Напишіть свій мейл, щоб створити акаунт

Використайте вісім малих або великих літер і додайте будь-який один символ

Передплатити

НОВИНИ ТИЖНЯ. 9 ТРАВНЯ - 15 ТРАВНЯ

Влада

15 травня 09:53
92
Джерело:

Мобілізація чоловіків триває

НОВИНИ ТИЖНЯ. 9 ТРАВНЯ - 15 ТРАВНЯ

 

НОВИНИ ТИЖНЯ. 09.05 – 15.05.2024

 

 

ЗАЯВА ЖУРНАЛІСТІВ


Європейська федерація журналістів (EFJ) у межах проєкту Швидкого реагування на свободу ЗМІ (MFRR) звернулася із заявою до української влади з вимогою серйозно переглянути формат телемарафону й розглянути ймовірність закриття цього проєкту. Як інформує «Цензор.НЕТ» із посиланням на «Суспільне», про це повідомляють на сайті Європейської федерації журналістів.
Як зазначають, організація стурбована різким погіршенням рівня довіри між чиновниками та незалежними українськими ЗМІ. 
Експерти EFJ зауважили, що Україна мусить сформувати системні гарантії, щоб запобігти контролю медійників з боку Служби безпеки України. Також вони згадали про стеження СБУ за журналістами Bihus.Info, журналістом Євгеном Шульгатом зі «Слідство.Info» і про те, що були спроби групи невідомих осіб залякати журналіста-розслідувача «Наших грошей»
Юрія Ніколова.  
За даними КМІС, оприлюдненими у квітні, телемарафону «Єдині новини» довіряють 36% українців, не довіряють 47%. Що не місяць дедалі менше глядачів дивиться єдиний марафон новин і ще менше йому довіряють. 

 

РІШЕННЯ ФРАКЦІЇ


Депутати від президентської фракції «Слуга народу» в Київраді відмовилися голосувати за надання звання «Почесний громадянин Києва» колишньому Головнокомандувачеві ЗСУ Валерію Залужному та поетесі Ліні Костенко. Під час голосування вся фракція в повному складі покинула сесійну залу.


ЗАЛУЖНОГО ЗВІЛЬНИЛИ


Президент Володимир Зеленський звільнив колишнього Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного з військової служби. Про це йдеться в указі №309/2024, інформує «Цензор.НЕТ». «Звільнити генерала Залужного Валерія Федоровича з військової служби у відставку за станом здоровʼя з правом носити військову форму одягу», – зазначено в указі. 
Президент призначив колишнього Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного Надзвичайним і Повноважним Послом України у Сполученому Королівстві Великої Британії і Північної Ірландії. 


ПОМИЛКОВЕ РІШЕННЯ


Президент Володимир Зеленський знову призначив Дмитра Герегу на посаду командувача Сил підтримки Збройних сил України. 4 березня 2024 року глава держави звільнив Д. Герегу з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив на його місце Олександра Яковця. 

 
ШТРАФ ЗА ОДЯГ


Чинний закон про відповідальність за незаконні дії щодо державних нагород, незаконне носіння військової форми одягу, наругу над місцем поховання захисника суверенітету і територіальної цілісності України та деяких інших осіб (проєкт №9217).
Незаконне носіння військової форми зі знаками розрізнення військовослужбовців тягне попередження або накладення штрафу в розмірі від 2500 до 3400 грн з конфіскацією. За ті ж дії, вчинені повторно, загрожує штраф від 3400 до 6800 грн або громадські роботи на термін від 30 до 40 годин. Джерело: ЛІГА:ЗАКОН.

 

ШТРАФИ ДЛЯ БАГАТИХ


Верховна Рада скасувала штрафи за неподання звітів про контрольовані іноземні компанії до кінця воєнного стану. Йдеться про офшорні компанії громадян України за кордоном, через які багатії приховують доходи від оподаткування в Україні. Відповідну поправку до законопроєкту №10168-2 підтримали 232 депутати. Про це повідомив народний обранець Ярослав Железняк у телеграмі. 

 

ВЛАДА ПЕРЕДУМАЛА


9 травня ВР підтримала в цілому законопроєкт про надання окремих адміністративних послуг громадянам України, зокрема, в документі йдеться про видання паспортів за кордоном. Про це повідомляє «Цензор.НЕТ» із посиланням на РБК-Україна.
Як зазначено, законопроєкт №11017 підтримали в цілому 236 народних депутатів.
У пояснювальній записці йдеться про те, що законопроєкт покликаний розв’язати проблему з виданням паспортів за кордоном. 

 

ВОЄННИЙ СТАН


Президент Володимир Зеленський підписав закони, які продовжують термін дії воєнного стану в Україні, а також продовження терміну проведення загальної мобілізації від 14 травня до 11 серпня. 

 

ПРИБУТКИ ДЕПУТАТІВ


Торік 298 депутатів збільшили свої доходи порівняно із 2022 роком. Водночас середня зарплата нардепів 2023 року зросла на 36%.
Про це свідчать підрахунки аналітиків R&D центру YouControl, які проаналізували декларації нинішніх народних обранців щодо розміру доходу та заробітної плати за останні два роки.
Нині у Верховній Раді 401 народний депутат дев’ятого скликання. Сукупний прибуток нинішніх нардепів за 2022–2023 роки, декларації яких є у відкритому доступі, становив понад сім мільярдів гривень. 


БАНКИ БАГАТІЮТЬ


У першому кварталі 2024 року платоспроможні банки отримали 40,5 млрд грн чистого прибутку, або на 18% більше, ніж за аналогічний період роком раніше. Про це повідомляє пресслужба Національного банку.
«Головні чинники зростання прибутковості в річному вимірі – збільшення процентних доходів та значно менші відрахування в резерви під збитки від активних операцій», – йдеться в повідомленні. 

 

НЕ ПОВЕРТАТИМУТЬСЯ


Більшість опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії (66%) майже або повністю задоволені своїми нинішніми умовами проживання в новій країні.
Про це свідчать результати опитування, яке проводив упродовж 20–26 квітня 2024 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) серед громадян, які виїхали з України після 24 лютого 2022 року і наразі живуть у Німеччині, Польщі та Чехії. 

 

КРИМІНАЛЬНА СПРАВА


Олігарх Ігор Коломойський перебуватиме під вартою до 7 липня 2024 року без права на заставу. Про це повідомляють «Ґрати».
Згідно з рішенням Печерського райсуду, І. Коломойський перебуватиме під вартою до 7 липня 2024-го без права на заставу. Його підозрюють в організації замовного вбивства юриста ще 2003 року у Феодосії. Ігор Коломойський своєї провини не визнає. 

 

НЕЗАКОННЕ ЗБАГАЧЕННЯ


Національне агентство з питань запобігання корупції перевірило декларації за 2021 та 2022 роки, які подав міський голова Очакова Миколаївської області. Про це повідомляє пресцентр НАЗК.
Як зазначено, за результатами перевірки виявлено ознаки незаконного збагачення на суму понад 12 млн грн та ознаки декларування недостовірних відомостей на суму понад 3 млн грн. «Зокрема, встановлено, що 2022 року посадовець разом із дружиною отримали у власність квартиру в Іспанії площею 122,31 кв.м вартістю понад 5 млн грн. Окрім того, він отримав нібито від матері подарунки у вигляді готівки на понад 12 млн грн». 

 

ОБСТЕЖЕННЯ В ТЦК 


55-річний мешканець Шостки Сумської області з проблемами серця та хронічними захворюваннями двічі знепритомнів і потрапив до реанімації після відвідування ТЦК та СП у Харкові. Про це повідомляє «Цензор.НЕТ» із посиланням на ТСН.
Родичі 55-річного чоловіка з міста Шостки Сумської області звинуватили у протиправних діях ТЦК.
Вони стверджують, що чоловіка таємно відвезли із Сум до Харкова, де він двічі знепритомнів і потрапив до реанімації. Після розголосу в ТЦК заявили, що наразі перевіряють подію.
Сім’я сумчанина зазначає, що чоловік проходив медичну комісію як законослухняний громадянин, але у відповідь зіткнувся з невтішними реаліями.
Відомо, що раніше чоловік переніс інфаркт, упродовж останніх трьох років у нього підвищувався тиск. Окрім того, протягом 30 років він мав проблеми зі спиною – після зміщення дисків відмовляли ноги.
Дружина потерпілого розповіла, що під час проходження ВЛК йому навіть не поміряли тиск і запевнили, що чоловік може служити. «Під час проведення комісії було зроблено кардіограму, і зʼясувалося, що на серці рубці. Зателефонували сімейному лікареві, який повідомив, що з високою ймовірністю громадянин переніс інфаркт та обовʼязково потрібно пройти УЗД серця», – зазначила дружина сумчанина.
Під час спілкування з головою ВЛК чоловік попросив зробити дообстеження через справді поганий стан здоров’я та ймовірність негативних та непередбачуваних ситуацій, на що отримав відмову в грубій формі, каже дружина.
Згодом чоловік отримав нову повістку та мав їхати до навчального центру в Сумах. Однак чоловіка привезли в Харків, де йому стало погано. За словами родини, у ТЦК обіцяли доправити чоловіка до Шостки, але автобусом повезли до Гончарівська, у Чернігівську область. Там потерпілий іще раз знепритомнів. Уже в такому стані його доправили до лікарні в Конотоп, де сумчанин опинився в реанімації. Як повідомили в приймальному відділенні, у важкому стані.
Про стан чоловіка родичі дізналися випадково через знайомих.
«У лікарні він опинився без супроводжувальних документів. Представники Шосткинського ТЦК та СП навіть не повідомили родині, що людина в реанімації міста Конотоп», – розповіла родина сумчанина. 
У Сумському обласному ТЦК повідомили, що наразі все перевіряють. «Ми зараз перевіряємо цю інформацію, реакція на це буде. З’ясовуємо, що відбулося насправді», – повідомив речник Сумського ОТЦК Олександр Бондаренко. 

 

НОВІ ПОВНОВАЖЕННЯ


Перевірити, чи перебуває особа на військовому обліку та чи отримувала повістку, через реєстр військовозобов’язаних «Оберіг» зможе не лише представник ТЦК, а й працівник поліції.
Про це повідомляє «Цензор.НЕТ» із посиланням на «Судово-юридичну газету».
18 травня набуває чинності новий закон про посилення мобілізації (законопроєкт 10449). Він закріплює законодавчо правила, які вже частково застосовують на практиці.
Нові повноваження в поліції: перевіряти військовий квиток, затримувати й доправляти до ТЦК, вносити дані про ухилянтів до баз даних. Тож поліціянт також бачитиме в реєстрі – за їхньої наявності – дані про місце реєстрації особи та місце її роботи. Під час перевіряння документів і представник ТЦК, і представник поліції можуть фотографувати чи й знімати на відео процес пред’явлення та перевіряння документів, також можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до реєстру «Оберіг». 

 

ОНОВЛЕННЯ ДАНИХ


Державні службовці, які мають бронь від мобілізації, також повинні оновити свої дані у ТЦК, е-кабінеті або ж у ЦНАПі. Про це заявив речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін в ефірі телемарафону.

 

АПЕЛЯЦІЯ НЕ ВРЯТУЄ


Після ухвалення закону про мобілізацію буде спрощено процедуру судових рішень. Про це розповів нардеп від «Слуги народу» Олександр Федієнко в інтерв’ю Telegraf. За словами парламентарія, у новому законі про мобілізацію є пункти, що дозволяють ТЦК мобілізувати людину, не зважаючи на її апеляції.
«Умовно кажучи, коли представники ТЦК звернуться до суду, радше за все, це вже буде якась спрощена форма звернення – автоматизована. І суд одразу виноситиме рішення. Оскарження може бути потім, але людину вже мобілізують», – пояснив О. Федієнко. 

 

ПРАВДА МОСЕЙЧУК


50-річна українська журналістка Наталія Мосейчук розповіла, що її син за кордоном. Про це телеведуча написала на своїй сторінці в інстаграмі. Телеведуча зізналася, що її старший син, 25-річний Антон, справді перебуває за кордоном. За її словами, хлопець за три з половиною роки до повномасштабного вторгнення, 2019-го, емігрував з України. Він отримав право на безкоштовне навчання в Німеччині, здобув там другу вищу освіту і зараз працює над вступом до аспірантури. «Це була і є його позиція. Я не могла вплинути на неї тоді, не можу й зараз. Антон сам несе відповідальність за свої дії. Я – за свої. Решта моєї родини в Україні», – сказала Н. Мосейчук. 

 

ПРО МОБІЛІЗАЦІЮ


Із 18 травня в Україні запрацює новий закон про мобілізацію. Як розповіла «Суспільному» адвокатка з Дніпра Марина Герман, закон зобов’язує всіх чоловіків віком від 18 до 60 років упродовж 60 календарних днів оновити дані стосовно свого місця перебування. За її словами, вручення повістки вважатимуть здійсненим тоді, коли ТЦК надішле документ на останню відому адресу, за якою зареєстрована особа.
«Якщо ви 2005 року проживали, наприклад, в іншому місті, а тепер проживаєте у Дніпрі, але інформації не оновили, повістка, яку надіслали за колишньою адресою, полежить там місяць і буде повернута назад. Її вважатимуть врученою», – говорить адвокатка.
Як відомо, тепер працівники ТЦК не можуть перевіряти документи і вручати повістки. Їм потрібен супровід правоохоронців.
Пані Герман додала, що, якщо людині вручили повістку і вона не з’явилася в зазначений термін до ТЦК, на це мають бути поважні причини. Зокрема, проблеми зі здоров’ям, стихійні лиха або смерть близьких людей. У будь-якому з цих випадків має бути документальне підтвердження, і причини мають бути документально підтверджені. У цьому разі людина отримує відтермінування на декілька днів, а потім однаково має прийти до ТЦК. 
У новому законі з’явилося поняття адміністративний привід. Адвокатка пояснила, що представники ТЦК матимуть право фізично доправити людину до центру комплектування. Передбачено і кримінальну відповідальність – від трьох до п’яти років за ґратами.
Ще одним із нововведень є позбавлення права на керування транспортними засобами. Задля цього потрібно документально довести, що особа ухиляється від відвідування ТЦК. Ці документи мають бути подані до адміністративно-окружного суду за місцем розташування ТЦК.
«За одне й те саме правопорушення вас не можуть притягнути двічі. Якщо вам наклали штраф 510 грн, то за наявності сплаченого штрафу в розмірі 510 грн суд залишає позовну заяву без розгляду і повертає її до ТЦК. У такому разі водійського посвідчення в людини не забиратимуть», – додала Марина Герман.
Згідно з новим законом, наявність трьох неповнолітніх дітей уже не буде підставою відтермінування від призову. Задля цього потрібно доводити, що чоловік утримує їх. У разі наявності заборгованості за аліментами понад три місяці людина вже не матиме права на відтермінування, навіть якщо є троє і більше дітей. Окрім того, потрібно доводити на підставі рішення суду й самостійне виховання дитини. Джерело: УНІАН.

 

Джерело: https://censor.net/

Читайте усі приховані історії за 1 грн.
Життєві історії на Storriss
Ви вже є предплатником?

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

ЧИТАЙТЕ
ПОМІЧНИК БОГА
ГАЗЕТА «ЖИТТЄВІ ІСТОРІЇ»
ПОМІЧНИК БОГА
23 серпня 21:44 26
НОВИНИ ТИЖНЯ, ЩО МИНУВ: 14.08 - 20.08
20 серпня 16:20 23
НОВИНИ ТИЖНЯ. ПІДСУМКИ ТИЖНЯ
16 липня 22:24 56