – 35 чи 135 тис. – сам факт бронювання описати цензурними словами складно. Нам заявляли, що рф проводить інформаційну операцію із назвою «Майдан-3». Ніякі російські спецслужби не здатні вивести людей на майдан. Туди їх здатні вивести тільки помилкові рішення влади. І це рішення – одне з таких. Якщо його ухвалять, ніхто нехай не здивується «Майдану-3», і це буде не про російські спецслужби», – сказав ветеран війни України проти рф, колишній командир взводу батальйону «Айдар» Євген Дикий в ефірі «Новини Live». 

 

ДИКТАТУРА ДОПОМОЖЕ?


Нардеп «Слуги народу» Сергій Демченко вважає, що диктатура як інструмент може допомогти перемогти ворога. Проте народний депутат зазначив, що українці є волелюбними, тому не варто бути схожими на тоталітарний режим рф. Про це він заявив в ефірі «Новини Live». За словами С. Демченка, наразі він «не відчуває повної диктатури». «Я думаю, що для країни, людей диктатура – це точно в мінус завжди. Але для перемоги у війні, можливо, це той інструмент, який може допомогти перемогти ворога», – сказав парламентарій. 

 


МОНОБІЛЬШІСТЬ ПРОТИ


Лідер «Європейської Солідарності» Петро Порошенко в Раді вимагає: «Поставте на голосування закон про мобілізацію з нашими поправками. Силовики замість того, щоб тиснути на бізнес, мають іти на фронт», – наголосив п’ятий президент. Він закликав проголосувати за створення ТСК щодо фортифікацій та мінних полів. Про це повідомляє пресслужба політсили.
«...мені це дуже нагадує ситуацію за чотири-п’ять місяців до повномасштабного вторгнення, коли з такими ж насмішками ви не ставили на голосування зміни до бюджету задля посилення фінансування Збройних сил», – зауважив П. Порошенко. 

 

«ПРАВКИ ЛОЗОВОГО»


1 лютого суд у Чернівцях закрив справу про спробу незаконного вивезення чоловіків призовного віку до Румунії (за 3–6 тис. дол.). Одного з організаторів затримали, йому загрожувало від семи до дев’яти років ув’язнення з конфіскацією. Її закрили через «правки Лозового-Іонушаса», якими раніше рятували фігурантів найбільших корупційних справ. Про це у фейсбуці пише голова ЦПК Віталій Шабунін. За його словами, суд закрив справу не через те, що провадження було всебічно розглянуто, а докази – досліджено. 
Раніше «правками Лозового-Іонушаса» вдалося врятувати фігурантів топкорупційних справ, зокрема, «короля контрабанди» Альперіна та заступника Єрмака Олега Татарова.
В. Шабунін зазначає, що рівно три місяці тому – 14 грудня – петиція на сайті Президента з вимогою ці «правки Лозового-Іонушаса» повністю скасувати за годину набрала потрібні 25 тис. голосів.
Ст. 23-1 ЗУ «Про звернення громадян» зобовʼязує Президента надати відповідь на петицію за 10 робочих днів. Тобто максимум – до 28 грудня. 
«Президент продовжує мовчати, ігноруючи і пряму норму закону, і тисячі підписантів петиції. Причина проста: ‟правки Лозового-Іонушасаˮ – ідеальна система, щоб, раптом що, врятувати ‟своїхˮ корупціонерів (і не тільки).
Система надійна, як швейцарський годинник. Система відпрацьована на заступникові Єрмака – Олегові Татарову», – резюмує В. Шабунін. 

 

ТАЄМНІ ЗАКУПІВЛІ 


За тиждень від 9 до 16 березня оприлюднено 64 тис. повідомлень про закупівлі на загальну суму 19,21 млрд грн. З них 6,33 млрд грн було витрачено на фортифікаційні та захисні споруди. Про це свідчать дані в системі Prozorro, повідомляють «Наші гроші». Більшість підрядів на будівництво фортифікаційних споруд роздали обласні адміністрації. З міркувань безпеки жодних даних щодо оборонних споруд не оприлюднювали, тож оцінити відповідність кошторисної вартості будівельних матеріалів до ринкових цін неможливо. 

 


ЧИНОВНИКА ВІДПУСТИЛИ


Вищий антикорупційний суд відпустив з-під варти ексчиновника Міноборони Олександра Лієва.
Про це повідомив адвокат Назар Кульчицький. «Суд змінив запобіжний захід Олександрові Лієву – перебування під вартою на звільнення. Суд відпустив його під особисте зобов’язання і надіслав ухвалу до СІЗО», – сказав адвокат.
ВАКС 15 березня розглядав скаргу адвокатів колишнього чиновника, які просили суд відпустити підзахисного із СІЗО. Справу розглядав суддя, який раніше вже відпускав О. Лієва з-під варти.
Як стало відомо із запису трансляції засідання, під час розгляду справи прокурор з невідомих причин не був присутній.
Нагадаємо, 27 січня працівники Служби безпеки України прийшли з обшуками до чиновників Міноборони та менеджерів «Львівського арсеналу». СБУ за сприяння Міністерства оборони викрила схему розкрадання державних коштів під час закупівлі боєприпасів для ЗСУ.
За матеріалами справи, п’ятьом фігурантам оголосили підозру за ч. 5 ст. 191 ККУ (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним за допомогою зловживання службовим становищем, які вчинила організована група). Їм загрожує до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.
Одного з підозрюваних, а саме ексочільника департаменту Міноборони Олександра Лієва, затримали під час спроби виїхати за кордон. У розмові з Hromadske один із посередників в угоді, представник наглядової ради Sevotech Олександр Хорошаєв заявив, що представники Міноборони хотіли отримати відкати з контракту із «Львівським арсеналом».  

 

МОБІЛІЗАЦІЯ В СЕЛАХ


Американське видання The Washington Post пише про події в Україні.
«Маків, Україна. У цьому селі на південному заході України залишилося небагато чоловіків бойового віку, а ті, хто залишився, побоюються, що їх будь-якої миті призвуть. Їхні сусіди вже за сотні миль на схід в окопах на лінії фронту. Деякі були вбиті або поранені. Декілька зникло безвісти. Інші з цієї сільської місцевості – приблизно за 45 миль від кордонів Румунії та Молдови – втекли за кордон або знайшли способи уникнути війни, чи то законними способами, чи то ховаючись. 
"Це просто факт, – каже Лариса Бодна, заступниця директора місцевої школи, яка веде базу даних учнів, батьки яких направлені. – Більшості з них уже немає». 
Український парламент обговорює законопроєкт про збільшення кількості військових, зокрема за допомогою зниження призовного віку із 27 до 25 років, але в Києві ухвалюють небагато рішень, які швидко задовольнять нагальні потреби армії». Джерело: https://www.washingtonpost.com/.

 


ПОДАТКИ ПІДВИЩАТЬ


Українців попередили про тотальне підвищення податків. Про це пише OBOZ.UA.
Незалежно від того, буде допомога від США чи ні, підвищувати податки в Україні доведеться.
Зокрема, планують такі заходи: запровадження військового збору в розмірі 0,1% від прибутку підприємств та доходів ФОП, податок на розкіш – 1,5% від продажу дорогоцінних металів і 30% від продажу ювелірних виробів, податку від продажу майна – 10%. 

 

ГРОШІ НА ВІТЕР


Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) для публічної презентації звіту про свою діяльність орендує люксовий готель InterContinental у Києві. Вартість оренди становить 5 тис. євро. Про це у фейсбуці повідомив журналіст Євген Плінський. У запрошенні, яке він опублікував, ідеться про те, що презентація відбудеться 26 березня 2024 року в залі Grand Ballroom. Подія триватиме три години. Запрошення підписала голова АРМА Олена Дума. 
Нагадаємо, на інституційній неефективності АРМА неодноразово наголошувала  організація  StateWatch, яка моніторить арешт і конфіскацію російських активів. Серед іншого, через незадовільну роботу АРМА в Україні досі не вилучено сотень пов’язаних із росією та з її держкомпаніями об’єктів. 

 

ІНОДІ ОБМАНЮЮТЬ…


Колишній керівник управління зі спецрозслідувань та справ Майдану в ГПУ, який зараз служить у ЗСУ, під позивним Прокурор Сергій Горбатюк заявляє, що наразі в армії є багато типових проблем, зокрема з військовим рекрутингом. Про це С. Горбатюк сказав в інтерв’ю Hromadske.
Окремою надважливою проблемою він вважає саботаж рекрутингу. С. Горбатюк розповів, що під час розрекламованого рекрутингу його частина вже втратила трьох мобілізованих, яких знайшли через онлайн-платформи з пошуку роботи. Хоч давали лист-відношення до ТЦК, але зрештою з навчальних центрів «рекрутів» скерували в інші частини. «Дивіться: ми знаходимо людей, а ви вбиваєте в них бажання служити. Вони ж тепер усім знайомим скажуть не вірити рекрутерам ЗСУ», – наголосив військовий юрист.
Він заявляє, що навіть юрист із досвідом не з першого разу зрозуміє, скільки кому мають платити згідно із чинними нормативними актами. «Повний хаос із правовою визначеністю та чіткістю норм, які регулюють грошове забезпечення військових. Наявний закон, постанова Кабміну, наказ Міноборони суперечать одне одному. Тому МО шле листи-роз’яснення… Невиправдано ускладнена система нарахування виплати додаткової винагороди в розмірі 100 тис. грн тим, хто виконує бойові завдання на передовій», – зазначив С. Горбатюк. Джерело: https://www.unian.ua/.

 


ВАЖЛИВИЙ ЗАКОНОПРОЄКТ


Новий закон про мобілізацію покликаний оновити правову базу перед проведенням призову, одним із завдань якого є заміна 330 тис. військових, які наразі перебувають на полі бою. Про це повідомили в Міноборони, пише Financial Times. Там зазначили, що в межах мобілізації планують призвати 500 тис. осіб. У Міноборони уточнили, що 170 тис. новобранців, які залишилися, замінюватимуть поранених і задовольнятимуть інші військові потреби залежно від ситуації на фронті. 
Нагадаємо, закон про мобілізацію породжує багато суперечок. До першого проєкту подано понад 4 тис. поправок. Джерело: https://www.unian.ua/.

 

НОВИЙ АЛГОРИТМ


Міністерство оборони України повідомило про новий алгоритм рекрутингу до лав Збройних сил.
Як інформує «Цензор.НЕТ», про це повідомили у пресслужбі відомства.
Зазначають, що алгоритм покликаний замінити застарілі підходи на зрозумілий механізм добровільного долучення до військової служби через центри рекрутингу та онлайн.
Громадянинові треба пройти чотири етапи, серед яких – вибір посади та військової частини, співбесіда та комунікації з військовою частиною, оформлення у ТЦК СП, скерування для проходження військової служби. Зокрема, вибрати посаду та військову частину громадяни можуть у центрах рекрутингу при ЦНАПах, на онлайн-платформах, у рекрутингових центрах окремих частин або у ТЦК СП. 

 

«БУДЕ ЩЕ БІЛЬШЕ»


«Сьогодні я мав нагоду подякувати працівникам нашого оборонного комплексу – людям, які присвятили своє життя українській силі. Які роблять нашу зброю, що проявляє себе на фронті, на морі, в ударах з повітря по російській системі війни. Дякую за українські снаряди, гармати, за дрони, за наші ракети, за наші системи РЕБ – за все те, що допомагає нашим воїнам битись і береже життя України та українців. Буде ще більше нашої зброї, снарядів, наших дронів, наших систем РЕБ. Я сьогодні зустрічався з працівниками одного з таких підприємств – оборонних. Офіційно про таке не говоримо. Зараз, у час війни, не можемо відкрито показувати все, що ми можемо насправді. Після війни, звичайно, висловлюватимемо нашу вдячність відкрито. Це люди, які знайшли спосіб, як нашій державі посилитись. Суттєво. І що не день ми накопичуємо дедалі більше цієї сили. Такої потрібної сили – такої далекобійної нашої сили», – сказав Президент Володимир Зеленський. 

 

ЗАМОВЛЕНЬ НЕМАЄ


Наразі український розробник великих безпілотників D-80 Discovery та E-300 Enterprise не має контрактів з Міноборони на 2024 рік. Про це сказав головний інвестор проєкту AeroDrone Дмитро Шимків в інтерв’ю «Економічній правді». «Ні, ми закінчили виконувати контракт наприкінці 2023 року і вже два з половиною місяці чекаємо новий. Поки працюємо над розробленням», – відповів він на запитання, чи виробництво проєкту AeroDrone завантажене на 2024 рік. Якщо держава не хоче купувати в українських виробників, а в них є спроможності, то треба дозволити експортувати. Проте цього не роблять. Основне пояснення – продукція потрібна армії. Однак законтрактувати цю потребу вони не можуть», – додає він. 

 

ДОПОМОГА ДІТЯМ


Уряд збільшив розмір державної соціальної допомоги дітям загиблих захисників-добровольців.
Про це повідомляє  пресцентр Мінветеранів. Як зазначають, ідеться про дітей загиблих (померлих) захисників і захисниць України серед осіб, які добровільно брали участь у проведенні заходів із забезпечення оборони України, та не належали до складу добровольчих формувань територіальних громад (ДФТГ).
«Це дає змогу вже від 1 квітня автоматично підвищити розмір виплати з 2 тис. 361 грн до 7 тис. 800 грн на одного неповнолітнього та до 6 тис. 100 грн – на кожного, якщо в сім’ї двоє і більше дітей», – ідеться в повідомленні.  

 

ПРОПОЗИЦІЯ ШМИГАЛЯ


Прем’єр-міністр Денис Шмигаль міркує, як розв’язати проблему з народжуваністю в Україні. «Загалом у кожній українській сім’ї має бути не менше ніж троє дітей, щоб Україна мала прекрасні перспективи», – говорить Д. Шмигаль. 
Він зазначив, що гроші на збільшення виплат за народження дитини планують залучати з-за кордону. Адже тепер кожну українську гривню витрачають на фінансування Сил оборони України. 

 

ЗАЛУЖНИЙ – ДИПЛОМАТ


Стало відомо, що Валерій Залужний, якого в лютому звільнили з посади Головнокомандувача ЗСУ, може стати послом України у Великій Британії. Президент уже погодив його кандидатуру, і Київ відправив у Лондон запит, чи там згодні прийняти Залужного як посла України. Того ж дня Володимир Зеленський у вечірньому зверненні до нації повідомив, що Залужний сам просився на дипломатичну роботу.
Про отримання британської згоди на відповідне призначення наразі інформації немає. 
Валерій Залужний іще взимку пройшов військово-лікарську комісію (ВЛК), під час якої його визнали непридатним до служби в армії, повідомило видання «Дзеркало тижня» з посиланням на власні джерела.

 

РАДЯТЬ НЕ НАСТУПАТИ


Міністр оборони Великої Британії Грант Шеппс і командувач британської армії Тоні Радакін радять Україні стриматися від наступу на північних і східних ділянках фронту 2024 року та пропонують піти в глуху оборону, відступивши з деяких проблемних позицій на сході.
Як інформує «Цензор.НЕТ», про це пише видання Sunday Times. 
Зазначають, що британські високопосадовці зустрічались із Президентом Володимиром Зеленським, міністром оборони Рустемом Умєровим, а також уперше з Головнокомандувачем Олександром Сирським.
Sunday Times наголошує, що Т. Радакіна турбував той факт, що Сирський може зациклитися на сухопутних боях. Водночас британський командувач протягом двох років намагався сформувати стратегію України відповідно до західної військової доктрини й потреби наступати на суші, в повітрі й на морі. Адже Тоні Радакін бере активну участь у формуванні нового військово-морського флоту України за стандартами НАТО. Він порадив звернути увагу на флот іранського зразка – з легших, більш маневрених кораблів і безпілотників, здатних стримувати росію в Чорному морі та захищати життєво важливі судноплавні шляхи для українського експорту. 

 

ДОПОМОГА ВІД США


Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявив, що у Сил оборони України на Донбасі закінчуються боєприпаси. Таким чином він аргументував потребу виділити військову допомогу Україні, яку в Конгресі США блокують від осені 2023 року. Найближче до ухвалення виявився законопроєкт на 61 млрд дол., що його підтримав Сенат, але заблокував спікер Палати представників Майк Джонсон. Джерело: https://zn.ua.

 

ПРО МИР І ПЕРЕМОГУ


Пропозиція Папи Франциска, щоб українські лідери визнали поразку й знайшли «мужність підняти білий прапор» і домовилися про припинення війни з росією, спричинила справедливу лють в Україні та Східній Європі. Він помилився, заявивши, що Україна переможена, і допустив серйозний промах, не засудивши незаконну агресію та воєнні злочини москви. Проте Франциск не єдиний, хто ставить собі запитання, чим закінчиться ця війна.
Два роки по тому не видно жодних ознак переможця. Можливо, це й добре, в тому сенсі, що абсолютна перемога однієї зі сторін може бути катастрофічною для всіх, вважає видання The Guardian.
Видання зазначає, що єдиний надійний спосіб назавжди покласти край цій війні на справедливих умовах – це усунути від влади, будь-якими законними способами, масового вбивцю, який її розпочав, – путіна. Адже не буде миру, поки тиран при владі.

 

ЗАТРИМАЛИ ЖУРНАЛІСТІВ


7 березня польські правоохоронці затримали двох журналістів інформаційного агентства «Район.ін.юа». Представники ЗМІ проводили розслідування щодо вантажних перевезень на російсько-польському кордоні. Про це повідомляє «Район.ін.юа».
Як зазначають, редактора Юрія Конкевича та відеооператора Олександра Пілюка затримали 7 березня під час фіксування, як вантажні автомобілі перетинають кордон між Калінінградською областю рф та Республікою Польща.
Редакція «Район.in.ua» звертається до органів державної влади України та Польщі з проханням належно відреагувати на цей інцидент.
Згідно з редакційним завданням, журналісти мали дослідити тему вантажних перевезень, оцінити вантажопотік і з'ясувати, який транспорт використовують під час перетину кордону – польський чи російський. Також було заплановано поспілкуватися з очевидцями та експертами, щоб оцінити масштаби такої торгівлі. 

 

ПОЗОВ РОДИНИ


Сім’я 24-річної фіксерки та журналістки з України Олександри Кувшинової, яка загинула в березні 2022 року, подала позов проти американської телекомпанії Fox News. 
Подробиці: позов до Верховного суду штату Нью-Йорк подали батьки Кувшинової та Шейн Томсон, радник з питань безпеки SEPAR, британської охоронної агенції, яка на той час працювала за контрактом з Fox News.
У позові телекомпанію звинувачують у недбалості, оскільки вона відправила команду журналістів, які працювали за контрактом з Fox News, у зону активних бойових дій, попри численні попередження місцевих чиновників і консультанта з питань безпеки, який рекомендував їм не робити цього. Батько Олександр вважає, що його дочку безпідставно піддали небезпеці.
Fox News опублікували заяву, в якій заявили, що оплакують загибель Кувшинової та П'єра Закжевського, але «з повагою захищатимуться від недостовірних тверджень у межах цього позову». Джерело: Business Insider.

 

ЗВІЛЬНЕННЯ ІГНАТА


Воєнний речник Повітряних сил ЗСУ, який упродовж двох років повномасштабної війни інформував націю про найголовніші події в небі, вперше прокоментував своє звільнення.
З посади керівника служби зв’язків з громадськістю Юрія Ігната усунули 16 березня. Про його відставку повідомив командувач Микола Олещук. За словами військового, на роботі було важко, але за неї точно не буде соромно. Ю. Ігнат зазначив, що літери на його ноутбуці стерлися за два роки монтажів, але результат роботи – це зафіксована історія війни з росією, яку українці пишуть власною кров’ю. «Залишатимусь на зв’язку! Тримаймо стрій!» – резюмував уже екскерівник.

 

КОМПЕТЕНТНІСТЬ ТЦК


На Закарпатті працівники ТЦК мобілізували та відправили на навчання чоловіка з інвалідністю. Відомо, що під час подорожі прикордонники висадили Дмитра Журавльова з автобуса та відправили до ТЦК. Попри часткову глухоту й те, що чоловік не чує на одне вухо, його визнали придатним і направили на навчання. Про це пише дружина Дмитра Ольга в інстаграмі.
За її словами, під час подорожі прикордонники на Закарпатті висадили її чоловіка та друга Романа з автобуса і відправили до ТЦК. Подружжя їхало з Києва на відпочинок.
«За дві години Романа відпустять, а Дмитро зателефонує з невідомого номера і скаже, що його мобілізували, він придатний (хоча не чує на одне вухо з дитинства) і вже завтра (тобто 9 березня, на момент написання посту) його відправляють на навчання», – пише Ольга.
Наразі жінка повідомляє, що її чоловікові хочуть інкримінувати незаконне перетинання кордону. Проте, за її словами, подорож відбувалась у межах закону. Адже Дмитро має тимчасове посвідчення, в якому його визнано непридатним.
«Я не впевнена в компетентності ВЛК Хустського ТЦК та СП. Цих документів у нас із собою на руках не було», – зазначає дружина. 

 

СКАНДАЛЬНЕ ТЦК


Чоловік намагався вкоротити собі віку під час перебування в Закарпатському ТЦК, зараз він у Хустській міській лікарні. Про це повідомили у пресслужбі Закарпатського територіального центру комплектування, інформує «Цензор.НЕТ» із посиланням на «Суспільне».
За інформацією відомства, 13 березня чоловіка затримали прикордонники під час спроби незаконно перетнути кордон. Надалі представники ДПСУ доправили його до РТЦК та СП, щоб уточнити військово-облікові дані.
«Під час перебування на території РТЦК та СП громадянин зайшов до вбиральні, де через певний час його знайшов представник Хустського РТЦК та СП. Чоловік сидів на підлозі зі слідами крові та порізами на руках. Військовослужбовці ТЦК та СП надали невідкладну домедичну допомогу та викликали поліцію й швидку допомогу, яка доправила чоловіка до Хустської міської лікарні», – розповіли у пресслужбі.
Водночас дівчина потерпілого на своїй сторінці в інстаграмі звинуватила ТЦК у «масовому порушенні законів та прав людини» й опублікувала фото та відео з реанімації. Вона заявила, що чоловіка «просто викрали працівники прикордонної служби з готелю міста Виноградів, вдягли кайданки та повезли в невідомому напрямку», після чого його нібито відвезли до прикордонного пункту пропуску «Вилок», де звинуватили в намаганні перетнути кордон. Дівчина стверджує, що такого наміру в нього не було. Далі в чоловіка нібито забрали телефон, документи та гроші, а прохання зателефонувати й надати адвоката проігнорували. Згодом дівчина пішла до поліції, де намагалася написати заяву «про викрадення людини». Вона надала телефон готелю, де був хлопець, і дізналася, що його та інших чоловіків відправили, щоб перевірити особу, після чого відвезли у ТЦК міста Іршава. «За декілька годин мені набирає невідомий номер, та я чую голос мого хлопця, який просить допомоги – і все, це востаннє я його чую. Звичайно, після поліція нічого не робить, але каже мені, що тепер він у ТЦК міста Хуст. І лише наступного дня, о восьмій ранку, я чую від добрих людей, що він у реанімації міста Хуст», – йдеться в дописі. 

 

СПРАВИ ЗЛИВАЮТЬ


Комітет міністрів Ради Європи оцінив виконання з боку України рішень ЄСПЛ у справах, які стосуються подій Революції гідності 2013–2014 років. Про це йдеться у висновках комітету, пише «Європейська правда».
Зокрема, в комітеті «з жалем констатували», що деякі кримінальні провадження щодо співробітників правоохоронних структур або недержавних суб'єктів, які були причетні до порушень прав людини під час зазначених подій, національні суди припинили через закінчення терміну давності, зокрема, у справах Шморгунова та інших, а також у справах Ігоря Луценка і Юрія Вербицького. У комітеті занепокоєні, що за десять років після подій більшість кримінальних проваджень усе ще перебуває на розгляді в національних судах, а деякі – на стадії досудового розслідування. 

 

ЗАТРИМАННЯ ПРИЗОВНИКА


Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець відреагував на те, як представники ТЦК затримали у Львові місцевого волонтера Кирила Тарана. Омбудсмен заявив, що обурений черговим фактом жорсткого затримання призовника. Про це інформує «Цензор.НЕТ» із посиланням на заяву Д. Лубінця.
За даними уповноваженого, інформацію про інцидент, що стався в ніч проти 16 березня, разом із відео оприлюднила в соцмережі дружина К. Тарана. За її словами, представники ТЦК схопили Кирила посеред вулиці та силоміць заштовхали до мінібуса. Повістки, однак, не вручали. Згодом чоловіка привезли до Шевченківського РТЦК та СП. Він відмовився проходити ВЛК через проблеми зі здоров’ям і відсутність при собі медичних документів, які б це підтвердили. Дружина Кирила каже, що на ранок уже був готовий наказ про її чоловіка і його відразу відправили до військової частини на полігон у Рівне. 
«Начальник Львівського обласного ТЦК та СП Артур Ніязов погодився, що було порушення. Він повідомив, що за фактом інциденту із затриманням Кирила Тарана призначили службове розслідування, за результатами якого винних притягнуть до відповідальності», – додав Дмитро Лубінець. 

 

ВБИВСТВО УКРАЇНКИ


Уранці 14 березня з'явилася інформація, що біля міста Гоккенгайм на дамбі річки Рейн знайдено тіло 27-річної української біженки. За даними ЗМІ, безвісти зникли новонароджена донька вбитої, якій було лише п'ять тижнів, а також її мати – 51-річна Марина Стеценко. Згодом дитину знайшли й затримали двох підозрюваних.
Затримана за підозрою у вбивстві 27-річної громадянки України в Німеччині та викраденні її дитини пара могла планувати свої дії заздалегідь. Про це інформує «Європейська правда».
«Як повідомляє Bild, 44-річний чоловік є німцем. Заарештована жінка родом із росії. У четвер вони постали перед суддею, а потім їх доправили до виправної установи. 
Під час арешту п'ятитижневу дівчинку взяли під опіку неушкодженою і задля запобіжного заходу доправили в лікарню. Після порівняння ДНК стало зрозуміло, що вона є донькою вбитої жінки. Тепер дитина перебуває під опікою служби у справах дітей». 

 

ЗАТРИМАЛИ УХИЛЯНТА


Прикордонники викрили українця на пункті пропуску «Ужгород», який намагався виїхати за кордон з підробленими документами. Під час проходження контролю разом із паспортом громадянина України ухилянт надав три свідоцтва про народження дітей, які є начебто громадянами Таджикистану. Про це пише пресслужба Західного регіонального управління Держприкордонслужби України. 
Відомо, що чоловік намагався виїхати до Словаччини рейсовим автобусом. Під час опитування він розповів, що за національністю є таджиком, а до приїзду в Україну жив у Таджикистані. Він зазначив, що там має двох дружин, з якими перебуває в цивільному шлюбі та від яких має трьох дітей. Уже 2022 року, за його словами, він прибув до Києва й після одруження з українкою отримав громадянство України. 
«Втім, перевіряючи документи подорожнього, прикордонний наряд виявив у свідоцтвах про народження дітей ознаки підроблення. Зокрема, інспектори встановили, що оригінальні дані в усіх трьох документах було витравлено хімічною речовиною, а зверху нанесено новий текст», – зазначили в повідомленні. 

 

ЗАЛИШИВСЯ ЗА КОРДОНОМ


Тренер із фізпідготовки одеського футбольного клубу «Чорноморець» Ігор Касьяненко не повернувся в Україну після виїзду за кордон. Про це повідомляє видання Sport.ua з посиланням на свої джерела.
Ігор Касьяненко приєднався до тренерського штабу Романа Григорчука на початку 2022 року. За даними видання, провівши два роки в Одесі, на початку січня він вирушив на тренувальний збір до Туреччини разом із командою «моряків» і не повернувся на Батьківщину.
За даними спортивних журналістів, уродженець Луганська Ігор Касьяненко вирушив до США. Разом зі своєю сім'єю він планує там залишитися. 

 

НЕВДАЛА ВТЕЧА


У горах поблизу державного кордону врятували життя чоловікові, який планував нелегально втекти у Словаччину. Подробицями інциденту 5 березня поділилися в Державній прикордонній службі України (ДПСУ). Прикордонники відділення «Княгиня» саме патрулювали в горах, коли помітили людину. Чоловік лежав на землі та здавався «вкрай виснаженим». Правоохоронці дали йому пити й нагодували. З’ясувалося, що на той момент українець провів у горах уже три дні. Увесь цей час він блукав, не маючи їжі та води.
«30-річний вінничанин планував пробратися до Словаччини. Він самостійно проклав маршрут за онлайн-картами», – розповіли в ДПСУ.

 

Джерело: https://censor.net

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор: Степан ПРОЦЬ

Газета "Життя"

Прочитайте усі приховані історії за 1 грн.
Читати Storriss
Ви вже є предплатником?

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

ЧИТАЙТЕ

«ОЙ, БРАТИКУ­СОКОЛИКУ!»
ГАЗЕТА «ЖИТТЄВІ ІСТОРІЇ»
«ОЙ, БРАТИКУ­СОКОЛИКУ!»
16 травня 7
НОВИНИ ТИЖНЯ. 9 ТРАВНЯ - 15 ТРАВНЯ
15 травня 13
ВІЙНА
ЖИТТЄВІ ІСТОРІЇ. ГАЗЕТА «ЖИТТЯ»
ВІЙНА
07 травня 46