Напишіть свій мейл, щоб створити акаунт

Використайте вісім малих або великих літер і додайте будь-який один символ

Новини тижня. 02 квітня – 09 квітня, 2024

Влада

09 квітня
33

Підсумки тижня

Новини тижня. 02 квітня – 09 квітня, 2024

ПІДСУМКИ ТИЖНЯ. НОВИНИ УКРАЇНИ

 

КОМУ ВІЙНА, А КОМУ…


Майже кожну другу декларацію, яку відібрали, щоб ґрунтовно перевірити, ідентифіковано як ризикову, і вона містить інформацію про активи, які значно зросли під час воєнного стану. Про це в ефірі «Українського радіо» повідомила керівниця управління проведення повних перевірок НАЗК Юлія Кулікова, інформує «Цензор.НЕТ». Тепер агентство проводить трохи більше ніж 300 таких перевірок.
«Майже кожну другу відібрану декларацію ідентифіковано як ризикову. Тобто вона містить інформацію про значні грошові активи, які значно збільшилися порівняно з попередніми, довоєнними періодами, які містять інформацію про значні активи у вигляді криптовалюти, й активи, набуті під час воєнного стану, на значні суми, тобто мільйон і більше», – сказала Ю. Кулікова.
Вона уточнила: здебільшого це декларації, які подали представники місцевого самоврядування, органів досудового розслідування, судової влади, митники, податківці та народні депутати. 
«...Лідерами є представники органів місцевого самоврядування. Це, напевно, логічно, оскільки в Україні децентралізація, і розпорядниками місцевих бюджетів є саме вони. На другому місці – представники органів досудового розслідування (слідчі, зокрема, представники органів прокуратури). На третьому місці – представники органів судової влади. Далі – митники і податківці. Далі – народні депутати. Й замикають «лідерів» – керівники державних підприємств, зокрема оборонної сфери», – поінформувала представниця НАЗК. 

 

ЗАРПЛАТА ЧИНОВНИКІВ


Голова правління НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов задекларував 21,37 млн грн заробітної плати за 2023 рік. Про це йдеться в декларації О. Чернишова за 2023 рік, звернули увагу «Українськi новини». Крім зарплати, 2023 року він отримав 1,68 млн грн процентів від «ОТП Банку» та 2,27 млн грн процентів від «Ощадбанку». 
Директор найбільшої нафтовидобувної компанії «Укрнафта» та компанії «Укртатнафта» (Кременчуцький нафтопереробний завод) Сергій Корецький задекларував 27,28 млн грн заробітної плати 2023 року. Зокрема, 2023 року Корецький отримав 14,66 млн грн зарплати на посаді директора «Укрнафти» та 12,62 млн грн зарплати на посаді керівника «Укртатнафти».  

 

РОЗКРАДАННЯ НА ДОРОГАХ


Національне антикорупційне бюро (НАБУ) провело обшуки в колишнього голови Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентина Резніченка.
Обшуки відбулися минулого тижня, повідомляє «Українська правда» з посиланням на джерела в антикорупційних органах. Слідчі дії проводили у справі про оформлену на фітнес-тренерку і подругу В. Резніченка компанію, яка лише під час повномасштабного вторгнення рф отримала підрядів на 1,5 млрд грн на ремонт доріг в області.
Як повідомляли, у грудні 2022 року детективи НАБУ вже проводили обшуки у Дніпрі у фігурантів кримінальної справи, пов’язаної з «Великим будівництвом», серед яких – голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко. 

 

КОШТИ НА ДОРОГИ


Упродовж березня публічні замовники через систему Prozorro оголосили закупівлі на 87,8 млрд грн. Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки.
Загалом у березні замовники оголосили в Prozorro 38,3 тис. закупівель. Найбільші витрати запланували спрямувати на дорожні роботи – 16,6 млрд грн. Заявила заступниця міністра економіки Надія Бігун. 

 

ЦИРК, ТА Й ГОДІ


Міністерство культури та інформаційної політики надало статус «критично важливого» ДП «Пересувний цирк України». Про це повідомив нардеп «Голосу» Ярослав Железняк, інформує «Цензор.НЕТ». «Якщо ви думали, що вас здивує внесення фірми ОП, на яку зливають гроші з каналу ‟Радаˮ, у перелік ‟критично важливих для забезпечення життєдіяльності населенняˮ… То ловіть ще новину: такий самий статус дали ДП ‟Пересувний цирк Україниˮ … критично важливе підприємство, установи, організації для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період», – йдеться в повідомленні. 

 

ПРИЗОВНИЙ ВІК


Президент України Володимир Зеленський підписав закон про зменшення мобілізаційного віку із 27 до 25 років. Про це повідомили в Генштабі ЗСУ із посиланням на сайт Верховної Ради. 

 

ЗАХИСТ КОРУПЦІОНЕРІВ


Верховна Рада голосуватиме за відповідний законопроєкт, який дає змогу звільняти від відповідальності корупціонерів. Про це повідомив голова правління громадської організації «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін. 
«Цей законопроєкт звільняє від відповідальності раніше засуджених корупціонерів та інших злочинців для військової служби. Йдеться навіть про держслужбовців та про інших осіб, яких засудили за особливо важкі корупційні злочини», – зазначає В. Шабунін.
За словами керівника ЦПК, законопроєкт створено навмисно, щоб «відмазувати» нардепів, які отримали підозри у скоєнні корупційних злочинів, і навіть тих, справи яких розглядали в антикорупційному суді. Також В. Шабунін написав на своїй сторінці: «Такий підхід суперечить зобов’язанням України щодо руху до ЄС». 

 

ЗЛОЧИНИ В МІНОБОРОНИ


Антикорупційні органи України та правоохоронці Польщі провели обшуки на території країн у межах справи щодо можливої закупівлі озброєння за завищеними цінами у квітні 2022 – лютому 2023 року. Про це повідомляє пресслужба НАБУ.
Нагадаємо, раніше повідомляли, що спецімпортер «Прогрес» постачав Міноборони снаряди, закуплені в польської фірми Alfa за завищеними на 57% цінами. Втрати можуть сягати мільярда доларів. 

 

ВОНИ ТЕЖ ПРОСЯТЬ


Приватна компанія «Кінокіт», яка виробляє контент для державного телеканалу «Рада» та напередодні отримала статус «критично важливе підприємство», просить про «фінансову підтримку». Про це йдеться на сайті компанії. Зокрема, кошти потрібні для «450 досвідчених журналістів, ведучих, операторів, режисерів, звукорежисерів, редакторів, продюсерів, яким потрібні хоча б мінімальні засоби для існування їх та їхніх сімей». Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомляли про зв’язок «Кінокіт» з одним із колишніх бізнес-партнерів Президента В. Зеленського.
12 січня 2023 року ЗМІ розповіли, що парламентський телеканал «Рада» уклав угоду на виробництво програм для телемарафону на 120 млн грн з компанією «Кінокіт», яку пов’язують із Кирилом Тимошенком.  

 

НАПАДНИКИ З ТЦК


2 квітня в селі Приозерному Суворовської громади в Одеській області чоловіки у військовій формі схопили та «запакували» в бус чотирнадцятирічного хлопця. Була це озброєна банда чи представники ТЦК проводили мобілізаційні заходи – наразі не відомо. Про цей випадок журналістові «Бессарабії INFORM» розповіла начальниця відділу соціального захисту населення Суворовської селищної ради Оксана Терзі.
За її словами, за хлопчика нікому було заступитися, оскільки він є круглим сиротою, а опікуном була для нього рідна бабуся. За словами Оксани Терзі, хлопчина центральною вулицею Приозерного прямував до своєї дівчини. Поруч із ним зупинився білий мікроавтобус. Звідти вибігло троє худорлявих військових з автоматами та заламали йому руки. На голові викрадачів були балаклави з намальованими білими щелепами. Хлопчина бачив тільки очі чоловіків. А за кермом сидів водій. Отже, нападників було четверо. 
«Коли військові затягли хлопчину до мікроавтобуса, почали прикладати дуло автомата до його скроні, потім – до чола, бо він чинив опір. А хлопець спортсмен, тому в нього спрацювала реакція самооборони. Він почав викручуватися, а нападники його приборкали, завдаючи ударів по спині автоматом. Вони його побили та зв’язали йому руки пластмасовою стяжкою», – каже начальниця відділу соціального захисту населення. 
Коли керманича відпустили, нападники нарешті запитали вік хлопчини. Коли той сказав, скільки йому років, не повірили – цікавилися його паспортом. А коли зрозуміли, що вони везуть неповнолітнього, викинули його з буса та зняли стяжки. Наостанок порушники попередили хлопчину, щоб він мовчав про цей випадок, бо вони знають, де мешкають його рідні й він сам.
Викрадачі висадили дитину на в’їзді в село Червоний Яр. Звідти хлопчина пішки пройшов п’ять-сім кілометрів, витративши на цей шлях майже дві години.  

 

ПІДОЗРИ ДЕПУТАТАМ


Щонайменше 54 депутати Верховної Ради IX скликання отримали підозри у кримінальних злочинах. 25 із них підозрюють у корупції. Про це повідомляє рух «ЧЕСНО». Там зазначили, що пов’ясувати точну кількість та імена нардепів, яким висунули підозри в кримінальних правопорушеннях, неможливо. Адже ім’я підозрюваних не можна оприлюднювати до вироку суду. Втім, лише детективи Національного антикорупційного бюро України повідомили про підозри у вчиненні кримінальних злочинів 54 народним депутатам. Також існують провадження щодо нардепів, які ведуть СБУ, Офіс Генпрокурора та інші правоохоронні органи. 

 

СЛОВА ПРО ДРУЖБУ


Співзасновник «95-го кварталу» та колишній бізнес-партнер Володимира Зеленського Борис Шефір виїхав із дітьми до Німеччини. Він два роки не контактує із Президентом і вважає, що у війні України з росією переможця не буде, а також виступає за дружбу між країнами. Про це Борис Шефір розповів у розмові з «Радіо Свобода».
«Я все життя прожив у Радянському Союзі. І ми чудово вживалися. Сподіваюся, що в нас із росією будуть гарні відносини, тільки-но вони підлікуються від свого божевілля», – сказав Б. Шефір. 

 

ЗВІДКИ ТАКІ КОШТИ?


Дружина голови департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка у грудні 2023 року придбала квартиру на столичному Печерську. Ринкова ціна такого житла – понад 20 млн грн. Офіційної зарплати посадовця на таке житло не вистачило б. Однак його дружина заробляє мільйони як ФОП, але про свою діяльність говорити не хоче. Як дізналися журналісти «Слідства.Інфо» з декларації головного кіберрозвідника країни Іллі Вітюка, його дружина Юлія після повномасштабного вторгнення стала власницею квартири. Квартиру на 195 квадратних метрів Юлія Вітюк придбала у грудні 2023-го. Квартира такого розміру  в цьому ЖК на сайтах продажу квартир без ремонту коштує приблизно 3 тис. дол. за квадратний метр. Це майже втричі більше за середню ціну в столиці.
Не важко підрахувати, що Юлії Вітюк треба було сплатити 585 тис. дол. за її квартиру без ремонту. Або 21,5 млн грн за курсом на момент купівлі. В офіційному документі – декларації І. Вітюка – вказано, що цю квартиру придбано за 12 млн грн. 

 

ПОМСТА ЖУРНАЛІСТОВІ 


Журналістам «Слідство.Інфо» вдалося зібрати докази, що за їхнім колегою, журналістом Євгенієм Шульгатом стежили через його розслідування про майно родини керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка. Також вони з’ясували, що СБУ використала військкомат, щоб переслідувати журналіста і вручити йому повістку. Журналісти ідентифікували представника Служби безпеки, який давав вказівки військовим. 
«Ми у “Слідстві.Інфо” усвідомлюємо, що зараз війна і обовʼязок кожного громадянина – захищати країну. Крім того, четверо колег із нашої маленької редакції вже у війську. Проте в цьому конкретному випадку ми вбачаємо переслідування журналіста за його діяльність. Ми бачимо, що повістка, яку вручають військовослужбовці за вказівкою працівника СБУ, – це помста за розслідування. Дуже прикро, що таку помсту здійснюють руками військових. І ми щиро віримо, що правоохоронці відреагують на наші знахідки», – написали журналісти.

 

КОРУПІЙНИЙ СКАНДАЛ

За колишнього радника голови Офісу Президента Артема Шила, якого підозрюють у розкраданні 95 млн грн на трансформаторах для «Укрзалізниці», внесли заставу 30 млн грн. 4 квітня йому обрано запобіжний захід. Як інформує «Цензор.НЕТ», про це повідомили агентству Інтерфакс-Україна у Вищому антикорупційному суді.
«Заставу за підозрюваного в сумі 30 млн грн, визначену постановою ВАКС як альтернативу арешту, внесено», – йдеться в повідомленні.  

 

ЗОЛОТІ УКРИТТЯ


Комунальне підприємство «Головне управління комунального господарства» Вишневої міськради Бучанського району Київської області 26 березня оголосило тендер на будівництво протирадіаційного укриття на території ліцею «Лідер» у селі Крюківщині очікуваною вартістю 169,16 млн грн. Це найдорожча закупівля протирадіаційного укриття в Україні, пишуть «Наші гроші» з посиланням на дані в системі Prozorro.
Вартість найбільших договорів на будівництво таких укриттів для закладів освіти не перевищує 60 млн грн. 

 

ДЕПУТАТИ ПРОТЕСТУЮТЬ


Український парламент опинився на порозі кризи через те, що депутати демотивовані й ображені на Офіс Президента. Вони не хочуть ходити на засідання і голосувати за важливі закони. Про це пише видання The Kyiv Independent. За його даними, депутати невдоволені обмеженнями на поїздки за кордон, поганою комунікацією або тиском від інших державних органів та концентрацією влади в ОП. 

 

ЗАБРАКЛО ЧАСУ


Броварський міськрайонний суд Київської області 3 квітня закрив справу в кримінальному провадженні за фактом нападу на знімальну групу проєкту «Радіо Свобода» «Схеми», який стався навесні 2019 року в селищній раді Чабанів на Київщині. Справу закрили через закінчення строків давності. За п’ять років правоохоронці та судова система не змогли довести винуватість і покарати конкретних встановлених людей, напад яких на журналістів у будівлі державної установи зафіксовано на відео. Про це у фейсбуці повідомила журналістка Наталя Седлецька: «Броварський суд сьогодні закрив справу щодо нападу на знімальну групу «Схем» у Чабанах – тоді побили нашого оператора Bruce Tr та зламали камеру. Нікого не покарано. Причина закриття справи – за строками давності». 

 

ДЕПУТАТАМ СОРОМНО?


Голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін розкритикував українських депутатів. За його словами, парламентом керують не нардепи, а заступник голови Офісу Президента Олег Татаров. «Заступник голови Офісу Президента, хто, по суті, може робити, – з погляду ієрархії держави, керує парламентом! Ви Татарову дали змогу керувати? Татаров вирішує, виїжджати чи не виїжджати за кордон. Вам, парламентарії, перед собою не соромно? У дзеркало подивіться!» – обурився В. Шабунін. 

 

МЕДИЧНИЙ ОГЛЯД


Усі чоловіки, яких визнали обмежено придатними до військової служби, муситимуть пройти повторний медичний огляд. Про це повідомляє «Цензор.НЕТ» із посиланням на сайт Верховної Ради.
Відповідно до законопроєкту №10313, відтепер є лише два стани – «придатний» і «непридатний» до військової служби. Статут «обмежено придатний» скасували.
Тому повторна лікарська комісія має визначити, до якої саме категорії зарахувати людину, якщо раніше її вважали «обмежено придатною». 

 

ПОВНОВАЖЕННЯ ТЦК


Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець виступає проти розширення повноважень ТЦК та СП у контексті перевіряння документів громадян. Про це він сказав в інтерв’ю «Суспільному».
«Я категорично проти збільшення повноважень ТЦК та СП і можливої мобілізації людей з інвалідністю. Також потрібно врегулювати питання догляду за людиною з інвалідністю, питання людей, які отримують другу вищу освіту, і тих, хто навчається в аспірантурі. І ще деякі юридичні моменти, що стосуються електронних повісток, електронного кабінету військовозобов’язаного», – сказав Д. Лубінець. «Я проти цього. У Конституції зазначено, що представники військових підрозділів не можуть брати участь в обмеженні прав і свобод громадян України. Зокрема, вони, на мій погляд, не мають права перевіряти документи. У нас для цього є Нацполіція, Нацгвардія, Державна прикордонна служба», – заявив уповноважений.  


МІСІЯ ПИСЬМЕННИКА


Письменник і поет Сергій Жадан має отримати Нобелівську премію, а не брати до рук гвинтівку.
Про це заявив історик, професор Єльського університету Тімоті Снайдер у мережі X. «Сергій Жадан, один із найвидатніших творців культури світу, має тримати в руках Нобелівський диплом, а не гвинтівку», – пише Т. Снайдер.
Він додав, що Старобільськ Луганської області, де народився письменник, наразі перебуває під російською окупацією, а Харків, де С. Жадан проживає, нині під російськими обстрілами.
«Мене засмучує те, що відсутність підтримки США дає змогу росії розширювати свою зону терору та ставить під загрозу себе та мільйони українців. Сергій від початку війни підтримував солдатів, а тепер пішов до війська. Він має сміливість зробити це, а ми не можемо навіть надати допомогу», – резюмує професор. 

 

ПОЛОН УБИВАЄ


На Софійській площі в центрі Києва відбулася акція на підтримку українських полонених «Не мовчи. Полон убиває». Аналогічні акції відбулися в багатьох інших містах нашої країни.
Організатори й учасники акції вийшли на вулиці, щоб нагадати про захисників «Азовсталі» та інших військових, які досі перебувають у російському полоні. «Кожен день перебування в полоні – це пекло для наших військових і цивільних заручників та біль очікування для їхніх родин і друзів», – нагадують організатори й закликають українців активно долучатися до заходів на підтримку полонених. 

Джерело: https://censor.net.

 

Автор: Степан СЕМКІВ

Газета "Життя"

Прочитайте усі приховані історії за 1 грн.
Читати Storriss
Ви вже є предплатником?

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter