Напишіть свій мейл, щоб створити акаунт

Використайте вісім малих або великих літер і додайте будь-який один символ

НОВИНИ ТИЖНЯ. 16.04 – 23.04

Влада

24 квітня
38

Останні новини

НОВИНИ ТИЖНЯ. 16.04 – 23.04

НОВИНИ ТИЖНЯ. 16.04 – 23.04

 

ЗАКОН УХВАЛЕНО


Відповідно новий закон про мобілізацію в Україні набуде чинності вже з 18 травня.
Основні норми закону щодо мобілізації:
Залишається право на демобілізацію людей з інвалідністю, а також демобілізація через звільнення з полону (якщо військовослужбовець не висловлює бажання продовжити службу).
Усі призовники, військовозобов’язані та резервісти за 60 днів після набуття чинності закону мають з’явитись до Територіальні центри комплектування (ТЦК), у Центри надання адміністративних послуг (ЦНАП), або скористатися електронним кабінетом, щоб уточнити дані.
Чоловіки повинні мати й носити із собою військово-облікові документи та надавати їх на вимогу поліції чи працівників ТЦК.
Під час перевіряння документів уповноважений представник ТЦК або поліціянт може здійснювати фото- та відеофіксацію.
Ухилянтів від військової служби обмежуватимуть у праві керувати авто.
Замість строкової служби – базова військова служба упродовж п’яти (у мирний час) та трьох (у воєнний час) місяців. Українці віком до 24 років зможуть обирати рік і період проходження базової служби.
Запроваджено базову загальновійськову підготовку. З 2025 року вона стане елементом навчання в навчальних закладах, її проводитимуть у вишах усіх форм власності.
Обмежено придатні мають повторно пройти військово-лікарську комісію (ВЛК). Після цього їм буде надано статус «придатного» або «непридатного».
Військовослужбовці в разі укладення першого контракту мають право на компенсацію 50% від першого внеску за іпотечним кредитом.
Консульські послуги за кордоном. Упродовж 60 днів потрібно оновити персональні дані в ТЦК. Зробити це можна буде дистанційно електронною поштою, телефоном або через е-кабінет.
Ті, хто отримав II–III групу інвалідності після 24 лютого 2022 року (крім військовослужбовців), мають пройти повторний медогляд з визначення придатності до служби. Це не стосується чинних військовослужбовців.
Нагадаємо, 16 квітня президент Володимир Зеленський підписав «Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку».  

 

ЧЕРГОВІ ОБМЕЖЕННЯ


Окрім обмеження прав на керування транспортними засобами, для військовозобов’язаних можуть запровадити обмеження на надання адміністративних держпослуг. Про це повідомив міністр юстиції Денис Малюська в ефірі телемарафону, зазначає ZN.UA.
Міністр наголосив, що держава робитиме так, щоб ті, хто хоче захищати країну, не перебували в гіршому становищі, ніж ті, хто цього не хоче робити.  

 

КОНСУЛЬСЬКІ ДІЇ


Міністерство закордонних справ наказало керівникам усіх дипломатичних установ України тимчасово призупинити всі консульські дії щодо громадян призовного віку. Заборона діятиме до отримання роз’яснень положень закону про посилення мобілізації.
Лист за підписом першого заступника міністра закордонних справ Андрія Сибіги опублікувало видання ZN.UA.
«З урахуванням пунктів 6 та 16 частини першої статті 8 Закону України "Про правовий режим воєнного стану", у зв’язку з триваючою широкомасштабною збройною агресією рф проти України, з метою недопущення уникнення громадянами України обов’язку з врегулювання питання військового обліку територіальними центрами комплектування й соціальної підтримки та наявності військово-облікових документів доручаю з 23.04.2024 тимчасово призупинити вчинення консульських дій за заявами громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років», — йдеться у листі за підписом Сибіги.  

 

ЗАЯВИ НА ЗБРОЮ


Від початку роботи Єдиного реєстру зброї, із 23 червня 2023 року, українці подали через Єдиний реєстр зброї вже понад 306 тисяч заяв на отримання різних видів дозвільних документів.
Як інформує «Цензор.НЕТ», про це повідомляє пресцентр Міністерства внутрішніх справ.
Зазначають, що в ЄРЗ зареєстровано вже 306 048 заяв на придбання, зберігання, переоформлення зброї, скерування на комісійний продаж, продовження терміну дії дозволу на зберігання зброї тощо.  

 

НЕЛЕГАЛЬНИЙ БІЗНЕС


Польські журналісти підрахували, що український бюджет щорічно втрачає кошти, за які можна купити 29 пускових установок HIMARS з усім обладнанням. Найвпливовіше польське видання Gazeta Wyborcza звернуло увагу на загрозливі обсяги ринку тютюнового контрафакту в Україні, що завдає мільярдних збитків вітчизняному державному бюджету. «Всім відомо, де виробляють ці нелегальні сигарети. Хтось це дозволяє, за нашою інформацією, ця діяльність під надійним захистом», – розповідає співрозмовник видання з тютюнової галузі.
За даними Kantar Ukraine, наприкінці 2023 року рівень нелегальної торгівлі тютюном становив уже 25,7%. Це означає, що кожну четверту цигарку в Україні виробляють нелегально.
Польські журналісти наводять дві причини сплеску нелегального тютюнового виробництва в Україні: неефективність правоохоронних органів та стрімке зростання акцизів. Податки становлять до 70–80% роздрібної ціни пачки тютюнових виробів.  
 

ПОДАТКИ ПІДВИЩАТЬ


На виплату додаткової доплати для військовослужбовців і поліціянтів у розмірі 70 тис. грн за виконання завдань на передовій потрібно знайти близько 50 млрд грн до кінця року. За рішенням Кабміну, нову доплату встановлено з 1 квітня 2024 року, однак кошти в держбюджеті на неї не передбачені, пише «Економічна правда». За розрахунками Міністерства фінансів, до кінця 2024 року додаткова потреба у фінансуванні для виплати додаткової винагороди перевищить 50 млрд грн. Окрім того, депутати й урядовці обговорюють імовірність збільшення 2024 року видатків на потреби оборони на понад 400 млрд грн на закупівлю військової техніки та боєприпасів.  

 

РЕАЛІЇ ПРАВОСУДДЯ


Вищий антикорупційний суд залишив без запобіжного заходу колишнього керівника Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Олександра Лієва, який є підозрюваним у справі про розкрадання 1,5 млрд грн на закупівлі боєприпасів для ЗСУ. Про це повідомляє Transparency International Ukraine.
Як зазначають, іще 12 лютого Олександра Лієва взяли під варту з 50 млн грн застави, за місяць відпустили додому під особисте зобов’язання, але 9 квітня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду скасувала це рішення. Лієв, утім, не повернувся в СІЗО, оскільки термін тримання під вартою закінчився 8 квітня. Фактично він залишився без запобіжного заходу. 

 

НОВІ ОБЛИЧЧЯ


Екснардеп «Партії регіонів» та учасник «Антимайдану» Дмитро Волошенков влаштувався в Агенцію оборонних закупівель. Як інформує «Цензор.НЕТ» із посиланням на УНІАН, про це він повідомив у фейсбуці.
У своєму пості він розповів про «поглиблення співпраці» з державною агенцією при Міністерстві оборони Швеції, яка відповідає за закупівлі для ЗСУ.  
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Суддя Рівненського апеляційного суду Надія Ковальчук, яка відхилила скаргу мера Рівного Олександра Третяка щодо його усунення з посади на рік, згодом придбала авто бізнес-класу. Як інформує «Цензор.НЕТ» із посиланням на RivneNews, про це свідчить її декларація.
25 серпня 2023 року Рівненський апеляційний суд відхилив скаргу міського голови Рівного Олександра Третяка щодо свого усунення з посади на рік. Мер оскаржував рішення міського суду, яким йому присудили штраф за, як стверджує Національне агентство з питань запобігання корупції, корупційний проступок.
Рішення ухвалила суддя Надія Ковальчук. Згідно з даними, наведеними в декларації, в жовтні 2023 року Ковальчук придбала автомобіль бізнес-класу MERSEDES-BENZ E 220 CDI 2016 року вартістю 740 тис. грн (понад 18 тис. дол.). 
Суддя має у власності ще два авто – позашляховик КІА Sportage та CITROEN BERLINGO.
Також у декларації Ковальчук вказала, що має майже 150 тис. дол., а саме 65 тис. дол.  готівкою та ще 78 тис. 535 дол. на банківських рахунках судді.
Крім того, на банківських рахунках Ковальчук і трохи більше ніж пів мільйона гривень.  


МІНІСТР-ЗЛОДІЙ


Колишнього голову аграрного комітету ВР – чинного міністра Миколу Сольського викрили на заволодінні державною землею на 291 млн грн та спробі заволодіння землею ще на 190 млн грн. Про це повідомила пресслужба НАБУ.
«У складі злочинної групи на чолі з топпосадовцем були службові особи органів Держгеокадастру, а також особи, які контролювали діяльність цих органів, так звані куратори. Учасники схеми забезпечили знищення документів, на підставі яких два держпідприємства на Сумщині мали право постійного користування землею. Через їх відсутність обласний Держгеокадастр склав акт про самовільне зайняття цих ділянок», – йдеться в повідомленні.
Далі за допомогою підконтрольних посадовців обласного Держгеокадастру ділянки передали у власність заздалегідь визначеним громадянам під виглядом реалізації їхнього права на безкоштовну землю.  

 

ГАНЕБНЕ МИНУЛЕ 


Начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк знімав на відео, як спецпризначенці «Беркуту» під час Революції Гідності в лютому 2014 року розстрілювали протестувальників на вулиці Інститутській. Як зазначає «Цензор.НЕТ», інформацію про це «Слідству.Інфо» підтвердили в Офісі Генпрокурора, а також колишній керівник департаменту розслідувань злочинів Майдану Сергій Горбатюк.
20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській під час Революції Гідності спецпризначенці столичного «Беркуту» розстріляли 48 протестувальників і поранили ще 80.  
Нагадаємо, журналісти «Слідства.Інфо» оприлюднили матеріал, в якому розповіли, що дружина голови департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка у грудні 2023 року придбала квартиру на столичному Печерську. Ринкова ціна такого житла – понад 20 мільйонів гривень. Офіційної зарплати посадовця на таке житло не вистачило б. Натомість його дружина заробляє мільйони як ФОП, але про свою діяльність говорити не хоче.
За два дні після публікації журналісти повідомили, що, на їхню думку, СБУ використала працівників ТЦК, щоби вручити повістку журналістові «Слідства.Інфо» Шульгату через його розслідування про майно родини генерала Вітюка.  

 

ЗАСТАВУ ЗМЕНШЕНО


Шевченківський районний суд Києва задовольнив клопотання сторони обвинувачення щодо продовження строку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою Ігоря Коломойського до 2 червня 2024 року, але знову зменшив альтернативу застави – з 2,4 млрд грн до 1,96 млрд грн.
Про це повідомляє «Цензор.НЕТ» із посиланням на Інтерфакс-Україна.

 

ОБЕРЕЖНО: ШАХРАЇ!


У першому кварталі 2024 року відкрили понад 24 тисяч кримінальних справ за статтею про шахрайство (ст. 190), що на 20% більше, ніж за аналогічний період роком раніше. Це є рекордним показником за останні 12 років. Про це повідомляє платформа «Опендатабот» із посиланням на дані Генпрокуратури.
Зазначають, що в середньому цьогоріч відкривають по вісім тисяч справ на місяць, натомість торік – майже сім тисяч. Для порівняння: 2021 року цей показник був меншим учетверо – дві тисячі справ.
Водночас до суду дійшли лише 3,4 тисячі, або 14% усіх зареєстрованих на початку 2024 року справ. Ще понад дві тисячі проваджень було закрито. Натомість за відповідний період 2023 року до суду надійшло лише 10% відкритих проваджень, а 2021-го – 19%.


ПРИДАТНИЙ ДО ЗСУ


На Закарпатті у військовозобов’язаного стався епілептичний приступ і він помер дорогою в навчальний центр. Про це повідомив Закарпатський ОТЦК та СП. 
«Сталася трагедія. Дорогою в навчальний центр у військовозобов’язаного стався епілептичний приступ. Офіцер супроводу надав першу домедичну допомогу та викликав "Швидку допомогу", однак медики не встигли», – йдеться в повідомленні.
За цим фактом призначено службову перевірку. Командування Закарпатського ОТЦК та СП висловило співчуття рідним та близьким померлого.  

 

КВИТОК НА ВТЕЧУ


Служба безпеки у Львівській області затримала військового, який, користуючись службовим становищем, обіцяв ухилянтам вивезти їх за кордон. Чоловік за 17 тисяч доларів обіцяв фіктивно внести військовозобов’язаного до складу делегації, яка виїжджатиме на міжнародну конференцію до однієї з країн ЄС. Про це інформує управління СБУ Львівської області та спеціалізована прокуратура у сфері оборони Західного регіону. За даними слідства, вартість «квитка» на втечу 54-річний військовий оцінив у 17 тисяч доларів США з особи.  

 

НАПАД НА ВІЙСЬКОВОГО


У Чернівецькій області група цивільних напала на військовослужбовця територіального центру комплектування. Працівник Територіального центру комплектування та соціальної підтримки, щоб захиститися, стріляв у землю. Ніхто не постраждав. Про це повідомила Служба зв'язків із громадськістю Чернівецького обласного ТЦК та СП.


ТЕРМІНИ ДАВНОСТІ


Вищий антикорупційний суд звільнив від кримінальної відповідальності за службову недбалість колишніх членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Бориса Циганенка та Юрія Голляка. Про це повідомила антикорупційна організація Transparency International Ukraine. Окрім цього, не розглядатимуть тепер і цивільних позовів про відшкодування збитків. 
Нагадаємо, що 2 січня 2024 року прокурор САП за матеріалами досудового розслідування Національного антикорупційного бюро скерував до суду обвинувальний акт стосовно 14 осіб, серед яких колишні та чинні посадовці Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) та посадовці групи приватних теплогенеруючих компаній, які причетні до запровадження та застосування так званої формули «Роттердам+», унаслідок чого споживачі електроенергії впродовж  2018–2019 років переплатили понад 20 млрд грн.


УХИЛЯНТІВ ПОБІЛЬШАЛО


Львів’янин планував незаконно перетнути кордон з Молдовою, керуючись підказками з телеграм-каналу, за які заплатив 4000 доларів. Але коли зламав ногу, покликав на порятунок прикордонників. Про це інформує пресслужба Державної прикордонної служби України.
Як зазначають, на «гарячу лінію» ДПСУ звернулася жінка та повідомила, що її колишній чоловік хотів незаконно потрапити за кордон, проте травмувався. На пошуки вирушив прикордонний наряд зі службовим собакою та квадрокоптером. Потерпілого знайшли, надали йому медичну допомогу та доправили до підрозділу.
У Держприкордонслужбі уточнили, що просто неба львівʼянин перебував чотири години, змок і змерз. Поради щодо своєї «мандрівки» він отримував через телеграм-канал. Чоловіка притягнуто до адмінвідповідальності.  

 

ШАХРАЇВ УПІЙМАЛИ


Державне бюро розслідувань заявило про викриття групи шахраїв, які видавали себе за його працівників, щоб видурювати гроші. Про це повідомила пресслужба ДБР.
ДБР викрило групу шахраїв, які під виглядом співробітників бюро видурювали в людей гроші.
Працівники ДБР викрили групу шахраїв, які під виглядом співробітників бюро видурювали у людей гроші. Зокрема, за оперативною інформацією, люди, які не мають жодного стосунку до правоохоронних органів, представлялися працівниками ДБР.
Вони пропонували широкий спектр послуг для потенційних «клієнтів» – від закриття кримінальних проваджень до переслідування конкурентів, заявників тощо. За фактом протиправних дій порушено кримінальне провадження, документують і встановлюють повне коло осіб, причетних до махінацій. Проводять обшуки за місцями проживання, вилучають докази протиправної діяльності. Слідчі дії тривають.  


РЕАЛІЇ ВІЙНИ


Військового однієї з бригад морської піхоти засудили до п'яти років позбавлення волі за відмову виконати наказ командира, який полягав у потребі форсувати річку Дніпро та закріпитися в селі Кринки Херсонської області. Про це йдеться у вироку Снігурівського райсуду Миколаївської області, інформує «Судово-юридична газета».
У матеріалах справи зазначено, що Юрій М. проходив службу за мобілізацією на посаді стрільця-оператора однієї з бригад морської піхоти. Упродовж 2023 року його бригада брала участь у бойових діях на Донеччині.
Як встановив суд, 5 листопада 2023 року командир роти морської піхоти на шикуванні довів до підлеглих бойовий наказ – вести наступальні дії в напрямку села Кринки та зайняти там перехрестя доріг. Водночас командир роти здійснював відеофіксування шикування на мобільний телефон. 
Юрій М. публічно заявив про незгоду з наказом командира роти та відмовився його виконувати. Дещо згодом він став фігурантом кримінального провадження за ч. 4 ст. 402 (непокора, вчинена в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці) Кримінального кодексу. Затримали військовослужбовця пізніше – 11 грудня. 
У суді він провини не визнав: пояснив, що не міг виконати наказ командира про висування на Кринки через свій незадовільний фізичний та морально-психологічний стан. За його словами, військовий заздалегідь попередив командирів та просив дозволити пройти йому ВЛК. Однак ВЛК не звернула уваги на його скарги й визнала придатним для проходження військової служби. 

 

ЗНИКНЕННЯ РОЗВІДНИКА


Ні захисники, ні родина не знають, де зараз перебуває ексрозвідник Роман Червінський. Після суду в Кропивницькому, де не було ухвалено жодного рішення щодо продовження запобіжного заходу, Червінського вивезли в невідомому напрямку. Про це в ефірі телеканалу «Прямий» повідомив адвокат Червінського Андрій Йосипов.
Адвокат нагадав, що 19 квітня опівночі сплив термін запобіжного заходу тримання під вартою. Суд у Кропивницькому не ухвалив жодного рішення стосовно продовження запобіжного заходу, однак Червінського із приміщення суду вивезли в невідомому напрямку. Захисники офіцера розвідки побоюються, що з урахуванням численних успішних спецоперацій за участю Червінського проти росії його можуть таємно передати державі-агресору.
«На 18.30 ні нам, як захисникам, ні дружині Червінського, ні його родині не відоме місце перебування Червінського. 19 квітня пізно ввечері його мали звільнити з-під варти. Але на сьогодні його місце перебування нам достеменно невідоме. Ми зверталися до правоохоронних органів із заявами і про викрадення, і про незаконне утримання Червінського. Будь-якої інформації про те, де саме він перебуває, у нас немає», – заявив А. Йосипов.  

Джерело: https://censor.net/

Автор: Степан СЕМКІВ

Газета "Життя"

Прочитайте усі приховані історії за 1 грн.
Читати Storriss
Ви вже є предплатником?

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter