Напишіть свій мейл, щоб створити акаунт

Використайте вісім малих або великих літер і додайте будь-який один символ

Передплатити

Катерина Бужинська: «Я дуже люблю прикарпатську кухню»

Люди

21 березня
154

Моя мама дуже смачно готує, адже вона професійний кухар.

Катерина Бужинська: «Я дуже люблю прикарпатську кухню»

Катерина Бужинська – відома українська співачка, народна артистка України. Саме вона співає відому пісню «Україна – це ми». У творчому доробку Катерини Бужинської – вісім альбомів. 2015 року вона з благочинним туром «Україна – це ми» співала для української діаспори у восьми країнах Європи. Катерина Бужинська розповіла про улюблені страви, дієту, якої періодично дотримується, та про страву, якою дивує рідних та гостей.


– Ви виросли в Чернівцях, звідки родом ваша мама. Які ваші улюблені буковинські страви?


– Так, я справді виросла в Чернівцях. Буковина – моя рідна земля. Саме там я починала співати, там почалася моя творча кар’єра. Моя мама – з Чернівців, а тато – з Хмельницької області. На Буковині неймовірно смачна кухня, адже це інтернаціональний край. Зокрема, там багато румунських страв. Я дуже люблю прикарпатську кухню – бануш, мамалигу зі шкварками та бринзою. А ще обожнюю будз – це такий надзвичайно смачний сир.


– Які смаки дитинства ви запам’ятали найбільше?


– Моя мама дуже смачно готує, адже вона професійний кухар. Тому з дитинства я запам’ятала саме її страви. Наприклад, неймовірно смачну картоплю із соусом. У сковорідці потрібно посмажити цибулю, додати туди борошно, часник, кріп, петрушку та сметану. Все це посолити та підсмажити. Виходить надзвичайно смачний соус. До нього відварити молоду картоплю. З таким соусом мама запікала в духовці перець. А ще дуже смачно готувала вареники з вишнею в солодких сухарях. І, звісно ж, голубці та м’ясо з чорносливом.


– Вас із дитинства вчили готувати?


– Мене не вчили готувати, адже завжди готувала мама. І до 15-ти років мене в кухню не пускали. А коли я вже поїхала до Києва і згодом вийшла заміж, то мені потрібно було вчитись готувати самотужки. Я в 16 років тільки вчилася чистити картоплю. Пробувала готувати за рецептами своїх добрих знайомих. 


– Ви багато подорожуєте. Зокрема, лише 2015 року з благочинним туром «Україна – це ми» відвідали вісім країн. А які страви з подорожей запам’ятали найбільше?


– Так, я справді дуже люблю мандрувати. Але всі мандрівки Європою та світом були до епідемії коронавірусу. Що ж до кухні, то для мене надзвичайними є болгарські страви. Також мені дуже подобається турецька, угорська, італійська та іспанська кухня. Наприклад, у Бельгії мені дуже сподобались морепродукти, особливо те, як їх готують.


– Як часто готуєте вдома?


– Звісно, коли була на гастролях, то не мала змоги готувати. Тепер же із задоволенням готую. Дуже добре мені вдається ягня, адже баранина популярна в Болгарії. А ще тут теж є голубці, як українські, але вони пісні. Також популярний салат «Шопський», який напрочуд легко приготувати. Печений перець – це страва № 1 у болгарській кухні. Його навіть фарширують соленим сиром – це неймовірно смачно. Загалом болгарська кухня різноманітна. Тут смачні молочні продукти. Скажімо, біфідобактерія болгарікус відома на увесь світ. Знаю, що китайці та японці цей біойогурт літаками вивозять. Він надзвичайно корисний, і я, коли буваю в Болгарії, їм його щодня.


– У вас міжнаціональна сім’я: чоловік – болгарин, ви – українка. Яка кухня переважає у вас удома?


– Мій чоловік не міг зрозуміти, як можна їсти сало. Це ж, мовляв, жир свині, як ми це їмо? Та коли я привезла йому надзвичайно смачне підкопчене сало, то він був у захопленні. Також чоловік залюбки їсть борщ та майже всі українські страви. Тому вдома ми готуємо і болгарські, і українські страви.


– Що готуєте найчастіше?


– Якщо говорити про болгарську кухню, то в нас часто є на столі неймовірно смачний пиріг з бринзою – баниця. Діти дуже люблять його. Цей пиріг легко готувати, чоловік сам може впоратися. А є ще суп «Шкембе чорба», який непросто готувати – він з коров’ячих шлунків, молока, часнику й оцту. Звісно, здається, що це термоядерна суміш, але виходить дуже-дуже смачно.


– Загалом ви любите готувати?


– Так. Для мене велике значення має якість продуктів. Я люблю ароматні страви, тож особливу увагу відводжу спеціям. Купую якісні – у Грузії, у Греції.


– Кухню якої країни любите найбільше?


– Не можу виокремити якусь одну, люблю різні кухні. Мені дуже імпонує грузинська кухня. Хоча українська кухня калорійна, я таки люблю нашу їжу – оселедець, м’ясо, салати, запечені чи тушковані овочі. Тому можу сказати, що люблю поїсти смачно.


– До речі, для вас кулінарія – це мистецтво чи рутина?


– Приготування їжі – це мистецтво. Людина завжди відчуватиме, з якою енергетикою кухар готував. Щоб усе було з любов’ю, я не готую чітко за рецептом. Однак маю відчуття, що додати до страви. Мабуть, це передалося від мами. Мене ніхто не вчив, але готую я смачно. До речі, неймовірно смачно мені вдається качка з яблуками в медово-гірчичному соусі. Тож уся родина, друзі, гості мене хвалять.


– 2014 року ви увійшли до сотні найвродливіших жінок України. Який раціон допомагає вам зберігати здоров’я та красу?


– Я не зациклююся на красі. Для мене важливіше бути доброю людиною, співати гарні пісні, дарувати іншим радість. Я не дотримуюсь ніякої дієти – їм усе, адже вважаю, що життя не таке довге, щоб позбавляти себе змоги порадіти. Тому й не хочу себе обмежувати у смачній їжі, від якої отримую задоволення.


– Чи є страви, продукти, які використовуєте для оздоровлення?


– Якщо я відчуваю, що організму потрібно очиститись та відновитись, то починаю дотримуватися безсольової дієти – їм пісну їжу без солі. Ця дієта справді ефективна – можу схуднути на три-чотири кілограми за тиждень. До того ж чудово почуваюся. Стараюсь дотримуватись такої дієти двічі-тричі на рік.


– Якось ви розповіли про знущання першого чоловіка. Зокрема, пригадали, що він посадив вас на жорстку дієту та змусив їсти тільки сир. Ви тоді схуднули на 10 кілограмів – важили лише 42 кілограми, захворіли. Розкажіть, як потім відновлювались?


– Про першого свого чоловіка навіть не хочу згадувати. Що було, те було... Уважаю, що здоров’я – це найважливіше.


– Які правила в житті тепер вам допомагають зберегти здоров’я та стрункість?


– Колись лікар сказав, що завдяки прогулянкам з дітьми батьки стають молодшими та здоровішими. Це правда. Тому двічі-тричі на день я гуляю з дітьми на свіжому повітрі й почуваюсь значно краще. Дітки катаються на самокатах, а я швидко ходжу. Для мене це приємний спорт. Уся наша сім’я дуже любить воду – ми плаваємо в басейні чи в морі. Раніше, коли було легше пересуватись, ми частіше мандрували. Тепер же переважно проводимо час на одному місці, але завжди знаходимо басейн, у Болгарії – ще й термальний, щоб поплавати. 


– Ви отримали нагороду «Зіркова мама – 2021». У вас троє дітей – старша донька Олена та двійнята Дмитро і Катерина. Які маєте принципи та правила виховання дітей?


– Бути мамою трьох дітей складно. Якщо хтось каже, що це легко, це неправда, бо за кожну дитину ти несеш відповідальність. Звісно ж, хочу дати своїм донькам та синові найкраще – і виховання, і освіту, і підтримку. Також прищепити їм важливі моральні цінності, щоб діти виросли порядними та чесними людьми. Це важка праця. Коли я була на гастролях, то з усіма спілкувалася телефоном – із татом дітей, їхньою нянею. Тепер же я з дітьми. Звичайно, я не звикла до цього, адже кожна дитина щось запитує чи хоче. Це займає багато часу. Та я щаслива, що маю дітей і вільний час, щоб побути з ними. Щоправда, хотіла б повернутись на сцену, адже сумую за глядачами.


– Привчаєте дітей до здорового способу життя? Можливо, навчаєте їх куховарити?


– Ми споживаємо тільки здорову, натуральну їжу – жодна моя дитина не їла нічого «з баночок». Звісно, вони бачать, як я готую. Діти мені допомагають, я привчаю їх до кухні. Оленка (старша донька – ред.) уже всі рецепти знає. Вона навіть має книжку рецептів. До речі, старша донька ще й пише казки і має три книжки казок. Ми ще не надрукували їх, адже чекаємо її найкращої, хітової казки.


– Які страви найчастіше їсте чи готуєте влітку?


– Влітку популярний болгарський суп «Таратор», який готують з айрану, огірків, кропу, часнику та солі. Він неймовірно смачний. Люблю полуницю зі сметаною, хоч знаю, що це не надто корисно. Та якщо ще й з морозивом, то це фантастика.


– Наостанку невелике бліцопитування. Продовжіть, будь ласка, речення. Найсмачніше, що я куштувала…
– Ягня в Болгарії на День святого Георгія.
– В кухні обожнюю…
– Чистоту.
– Найсмачніше готую…
– Качку з яблуками.
– Ідеальна страва потребує…
– Якісних продуктів, спецій та любові кухаря до своєї роботи.
– У будь-якій важкій ситуації…
– Молюся Богові.
– Дітей учу…
– Бути чесними.
– Ідеальний день…
– Десь біля моря.
– Кулінарія для мене – це…
– Самовираження як жінки, щоб показати свій талант.
– Завжди собі дозволяю…
– Каву з молоком.
– Ніколи не порушу принципу…
– Не зроблю підлості, не встромлю ніж у спину. Я боюся Бога.
– Мама навчила мене…
– Гарно складати речі. Але у співаків є інколи творчий безлад. Тому тепер знову себе привчаю все складати на полички.
– Якби я мала необмежені можливості…
– Я зробила б так, щоб не було коронавірусу, раку, СНІДу, щоб у людей була робота, щоб вони були щасливими, щоб у дітей світились очі, щоб ми могли нести радість, допомагати одне одному та насолоджуватись життям.
– Хочу побажати читачам газети «Дуже смачно!»…
– Не падати духом! Щоб був мир, панували злагода, достаток, взаєморозуміння! А ще – любові та радості!

 

 

Автор: Діана КВАСНЕВСЬКА

Газета "Дуже смачно!"

Читайте усі приховані історії за 1 грн.
Читати Storriss
Ви вже є предплатником?

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter