Напишіть свій мейл, щоб створити акаунт

Використайте вісім малих або великих літер і додайте будь-який один символ

Передплатити

НОВИНИ ТИЖНЯ, ЩО МИНУВ: 01.08 – 06.08

Влада

Степан СЕМКІВ
06 серпня 17:49
171
Джерело: Газета "Життя"

НОВИНИ ТИЖНЯ, ЩО МИНУВ: 01.08 – 06.08

НОВИНИ ТИЖНЯ, ЩО МИНУВ: 01.08 – 06.08
Україна у війні

 

НОВИНИ ТИЖНЯ, ЩО МИНУВ: 01.08 – 06.08

 

ТАРИФИ ПІДВИЩУВАТИМУТЬ


Національний банк прогнозує поступове підвищення тарифів на газ, опалення та постачання гарячої води з 2025 року. Про це йдеться в новому інфляційному звіті регулятора за липень 2024 року. Наразі Нацбанк прогнозує, що цього року тарифи на комуналку залишатимуться незмінними. 

 

ЦІНИ НА МОЛОЧНЕ


Учасники молочної галузі повідомляють про суттєве зниження продажів і великі втрати внаслідок відімкнень електроенергії. Про це йдеться в матеріалі «БізнесЦензора». 
За словами Валентина Запорощука, голови наглядової ради Ічнянського молочноконсервного комбінату («Ічня», MamaMilla), на кожному етапі, починаючи від виробництва молока на фермах і закінчуючи продажем у магазинах, відімкнення електроенергії завдали галузі величезних втрат.
«Загалом вони дуже великі. Я знаю, що й від споживачів було багато скарг, що продукція була неякісною, деякі взагалі не купували таких товарів, що призвело до зниження ринку споживання молочних продуктів. Тобто втрати оцінюють у сотні мільйонів гривень, а може, й мільярди за останні декілька місяців», – каже він.
Як повідомляли, молочні підприємства прогнозують неминуче зростання цін на свою продукцію. За деякими очікуваннями, подорожчання "молочки" може становити до 20% до кінця року.  

 

ВПЛИВ ЄРМАКА


«Оскільки російський наступ триває вже третій рік, деякі міжнародні прихильники України дедалі більше стурбовані тим, наскільки багато рішень зосереджено в руках 52-річного Єрмака, кінопродюсера-одноденки, який став єдиним наближеним до Президента, що має прямий вплив на все – від зовнішньої політики до військового планування». Про це йдеться в матеріалі Bloomberg, інформує «Цензор.НЕТ».
Андрій Єрмак в інтерв’ю заперечив, що його вплив зростає. «Я не беру участі в кожній роботі, я лише координую. Так, я дуже пишаюся тим, що Президент запитує мою думку, але він запитує мою думку, тому що я отримую результати», – пояснив голова ОП.
«Перша причина – Україна намагається відбити новий наступ росії та готується до наступної зими, її енергетична інфраструктура розбита, а вибори в США та ймовірність повернення Дональда Трампа до Білого дому ставлять під сумнів, як довго Київ зможе сподіватися на підтримку своїх союзників».
Друга – Зеленський сам вразливий до звинувачень у відсутності легітимності, оскільки його президентські повноваження вже б закінчились, якби не воєнний стан, ідеться в матеріалі.
«Ідея про те, що Зеленський не має належного мандата на керівництво військовими діями в Україні, є тезою, яку проштовхують у кремлі. Але, як і більшість найкращих пропагандистських тез, вона зачіпає реальні питання про те, наскільки життєздатним є призупинення нормального демократичного процесу в довгостроковій перспективі, особливо в умовах, коли починають з’являтися ознаки розчарування в уряді», – пише Bloomberg.
У статті також ідеться про те, що «піднесення Єрмака» супроводжувало падіння багатьох інших високопосадовців, часто від рук А. Єрмака, як стверджують люди, обізнані в цьому питанні, які говорили на умовах анонімності. 

 

УКРАЇНЦІ ВИЇЖДЖАЮТЬ


Національний банк погіршив свої прогнози щодо міграції українців. Якщо у квітні 2024 року Нацбанк очікував відтоку цьогоріч 200 тис. людей і припливу наступного року 400 тис., то тепер оцінює відтік цьогоріч 400 тис., а наступного – ще 300 тис. українців.
Про це йдеться в новому інфляційному звіті регулятора за липень 2024 року, повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна».
Нацбанк додає, що, крім побутових складнощів, часті відімкнення негативно впливають на виробничі процеси, що зменшує економічну активність і попит на робочу силу, додатково стимулюючи міграцію.
В абсолютних цифрах ідеться про зростання кількості мігрантів, які залишаються за кордоном, цього року до 6,7 млн, а наступного – до 7 млн. 


ДУМКИ ПОЛІТИКІВ


Більшість чиновників у штаб-квартирі НАТО вважає, що Україні не вдасться повернути втрачених територій. Однак офіційно про це ніхто не хоче говорити. Як інформує «Цензор.НЕТ», про це пише видання Die Welt із посиланням на європейських чиновників.
Співрозмовники газети зазначили, що розвиток ситуації в зоні бойових дій для Києва складається «значно гірше», ніж це часто подають у суспільному дискурсі. Прорив російськими військами другої лінії оборони України є «лише питанням часу».
Тому військові та дипломати з Євросоюзу та НАТО прогнозують припинення вогню в зоні конфлікту впродовж найближчих шести-дев’яти місяців незалежно від результату президентських виборів у США.
Високопоставлений дипломат у розмові з німецькими журналістами заявив, що не бачить іншого виходу, крім якнайшвидшого припинення вогню. Воно може відбутися незалежно від результату виборів у США.
«Зважаючи на обставини, що склалися, я не бачу іншого виходу, крім якнайшвидшого припинення вогню. Така ситуація може тривати роками, а локальні порушення режиму припинення вогню, ймовірно, відбуватимуться знову і знову», – зазначив високопоставлений дипломат, який розмовляв із Welt. 

 

КОМАНДИРА ЗВІЛЬНИЛИ


Екскомандир 80-ї бригади Десантно-штурмових військ Еміль Ішкулов розповів про своє звільнення. Про це він повідомив «Главкому», інформує «Цензор.НЕТ».
Так він прокоментував заяви командування Десантно-штурмових військ ЗСУ щодо підвищення.
«Ну, як підвищення?.. Зараз на посаду командира бригади прийшов мій заступник. Натомість я йду на його посаду – заступника начальника розвідки», – зазначив Е. Ішкулов.
За його словами, командири підрозділів бригади невдоволені рішенням вищого керівництва, що його знімають. 

 

ДУМКА БІЛЕЦЬКОГО


Командир 3-ї штурмової бригади ЗСУ полковник Андрій Білецький прокоментував рішення про звільнення командира: «…я поважаю полковника Ішкулова і вважаю його одним із найкращих бойових командирів бригад ЗСУ, а це ключова посада на війні, оскільки тільки комбриг відповідає за все: і за свою смугу, і за своїх людей, і за приданих, і за озброєння, і за забезпечення, і за звіти та доповіді, і за боєздатність, і за знищення ворога. На жаль, таких всебічно підготовлених комбригів у нас гостро не вистачає на багатьох напрямках. Тому я з подивом відреагував, що комбрига переводять на іншу посаду. Сподіваюся, сталася помилка і ми не розкидуємося найкращими бойовими офіцерами в критичний момент війни», – заявив командир 3-ї штурмової. Джерело: https://censor.net. 

 

НОВЕ ЗВІЛЬНЕННЯ


Начальники служб і командири підрозділів 31-ї окремої механізованої бригади виступають проти рішення Головнокомандувача щодо заміни командира 31-ї ОМБр полковника Андрія Усанова.
Про це вони повідомили у відповідному зверненні до командувача Сухопутних військ генерал-лейтенанта Олександра Павлюка та Головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, інформує «Цензор.НЕТ». 
«Він не кладе бездумно своїх людей за ордени, для нього на першому місці – життя кожного з нас, саме тому командир 31-ї ОМБр полковник Усанов Андрій Юрійович неугодний вищому командуванню ЗСУ і його знімають із посади. Начальники служб та командири підрозділів виступають проти такого рішення Головнокомандувача», – йдеться у зверненні.
Також наголошено, що полковник Усанов Андрій Юрійович професійний військовий, офіцер-десантник, командир, якого поважають і який має авторитет серед підлеглого йому особового складу бригади, якому довіряють та під командуванням якого готовий іти в бій кожен військовослужбовець 31-ї ОМБр. Командир, який ефективно планує та веде бойові дії, який раціонально використовує людський ресурс і цінує кожного й кожну. Під його керівництвом бригада досягала значних успіхів, що неодноразово відзначало вище командування. 

 

БАНДИТИ З ТЦК


Працівників одного з ТЦК та СП Тернопільської області звинувачують у викраденні та побитті людей, з яких вони вимагали гроші за уникнення мобілізації.
Як повідомляють у поліції, керівник місцевого ТЦК разом із трьома працівниками та колишнім військовослужбовцем налагодив корупційні схеми уникнення мобілізації. Вони вдавались до погроз, побиття та викрадення людей.
Члени організованої злочинної групи вимагали гроші за непроходження ВЛК, оновлення військових даних та отримання відтермінування. Вони отримували за це від 100 тис. до 150 тис. доларів на місяць. Отримані гроші ділили між собою – розмір «зарплати» залежав від виконаних завдань.
Очільникові корупційної схеми оголосили про підозру під час наради з керівниками ТЦК та СП в Тернопільській ОВА. Суд обрав їм запобіжні заходи з правом внесення застави у 242 тис. грн, і вони скористалися цією нагодою. Згодом слідчі та працівники кримінальної поліції встановили нові подробиці справи. 
За словами заступника начальника ГУНП в Тернопільській області Андрія Ткачика, наразі відомо про шістьох постраждалих від погроз та залякувань людей, які не підлягали мобілізації. Джерело: УНІАН.


МОЖНА СКАРЖИТИСЬ


Електронний формат військово-облікового документа є повним замінником паперового варіанта, і жоден працівник Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) не має права стверджувати, що документ, згенерований у додатку «Резерв+», не відповідає вимогам закону. Про це в інтерв’ю Oboz розповів член Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.
За його словами, якщо в патруля відсутній сканер для зчитування QR-коду, то е-документ перевірятимуть за допомогою будь-якого смартфона, який має функцію сканування QR-коду.
«Якщо трапляються такі випадки, громадяни повинні звернутися на гарячу лінію, і все стане на свої місця. Це питання постійно перебуває на контролі в нашому парламентському комітеті та в Міністерстві оборони», – наголосив нардеп.

 

ГАНЕБНЕ РІШЕННЯ


Ексголова Божківської колонії, де були організовані тортури та знущання з ув’язнених, отримав під час звільнення 400 тис. грн премії та пізніше максимальну пенсію.
Про це йдеться в повідомленні омбудсмена Дмитра Лубінця, який закликає ДБР перевірити, чому «керівництво кримінально-виконавчої служби ухвалило рішення про безпідставне та незаконне нарахування 400% преміювання керівника після встановлених систематичних порушень і фактів тортур та побиття засуджених».
«У липні 2023 року під час проведення службового розслідування, не чекаючи остаточних висновків, погоджене звільнення за власним бажанням начальника установи з виплатою йому премій 400% до посадового окладу «за особливі досягнення в роботі» та інших грошових виплат на загальну суму майже 400 тис.», – додав він. Джерело: УНІАН.

 

БЮДЖЕТИ НА ДОРОГИ


Наразі Покровськ справді є містом, до якого, на жаль, щоденно наближається фронт. І багато хто песимістично пророкує йому статус наступної «фортеці» після Бахмута й Авдіївки… Місто потерпає від обстрілів росіян.
Але місцева влада готується зустрічати окупанта не укріпленнями, а відновленим покриттям з асфальту. Адже якщо подивитись на місцеві закупівлі, то важко здогадатись, що фронт від муніципалітету вже менш ніж за 20 км, бо міська влада витрачає велику частину бюджету на ремонт та укладання асфальту. Джерело: https://biz.censor.net/.

 

СУМНА СТАТИСТИКА


За перші шість місяців 2024 року в Україні народилося втричі менше людей, аніж померло.
Про це свідчать дані OpenDataBot, інформує «Цензор.НЕТ».
Тож за перше півріччя 2024 року в Україні народилось 87 тис. 655 дітей, що на 9% менше, ніж за аналогічний період торік. Водночас зафіксовано 250 тис. 972 смертей.  


ПРОХАННЯ АГРАРІЇВ


Міністерство аграрної політики та продовольства закликає обласні військові адміністрації переглянути критерії бронювання працівників, щоб своїх працівників могли бронювати підприємства галузей садівництва, овочівництва та картоплярства.
За словами директора Департаменту аграрного розвитку міністерства Ігоря Віштака, відповідні профільні асоціації наголошують у своїх зверненнях, що не всі ОВА максимально врахували змогу бронювати таких працівників, повідомляють у прессужбі Мінагрополітики.
«Ці галузі на сьогодні мають критичне значення для економіки України», – наголосив пан Віштак.
Раніше близько 70% продукції овочівництва вирощували на півдні України. Нині частина цього бізнесу знищена, деякі підприємства релоковані, що вплинуло на ціни на внутрішньому ринку. Джерело: https://biz.censor.net.

 

ЗАТРИМАНО НА ГАРЯЧОМУ


ДБР затримало працівницю Мін’юсту на хабарі 120 тис. дол. Вона зможе вийти під заставу в розмірі половини цієї суми. Працівники Державного бюро розслідувань (ДБР) затримали співробітницю Міністерства юстиції та її спільника на отриманні хабаря.
За даними слідства, вони шахрайськими діями намагалися заволодіти коштами великого аграрного підприємства, повідомляють у пресслужбі ДБР.
«За 120 тис. дол. вона обіцяла представникові бюджетоутворювального підприємства регіону внести в реєстр нерухомого майна відомості про право користування земельними ділянками сільськогосподарського призначення. Також чиновниця залучила спільником свого знайомого, громадянина іншої держави, який називав себе «впливовим чиновником» цього ж міністерства і мав бути гарантом виконання обіцянок», – ідеться в повідомленні.
1 серпня спільники отримали перший транш хабаря в розмірі 30 тис. «зелених» і повідомили: щоб питання отримало позитивне розв’язання, заявник має два дні, аби передати решту коштів.
«Водночас чиновниця хизувалася впливовими знайомствами з керівниками правоохоронних органів», – зауважили в ДБР. Джерело: https://biz.censor.net.

 

Читайте усі приховані історії з життя за 1 грн
Життєві історії онлайн
Ви вже є предплатником?

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

ЧИТАЙТЕ
Події тижня, що минув за 5 хвилин ОСТАННІ НОВИНИ
11 вересня 10:43 16
НОВИНИ ТИЖНЯ, ЩО МИНУВ
31 липня 18:52 52
НОВИНИ ТИЖНЯ. ПІДСУМКИ ТИЖНЯ
16 липня 22:24 58