Напишіть свій мейл, щоб створити акаунт

Використайте вісім малих або великих літер і додайте будь-який один символ

Передплатити

НОВИНИ ЗА ТИЖДЕНЬ: 05.06 - 11.06

Влада

Степан СЕМКІВ
11 червня 15:53
85
Джерело: Газета "Життя"

Підсумок новин тижня

НОВИНИ ЗА ТИЖДЕНЬ: 05.06 - 11.06

 

НОВИНИ ТИЖНЯ, ЩО МИНУВ: 05.06 - 11.06

 


РІШЕННЯ УРЯДУ


Нові тарифи на електроенергію для населення, хоч їх підвищили на 63%, майже вдвічі нижчі, ніж її ринкова вартість. Про це заявив Премʼєр-міністр Денис Шмигаль.
«Це підвищення не покрило ринкової вартості. Ринкова вартість електроенергії коливається в межах 7–8 грн. Ми встановили тариф 4,32 грн, беручи до уваги найдешевшу собівартість Енергоатому та Укргідроенерго, це дві державні компанії, плюс собівартість доставляння людям. Це найменша собівартість найдешевшої енергії, яка в нашій державі нині  доступна. Ми її віддаємо людям», – сказав Д. Шмигаль. Водночас він наголосив, що нічний тариф для населення збережено, він становить 2,16 грн за кВт-год.
Знижений тариф залишили тільки для споживачів, які використовують електроенергію для опалювання в зимовий сезон. Він становитиме 2,64 грн за кіловат за умови споживання до 2000 кВт-год на місяць. 
На думку Прем’єр-міністра, це буде стимулом встановити двозонні лічильники, щоб споживати більше електроенергії вночі, коли вона дешевша і доступніша. Джерело: https://biz.censor.net.

 

ДУМКИ УКРАЇНЦІВ


55% опитаних громадян України негативно оцінюють діяльність президентської партії «Слуга народу». Про це свідчать дані опитування КМІС, інформує «Цензор.НЕТ».
Зазначають, що радше добре або дуже добре оцінюють діяльність партії «Слуга народу» 7% українців. Водночас третина респондентів з-поміж опитаних, або 31%, оцінює діяльність «Слуги народу» ні добре, ні погано. Погано або дуже погано оцінили діяльність партії 55% громадян України.

 

ДУМКИ БРИТАНЦІВ

 

Оточення Володимира Зеленського «приголомшене жадобою влади» голови Офісу Президента Андрія Єрмака. Залежність очільника держави від А. Єрмака також може вказувати на тертя української влади із західними партнерами. Про це йдеться у статті The Times, інформує «Цензор.НЕТ». Розлогий матеріал містить критику керівника ОП Андрія Єрмака.
«Від моменту запровадження воєнного стану 2022 року, який дає змогу Зеленському залишатися на посаді до кінця війни, авторитет Єрмака перевищив авторитет усіх обранців України, крім Президента. Деякі джерела дійшли до того, що в серії інтерв’ю називали його «фактичним главою держави» або «віцепрезидентом України», – йдеться в публікації.
Дипломатичні джерела скаржилися, що він повністю контролює доступ до Президента, а послів G7, які сподівалися на аудієнцію, представили А. Єрмакові.
Високопоставлені урядовці, військові та дипломати «висловили тривогу через те, що зростає залежність Зеленського від Андрія Єрмака, якого звинувачують у накопиченні особистої влади та узурпації демократичних процесів».
Інсайдери видання повідомляють, що звільнення В. Залужного та віцепрем’єра О. Кубракова, яких цінували на Заході, також пов’язані з діями А. Єрмака.
«Зростає занепокоєння, що Зеленський дедалі більше покладається на жменьку підлабузницьких домашніх голосів, страх стає ще гострішим, оскільки кількість чиновників, які мають прямий доступ до Президента, зменшується, а команда Єрмака зростає», – зазначає видання.
Також у статті згадано про роль заступника голови ОП Олега Татарова. За словами високопоставленого чиновника правоохоронних органів, А. Єрмак використовує О. Татарова, щоб забезпечити лояльність офіцерів кримінальної юстиції.
«Він надзвичайно ефективний, він знає систему та людей у ній, – сказав чиновник. – Він не має моральних обмежень і вміє накопичувати гроші».
Також повідомляють, що корупція дедалі більше стає джерелом суперечок між Білим домом і Києвом. Держсекретар США Ентоні Блінкен під час свого візиту в Україну минулого місяця заявив, наче Київ має «переконатися, що боротьба з корупцією відбувається вдома так само, як триває боротьба з агресією росії на передовій».
Водночас співрозмовники видання на Банковій спростовують ці звинувачення і заявляють, що критику щодо голови ОП «спричинив прямий, але ефективний стиль управління Єрмака, вказуючи на його успіх в ініціативах». Серед таких ініціатив названо Саміт миру у Швейцарії.
«Саме Президент Зеленський ухвалює всі ключові рішення», – додало джерело.
Автор: Ірина Дашківська. Джерело: https://censor.net. 


ЧЕРВІНСЬКИЙ ПІД ВАРТОЮ


Колегія суддів Кіровоградського районного суду в Кропивницькому залишила під вартою полковника Романа Червінського. Про це інформує «Суспільне».
До суду надійшли пів сотні заяв про взяття на поруки Р. Червінського. Тридцять поручителів були присутні на засіданні.
Прокурор Ярослав Гаврищук просив суд обрати Р. Червінському запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Суд ухвалив: клопотання прокурора про продовження терміну тримання під вартою задовольнити. Заяви про бажання взяти Червінського Романа Григоровича на поруки залишити без задоволення.
ЗМІ повідомляли, що українські військові декілька місяців вербували пілота рф, щоб викрасти літак. Серед них, за даними ЗМІ, був Роман Червінський. Згодом, як зазначили в СБУ, «операцію» проводили незважаючи на заперечення СБУ та без згоди відповідних державних органів. У підсумку ворог отримав дані про розміщення на аеродромі «Канатове» особового складу Повітряних сил ЗСУ та українських літаків. Це дало змогу зс рф обстріляти летовище. У квітні 2023 р. СБУ повідомила про підозру Р. Червінському у справі про обстріл аеродрому. Романа Червінського затримали на Тернопільщині.
Генерал-майор Віктор Ганущак, у підпорядкуванні якого перебувала військова частина, до якої було зараховано на посаду заступника командира полковника Червінського, розповів в інтерв’ю «Цензор.НЕТ», що операцію на аеродромі «Канатове» було погоджено з вищим керівництвом ЗСУ. Проте суд відмовився заслухати В. Ганущака та не брав до уваги доказів на користь Р. Червінського.
Роман Червінський був одним із розвідників, які 2020 року організовували операцію із затримання російських найманців з ПВК «Вагнер», виманюючи їх у Білорусь. Там найманці мали б сісти в літак, який згодом українські спецслужби аварійно посадили б в Україні. Проте операція зірвалася. 24 червня 2021 року Президент Зеленський підтвердив підготування спецоперації щодо вагнерівців. Також В. Зеленський заявив, що спецоперація щодо вагнерівців – ідея інших країн і Україну максимально втягували в це питання.
У грудні 2021 року розвідники ГУР МО Червінський та Семенюк розповіли про зрив операції. За словами Р. Червінського, декілька людей з Офісу Президента могли злити інформацію про операцію із затримання вагнерівців. Також він розповів, що Офіс Президента погрожував ексрозвідникам кримінальними провадженнями.
28 грудня 2023 року полковникові Роману Червінському повідомлено про підозру в спробі заволодіти 100 тис. дол. США, видаючи себе за посадовця Державної фіскальної служби. Джерело: «Цензор.НЕТ». 

 

КОШТИ НА ВІТЕР


Державне Укргідроенерго впродовж 2022–2024 років замовило облаштування протидронового захисту та відновлення об’єктів різних ГЕС після ракетних ударів на загальну суму 10,39 млрд грн.
Здебільшого договори укладали без торгів, а підсумкових відомостей ресурсів не оприлюднювали, пишуть «Наші гроші» з посиланням на дані у системі Prozorro.
Тож Укргідроенерго, яке з 2011 року незмінно очолює Ігор Сирота, зробило захисних замовлень удвічі більше, ніж Укренерго, яке уклало контракти на будівництво захисту над електропідстанціями на близько 5,4 млрд грн.
Як повідомляли, від початку повномасштабного вторгнення рф державне Укргідроенерго втратило близько 45% генерації своїх гідроелектростанцій, розповідав генеральний директор компанії Ігор Сирота. За його словами, «ми майже втратили ДніпроГЕС», раніше росіяни також підірвали Каховську ГЕС. Джерело: «Цензор.НЕТ».

 

ДОПЛАТИ ЧИНОВНИКАМ


Верховна Рада схвалила доплату держслужбовцям, які виконують програми урядів іноземних держав та ЄС, до половини зарплати за таку співпрацю.
Фонд оплати праці державних службовців зможуть формувати, зокрема, за кошти іноземних урядів, а чиновникам, які виконують програми урядів іноземних держав та ЄС, доплачуватимуть. Розмір надбавки пропонують встановити на рівні до 50% від середньої заробітної плати посадової особи, а порядок її обчислення визначатиме Кабінет Міністрів. Відповідний законопроєкт №10284 Верховна Рада 5 червня ухвалила в першому читанні. 

 

ПОЛІЦІЇ ЧИ ЗСУ?


Національна поліція України 4 червня уклала угоду на придбання ще 200 легкових автомобілів із ТОВ «Спец-Ком-Сервіс» за 196,44 млн грн. Про це свідчать дані в системі Prozorro.
Очікувана вартість закупівлі становила 196,68 млн грн. Переможець тендера отримав підряд без конкуренції, оскільки жоден інший постачальник заявки на участь у торгах не подав.
За умовами тендера замовник до 26 серпня має отримати 200 легкових авто спецпризначення білого кольору типу седан. Джерело: https://biz.censor.net/.

 

90% БРОНЮВАННЯ


Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко повідомив, що 90% рятувальників і поліціянтів забронювали від мобілізації.
Ухвалено узгоджене рішення про бронювання 90% особового складу ДСНС та Нацполіції.
10% працівників ДСНС мають вибір мобілізовуватися до лав Збройних сил України, Національної гвардії або Державної прикордонної служби. 10% поліціянтів, які підлягають мобілізації, можуть долучитися до бригади «Лють» або до додатково створених трьох бойових бригад Національної поліції України». Джерело: https://www.pravda.com.ua.


ДІАЛОГ ДЕПУТАТІВ


Народна депутатка Мар’яна Безугла пропонує відмовити в українському громадянстві чоловікам, які перебувають за кордоном. Про це пише телеграм-канал України 24/7.
В ефірі програми між представницею фракції «Голос» Юлією Клименко та народною депутаткою Мар’яною Безуглою виникла суперечка про громадян, які перебувають за межами України, хоча мають виконати свої військові обов’язки перед державою.
За словами Юлії Клименко, українці за кордоном повинні оновити свої персональні військово-облікові дані та повернутися додому, щоб піти служити. Інакше на них чекають розшук і кримінальна відповідальність. «Якщо він не стане за кордоном, не оновить своїх даних, не приїде в Україну, його подадуть у розшук і після цього відкриють кримінальну справу», – зазначила Юлія Клименко.
Проте Мар’яна Безугла має іншу думку. «Нехай здає український паспорт та бере інший», – сказала народна депутатка. 
«20 років вони відсилали в Україну 18 млрд дол. щороку. Наші заробітчани, вони годували вас, зокрема податками. Вони не вивозили своїх сімей туди, а відсилали сюди гроші!» – відповіла Юлія Клименко Мар’яні Безуглій. Джерело: https://varta1.com.ua.

 

ІНЖЕНЕРА – НА ФРОНТ


Прогалини в системі бронювання військовозобов’язаних громадян стали причиною того, що оборонні компанії втрачають важливих фахівців. Про це інформує «Цензор.НЕТ» із посиланням на «Економічну правду».
Компанія «Око камера», що виробляє тепловізори для дронів, у травні залишилась без інженера-конструктора. Виробник працює за державним контрактом, однак не забронював працівника через потребу йти оновлювати дані в ТЦК, де його б мобілізували.
«Ми два роки інвестували, формували команду та унікальну компетенцію. З вулиці в нас забрали спеціаліста, який виконував одразу три функції. Держава отримала одного солдата, а ми втратили інженера, який впливає на постачання сотень тепловізорів для безпілотників ЗСУ», – сказав директор компанії.
Опитані виробники зазначають, що фахівці з оборонних заводів потрапляють під мобілізацію швидше, ніж встигають отримати бронювання за чинним законодавством.
Когось забирають під час оновлення даних у ТЦК, що потрібно, аби подати документи на бронь. Когось – під час погодження списків на бронювання від уряду, яке може тривати понад місяць. А деяким компаніям не вдається отримати бронь через невідповідність критеріям. 

 

ПОКАРАННЯ ВІЙСЬККОМА


Колишній начальник Рівненського об’єднаного міського ТЦК та СП Олександр Ярмошевич, який потрапив у скандал через поцілунки з колегами-жінками на роботі, вже не на фронті. Як інформує «Цензор.НЕТ», про це пише ТСН.
Видання пише, що О. Ярмошевич уже повернувся з передової. Його призначено командиром бригади в Ужгороді, де він має створити й набрати людей у новий підрозділ.

 

ВИЙШЛА НА ВОЛЮ


Колишня народна обраниця, яку підозрюють в оформленні інвалідності чоловікам призовного віку за хабарі, вийшла з-під варти. За неї внесли заставу – 904 тис. грн.
Про це пише hromadske, повідомляє «Цензор.НЕТ».
Джерело hromadske у правоохоронних органах підтвердило, що йдеться про ексдепутатку Ірину Сисоєнко.
Як зазначають, Голосіївський райсуд Києва призначив колишній народній обраниці запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави в розмірі 904 тис. грн. Повідомляють, що підозрювана внесла заставу та вийшла на волю.
Крім цього, спільникові, якого разом з ексдепутаткою спіймали під час передання відкату, призначили тримання під вартою з альтернативою майже 250 тис. грн застави. Він також вийшов на волю. 
А їхня спільниця, лікарка із Львівщини, отримала запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту.
Правоохоронці викрили угрупування, яке щомісяця заробляло близько 100 тис. дол. на виготовленні фіктивних довідок про інвалідність. 

 

ДИВНЕ ПОКАРАННЯ


У Миколаєві судили 24-річного чоловіка за зловживання впливом. Він пропонував допомогти в ухиленні від мобілізації. Про це повідомляє пресслужба Центрального районного суду м. Миколаєва.
Суд з’ясував, що в січні 2024 року, перебуваючи в кабінеті в одному з комунальних медичних закладів міста, обвинувачений пообіцяв 28-річному громадянинові Н. допомогти в ухиленні від мобілізації. Чоловік мав надати йому неправомірну вигоду в сумі 12 тис. дол. США за здійснення впливу на членів ВЛК та службових осіб ТЦК і СП, щоб вони ухвалили рішення про непридатність останнього до військової служби та щоб зняти його з військового обліку. Обвинувачений передав 8 тис. дол. США адвокатові. Між обвинуваченим і прокурором було укладено угоду про визнання винуватості, відповідно до якої обвинувачений повністю визнає свою провину, не оспорює обставин вчинення кримінального правопорушення.
Сторони узгодили покарання у вигляді штрафу в сумі 310 тис. грн, а також сплату на користь Збройних сил України 100 тис. грн.
Джерело: https://www.sud.ua.

Читайте усі приховані історії за 1 грн.
Життєві історії на Storriss
Ви вже є предплатником?

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter