Напишіть свій мейл, щоб створити акаунт

Використайте вісім малих або великих літер і додайте будь-який один символ

Передплатити

Новини тижня: 12-06 -18.06

Влада

Степан СЕМКІВ
19 червня 09:41
86
Джерело: Газета "Життя. Історії"

Підсумок подій тижня

Новини тижня: 12-06 -18.06

 

НОВИНИ ТИЖНЯ, ЩО МИНУВ: 12.06 -18.06

 

КОНТРОЛЬ ДОПОМОГИ


Єврокомісія створила Ревізійну раду Українського фонду, яка контролюватиме використання наданого Україні фінансування та запобігатиме корупції, шахрайству, конфліктам інтересів та іншим порушенням. Про це інформує «Цензор.НЕТ» із посиланням на «Суспільне».
Ревізійну раду становитимуть троє її членів і розташовуватиметься вона в Брюсселі. Допоміжним органом буде Секретаріат, який працюватиметься в Києві.
У процесі роботи Ревізійна рада має право вимагати потрібну інформацію, звертатися до компетентних органів, здійснювати власні перевірки та виїзні перевірки системи управління і контролю в Україні. Джерело: https://censor.net/.

 

ПРО БІЗНЕС У ТІНІ


Тіньова торгівля тютюновими виробами призвела до втрат бюджету в розмірі 42,5 млрд грн (понад мільярд доларів) у 2022–2023 роках. Про це йдеться в повідомленні Американської торговельної палати в Україні (АСС).
«Втрати Державного бюджету від нелегальних ринків у різних секторах економіки є величезними. Лише тіньова торгівля тютюновими виробами призвела до втрат бюджету в розмірі 42,5 млрд грн (понад мільярд доларів) у 2022–2023 роках. На ці кошти можна було б придбати тридцять винищувачів F-16, критично необхідних для захисту неба над Україною», – зазначають в АСС.
За даними асоціації, ліквідація тіньових ринків забезпечить рівні правила гри для бізнесу в Україні та підвищить інвестиційну привабливість.
«Щоб фінансувати боротьбу за перемогу, росія повинна заплатити, а тіньова економіка має бути ліквідована», – йдеться в повідомленні. Джерело: https://biz.censor.net/.

 

ПРО РОЗКОЛ В АРМІЇ


Головний редактор «Цензор.НЕТ» Юрій Бутусов вважає, що народна депутатка Мар’яна Безугла, яка є рупором «слуг народу», веде політичну війну на розкол в армії, свідомо і цілеспрямовано протиставляючи одних генералів іншим. Про це йдеться в телеграм-каналі Ю. Бутусова.
«Знаєте, чому Мойсюк і Буданов подобаються пані Мар’яні? Річ у тому, що Євген Мойсюк, який був колишнім заступником начальника Генштабу й одним із найбільших прибічників і виконавців волі Валерія Залужного, зараз в апараті Офісу Президента? Він стоїть на запасному шляху. А Кирило Буданов узагалі – це така опора влади. Він завжди повністю підтримує будь-які заходи Офісу Президента. 
...Через те, що вони можуть ходити до Офісу, пані Мар’яна вважає, що вони можуть очолити Збройні сили. 
Насправді Кирило Буданов, начальник ГУР МО, не те що не має досвіду командування бригадою, Кирило Буданов у своїй військовій кар’єрі не командував навіть взводом – ні взводом, ні ротою, ні батальйоном, ні бригадою, але його пані Безугла вважає можливим Головнокомандувачем Збройних сил», – написав Ю. Бутусов. 

 

ПРО ВАКАНСІЇ В ЗСУ


У середньому на тилову вакансію в ЗСУ претендують 45 людей, а на бойову посаду – 20. Однак не всі з тих, хто подає заявку, підходять через стан здоров’я або через відсутність навичок.
Про це повідомила керівниця військового департаменту Lobby X Ольга Бандрівська у статті «УП», інформує «Цензор.НЕТ».
За її словами, зараз у ЗСУ найбільш затребувані такі бойові посади: піхотинці, кулеметники, розвідники, водії, медики, оператори безпілотників, а також інженери, зв’язківці, механіки й електрики. 

 

ДИВНА ЗАБОРОНА…


Кабінет Міністрів забороняє громадам переказувати кошти іншим громадам на будівництво фортифікаційних споруд. Про це заявив народний депутат VIII скликання Борислав Береза, продемонструвавши відповідні листи від Міністерства фінансів, інформує «Цензор.НЕТ».
«Коли Кабмін, який повинен дбати про побудову оборонних споруд, заважає їх робити і не дає робити це в тих місцях, де наступ ворога найімовірніший, то в мене запитання: на кого працюють ці люди? У мене з’явилося два листи Мінфіну про заборону переказів коштів від одних муніципалітетів іншим на влаштування фортифікаційних споруд. Абсурд у забороні допомагати муніципалітетам один одному. Це взагалі маячня, такого не може бути. Ми, навпаки, повинні допомагати одне одному, щоб розбудовувати систему захисту», – зазначив Б. Береза. 

 


ЖОДНИХ КОМЕНТАРІВ


Командири та начальники структурних підрозділів ЗСУ, військових навчальних закладів, установ та організацій відтепер мають погоджувати тези інтерв’ю, брифінгів, блогів, коментарів «щодо застосування ЗСУ» з Управлінням стратегічних комунікацій ЗСУ за три доби.
Як інформує «Цензор.НЕТ», про це йдеться в наказі, фрагмент якого є в розпорядженні «Детектора медіа». Правдивість документа підтвердили два джерела, причетні до роботи в комунікаційних підрозділах ЗСУ. 

 

ЧИНОВНИКИ В РАДІ


Нардепи вирішили зрізати захмарні зарплати працівників апарату Верховної Ради. У відповідь апаратники пішли на саботаж і просто зараз видаляють підписи нардепів під відповідною постановою (процедура відкликання зовсім інша). Про це повідомляє у фейсбуці керівник ЦПК Віталій Шабунін, інформує «Цензор.НЕТ».
«Для розуміння: зарплата керівника апарату Верховної Ради Штучного за 2023 рік – майже 3 млн грн. Це приблизно вп’ятеро більше, ніж середня річна заробітна плата народного депутата.
Виправити цей дисбаланс – абсолютно нормально. Реагувати поза процедурним втручанням у систему Ради – злочин. Мабуть, уперше в історії країни апарат Ради керує депутатами. Повторюся, це скликання – найменш субʼєктне в історії України», – зазначив В. Шабунін.
Він також посилається на заяву «слуги народу» Галини Третьякової, в якій вона звинувачує апарат Верховної Ради у вчиненні злочину, а голову апарату ВР у шантажі депутатів. 

 

ЗАХОПЛЕННЯ НАБУ…


Офіс Президента хакнув НАБУ (Національне антикорупційне бюро України) і взяв під контроль усю інформацію щодо розслідування справ проти чиновників-топкорупціонерів. Про це в ефірі Radio NV розповів громадський активіст, бізнесмен і позаштатний агент НАБУ Євген Шевченко, інформує «Цензор.НЕТ».
Він також уточнив, що ці обшуки стосувалися безпосередньо високопосадовців, топкорупціонерів, а виток ішов безпосередньо від керівництва Бюро.
«Я не хочу називати прізвища, до яких стояло на меті дійти в результаті цього розслідування. Але, думаю, ці прізвища, принаймні одне прізвище, всім відоме. І це високопосадова особа, яка фактично ухвалює багато рішень у нашій країні... Ми всі розуміємо, що не Голик і не Біркадзе, і не той очільник колишньої Дніпропетровської ОДА (Валентин Резніченко – ред.) є бенефіціарами таких схем. Тобто мільярдні схеми неможливі, на жаль (без погодження на найвищому рівні – ред.). Так було за Кучми, так було за Ющенка, так було за Януковича, так було за Порошенка і так, на жаль, є (за Зеленського – ред.)», – додав Євген Шевченко. 

 


НОВІ СХЕМИ В ТЦК


Правоохоронці Одещини заблокували корупційну схему ухилення від призову на військову службу. Працівник одного з районних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки вимагав 4 тис. дол. за невручення повістки.
Як інформує «Цензор.НЕТ», про це повідомили у пресслужбі ГУ Нацполіції в Одеській області.
«За 4 тис. дол. винагороди фігурант обіцяв не вручати повістку. Також у “вартості” було надання порожнього бланка повістки з мокрою печаткою, щоб можна було самостійно заповнити та проставити потрібну дату нібито явки до ТЦК. Фейкова повістка мала унеможливити вручення реальної, а отже, відтермінувати призов на військову службу», – йдеться в повідомленні.  

 

КОШТИ НА ОБОРОНУ


У кошторисах Миколаївської ОВА завищено ціни майже на всі будматеріали для зведення фортифікаційних споруд. Це саме та корупція, яка вбиває, адже на ті самі гроші можна було захистити більше територій і людей.
Про це заявив журналіст-розслідувач, співзасновник проєкту «Наші гроші» Юрій Ніколов в інтерв’ю «Українській правді», інформує «Цензор.НЕТ».
«Віталій Кім пустився берега. Ми з’ясували, що у фортифікаційних кошторисах Миколаївської адміністрації були найдорожчі колоди в усій Україні. Найдорожчі від усіх облдержадміністрацій, удвічі дорожчі, ніж у тих скандальних закупівлях Харкова. І це йдеться про ціну колод без доставляння. Нагадаю, кошториси, фортифікаційні підряди Миколаївської ОВА мають загальний розмір пів мільярда гривень. І в тих кошторисах ми бачили завищені ціни фактично на всі будматеріали, які використовували для фортифікацій», – зазначив Ю. Ніколов.
За його словами, настільки завищені ціни – лише в обладміністрації Віталія Кіма.
«Аж так відзначитись зуміла тільки Миколаївська обладміністрація, а ще трохи поруч – Волинська. Решта обладміністрацій, які ми аналізували – загалом у нас було в переліку десять замовників фортифікацій, – мали пристойніші ціни», – сказав журналіст. 
Він вважає, що цими питаннями мали б зацікавитися Державна аудиторська служба, Національна поліція та НАБУ. Проте влада не реагує на такі викриття.
«Про жодне кримінальне провадження щодо цього я досі нічого не знаю», – заявив Юрій Ніколов.  

 

ПРАВОСУДДЯ УКРАЇНИ


«Родина судді Печерського суду Світлани Гречаної, яка виправдала колишнього заступника голови Нацполіції Дмитра Тишлека у справі про незаконні подарунки, володіє квартирами, котеджами та землею. Водночас суддя з чоловіком випросили в держави службову квартиру. Про це пише Центр протидії корупції, інформує «Цензор.НЕТ».
У Центрі нагадують, що Д. Тишлек фактично за дякую часом жив у квартирі на Печерську площею понад 140 квадратів, яка належить кураторові «великого будівництва» Юрієві Голику. Так, тому самому, якому зливали інформацію з НАБУ.
НАЗК розцінило безкоштовне проживання подарунком, тому склало на пана Тишлека протокол. Утім, Печерський суд Києва «відмазав» чиновника.
А суддя С. Гречана вирішила, що визначити вартість оренди квартири неможливо. Водночас повірила Д. Тишлекові, що той за власні кошти обставив Ю. Голикові квартиру на 910 тис. грн, тому начебто ніякого подарунка не було.
«Суддя Гречана, яка раніше з чоловіком-поліцейським випросила службову квартиру, мовляв, їм ніде жити. І ніхто не перевірив, що на родичів судді та поліцейського записані будинки, квартири, два котеджі в заміському комплексі, купа землі, а 15-річна донька хвалиться світлинами з Парижа, Шарм-ель-Шейха, Барселони і Канн», – йдеться в повідомленні ЦПК.
Там також нагадують, що С. Гречана поховала справу колишнього заступника Єрмака Кирила Тимошенка, якого теж підозрювали в отриманні незаконних подарунків.
«Тепер черговий несмішний фокус, але вже з поліцейським, який за дякую орендував квартиру в Голика», – резюмують у Центрі протидії корупції.
Варто нагадати, що НАЗК склало протокол на колишнього заступника голови Нацполіції Дмитра Тишлека після того, як ЗМІ дізналися, що він отримав коштовні подарунки у вигляді безкоштовного проживання в розкішних помешканнях, які йому не належали. Втім, Печерський суд Києва «відмазав» чиновника, перетворивши справу про незаконні подарунки на цирк». 

 

ЗВИНУВАЧЕННЯ СУДДІ


«Суддя Печерського суду Світлана Гречана зняла звинувачення в незаконному збагаченні з ексзаступника керівника Нацполіції Дмитра Тишлека, незважаючи на абсолютно очевидні докази його провини.
Нагадаємо, що заступник начальника Національної поліції Тишлек став широко відомим завдяки журналістському розслідуванню, яке виявило значні статки невідомого походження в нього та його родини. Зокрема, Д. Тишлек проживав у квартирі, яка належить кураторові «великого будівництва» від Офісу Президента Юрієві Голику, та водночас мешкав у будинку, який належить структурам Віталія Нечипоренка, близького, за даними медіа, до російського кримінального ватажка Андрія Іманалі. Після викриття від журналістів влада була змушена звільнити Д. Тишлека і щодо нього відкрили справу стосовно незаконного збагачення. Злочин очевидний, оскільки користування нерухомістю бізнесменів Тишлек не задекларував.
Але суддя Світлана Гречана просто проігнорувала докази слідства та взяла до уваги докази Тишлека. Колишній заступник начальника Нацполіції заявив, що він начебто як оплату обставив меблями квартиру Голика, а гроші на розкішний спосіб життя отримав від... тещі! Теща Тишлека нібито подарувала йому 4,5 млн грн. Вона проживає в російській федерації, його дружина має громадянство рф та часто туди їздила до вторгнення.
Очевидно, вся владна машина на чолі із заступником голови ОП Татаровим працює на те, щоб Д. Тишлек уникнув відповідальності.
І такі факти відвертої корупції влада намагається не помічати. Президент Володимир Зеленський вдає, ніби не читає новин про масштабну корупцію та зв’язки з криміналом його оточення, свавілля суддів, захист злочинців та хабарників керівництва Офісу Президента і навіть не коментує цих відвертих злочинних систем, ніби так і треба.  

 

ОБІЦЯЄ ПОВЕРНУТИСЯ…


Бізнесмен Юрій Голик, який є фігурантом антикорупційного розслідування щодо «великого будівництва», 2 червня виїхав з України, але планує повернутися найближчим часом.
Як повідомляли ЗМІ, вдень 13 червня стало відомо, що Ю. Голик виїхав з України і перебуває в Австрії. Журналісти повʼязали виїзд чиновника зі справою про витік із НАБУ, в якій підставою для обшуків у детектива стало розголошення даних досудового розслідування в інтересах, зокрема, Ю. Голика.
Журналісти «Української правди» сконтактувались із бізнесменом, який підтвердив, що він перебуває за кордоном, виїхав на законних підставах і планує повернутися 17 червня.
За даними джерел «УП», Ю. Голик періодично перетинає український кордон за системою «Шлях».
До цієї системи його внесла Дніпропетровська обласна військова адміністрація за ініціативою благодійної організації «Благодійний фонд “Пісні, народжені в АТО”».
Останній дозвіл на виїзд Юрій Голик отримав 11 квітня 2024 року, ця заявка чинна до 16.10.24.
Як зазначають журналісти, востаннє український кордон бізнесмен перетнув на виїзд з України 2 червня в контрольно-пропускному пункті «Краківець».
Ще одне джерело «УП» наголосило: щодо Ю. Голика слідство не встановило обмежень на виїзд з України, які б забороняли йому залишати межі держави та діяли на кордоні. Джерело: https://fakty.com.ua.

 

Джерело: https://censor.net.

 

Читайте усі приховані історії за 1 грн.
Життєві історії на Storriss
Ви вже є предплатником?

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter