Напишіть свій мейл, щоб створити акаунт

Використайте вісім малих або великих літер і додайте будь-який один символ

Передплатити

НОВИНИ ТИЖНЯ, ЩО МИНУВ: 14.08 - 20.08

Влада

Степан РОЖУК
20 серпня 16:20
28
Джерело: Газета "Життя. Історії"

ПІДСУМКИ ТИЖНЯ ЗА 5 ХВИЛИ НА STORRISS

НОВИНИ ТИЖНЯ, ЩО МИНУВ: 14.08 - 20.08
Війна в Україні

 

НОВИНИ ТИЖНЯ, ЩО МИНУВ ЗА 5 ХВИЛИН: 14.08 - 20.08 


УКРАЇНЦІ ЗА КОРДОНОМ


Президент Володимир Зеленський закликав партнерів допомогти повернути чоловіків призовного віку з-за кордону до України, проте отримав відмову. Про це повідомляє «Цензор.НЕТ» із посиланням на Bloomberg. 
«Зеленський намагався переконати своїх союзників допомогти повернути до України більше чоловіків призовного віку, просячи їх про допомогу на двосторонніх зустрічах. ... Політики від Польщі до Угорщини заявили, що не відправлятимуть біженців назад, поки триває війна», – йдеться в матеріалі.  
Довідка: на 30 червня 2024 року статус тимчасового захисту в ЄС отримало близько 4,32 млн громадян України. 

 

ЗАБРОНЬОВАНІ ЧОЛОВІКИ


Наразі близько 930 тис. військовозобов’язаних українців заброньовані від мобілізації, а вже за тиждень ця кількість перетне межу в мільйон.
Про це повідомив заступник міністра оборони Іван Гаврилюк, пише Forbes Ukraine.
Крім того, І. Гаврилюк наголосив, що нормальна побудова захисту держави – це коли одні воюють, а інші працюють на оборону. Він додав, що економіку треба перевести на воєнні рейки, однак на сьогодні в Україні «одиниці підприємств працюють у три зміни».
Водночас іноземна підтримка не збільшується і збільшуватися не буде, вважає заступник міністра.

 

ЗАРОБІТОК НА УХИЛЯНТАХ


Начальників ТЦК Бучанського та Бориспільського районів Київщини затримали на хабарі.
Як інформує «Цензор.НЕТ», про це повідомили у пресслужбі СБУ.
Служба безпеки зазначила, що їхнім спільником був громадянин країни Південного Кавказу.
«Під час обшуків у помешканнях та автомобілях затриманих виявлено понад 1,2 млн дол. США. Більшість вилученої готівки фігуранти зберігали у спеціально обладнаних схованках під підлогою та за обшивкою стін власних осель.
Як з’ясувало розслідування, фігуранти пропонували військовозобов’язаним своє сприяння в уникненні призову на підставі підроблених документів про непридатність до служби за станом здоров’я. За матеріалами справи, вартість таких «послуг» становила 37 тис. дол. США з одного ухилянта. Ця сума передбачала підготування повного «пакета» документів, зокрема фіктивних медичних довідок, а також «супровід» ухилянтів під час проходження військово-лікарської комісії», – йдеться в повідомленні.
Посадовці ТЦК задля реалізації схеми використовували особисті зв’язки серед представників ВЛК, яких «темно» залучали до злочинної схеми. Потім фіктивні документи використовували, щоб зняти потенційних призовників з військового обліку, що давало їм змогу втекти за кордон.
«Військова контррозвідка СБУ затримала посередника у столичному ресторані, коли він отримував 50 тис. дол. від нових клієнтів. Після цього у службових кабінетах затримали обох посадовців ТЦК. Додатково під час обшуків в оселі іноземця виявлено велику кількість зброї, зокрема пістолет із глушником, походження якого зараз встановлюють», – зазначили у Службі безпеки.
Підсудним загрожує до восьми років ув’язнення. За даними видання «Київщина 24/7», йдеться про начальника ТЦК Бучанського району Леоніда Викочка та начальника ТЦК Бориспільського району Сергія Русина. 
Згідно з рішенням суду, начальників Бориспільського та Бучанського ТЦК заарештували без права на заставу. 

 

ПРО ДЕМОБІЛІЗАЦІЮ


Жодна країна світу не оголошувала демобілізації під час війни. Про це сказав спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук. «Я вже неодноразово заявляв свою позицію, що до питання мобілізації треба ставитися максимально з великою увагою. Я не знаю жодної країни, яка під час війни оголошувала демобілізацію. Я знаю країни, які забезпечували право справедливої ротації, коли, наприклад, ти два-три місяці на передовій, два-три місяці ти у відпустці. Така правильна ротація. Таких країн я знаю безліч», – наголосив він в інтервʼю телеканалу «Ми – Україна». 


ОБОРУДКУ ЗУПИНЕНО?


Через корупційний скандал із закупівлями на будівництво Меморіалу загиблим багато запитань виникає до Координаційної ради з питань створення та функціонування Національного військового меморіального кладовища.
Як інформує «Цензор.НЕТ», про це написав столичний депутат Леонід Ємець.
Він поставив ці запитання колезі з Київради, який є членом цієї координаційної ради, Андрієві Вітренку – голові фракції «Слуга народу» та заступникові міністра освіти.
«У мене є запитання до координаційної ради меморіалу, конкретно до керівника фракції “Слуга народу” в Київраді, голови бюджетної комісії та заступника міністра освіти – пана Андрія Вітренка! А ви там, у цій Координаційній раді з питань створення та функціонування Національного військового меморіального кладовища, куди дивилися, коли тендер проводили? Бо, беручи до уваги журналістське розслідування, це треба було дуже очі відводити, щоб не помітити зловживань! Чи все йшло за планом, поки вас за руку не спіймали?» – запитує Леонід Ємець.
Він зазначив, що, згідно із журналістським розслідуванням «Української правди», на меморіалі з могилами українських захисників учасники схеми планували заробити сотні мільйонів. 

 

ПРАЦІВНИКИ ТЦК НА СЕСІЇ


Під час сесії Чернігівської міської ради 16 серпня в сесійну залу зайшли люди у військовій формі, вивели звідти позафракційного депутата Віталія Гольця і повезли його в невідомому напрямку.
Про це повідомило «Суспільне». Водночас в.о. міського голови Олександр Ломако заявив про тиск на депутатів та залякування від силовиків, які здійснюють за вказівкою призначених чиновників з військових адміністрацій, інформує «Цензор.НЕТ».
«У залу зайшли двоє чоловіків, які відрекомендувалися працівниками ТЦК, показали відповідні документи, підійшли до Віталія Гольця та попросили в нього паспорт. Після того, як депутат надав їм документ, вони запропонували йому вийти. На цей момент невідомо, куди подівся Віталій Голець, адже в будівлі міськради його немає… ‟Суспільнеˮ намагається отримати коментар від Віталія Гольця, наразі на телефонні дзвінки він не відповідає», – йдеться в публікації. 

 

БАЙДЕН ВАГАЄТЬСЯ


У Великій Британії заявили, що надіслали США запит стосовно дозволу Україні використовувати ракети дальнього радіуса дії Storm Shadow для ударів по території рф понад місяць тому, але відповіді ще немає.
Як повідомляє «Цензор.НЕТ» із посиланням на «Інтерфакс-Україна», про це пише The Times.


ЗМАГАННЯ ЗА КОШТИ


Директор «Охматдиту» Володимир Жовнір наголосив, що лікарня розглядає імовірність розірвати правовідносини з благодійним фондом, який отримував пожертви на відновлення лікарні після атаки 8 липня, але не хоче переказувати зібрані кошти на офіційні рахунки.
Як інформує «Цензор.НЕТ», про це написав директор «Охматдиту» Володимир Жовнір у фейсбуці.
«Зранку ми дізнались, що БО «Благодійний фонд “Охматдит – здорове дитинство” не планує переказувати кошти на рахунок НДСЛ “Охматдит”. Тобто на 16 серпня 2024 року 378 млн грн залишаються на рахунку в БО «Благодійний фонд “Охматдит – здорове дитинство”», – написав В. Жовнір. 
Керівник благодійного фонду Євген Вембер заявив: «Виходить, що за усним розпорядженням міністра фонд має переказати 378 млн грн – без належного правового механізму для цього та без чіткого цільового призначення. Тож підсумую: ми чекаємо на правове розʼяснення щодо того, як переказати кошти на казначейські рахунки лікарні та як саме здійснюватимуть контроль за їхнім використанням». 

 

ЖОВНІРА ЗВІЛЬНИЛИ


Генерального директора Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» Володимира Жовніра відсторонено від виконання обов’язків, доки компетентні органи закінчать перевірки. Про це міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко повідомив у соціальній мережі. 

 

ЧОЛОВІКИ ЗА КОРДОНОМ


Українські чоловіки, які перебувають за кордоном, не зможуть отримати посвідчення водія, обміняти його чи зареєструвати транспорт, якщо не оновили своїх військово-облікових даних.
Про це йдеться в постанові Кабінету Міністрів України.
Уряд установив, що в період воєнного стану та впродовж трьох місяців від дня його припинення чи скасування філії української міграційної служби приймають документи для отримання адміністративних послуг з обміну посвідчення водія, зокрема виданого вперше, для отримання посвідчення водія після втрати чи викрадення, для реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку транспортних засобів.
Усіх зазначених послуг не надаватимуть громадянам України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, стосовно яких у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів відсутня інформація про зняття з військового обліку або ж які не уточнили своїх військово-облікових даних. Джерело: https://censor.net. 


КОШТОРИСИ ХОВАЮТЬ


ДП «Місцеві дороги Запорізької області» Запорізької ОВА другий місяць затягує доступ до кошторисів будівництва підземних шкіл на суму 610 млн грн.
Як інформує «Цензор.НЕТ» із посиланням на «Наші гроші», про це пише «Запорізький центр розслідувань».
ДП «Місцеві дороги Запорізької області» Запорізької ОВА другий місяць затягує доступ до кошторисів будівництва підземних шкіл на суму 610 млн грн, пише «Запорізький центр розслідувань».
Будівництво підземних шкіл у Запорізькій області розпочали в червні 2024 року. Сумарна договірна вартість становить 610 млн грн. Проте у Prozorro кошторисів не оприлюднено. 

 

ПІДОЗРА ЧИНОВНИКОВІ


НАБУ і САП повідомили про підозру в незаконному збагаченні та недостовірному декларуванні голові Антимонопольного комітету та колишньому очільникові Донецької ОВА Павлу Кириленку.
Про це повідомляє пресслужба САП. 
«14 серпня 2024 року за погодженням прокурора САП детективи НАБУ повідомили про підозру в незаконному збагаченні на 56,2 млн грн та декларуванні недостовірної інформації нинішньому очільникові державного органу зі спеціальним статусом», – ідеться в повідомленні.
Дії особи кваліфіковані за ст. 368-5 та ч. 2 ст. 366-2 КК України.
Досудовим розслідуванням установлено, що впродовж 2020–2023 років вказана особа, обіймаючи посаду керівника обласної державної адміністрації, набула 21 об’єкт нерухомого майна та один люксовий автомобіль за допомогою реєстрації права власності на родичів своєї дружини. Джерело: https://censor.net. 

 

НОВИЙ БІЗНЕС


Столичні правоохоронці затримали 40-річного чоловіка, який через інтернет-сайти продавав ручні протитанкові гранатомети.
Про це повідомляє «Цензор.НЕТ» із посиланням на пресслужбу Київської міської прокуратури.
Згідно з матеріалами слідства, 40-річний уродженець міста Києва через спеціалізовані сайти налагодив на території столиці схему незаконного збуту ручних протитанкових гранатометів.
Спочатку через оголошення киянин продав за 40 тис. грн протитанковий гранатомет АТ-4. Одну частину коштів покупець переказав на його картку, іншу – поштою після отримання товару. Згодом чоловік відправив іншому клієнтові ще один гранатомет із протитанковими гранатами РПГ АТ-4, також через пошту.
Зловмисника затримали на гарячому під час спецоперації, проведеної відповідно до статті 208 КПК України. Чоловікові повідомлено про підозру, а слідчі вирішують питання про обрання йому запобіжного заходу. 

 

РОСІЙСЬКА ЦЕРКВА


Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій», що забороняє діяльність релігійних організацій, які пов’язані з рф. Як інформує «Цензор.НЕТ», про це повідомив нардеп Ярослав Железняк.

 

ПОДАТКІВ ПОБІЛЬШАЄ


Українська держава однозначно дійде до питання збільшення податків. Це станеться вже незабаром. Про це заявив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук в ефірі національного телемарафону, інформує «Цензор.НЕТ» із посиланням на «РБК-Україна».
«Я думаю, що ми однозначно повинні розв’язувати питання... Безперечно, що Україна повинна збирати більше податків», – сказав Р. Стефанчук. 

 

ЕНЕРГОБЕЗПЕКА УКРАЇНИ


Росія знищила або захопила половину енергопотужностей, потрібних Україні в період зими, і якщо союзники не активізують допомоги, на країну може очікувати гуманітарна катастрофа. Про це у статті для Financial Times написала єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон.
Вона нагадала, що за останні місяці атаки росії на цивільну енергетичну інфраструктуру посилилися за характером та інтенсивністю, знищивши електростанції, теплові пункти, резервні генератори і сховища, зокрема багато об’єктів було атаковано повторно, «що перетворило реконструкцію на сізіфову працю».

 

ВИБОРИ НЕ НА ЧАСІ


В умовах воєнного стану немає змоги провести вибори за всіма демократичними стандартами. Тому вибори в Україні будуть уже після закінчення воєнного стану.
Про це в ефірі телемарафону заявив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, повідомляє «Цензор.НЕТ».
«Вибори – це певна демократична процедура, яка передбачає певні відповідні нюанси, щоб їх визнало демократичне міжнародне суспільство. Провести вибори так, як їх проводять в рф, ну, їх ніхто не визнає. А провести вибори за демократичними стандартами нині в Україні малоймовірно», – зазначив спікер. 

 

НОВЕ МІНІСТЕРСТВО…


Президент Володимир Зеленський анонсував створення Міністерства української єдності для українців за кордоном. Про це глава держави заявив у Дніпрі під час виступу на нараді керівників закордонних дипломатичних установ України «Воєнна дипломатія: стійкість, зброя, перемога», інформує «Цензор.НЕТ».
«Мільйони наших людей в інших країнах, їхні зв’язки й відносини з Україною, захист наших спільних інтересів як нації – усе це буде сферою відповідальності нової інституції», – зазначив Президент.  

 

ПАЛІЇ З УКРАЇНИ


Поліція хорватського регіону Істрія розшукує трьох українців, яких підозрюють у влаштуванні пожежі в порту Медулін і знищенні 35 суден. Про це повідомляє «Цензор.НЕТ» із посиланням на «Європейську правду». Підозрювані – 28-річний і двоє 25-річних громадян України. 

Читайте усі приховані історії з життя за 1 грн
Життєві історії онлайн
Ви вже є предплатником?

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter